Głóg (Crataegus) wymagania,porady i inne dyskusje
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaki głóg wybrać?
Większe owoce ma głóg cętkowany (Crataegus punctata), do dostania w szkółkach roślin ozdobnych. Owoców nie próbowałem.
Pozdrawiam,
J
J
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam głóg cętkowany Aurea, wybrałam go ze względu na żółty kolor owoców, ale większej różnicy w wielkości jagód pomiędzy nim i tym pospolitym nie zauważyłam, do tego jagody szybko opadają. Tyle że u mnie ziemia jest słaba, bardzo piaszczysta, więc może Aurea nie ma okazji, żeby w pełni pokazać swoje walory 

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spore owoce ma głóg ostrogowy (Crataegus crus-galli). Długo zostają na gałęziach po opadnięciu liści.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Witam. Przymierzam się do zrobienia nalewki na głogu mającej lecznicze właściwości na serce i nadciśnienie. Wyczytałem że właściwości te posiada jednak głóg jednoszyjkowy. Tutaj ktoś napisał że rozróżnienie dotyczy się tylko kwiatów, a owoce u obu posiadają te właściwości. Jak to jest naprawdę i jak odróżnić je od siebie? Nazbierałem sporo glogu na wino, chce też zrobić nalewkę ale już sam nie wiem czy mam ten właściwy.:

Czy tu chodzi o te szyjki przy owocach?

Czy tu chodzi o te szyjki przy owocach?
Nie, chodzi o szyjki słupka, (potem odpowiednio liczba pestek w owocu)dedert pisze:Czy tu chodzi o te szyjki przy owocach?

http://drzewa.nk4.netmark.pl/atlas/glog/glog.php
Wszystkie owoce głogu są wartościowe.
Pestka jest więc jedna czyli mam jednoszyjkowy?
Zgadza się, też doskonały owoc.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Świetnie pokazane
, skorzystałam i ja, dzięki 

Zgadzam się. Świetnie pokazane, a też nie wiedziałem do tej pory. Jak to człowiek całe życie się uczy. Pozdrawiam.
Czyli jednak informacje w necie (chyba na Wikipedii o ile dobrze pamiętam) kłamią bo znalazłem info że jednoszyjkowy to tylko białe kwiaty a dwuszyjkowy różowe a jak widać na zdjęciach tak nie jest
Niestety, wśród głogów jest totalny bałagan

-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Re: Głóg `Paul`s Scarlet`
Te choroby to chyba są jakieś wyolbrzymiane. U mnie w okolicy rośnie pełno i nie chorują. Sam mam 3 w ogrodzie i moim zdaniem nie ma prostszego w uprawie drzewa. 

Re: Głóg `Paul`s Scarlet`
Witam. Podpinam się do pytania o kwitnie. W zeszłym roku zakupiłam w szkółce 3 sztuki (2,5m) glogi Paul's Scarlet. Wszystkie zostały posadzone przez szkółkarstwo- to samo miejsce, ziemia,wystawa. W tym roku zakwitły tylko dwa a na trzecim ani jednego pąka. Drzewa nie są chore ani nie ma na nich szkodników . Jaka może być przyczyna?
Kupiłam głóg z suchym czubkiem.
Witam.Kupiłam głóg i nie zauważyłam suchego czubka.Chciałam oderwać suchą część i w końcu nadlamalam kawałek zdrowego drzewka.Chciałam zeby sadzonka formowala się na drzewo.Ktoś mi powiedział.ze w tej sytuacji nie będzie już rosło w górę tylko powstanie z tego krzew.Proszę o pomoc.Jeśli to prawda ze nie uda się z tego wychodowac drzewka to kupię drugą sadzonke.Dziękuję z góry za porady. 

- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Głóg (Crataegus) wymagania,porady i inne dyskusje
Bzdury. Tnij pod złamaniem i w kolejnych latach wzrostu drzewa usuwaj wszystkie pędy konkurencyjne do przewodnika.