Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka - część 1
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
W sezonie wiosenno-jesiennym, do 22 grudnia przesadziłem blisko 70 krzewów i niestety sześć z nich nie przeżyło tej akcji. Winny jestem sam, ponieważ ostatnie krzewy w grudniu były jednymi z najstarszych cztero- i sześcioletnie i z racji tego, że nie zdołałem w pełni wykopać ich korzeni, wykopałem je z małą bryłą. One właśnie umarły. Reszta, nawet siedmiolatków żyje i ma się świetnie. Krzewy przyciąłem na dwa, trzy pąki. Ważną rzeczą jest wykopanie krzewu z możliwie największą bryłą korzeniową. Każdy krzew podkopałem w promieniu ok. 50 cm i na głębokość 70-80 cm. Przed posadzeniem moczyłem je przez dwie doby, aby korzenie nawodniły się solidnie. Jesienią czeka mnie jeszcze przesadzenie 18 kultywarów pochodzących od starych, przedwojennych krzewów, weisserów i blauerów, ale te mają ledwie trzy, cztery lata i bez problemu dam sobie z nimi radę.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Wczorajsze pomiary.
Odmiany ciemne:
Portugieser Bleu - 18 Brix,
Saint Laurent - 19 Brix,
Pinot Noir - 19,8 Brix,
Pinot Meunier - 20,8 Brix,
Pinot Gris - 22 Brix.
Tauberschwarz - 21 Brix,
Merlot- 19 Brix,
Cabernet Sauvignon - 20 Brix.
Odmiany jasne :
Traminer - 20 Brix,
Gewurztraminer - 22 Brix,
Chardonnay - 21,5 Brix,
Chasselas ( lokalny klon ) - 19 Brix,
Silvaner - 25 Brix,
Veltliner - 23 Brix,
Elbling - 21 Brix,
Riesling 2014 - 19,5 Brix
Pinot Blanc - 23 Brix.
W Pinot Blanc zmierzyłem dodatkowo kwasy, ponieważ planuję jego zboior w okolicach weekendu. Pomiar dał wynik w pierwszej próbie 9g/l, a w drugiej 9,5 g/l. Nie ma zatem na co dłużej czekać. Zbieramy i tłoczymy.
Odmiany ciemne:
Portugieser Bleu - 18 Brix,
Saint Laurent - 19 Brix,
Pinot Noir - 19,8 Brix,
Pinot Meunier - 20,8 Brix,
Pinot Gris - 22 Brix.
Tauberschwarz - 21 Brix,
Merlot- 19 Brix,
Cabernet Sauvignon - 20 Brix.
Odmiany jasne :
Traminer - 20 Brix,
Gewurztraminer - 22 Brix,
Chardonnay - 21,5 Brix,
Chasselas ( lokalny klon ) - 19 Brix,
Silvaner - 25 Brix,
Veltliner - 23 Brix,
Elbling - 21 Brix,
Riesling 2014 - 19,5 Brix
Pinot Blanc - 23 Brix.
W Pinot Blanc zmierzyłem dodatkowo kwasy, ponieważ planuję jego zboior w okolicach weekendu. Pomiar dał wynik w pierwszej próbie 9g/l, a w drugiej 9,5 g/l. Nie ma zatem na co dłużej czekać. Zbieramy i tłoczymy.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
W piątek, 24 sierpnia, przed załamaniem pogody, zebrałem ok. 18 kg Pinot Blanc. Po odszypułkowaniu i odrzuceniu wadliwych owoców zostało mi ca. 12 kg jagód. Wytłoczyłem z tego ok. 8 l moszczu. Moszcz zasiarkowany i zaprawiony drożdżami "Bayanus" jest już w 10 l balonie.
Pomiary moszczu dały wynik 19 Brix oraz 7,5 g/l kwasów ( pH nie mierzyłem).
Pomiary moszczu dały wynik 19 Brix oraz 7,5 g/l kwasów ( pH nie mierzyłem).
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Dzisiaj środa, zatem czas na kolejne pomiary. Tym razem badałem cukier tylko w Rieslingach 2014. W najsłodszych jagodach z wybarwionych gron cukier wzrósł już do 21 - 21,5 Brix. Pestki w poddanych pomiarowi owocach są prawie całkowicie wybarwione i chrupkie. Jagody wewnątrz gron potrzebują jeszcze czasu, zatem poczekamy ze zbiorem.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Ciekaw jestem dzisiejszych pomiarów Rieslinga, a tym bardziej, że zmierzę również kwasy. W sobotę wieczorem i przez całą noc padał deszcz. Wczoraj, po słonecznym i bardzo ciepłym dniu wieczorem znowu zaczęło padać. No nic. Szykujemy się do zbioru. Owoce są już w większości gron słodkie, pestki wybarwione i chrupkie.








- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Riesling 2014 - 22,5 Brix, 8,5 g/l - 9 g/l
Przetrzymam jeszcze grona na krzewach.
Przetrzymam jeszcze grona na krzewach.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Czas na podanie kolejnych pomiarów ( z racji tego, że nie zdołam wykonać ich w środę, przeprowadziłem je wczoraj ).
Saint Laurent - 19 Brix ( słodki, a pestki już prawie w całości wybarwione i chupkie )
Portugieser Bleu - 19,2 Brix ( słodki, wybarwione w całosci i chrupkie )
Merlot - 20,2 Brix ( słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Cabernet Sauvignon - 20,8 Brix ( słodki z lekkim kwasem, pestki kończą wybarwianie )
Pinot Noir - 21,2 - 23 Brix ( słodki, pestki kończą wybarwianie i są chrupkie z lekką goryczką )
Pinot Meunier - 21,2 - 22,8 Brix ( ( słodki, pestki kończą wybarwianie i są chrupkie z lekką goryczką )
Tauberschwarz - 20,2 - 24 Brix ( bardzo słodki, pestki wybarwione lub kończą wybarwianie, chrupkie )
Pinot Gris - 22,5 - 23,5 Brix ( bardzo słodki, pestki kończą wybarwianie sie, chrupkie )
Traminer - 20 Brix ( dopełnia dojrzewanie gron )
Gewurztraminer - 22,8 brix - 24,2 Brix ( słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Silvaner - 23,2 Brix ( dopełnia dojrzewanie w gronach, bardzo słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Veltliner - 23,5 Brix ( bardzo słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Riesling 2010 - 18, 4 Brix ( przesadzany w grudniu zawiazał słabe, pojedyncze grona )
Rielsing 2012 - 20,5 Brix
Riesling 2014 - 22,5 Brix 8,5-9 g/l
Elbling - 22,5 - 23,5 Brix ( słodki, pestki chrupkie i całkowicie wybarwione )
Chardonnay - 23,5- 25,5 Brix ( słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Pinot Blanc 2013 - 24 Brix ( bardzo słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Saint Laurent - 19 Brix ( słodki, a pestki już prawie w całości wybarwione i chupkie )
Portugieser Bleu - 19,2 Brix ( słodki, wybarwione w całosci i chrupkie )
Merlot - 20,2 Brix ( słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Cabernet Sauvignon - 20,8 Brix ( słodki z lekkim kwasem, pestki kończą wybarwianie )
Pinot Noir - 21,2 - 23 Brix ( słodki, pestki kończą wybarwianie i są chrupkie z lekką goryczką )
Pinot Meunier - 21,2 - 22,8 Brix ( ( słodki, pestki kończą wybarwianie i są chrupkie z lekką goryczką )
Tauberschwarz - 20,2 - 24 Brix ( bardzo słodki, pestki wybarwione lub kończą wybarwianie, chrupkie )
Pinot Gris - 22,5 - 23,5 Brix ( bardzo słodki, pestki kończą wybarwianie sie, chrupkie )
Traminer - 20 Brix ( dopełnia dojrzewanie gron )
Gewurztraminer - 22,8 brix - 24,2 Brix ( słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Silvaner - 23,2 Brix ( dopełnia dojrzewanie w gronach, bardzo słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Veltliner - 23,5 Brix ( bardzo słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Riesling 2010 - 18, 4 Brix ( przesadzany w grudniu zawiazał słabe, pojedyncze grona )
Rielsing 2012 - 20,5 Brix
Riesling 2014 - 22,5 Brix 8,5-9 g/l
Elbling - 22,5 - 23,5 Brix ( słodki, pestki chrupkie i całkowicie wybarwione )
Chardonnay - 23,5- 25,5 Brix ( słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Pinot Blanc 2013 - 24 Brix ( bardzo słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
W czwartek wieczorem, po powrocie z Wrocławia, w zapadającym zmierzchu przed 20., zdołałem zebrać Rielsinga 2014. O godz. 20 zaczął padać zapowiadany w Radiu Wrocław deszcz (wrzesień jest suchy poza nocnymi opademi deszczu w okolicach ubiegłego weekendu). Z 10 krzewów zebrałem ok. 8 kg owoców, z czego, po szypułkowaniu, uzyskałem jakieś 5 kg (duża część gron niestety z uszkodzonymi jagodami). Moszcz to ok. 4 l oraz 20 brix i 7,5 g/l.
W najsłodszych jagodach Riesling 2014 uzyskał podczas wykonanych pomiarów 23 Brix. W soku z paru gron pomiary dały natomiast wynik 21,2 Brix oraz 7,5 g/l kwasów.
