Zobaczyłam busz i runęły moje dotychczasowe opinie o uprawie pomidorów w folii.
Krzaki zdrowe,owocujące, rosnące gęsto.

Jakie to odmiany to muszę rozszyfrować.
GRANIUBeatko, zaznaczyłaś, gdzie podawać saletrę potasową , a gdzie siarczan.
Czy miałas na myśli, że w gruncie, ze względu na opady, saletra szybciej wypłukuje się, a siarczan do kwaśnych gleb nie nadaje się.?
Jak wcześniej napisałam chemik ze mnie słaby, przytoczyłam co kiedyś napisał forumowicz na temat dlaczego siarczan albo saletra.Saletra potasowa to sól mocnej zasady KOH i mocnego kwasu azotowego HNO3. Zawiera w sobie 45 % potasu jako tlenek K2O oraz 13,5 % azotu w formie saletrzanej NO3- Jest więc źródłem potasu i jednocześnie azotu.
Niestety azot w tej formie jest najłatwiej wymywany z gleby, dlatego ten nawóz nie może być stosowany do nawożenia głównego gleb otwartych.
Innym powodem zastosowania pod osłoną akurat tego nawozu potasowego jest konieczność utrzymania pod osłoną odpowiedniego stosunku dwóch form azotu: azotanowej NO3 i amonowej NH4. Poziom azotu amonowego dla pomidora pod osłonami nie powinien przekraczać 50 mg/l
Siarczan potasu ma wzór chemiczny K2SO4 i jest solą mocnej zasady, czyli wodorotlenku potasu KOH oraz mocnego kwasu siarkowego H2SO4 . Zawiera w sobie 50 % potasu jako tlenek K2O . Zastosowany do gleby zwiększa jej kwasowość ponieważ jony potasu adsorbowane są przez kompleks sorpcyjny i wypierają z niego do roztworu glebowego jony wodoru H +. autor forumowicz
U mnie ogromną zieloną piętkę ma serce Brad,s Black Heart, ale tylko w gruncie. Beato uprawiałaś chyba tą odmianę. Czy również u Ciebie owoce miały taką przypadłość? W tunelu tak nie wyglądają. Owoce są ładnie wybarwione.whitedame pisze: Chciałabym też przypomnieć, że niektóre odmiany np serca mają taką cechę odmianową wyglądającą jak niewielka piętka więc nie jest to objaw niedoboru.