Jerzy - bardzo dziękuję za tak poglądowy opis "wspomagania" przyciętych gałązek Adenium, do krzewienia się.
Jerzyk pisze:Troszkę szkoda, że od soboty psuje się nam pogoda.
-
Jerzy, bardzo szkoda. Ja jeszcze oczekuję, że zobaczę kwiaty na moich Adenium, ale jeżeli nastąpi tak gwałtowna zmiana pogody jak zapowiadają, to moje oczekiwania spełzną na niczym, będą tylko oczekiwaniami. Możliwe, że rozkwitnie pąk kwiatowy na Adenium obesum 'Lilac', już częściowo rozchyla płatki kwiatowe na najbardziej wykształconym pąku kwiatowym, pozostałe, nie wiem czy zdołają dorosnąć i rozkwitnąć:
- obawiam się również czy na Adenium obesum Vasana, rozkwitną pąki kwiatowe, które są również już bardzo wykształcone;
- mam nadzieję, że mimo zmian pogodowych i bardzo dużego spadku ilości promieni słonecznych, pąk kwiatowy na tym Adenium rozkwitnie:
- zapewne również paki kwiatowe na Adenium 'Tang Ake', nie będą miały dużych szans, przy tak drastycznej zmianie pogody, na wyrośnięcie i rozkwitnięcie:
- dorośnięcie i wykształcenie prawidłowych nasion w tym nasienniku, również "staje" pod bardzo dużym znakiem zapytanie. Do tej pory dość szybko rósł, a jak będzie nadal, czas pokaże:
- dzisiejsza temperatura, tylko o jeden stopień jest niższa, od dotychczas zanotowanej wśród moich roślin, stojących na obudowanym balkonie, przy wszystkich otwartych oknach:
---22 wrz 2018, o 15:16---
Pogoda spłatała nam, jak również naszym zielonym podopiecznym porządnego nieprzyjemnego figla, ale jeszcze nie wszystko może stracone. Wychylające się zza chmur słońce, dostarcza energii roślinom, które dokarmiają pąki kwiatowe, a te rozkwitają. Po raz drugi na Adenium obesum 'Lilac' rozkwitł pąk kwiatowy możliwe, że i drugi zdąży rozkwitnąć:
- rozkwitł również pąk kwiatowy, na Adenium obesum z mojego wysiewu nasion 24.02.2018 r. możliwe, że drugi pąk kwiatowy również przed zimą zdąży rozkwitnąć:
- Adenium obesum 'Vasana' powinno w najbliższych godzinach, pokazać całą "wiązankę" kwiatów:
- na rozkwitnięcie wiązanki pąków kwiatowych na Adenium obesum 'Tang Ake", chyba nie mam zbytnio co liczyć, chociaż dość szybko dorastają - cierpliwie czekam, może uda się zobaczyć kolejne kwiaty na tym Adenium, byłoby to super zakończenie i podsumowanie tegorocznego sezonu: