Wszystko o pomidorach cz. 15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory dojrzałe tylko do połowy

Post »

Według mnie jest to jakiś niedobór pewnego składnika, lub zbyt wysoka temperatura :roll:
Tutaj masz trochę opisane:
viewtopic.php?f=42&t=15903
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=270

Poczekaj jeszcze na odzew bardziej doświadczonych osób ode mnie ;:108 :wink:
Pozdrawiam :wit
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 15

Post »

Ja też swoje ogłowiłem wczoraj. Sąsiedzi już dawno poobrywali zielone i dojrzewają na parapecie. U mnie także jest zaraza. Już nawet nie staram się dociekiwać co to jest bo na pewno to nie jest jedna. Codziennie doglądam. Co nieco obrywam co jakiś czas. Ale jakoś super szybko to nie postępuje także wiszą owoce na krzakach. Tylko liście są zaschnięte. Czekam i tylko patrzę kiedy następny deszcz. Myślę, że jakieś 2 tygodnie jeszcze doczekają w takiej aurze. Na razie nie pada i podają ładne dni. A pomidory co 2 dni zbieram.
Mam tę moc - Sylwek
Raiz3n
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2018, o 14:42

Post »

@Aga123456789 wygląda że masz to samo co ja, ostatnio na 7kg pomidorów miałem prawie 2kg odpadów. Wyczytałem że to brak potasu, w ogrodniczym wcisneli mi nawóz target do pomidorów ale lepszy na to jest ponoć siarczan potasu, miałem zamówić ale postanowiłem że rozrzuce ten target i w następnym sezonie zadbam odpowiednio o potas.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Siarczan potasu lub saletrę potasową ( zależy od gleby i gdzie uprawiamy, pod osłonami czy w gruncie) podajemy od kiedy w pierwszym gronie pierwszy pomidor zaczyna bieleć, więc podawanie go teraz to musztarda po obiedzie, choć wszystko zależy od kondycji samego krzaka i ile jest jeszcze gron na krzaku. Może warto go jeszcze podać.
Potas też wpływa na smak owoców, więc warto przemyśleć nawożenie w przyszłym roku.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

W uzupełnieniu do tego co Beata napisała dodam,ze można jeszcze spróbować dolistnie/opryski dokarmić pomidory.
Najlepiej kupić siarczan potasu w formie krystalicznej, gdyż granulowany trudniej rozpuszcza się w wodzie.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirku :D granulowany, uwierz mi na słowo nie da się rozpuścić.
Próbowałam kiedyś go rozpuścić włącznie z mieleniem granul i efekt był taki, ze młynek trzeba było wymienić.
Więc cytując kolegę, do oprysków i podlewania tylko rozpuszczalny siarczan potasu ( saletra jest jedna i zawsze w wodzie się rozpuści ).
Ten granulowany tylko posypowo do długiego uwalniania i przy pomidorach nam się nie przyda.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

A próbowałaś kiedyś zalać wrzątkiem i dość energicznie potrząsać baniakiem ?
Kupując pierwszy raz wcisnęli mi w sklepie właśnie ten granulowany ;:306
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten granulowany jest robiony przy pomocy jakichś wosków czy olejów. Po zalaniu wrzątkiem robi się rosół.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz, rosół powiadasz, hm, nie, nie spróbuję, wolę tradycyjny z kaczki, indyka i wołowiny ;:306
Mirku nigdy nie używam wrzątku do nawozów, zbyt słabym jestem chemikiem, by przewidzieć jaki skutek to przyniesie :;230
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Beata,
Więcej odwagi - nic nie wybuchnie ;:306
Pozdrawiam, Mirek
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Tylko pytanie, gdzie go teraz kupić?
Też obudziłam się trochę zbyt późno, bo końcem lipca, gdy żółte piętki zaczęły się wybarwiać.
Niestety tego Kalisop lub Hortisul, całkowicie rozpuszczalny - nie ma.
Pytać w przyszłym roku.
Granulowany mam, jednak bezużyteczny na ten czas.
Beatko, zaznaczyłaś, gdzie podawać saletrę potasową , a gdzie siarczan.
Czy miałas na myśli, że w gruncie, ze względu na opady, saletra szybciej wypłukuje się, a siarczan do kwaśnych gleb nie nadaje się.?
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48

Post »

W moim notatniku mam skopiowany post z innego forum o rozpuszczaniu siarczanu potasu granulowanego:

,,Siarczan potasu granulowany-rozpuszcza się, rozpuszcza. Tyle, że powoli - w rozwadniaczu opryskiwacza, przy ciśnieniu 2-3 atmosfery, trwa to 10-15 minut''

Post jest z forum Winogrona.org. Nie pamiętam kto to jest autorem
Sam jeszcze nie próbowałem tej metody
pozdrawiam
Kazik
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I nie próbuj. Granulacja polega na dodaniu lepiszcza. W tym przypadku to jakieś tłuszcze. Po zalaniu gorącą wodą i po rozpuszczeniu granul na powierzchni pływają brązowe oka oleju. Zabrudzisz opryskiwacz i zatkasz filtr w rączce. Poza tym po przecedzeniu przez szmatkę roztwór nadaje się do oprysku, pomijając lekki zapaszek smaru.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

GRANIA pisze: siarczan do kwaśnych gleb nie nadaje się.?
Tak, siarczan potasu jest nawozem zakwaszającym, więc jeżeli masz kwaśną glebę to pH jeszcze bardziej się obniży
Pozdrawiam, Mirek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdaje się, że alternatywy dla siarczanu potasowego nie ma. Sole potasowe nie są odpowiednie bo wnoszą chlorki a popiół drzewny jest b. alkaliczny i można łatwo przegiąć w drugą stronę. Pozostaje wapnowanie jesienią i siarczan potasowy wiosną.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”