Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Dziękuję Jadziu za odpowiedź.
Oczywiście wiedziałaś o co mi chodzi, mimo iż pomyłem w pytaniu - 'werbeny hastaty' miałem już wcześniej od ciebie i odbiły od korzenia, w pyt. chodziło mi o 'patagońską', bo rozsiałem nasiona i dopiero teraz zobaczyłem, że jedna siewka wyszła.
Cieszę się, że wyrośnie :)
A to kolczaste cudo (ze szczawikiem) mam takie samo i zawsze chowałem na zimę. Widzę, że u ciebie rośnie w gruncie - zostawiasz na zimę?
Ja już swojego podzieliłem i postanowiłem jednego dużego zostawić (bo naprawdę duży i okropnie kłujący), a mniejszego zabiorę do domu.

Mistrzostwo ;:138
https://www.fotosik.pl/zdjecie/2c145e134c068300
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kropelkowe zdjęcia są po prostu przecudne ;:oj Ty nie masz nowego aparatu, masz Magika i to przez duże eM ;:63 Widać każdy szczególik. I te odbicia ;:oj
U mnie jest chyba zbyt zimno, bo jeszcze nigdy werbena nie odbiła od korzenia. Zawsze je zostawiam i tylko siewki wyrastają ;:108
Miłego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Jadziu widzę, że mam wiele do nadrobienia, warto jednak, bo Twoje zdjęcia powalają. Oglądałam je z szeroko otwartą buzią, naprawdę podziwiam, bo co aparat to aparat, ale fotograf pierwsza klasa ;:224 A to zdjęcie https://images90.fotosik.pl/37/2c145e134c068300.jpg to mistrzostwo świata.
Piękne masz dalie cafe i ferncliff niesamowite po prostu cudne ;:oj . Zaraz wracam do ostatniego swojego wpisu, coś mi się wydaje, że to sporo postów wstecz ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu
Aparat aparatem ,ale trzeba mieć zdolności tak pięknego i akuratnego utrwalania przyrody :D
Ciemne róże bardzo piękne.''Schwarze Madonna'' chciałam kiedyś kupić, ale myślałam ,że ciemniejsza będzie.
Mam też kilka ciemno i czerwonych różyczek. :D
Do wyrwania diabelskich szczawików chyba specjalistyczna pęseta dla kaktusiarzy będzie potrzebna, albo długa łyżka do butów :;230
No niestety z Florianem i dalią namieszałam co nieco :oops: Przy takiej ilości cudów można się pogubić.
Pewnie ,że bym rada była z sadzoneczki tej Bosskiej szałwii :oops: ale nie chcę robić kłopotu.
Miałam napisać o fakcie mojej słabości do galaretek :oops:
Mam takie jedno źródło pyszności na wagę w cukrze wytytłanych niestety na Hali w Gdyni.
Ile bym nie kupiła to jestem w stanie wchłonąć.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jadziu zachwytów nad Twoimi mistrzowskimi zdjęciami powielać nie będę coby ... Ci się w głowie nie przewróciło od nadmiaru pochwał ... :;230 :;230 :;230 ale .. faktem jest,że oglądam je z rozdziawioną gębą ... więc wiesz co o nich myślę ;:oj
Szczawika rożkowatego atropurpurea na poprzedniej działce nie było więc nie miałam pojęcia o jego ekspansywności. Teraz już wiem, że nie wolno pozwalać na wysianie się nasion, nie wyrzucać nawet najmniejszych części rośliny na kompostownik i walczyć z nim na bieżąco.
Do walki już używam chemii - w małym pojemniczku randap i pryskam przez tubę z butelki PET coby nie uszkodzić rosnących obok. Wreszcie widzę efekty.
Deszcze Cie odwiedzają i od "tańca z wężem" wyręczają - masz układy z górą.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, w L. jest fajny i bogaty wybór cebulowych. Polowałam na duże czosnki ozdobne, ale jeszcze mi do koszyka jakieś tulipany dodatkowo wskoczyły i iryski żyłkowane. No samo jakoś tak wyszło ;:306
A czy i ja mam mieć werbenę hastatę?
Dzisiaj oglądałam oryginalne przedogródki wiejskie w Skansenie, zauroczył mnie Sadziec Purpurowy. Z reguły sadzony był w samym rogu ogródka, pięknie się teraz prezentował podczas pełni kwitnienia.
Zaglądałam do każdego przedogródka za jakąś inspiracją ;:215
Pięknie tam jest!
Pozdrawiam. ;:3
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Jadziu, a jak mi szczęka na stałe odpadnie, to jak ja będę wyglądała? No bo teraz to już trudno mi ją utrzymać na właściwym miejscu, jak oglądam Twoje zdjęcia. Róża - rekonwalescentka wygląda już niebywale zdrowo i o słabszych czasach chyba już nie pamięta.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Jadziu po krótkiej przerwie ;:196
U Ciebie cudnie jak zawsze - przepiękne róże ;:215 i szałwia prześliczna ;:167 Twoja- moja też mi kwitnie :D
Pozdrawiam serdecznie i idę nadrabiać zaległości .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Róże piękne ;:333
Ale te kropelkowe zdjecia wyszly ci perfejcyjnie.
Bardzo przyjemnie ja się ogląda. ;:63 ;:63 ;:63
A i rośliny bardzo efektownie z kropelkami wody wyglądają.
Pozdrawiam Jadziu. :uszy
DzonaK

