Krzaczki Kani (2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Krzaczki Kani (2)

Post »

Kasiu gratulacje za tego arbuza. ;:138 Jednak co swoje z ogródka to zawsze napawa nas dumą. Może też spróbuję w przyszłym roku.
Kasiu jak duża jest Twoja Bonica? Bo mam miejsce po wykopaniu jednej arabatowej w tym roku z przodu i zastanawiam się co w to miejsce posadzić ( po wymianie ziemi oczywiście). Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenko, jestem ciekawa jaką różę wykopałaś. Czy pozbyłaś się jej czy tylko zmieniła miejsce? Bonica u mnie ma na oko nieco ponad metr wysokości i tyle samo szerokości. Jak będę na działce to dokonam bardziej precyzyjnych pomiarów i dowiem się ile warte są moje pomiary 'na oko' i czy przypadkiem nie dodaję centymetrów moim różom, bo chciałabym je widzieć jako wielkie krzaki :lol: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Kasiu,ja bym zadołowała, przykryła liśćmi, agro, choinką. No sama wiesz. Takie nowe roślinki potrzebują jeszcze czasu na zahartowanie przed wysadzeniem na miejsce stałe. Ja tak straciłam kilka nowych róż, wyhodowanych przeze mnie z patyczka. Byłam niecierpliwa ;:7
Arbuza zazdraszczam :uszy Miałam kilka, a nawet całe czy sadzonki i żadna nie przeżyła. Nie wiem co im u mnie nie pasowało. Twój arbuz ;:333
A z chęciami to mam nie po drodze....a miałam takie szerokie plany. Na razie rozkopałam jedną rabatę w celu powiększenia, a drugą zrobiłam przez przypadek, bo kupiłam hortensję i wiesz jak to jest. Trzeba było upchnąć. A jak już upchnęłam, to zmieniłam image miejsca i tak poleciało. :D Dobrze, że już mokro w ogrodzie, to mogę sobie kopać i sadzić.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu i ja gratuluje wyhodowania własnego arbuza. Ja mam tylko dynie i cukinie ;:173
I jeszcze smaczny.To już nagroda zasłużona ;:108 ;:108
A synio przystojniak ci rośnie, oj tak, tak!!
DzonaK

Post »

Kasiu piękny arbuz i na pewno był smaczny ja będę sadzić na przyszły rok zobaczymy co z tego wyrośnie . Potwierdzam to co pisze ania przystojniak Ci rośnie będą panny za nim się uganiać :lol:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Kasiu przyłączam się do gratulacji, arbuz ogromny i jak piszesz smaczny ;:215 . Ja w tym roku posadziłam 2 melony, jeden padł, a drugi miał 2 owoce, ale tak sprytnie schował, że znalazłam dopiero jak zaczął gubić liście /choroba/. Tylko jeden nadawał się do zjedzenia, drugi był zepsuty, taki ze mnie ogrodnik ;:224 Tym bardziej doceniam Twój sukces ;:108
Synek ;:215 , fajny facet ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Kasiu, jestem pełna podziwu jak bardzo zdrowe są Twoje róże o tej porze roku. Jakby to nie był koniec, a dopiero początek sezonu ;:oj Wszystkie w pełnym ulistnieniu, obficie kwitnące, zupełnie nie zmęczone długim sezonem i suszą ;:138
Czerwcowe kwitnienie Louise Odier powalające, a Eden Rose rzeczywiście zbudowała piękny krzak.
Bardzo podoba mi się Franz Kafka...te pompony są prześliczne i jeszcze ten kolorek ;:215
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Gratulacje za pysznego arbuza i dla młodego ogrodnika. :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kasiu i arbuz, i synek jak malowani. ;:138
Cieszę się, że smak w przeciwieństwie do barwy miąższu okazał się oczekiwany. ;:333 Gratuluję. ;:138 ;:138
Ja wyhodowałam trzy melony i......wszystkie trzy do kompostu. ;:306 ;:306 ;:306
A wszystkich róż się nie pozbyłam ;:185 , kilka sztuk zostawiłam ;:108 , ale przecież nie 50 :roll: :roll:

