Słoneczna pogoda pobudza i przyspiesza rozwój pąków kwiatowych, dojrzewają znacznie szybciej:

- jest jeszcze kilka pąków w różnej fazie wzrostu liczę, że jeszcze zdążą dorosnąć, przed nadciągającymi chłodami.
Od kilku lat opiekuję się i oglądam kwiaty na moich z własnego wysiewu Adenium. Muszę napisać nie wiedziałem, że wśród roślin, wśród kwiatów na jednej gałązce, jest również rywalizacja do pokazania, że jest się tym najładniejszym największym. Takiej "przepychanki" w wykonaniu kwiatów, jeszcze nie obserwowałem. Dwa kwiaty, które rozkwitły nieznacznie później, rozmiarowo "gonią" swojego poprzednika i coraz bardziej starają się rozłożyć płatki, przed "braciszkiem", już im rozmiarowo dużo nie brakuje, do najstarszego z nich. W pokazie swoich kwiatów, wzajemnie sobie trochę "przeszkadzają":

- tak dużymi kwiatami, to Adenium jeszcze nie kwitło, a kwitło już kilka razy i kwiaty miały spore rozmiary. Czekam, na kwiaty Adenium z którego pobrałem zraz do szczepienia, może pąki kwiatowe zdążą dorosnąć i rozkwitnąć. Chciałem zmierzyć rozmiary każdego kwiatka, niestety nie mogę, płatki kwiatowe "podwijają" się wzajemnie, a na "siłę" nie chcę ich rozkładać w obawie przed ich uszkodzeniem.
---2 wrz 2018, o 18:57---
Dzisiejszy dzień w moim, małym zbiorku Adenium, zostanie szczególnie zaznaczony.
Codziennie przeglądam rośliny, może niezbyt dokładnie, dlatego już przez kilka, a może nawet kilkanaście dni nie zauważyłem rosnącej

- niezauważona niespodzianka tak się prezentuje:

- rozkwitające grupowo kwiaty, odwracały moją uwagę od pozostałej części rośliny, która częściowo za swoimi liśćmi skrywała to, czym mnie niezmiernie zaskoczyła. Zbyt krótko uprawiam Adenium i na dodatek w warunkach niezbyt odpowiednich dla tych roślin, tym bardziej jest to dla mnie zaskoczenie i ogromny znak ? co doprowadziło, że roślina tworzy nasienniki.