Post »

Witaj Jadziu
Zgodzę z moja przedmówczynia co do sprzętu fotograficznego . Dobry aparat to pół sukcesu , zeby uzyskać piękne zdjęcia . Mi do mojego brakuję dobrego obiektywu , ale coś mój Robercik wspominał o prezencie świątecznym to może się doczekam obiektywu .
Fajnie uchwycone detale , krople deszczu kwiaty wyglądają jak z bajki pokazujesz każda roślinę w pięknym świetle podejrzewam , że nawet kwitnący chwast byłby jak róża . ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ufffff nareszcie mam chwilkę czasu ,żeby odpisać wszystkim miłym gościom i podziękować za tyle pochlebstw :oops: Wczoraj i dzisiaj walczyłam z burakami jeszcze tylko jutro czeka mnie zagotowanie tych słoików które dzisiaj zrobiłam .Rodzinka sie juz cieszy ,że będzie co wybierać w zimowo jesienne obiadki .Fakt technika idzie do przodu i są coraz nowsze i lepiej robiące fotki aparaty .Nie wiem czy moim starym udałoby mi się zrobić takie kropelkowe fotki .Niestety muszę przećwiczyć manualne nastawianie aparatu .Te fotki ktore robiłam nie są zbyt ładne zresztą same możecie ocenić .Brakuje im kontrastu i nawet na Photoscapie nie umiałam tego wydobyć.Zbyt dużo szarości na liściach i chyba muszę popracować nad ustawieniem balansu bieli , ale zapewniam ,że i w tym się podszkolę na stare lata :;230 Pierwsze 3 fotki robione na manualu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

JOASIU nie przeceniaj mnie :oops: nie ze wszystkich fotek jestem zadowolona, ale dopracuję je .W moim aparacie nie mam dodatkowego obiektywu chociaż przydałby sie taki tylko do MAKRO .Dopiero sie rozkręcam :;230

Obrazek

Obrazek

ANIU sama jestem zadowolona z kropelkowych fotek chociaż nie ze wszystkich .odkąd zobaczyłam takie fotki dążyłam właśnie do takiej perfekcji ale prób było multum bo tylko trening i oko to sukces

Obrazek

Obrazek

TERENIU ;:196 wszelki duch,,,,,, wreszcie sie pokazałaś ,a juz wszyscy martwiliśmy sie o Ciebie .Czasem trzeba troche od nas odpocząć od tych wszystkich pytań :wink: Cieszę sie ,że Amistad cudnie u Ciebie kwitnie .czyż ona nie jest zjawiskowa

Obrazek

Obrazek

KASIU ta róża tak kwitła, a teraz nie ma nawet badylka .To zdjęcie jest stare chyba z 2014 roku .Ona dopiero teraz buduje na nowo system korzeniowy i nawet nie wiem czy da radę i bardzo mi jej szkoda dlatego próbuje. Jednak czy mi się uda to wielkie pytanie to zależy od jej woli życia

Obrazek

Obrazek

BEATKO fajne zakupy zrobiłaś oczywiście przecież nam samo wskakuje do koszyka :;230 Super wycieczka i z pewnością coś przyniesiesz do swojego ogródka jakieś kompozycje .Sadźca purpurowego miała Christinkrysia, ale czy ma go też na nowej działce nie wiem. On przecudnie komponuje się z innymi roślinami ,a sadzony w donicy nie rozpiera sie korzeniami po calutkiej rabacie .Nie wiem czy masz hastatę jeśli nie to możesz w każdej chwili mieć :wink: U mnie szwenda sie wszędzie :)

Obrazek

Obrazek

KRYSIU no widzisz mam specjalne układy z niebem ,albo nie lubią mojego wężowego tańca tam na górze :;230 Zdołałam jakoś bez wbijania sobie kolców usunąć ten szczawik już calutkie lata z nim walczę.Już sypałam sodą na ścieżkach trochę pomaga ale Roundapu boję sie jak ognia.Widziałam ,że po mimo spalenia tym środkiem rośliny, po paru latach znów weszły w super formę .Myślę ,ze to tylko chwilowe i on znów powstanie jak feniks z popiołów .U mnie chwasty lądują w wiadrze i idą do BIO pojemnika .Krysiu gdy obejrzałam na kompie te fotki to sama nad sobą wpadłam w zachwyt :oops: no cóż mogę się przyznać ,że byłam z siebie dumna to nie grzech .Jednak nie popadam w samozachwyt, bo jeszcze sporo pracy przede mną ,żeby robić takie fotki jak Gabi, Iwonka1, czy Ania .Do tego nie wystarcza dobry aparat, lecz oko ;:108

Obrazek

Obrazek

AGNIESZKO wczoraj powoli zabrałam sie za usuwanie tego szczawika, bo przy niedzieli nie można robić ciężkich robót :wink: .Sekator, łopateczka, tudzież grabki,i jedną ręką odsuwałam kolce łopateczką , drugą wykopywałam .Opuncja jednak powbijała mi sporo kolców, jednak te są niegroźne a miałam ubrane dwie pary rękawic i tak przeszły te kolce. Jednak nie usunęłam całkowicie tego szczawika, bo korzenie jednej sadzonki są akuratnie w środeczku kaktusa ;:222 Cóż chwilowo będzie spokój .No cóż te cukrowe galaretki też uwielbiam, więc wole ich nie kupować w sekundzie znikają :;230 W tej chwili nie mam ukorzenionych sadzonek tej szałwii mogę wysłać Ci szczepki i sama sobie ukorzenisz .

Obrazek

Obrazek

DAYSY masz rację akuratni to zdjęcie to moje mistrzostwo i nie wiem czy na więcej będzie mnie stać :;230 Poprzednim aparatem robiłam fotki, a teraz bawię się w fotografa i czytam różne tajniki fotografowania na stare lata dopiero się uczę . :D

Obrazek

Obrazek

IWONKO brałam lekcje fotografowania od Ciebie nie da sie ukryć patrzyłam jak to robisz .Jednak mnie nie zawsze udaje się dostrzec takie szczególiki jak Tobie . teraz patrzę trochę innymi oczyma na rośliny niż kiedyś. Twoje fotki również są miszczowskie ;:215

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU przecież gdy byłam u Ciebie mówiłam Ci ,że mam w gruncie takiego samego kaktusa jak ty .Mojego nakrywam butelką na zimę ,żeby woda na nie go nie leciała .U mnie obie werbeny odbijają z korzenia, a patagonka dopiero pierwszy raz odbiła z korzenia a juz myślałam ,ze nic z niej nie będzie, bo bardzo długo się namyślała ;:180

Obrazek

Obrazek

a to historia śniadania i obiadu bo polowanie się udało. Podziwiałam tego pająka jak szybko omotał obie zdobycze to wprost niemożliwe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jadziu piękne te zdjęcia , ale najbardziej mnie ujmują i podobają się róże a już ta różowa z kropelkami wody przepiękna ;:108 ;:3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jadziu :wit
I ciebie to jest już uczta fotograficzna ;:63
Ta pierwsza pomponikowa dalijka przepiękna ;:333
Róże to już wiadomo ,że masz śliczne.
Owady cieszą się piękną pogodą i buszuja po kwiatach. ;:108
I te pajecze fotki super. Też ostatnio pajaczkowe dania I zdobycze cykalam. ;:173
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Jadziu nie było mnie trochę, bo podczas tych upałów miałam jakieś takie zniechęcenie do pogody, podlewania, wchodzenia na forum I w ogóle ogarnęło mnie zniechęcenie do wszystkiego.
Wczoraj jednak wdepnęlam na forum. Dzisiaj zaglądam do Ciebie, a tu super zdjęcia. Bardzo podobają mi się te z kroplami rosy czy deszczu. Szczególnie spodobało mi się zdjęcie przed wpisem do Andrzeja. Tylko nie bardzo wiem co na nim jest . Krople rosy?
Pięknie kwitną Ci dalie i róże. Werbena patagońska jest wdzięcznym obiektem do fotografowania. U mnie rozsiała się tak , że musiałam wyrywać bo wzrastała róże. ;:3
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
DzonaK

Post »

Jadziu ja do macro kupiłam zestaw soczewek nakręcanych na obiektyw . Ja mam aparat z nikona i do niego dopasowałam soczewki . Są w różnych przybliżeniach od 2 do 10 :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”