Na trzech krzewach (rocznik 2010, 2012 i 2015) wiszą jeszcze grona, aby sprawdzić maksymalne wyniki dla Rieslinga w mojej lokalizacji.




W najsłodszych jagodach Riesling 2014 uzyskał podczas wykonanych pomiarów 23 Brix. W soku z paru gron pomiary dały natomiast wynik 21,2 Brix oraz 7,5 g/l kwasów.
Na trzech krzewach (rocznik 2010, 2012 i 2015) wiszą jeszcze grona, aby sprawdzić maksymalne wyniki dla Rieslinga w mojej lokalizacji.




- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Kilka dzisiejszych pomiarów:
Tauberschwarz - 20-24 Brix, czyli bez zmian.
Pinot Noir - 23 Brix tzn. rownież bez zmian, tzn. dopełnia cukier w gronach.
Pinot Meunier - 23-24 Brix ( ładny wzrost cukru )
Portugieser Bleu - 23,5 Brix ( podobnie cieszacy wzrost ). Portugieser Bleu zostanie dosadzony w przyszłym roku jako deserówka przy drewnianym płocie. Jest niebywale słodki, grona są prawie bez pestek, a miąższ zbity. Zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie ta odmiana.
Grona powyższych odmian zostały dziś ścięte. W nastepnych dniach czas na kolejne odmiany. Pogoda słoneczna z temperaturą ca. +30 st. C.
Tauberschwarz - 20-24 Brix, czyli bez zmian.
Pinot Noir - 23 Brix tzn. rownież bez zmian, tzn. dopełnia cukier w gronach.
Pinot Meunier - 23-24 Brix ( ładny wzrost cukru )
Portugieser Bleu - 23,5 Brix ( podobnie cieszacy wzrost ). Portugieser Bleu zostanie dosadzony w przyszłym roku jako deserówka przy drewnianym płocie. Jest niebywale słodki, grona są prawie bez pestek, a miąższ zbity. Zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie ta odmiana.
Grona powyższych odmian zostały dziś ścięte. W nastepnych dniach czas na kolejne odmiany. Pogoda słoneczna z temperaturą ca. +30 st. C.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Dzisiaj zerwałem ostanich osiem gron Elblinga. Waga gron od 180 do 300 g. Jagody piękne, duże. Cukier oszałamiający na poziomie 21,5 -22,5 Brix. Najsłodsze miały nawet 24,5 Brix. W przyszłym sezonie z racji sentymentu do Saksonii ( jak i rodzinnych, gdyż część mojej rodziny z zachodniej Wielkopolski mieszka od dziesiątek lat w Saksonii ) tworzę małą uprawę w sile 15 Elblingów, co da łączną ilość 18 sztuk.
Druga z badanych dziś odmian to Chardonnay. Zerwałem 6 gron, które zostawiłem do sprawdzenia parametrów. I tu niemała niespodzianka. Cukry średnio na pzoiomie 22-24,5-25 Brix. W paru gronach jagody miały anwet 27,4 Brix. A do tego pierwszy raz wyczuwam wspaniały smak Chardonnay. No i tu powiększam uprawę o 15 krzewów, co da ilość 18 sztuk, ponieważ od roku mam zamysł utworzenia uprawy na wzór szampański.
Jutro pomiar cukru w Pinot Gris, Gewurztraminerze, Traminerze oraz w Silvanerach i Veltlinerach.
Druga z badanych dziś odmian to Chardonnay. Zerwałem 6 gron, które zostawiłem do sprawdzenia parametrów. I tu niemała niespodzianka. Cukry średnio na pzoiomie 22-24,5-25 Brix. W paru gronach jagody miały anwet 27,4 Brix. A do tego pierwszy raz wyczuwam wspaniały smak Chardonnay. No i tu powiększam uprawę o 15 krzewów, co da ilość 18 sztuk, ponieważ od roku mam zamysł utworzenia uprawy na wzór szampański.
Jutro pomiar cukru w Pinot Gris, Gewurztraminerze, Traminerze oraz w Silvanerach i Veltlinerach.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Wyniki z piątkowego poranka.
Cabernet Sauvignon - średnio od 21,5- 22 - 23 Brix. W najsłodszych jagodach 24 Brix. Owoce słodkie, bardzo miłe w smaku. Pestki wybarwione i chrupkie, skórka bez śladu cierpkości.
Merlot - 21,5 Brix. W najbardziej słodkich jagodach 23,5 Brix. Owoce słodkie, przyjemne w smaku. Pestki wybarwione, chrupkie i bez goryczki, a skórka miękka i bez cierpkiego posmaku.
Krzewy pobiły zatem rekord z poprzednich lat:
18 września 2015 r. : 19 Brix
15 września 2016 r. : 22 Brix
Po wczorajszym wieczorno-nocnym porywistym wietrze przyszedł nad ranem zapowiadany deszcz. Jako że dzień był już słoneczny, choć chmur nie brakowało, a prognozy mówią o kolejnych opadach, zerwałem dzisiaj wszystkie grona odmian, których parametry podaję niżej:
Pinot Gris - 23,5 - 25 Brix
Traminer - 22 Brix
Gewurztraminer - 23 - 25,6 Brix
Silvaner - 23 - 25 Brix
Veltliner - 23,5 -24,5 Brix
Na krzewach zostały jeszcze grona Merlot 2010 i 2013, Cabernet Sauvignon 2013 oraz Riesling 2010.
Cabernet Sauvignon - średnio od 21,5- 22 - 23 Brix. W najsłodszych jagodach 24 Brix. Owoce słodkie, bardzo miłe w smaku. Pestki wybarwione i chrupkie, skórka bez śladu cierpkości.
Merlot - 21,5 Brix. W najbardziej słodkich jagodach 23,5 Brix. Owoce słodkie, przyjemne w smaku. Pestki wybarwione, chrupkie i bez goryczki, a skórka miękka i bez cierpkiego posmaku.
Krzewy pobiły zatem rekord z poprzednich lat:
18 września 2015 r. : 19 Brix
15 września 2016 r. : 22 Brix
Po wczorajszym wieczorno-nocnym porywistym wietrze przyszedł nad ranem zapowiadany deszcz. Jako że dzień był już słoneczny, choć chmur nie brakowało, a prognozy mówią o kolejnych opadach, zerwałem dzisiaj wszystkie grona odmian, których parametry podaję niżej:
Pinot Gris - 23,5 - 25 Brix
Traminer - 22 Brix
Gewurztraminer - 23 - 25,6 Brix
Silvaner - 23 - 25 Brix
Veltliner - 23,5 -24,5 Brix
Na krzewach zostały jeszcze grona Merlot 2010 i 2013, Cabernet Sauvignon 2013 oraz Riesling 2010.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Pomiary z wczoraj, 1 października.
Chasselas Napoleon - 18,5 Brix,
Riesling 2013 - 22-22,8 Brix ( grona zacienione, krzewy nie są przeciążone - ca. 0,8 kg ).
Merlot 2013 - 22,2 Brix ( jagody z zacienionych gron, krzewy nie są obciążone ),
Cabernet Sauvignon 2013 - 22-24 Brix ( w jagodach z zacienionych gron ), 25-26 Brix w owocach z gron nasłonecznionych. Krzewy nie są przeciążone.
Riesling w butli ładnie pracuje, czuć owocowy aromat. Pinot Blanc wkrótce będzie drugi raz zlewany znad osadu.
Chasselas Napoleon - 18,5 Brix,
Riesling 2013 - 22-22,8 Brix ( grona zacienione, krzewy nie są przeciążone - ca. 0,8 kg ).
Merlot 2013 - 22,2 Brix ( jagody z zacienionych gron, krzewy nie są obciążone ),
Cabernet Sauvignon 2013 - 22-24 Brix ( w jagodach z zacienionych gron ), 25-26 Brix w owocach z gron nasłonecznionych. Krzewy nie są przeciążone.
Riesling w butli ładnie pracuje, czuć owocowy aromat. Pinot Blanc wkrótce będzie drugi raz zlewany znad osadu.
-
- 100p
- Posty: 115
- Od: 21 sie 2015, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie, a nawet Stolyca
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
A jak porównanie smakowe Caberneta i Merlota? Czy to możliwe, ze Cabernet się u Ciebie lepiej zadomowił? Bo w teorii CS powinien być jakiś tydzień późniejszy, a wygląda, że idą "łeb w łeb"...
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2284
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
To jest właśnie ciekawe. Merlot wypada o wiele korzystniej pod względem jagód, które są większe od Cabernet Sauvignon. W smaku obydwie odmiany mają tę samą słodycz, jednak Cabernet ma grubszą skórę. Wyrównanie terminów dojrzewania to kwestia wieku. Krzewy mam z lat 2010 -2013, ale przesadzanie w ubiegłym roku odmłodziło je o rok. Myślę, że przyszły rok, kiedy krzewy nabiorą wieku, pozwoli porównać te odmiany pod względem dojrzewania i innych czynników.
Dla porządku dodam, że 22 września najsłodsze jagody Merlot miały już 23,5 Brix, a teraz widzę, że te z zacienionych miejsc dobijają powoli do tego poziomu.
Dla porządku dodam, że 22 września najsłodsze jagody Merlot miały już 23,5 Brix, a teraz widzę, że te z zacienionych miejsc dobijają powoli do tego poziomu.