Pozdrawiam. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimnica się zrobiła i Kasi się nie chce pisać. :(
Zaglądam i pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, tak to właśnie jakoś leci, jak już się coś zacznie :lol: . Lepiej nie zaczynać :lol: . A z hortensjami zrobię, jak mówisz. Lekko okryję na zimę.
Aniu, jedna z forumowych koleżanek tak ładnie napisała u Ciebie, że praca w ogrodzie to dla niej 3xR :D . W ubiegłym tygodniu doszło mi jeszcze jedno R jak rwa barkowa :roll: . Po weekendzie spędzonym na rabatkach w poniedziałek nie mogłam wręcz wstać z łóżka. To przez to nie mogłam pisać, bo leżałam przez trzy dni. Jutro odbieram prześwietlenie kręgosłupa. Ale po kilku dniach odpoczynku wstałam jakby nigdy nic i oczywiście pierwsze kroki na działkę :tan .
Joanno, to będziemy się dopingować nawzajem w kwestii arbuzów ;:304 . Podobno melony z własnego ogródka mają wyborny smak. Potwierdzasz?
Dorotko, rzeczywiście choroby róż nie psują mi humoru. Odpukać, rosną zdrowo. Problemem dla mnie jest zimowanie róż. Z tym jest o wiele gorzej. Bardzo przykładam się do okrywania na zimę ale i tak wrażliwsze róże mocno mi przemarzają :( .
Daysy, dobrze, że chociaż jeden melon był do zjedzenia. To już coś! ;:215
Ed, dzięki! :D
Lucynko, no szkoda, że melony zasiliły kompost ale trudno, w przyszłym roku nowa szansa :D . Jak znam życie, to jak będę się bardzo starała w przyszłym roku z arbuzem to za Chiny Ludowe nie wyhoduję takiego, jak ten tegoroczny przypadkowy.

Październikowe prace u mnie wiążą się z różami. Co prawda teraz już nie pora na zachwyty ale na taką zwykłą, potrzebną ?tyrkę? jak najbardziej. Chowam płytko pod ziemią ściółkę ze skoszonej trawy, która była rozłożona na wierzchu na rabatach. Tę, która była bezpośrednio pod różami wygarniam i wyrzucam. Odsłania się goła ziemia, którą też lekko zgarniam i wyrzucam. Sporo z tym roboty. Z tej gołej ziemi wygrabię opadłe liście zanim zakopczykuję róże. Kopce będę robiła z kompostu i z ziemi zmieszanej z obornikiem. Na wiosnę rozgarnę kopce i w ten sposób uzupełnię warstwę zabranej ziemi. Metodą prób i błędów wypracowałam sobie taki sposób postępowania z różami. Być może to zbieg okoliczności ale robię tak od dwóch sezonów i jestem dość zadowolona ze zdrowia róż.
Pora kończyć sezon. Poprzesadzałam i posprzątałam mniej więcej. Raczej mniej niż więcej :wink: . Koniec prac na ten rok. Trochę pieliłam ale bez przekonania, zwieźliśmy też obornik dla róż. Czeka pod przykryciem na czas kopcowania. Posadziłam 77 cebul tulipanów i 9 hiacyntów. Jeszcze tylko przyjadę po dalię, kiedy już zetnie ją mróz, jeszcze wysadzę dwie róże i hortensję dla koleżanki. I wszycho.
Nie wszystkie byliny będę ciąć przed zimą, bo jeszcze teraz ładnie wyglądają, niektóre kwitną. Innych nie chcę ciąć, bo wiosną często zapominam, gdzie co rosło i albo przydeptuję albo wydziabuję. Jak są zwiędłe liście, to wiem, że nie ruszać.

Na przekór jesieni :D

Obrazek

Róże są już w większości zupełnie bez kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Schloss Eutin miała oczarować bukietem ale nie zdążyła. Niestety kwiaty tej róży dość szybko reagują na deszcz. Trochę już teraz u nas pada i kwitnienia nie było.

Obrazek

Za to kwitnie ostróżka?

Obrazek

? i daje pożytek fruczakom. Do tej pory mogłam jedynie zazdrościć innym szczęśliwcom spotkań z fruczakiem ale tym razem i do mnie uśmiechnęło się szczęście i widziałam aż trzy fruczaki uwijające się przy ostróżce :tan . Jakie one są głośne :shock: .

