Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Lucynko za zdjęcia :D Dziś zasnę z uśmiechem na twarzy :lol:
Wszystkie trzy prześliczne. Chyba pokażę te zdjęcia moim, żeby je zawstydzić i zdopingować do działania. Tylko Epidendrum musi dorosnąć...pozostałe dwa powinny działać :wink:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu i Madziu dziękuje bardzo w imieniu moich kwiatuszków :D .
Madziu zaglądnij na PW.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, :roll: śliczne... więcej pisać nie będę, ale podpytam o szczegóły...botaniki i większa wilgotność...czyli co robisz? ...podstawek z keramzytem, nawilżacz :?: ;:24
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Lana, cuuuuuda cuuuuda :shock: , a lista chciejstw wydłuża się niemiłosiernie :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeanne dziękuję bardzo :D .
Guciu no jakby to powiedzieć, żeby nie wyglądało mało profesjonalnie. Częściej je podlewam, nie przesuszam tak bardzo jak hybrydy, ale podłoże pomiędzy podlewaniami powinno przeschnąć. Nawilżacza nie posiadam, między doniczkami są tacki z mokrym keramzytem i rośliny stoją bardzo blisko siebie. Parę roślin stoi w malutkim akwarium na mokrym keramzycie, inne w koszyczkach po parę sztuk, z reguły malutkie sadzonki. Jak widzisz, nie jest to ideał, ale na ten moment nic innego nie moge im zapewnić. Jeszcze jeden istotny szczegół, mam dosyć ciepłe i słoneczne mieszkanie. Nawet w zimie temperatura nie spada poniżej 20 stopni.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Twoje botaniczne falenopsisy są wspaniałe. Moja ośmiorniczka kwitnie nieprzerwanie od początku maja, jest taka niekłopotliwa i taka wdzięczna.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Lano, piękne zdjęcia. Przy najbliższej okazji ( myślę o wystawie) kupię sobie botaniczne storczyki :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Lucynko przepiękne storczyki, ja mam same hybrydy, z tym większą przyjemnością patrzę na takie piękności :D
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny myśle, że warto kupować także botaniczne storczyki. Nie wszystkie są trudne, co prawda nie mają tak wielkich kwiatów jak hybrydy, ale za to jaka satyswakcja kiedy zakwitną :D. Przy odrobinie dobrej woli możemy zapewnić im godziwe warunki. Oczywiście trzeba umieścić w planach przyszłościowych - kiedyś - chociaż malutkie orchidarium, ale jak u mnie to dosyć odległe plany. W pierwszej kolejności musi być większe mieszkanko :wink: .
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Lana, fajnie że możemy sobie pomarzyć, ja kiedyś bym chciała orchidarum, a najbardziej to marzę o oranżerii, czy coś z tego się spełni nie wiem, ale marzyć każdy może.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Prawda jest taka, że czasem "botanika" łatwiej poprowadzić niż hybrydę, która nie wiadomo tak naprawdę kogo ma w swoim drzewie genealogicznym i jakich warunków jej przodkowie wymagali. Wiem, że hybrydy generalnie są mniej wymagające, ale na pewno każda/y z Was zauważył, że niektóre kwitną chętniej, częściej, obficiej niż inne; niektóre ładnie rosną, inne marnie wyglądają przy zapewnieniu podobnych, zdawałoby się - optymalnych warunków....
W sieci jest naprawdę dużo informacji na temat uprawy gatunkowych - trzeba tylko trochę czasu i chęci poświęcić - i już wiemy czego dana roślina wymaga.
Mam parę storczyków botanicznych i wszystkie ( poza maluchami i dwoma na podkładkach - te są w akwarium) rosną na parapetach na podstawkach z keramzytem. Wszystkie (poza tymi kupionymi późną jesienią - jeszcze się aklimatyzują, a pora sprzyjająca ku temu nie jest) ładnie przyrastają i mam nadzieję, że kiedyś zakwitną.
Dlatego nie ma co się bać botaników, tylko wcześniej trzeba poczytać troszkę, wybrać taką roślinę, jakiej warunki możemy zapewnić i ....mała szansa, że się nie uda :D
A jak już zakwitnie - satysfakcja ogromna, jak napisała Lucynka :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja jak na razie z botanicznych mam tylko Phal. bellina , ale jeszcze jest kilka co mi się podoba. niektóre są naprawdę śliczne, ale ciężko je zdobyć.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla chcącego nic trudnego :D ! Fakt, jednak pora ku temu nie sprzyjająca. Oby do wiosny ;:183.
Za to można teraz inwestować w wiedzę, pora wymarzona do zakupu przeróżnych książek, mróz im nie zaszkodzi :D . Polecam gorąco.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Dla chcącego nic trudnego
święta prawda ;:333 a książki uwielbiam i czytać i posiadać ;:225
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Lano, to prawda, że warto czytać książki, szczególnie teraz gdy pora roku nie sprzyja zakupom storczyków. Ja dostałam pod choinkę właśnie taką książkę o storczykach i czytam.... :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”