Ketmia i jej zielony zakątek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ketmia i jej zielony zakątek

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

'Larissa'
Obrazek

'Bouquet Parfait'
Obrazek

Obrazek

'Polish Spirit'
Obrazek

Mój ogrodowy pomocnik
Obrazek

'Rosemary Harkness'
Obrazek

'Mozart'
Obrazek

'The Fairy'
Obrazek

'Limelight" i 'Elmshorn'
Obrazek

Obrazek

"Arthur Bell'
Obrazek

Obrazek

'Maria Curie'
Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu piękne kwitnienia :) róże śliczne ;:63 jesień Ci nie straszna jak widać :)
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz, one tak naprawdę dopiero teraz zaczęły :wink: i nareszcie nie robią się kapuściane po jednym dniu upału!
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to posadziłam :). W sobotę. :roll: 46 różyczek ;:oj ! To mój rekord :wink: .
Nie, nie u siebie. Nie mam tyle miejsca. 40 róż posadziłam mojej przyjaciółce, której ogrodnictwo nie jest mocną stroną, a która marzyła o różanym zakątku. Teraz ma 35 'Haidetraum' i 5 'Leonardo da Vinci' :). Będzie mieć zagon pt. ?Lubię róż? :wink: .

U siebie za to znalazłam miejsce na 3 'Lovely Fairy' i 3 'Amber Cover'. A dziś jeszcze muszę znaleźć miejsce na jedną 'Leonardo da Vinci' :).
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Elu! 46 róż?! Zanim doczytałam Twój do końca już zaczęłam się zastanawiać - gdzie i jak? Ciut mnie uspokoiłaś, że u koleżanki. Ale to i tak nie lada wyczyn. Czy dołki miałyście przygotowane wcześniej czy wszystko jednego dnia zrobiłyście? Zastanawiam się jakiej wielkości jest ta rabata, że ulokowałyście tam 35 sztuk Heidetraum. One chyba potrzebują sporo miejsca.
7 dodatkowych różyczek u Ciebie?! No, gratuluję. Chyba nie było łatwo znaleźć im miejscówkę. Będą rosły razem czy osobno?
Jestem pełna podziwu, bo mi posadzenie 4 róż zajmuje pół dnia :roll:
Chyba rozejrzę się za Larissą. Bardzo mi się podoba. Czy masz z nią jakieś problemy?
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Izo, masz rację ? musiałam poczynić pewne zmiany, żeby przygarnąć te 7 różyczek :wink: . Zlikwidowałam poletko truskawek :D . Wyszłam z założenia, że za mało mam owoców z sezonie, żeby blokowały mi miejsce przez okrągły rok. Akurat obok rosną 'The Fairy', więc pomyślałam, że 'Lovely Fairy' będą się z nimi dobrze komponować. Tuż przy nich będą rosły żółciutkie 'Amber Cover'. Nie mogłam ich sobie odmówić, choć miałam trzymać się innej tonacji. 'Leonardo da Vinci' znalazł miejscówkę, ponieważ wycięłam starą jabłoń i zrobiło się więcej światła.
A u koleżanki faktycznie wcześniej przygotowałam podłoże. Ma ona więcej gliny, więc róże powinny mieć dobrze. Rozluźniłam ją trochę torfem, dołożyłam wiórów i granulowanego obornika. Powinny rosnąć jak na drożdżach :). Co do rozmiarów, to rabata ma 1,5 m szerokości, natomiast długości na pewno ponad 8 m. Miała mieć 7, ale w trakcie sadzenia róż ciągle było sporo, więc się rozciągnęła :wink: .