Obrazek

Obrazek

Heidetraum będzie w przyszłym roku prowadzona jako róża pnąca. Na razie została związana sznurkiem, bo będzie miała opatulane pędy na zimę.

Obrazek

Obrazek

Kwitnie Charles Austin . W dodatku ma jeszcze sporo pąków. Zapowiadają ładną pogodę w najbliższym tygodniu. Kto wie, może jeszcze raz zakwitnie? :D

Obrazek

Na rabatkach towarzyszył mi rudzik ;:167 . Czekał na robaczki, które odsłaniały się po odgarnięciu skoszonej trawy, którą usuwałam spod róż. Rzeczywiście pod ściółką tętnił mikrokosmos i pełno było tam różnych wielonożnych. Ten mały wiercipięta podchodził nawet blisko ale nie udało mi się zrobić lepszego zdjęcia.

Obrazek

Młodziutka hortensja Vanille Fraise przebarwia się na ładny róż. Spodobała mi się ta odmiana więc dziś dokupiłam kolejną i wsadziłam na miejsce hortensji Kiushu, która ma śliczne kwiaty w fazie białej ale nie przebarwia się tak ładnie jak Vanille F.

Obrazek

Sommersonne

Obrazek

Naparstnice jeszcze się starają ładnie wyglądać.

Obrazek

Graham Thomas

Obrazek

Westerland

Obrazek

Hortensja ogrodowa wypuszcza jeszcze sporo nowych kwiatów. Niektóre są jeszcze w maleńkich pączkach. Do tej pory byłam przekonana, że hortensje wydają kwiaty wszystkie na raz. Tak bardzo bym chciała, żeby zakwitła też w przyszłym roku.

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kasiu, u Ciebie jakoś tak wiosennie-letnio ;:219 , a u mnie już jesień. ;:204
Różyczki ...co jedna to ładniejsza ;:63 , ostróżki wiosnę przywołują ;:131 , a już niesamowitą niespodzianką są kwitnące naparstnice. :shock:
Ciekawy sposób kopczykowania róż zapodałaś. ;:333 Spróbuję zrobić podobnie. ;:108
Pozdrawiam. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, :wit
Twoje óże takie piękne i zdrowe z wielką przyjemnością oglądam. ;:108 ;:108
I ostróżki kwitną na całego ;:224 ;:224
Hortensja lato czuje i kwitnie pięknym kolorkiem.

Oj tak tak to 3xR i ja znam i u mnie 4R jest -Rany jak boli kręgosłup.I po wczorajszym dniu tak miałam.
Jeszcze dziś ledwo chodziłam.A jak tam twoj bark ??
Dobrego poniedziałku ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Arbuz wyrósł wielki jakby był mieszkańcem ciepłych krajów, a nie umiarkowanego klimatu naszego kraju. 6 kg arbuza ;:oj, to imponujący wynik ;:63
Ostróżki cudne, jak latem. Moje niestety w jesiennej odsłonie nabawiły się mączniaka i ścięłam je do ziemi ;:222
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, ;:196 moja działka ma ścisłą specjalizację :lol: . Jest to działka typowo letnia ;:3 . Jesienne aspekty są poza moimi zainteresowaniami, bo jesienią zupełnie nie mam czasu celebrować. We wrześniu przychodzą inne obowiązki i wyjazdy na działkę są już rzadkie a z powodu skracającego się dnia czas jest poświęcony wyłącznie pracom koniecznym. Dlatego nie ma u mnie dyń, marcinków, astrów i innych jesiennych roślin. Wyjątek zrobiłam tylko dla wrzosów, bo uważam, że dobrze wyglądają przy brzozach i sosnach, które u mnie są.
Aniu ;:196 , bark już warty i gotowy do nowych wyzwań :D . Ale teraz jesień i zima więc będziemy odpoczywać. Mam nadzieję że Twój kręgosłup ma się już lepiej :D .
Iwonko, teraz już tylko dwie ostróżki mi tak kwitną. Jeszcze jedna jest taka duża błękitna. Pozostałe też już zostały ciachnięte, bo przekwitły a jedna różowa miała mączniaka. Pierwszy raz mi się zdarzył mączniak na ostróżce i w pierwszej chwili nie wiedziałam co to za choróbsko. Teraz już się dokształciłam i wiem, że to dość powszechna przypadłość 8-) .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”