Co do 'Larissy', to teraz jesienią jestem z niej zadowolona, bo caly czas kwitnie i przy tych temperaturach trzyma kwiat. Natomiast latem kwitła słabo, chyba było jej za ciepło. Zamierzam w przyszłym sezonie zastosować Magiczną siłę do róż, bo wiele osób na forum ją stosuje z dobrym skutkiem. Może będzie lepiej? W tym sezonie potraktowałam moje róże nawozem Kristalon (chyba żółtym). Może nie był dobrze dopasowany?
Obie Larissy wyrosły mi trochę za wysokie jak na okrywówki. Mają długie pędy. Jak na mój gust za długie. Gdybym wiedziała, posadziłabym je bardziej z tyłu. Obiecuję sobie, że na wiosnę bardziej je przytnę. Ogólnie jest to róża dosyć zdrowa. W każdym razie w porównaniu z innymi moimi różami wygląda dobrze. Może trochę za mało pryskałam moje krzewy. Być może gdybym zrobiła opryski wcześniej, nie miałabym tylu kropkowanych. Oczywiście obiecuję sobie, że w przyszłym sezonie będę pryskać bardziej regularnie. Larissy można kupić  u Choduna na Rosarium.pl. Ja moje mam stamtąd.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tymczasem w listopadzie...
'Bouquet Parfait'

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53

Post »

Piękne masz kwiaty, Ketmio, ale jak dla mnie show skradł Twój pomocnik... :oops: Zaraz będę szukać, czy go jeszcze na jakichś zdjęciach nie wypatrzę... :wink:
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mandoria, mojego pomocnika nie ma za dużo na zdjęciach. Już to nadrabiam :).

Obrazek

A tak wygląda sytuacja w połowie listopada:

Obrazek

Obrazek

'Nicola' cały sezon słabowita, myślałam, że nic z niej nie będzie. Teraz dostała liści i zakwitła.

Obrazek

Ta dalia też cały sezon nic i dopiero teraz :wink: .

Obrazek

Hortensja 'Red Wonder' cały sezon zbierała się, żeby zakwitnąć. Czy zdąży do gwiazdki?

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
DzonaK

Post »

Witaj Elu
Psiak po prostu jest cudny i jeszcze te umaszczenie ;:oj
Piękna kolekcja róż , lubię te kwiaty ale nie lubię je przycinać albo koło nich coś robić , bo zawsze kończy się na jakimś ukłuciu , które dość mocno boli . Dalia ma piękny cytrynkowy kolorek śliczna :shock:
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, DzoanoK, to mój trzeci owczarek belgijski. Wcześniej miałam rudego i czarnego. Wybrałam szarego tym razem, żeby unikać porównań. Ale i tak łapię się na tym, że wołam go czasem imionami moich poprzednich psiaków, lub wymagam czegoś, co jeszcze przekracza jego możliwości.

Niestety, posiadanie dużej ilości róż niestety kłóci się z posiadaniem zwierzaków. Wiosną Denny dotkliwie poharatał sobie łapy przez kolce i długo mu się goiły. Teraz pilnuję, by nie szalał w ogrodzie.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Elu psiak super :) wygląda na takiego co by można było przytulać i głaskać :)
Ogród widzę jeszcze żyje, nawet hortensja do kwitnienia się szykuje :)
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz Rzeczywiście, psiak jest bardzo przytulaśny. Muszę pilnować, żeby mi nie wylądował na kolanach :D
A hortensja... (jedna z tych specjalnych) oby zdążyła :roll:
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Pozwoliłem sobie "pospacerować" po Twoim wspaniałym ogrodzie. Podoba mi sie wszystko ! Przepieknie przebarwiajace sie perukowce, piękny clematis "błękitny ptak", śliczny klon, kolekcja róż, przepiekna hortensja czy przetaczniki. Pozwolę sobie skopiować przepis na obrzeże z otoczaków !

-- 24 sty 2019, o 17:18 --

I mam jeszcze pytanie, masz fajnie nisko szczepioną Katalpę ale nie widziałem czy kwitnie.
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Zbyszku ;:7 . Dziękuję za miłe słowa.
Co do katalpy, to niestety moja 'nana' nie kwitnie. Taki jest właśnie los szczepionych katalp typu nana. Nie zabierają za wiele miejsca, ale też i nie kwitną. Ale na większą nie mam po prostu miejsca. Żałuję tylko, że nie kupiłam szczepionej wyżej. Można by było postawić pod nią ławeczke i pełniłaby dodatkowo funkcję parasola.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”