Wszystko o pomidorach cz. 15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Kasiak109
200p
200p
Od: 8 cze 2015, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 15

Post »

Poczekam trochę, może ktoś jeszcze coś sobie przypomni ;:202
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Coś w tym chyba jest, pierwszy owoc na moim Wołowym Uchu był duży, okragły i wcale nie miał czubka tak jak wszystkie następne, ale smak !!!! Super. Czyli uważacie że pierworodne to jakiś gorszy sort? Przynajmniej z wygladu?
Pozdrawiam! Gienia.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czasem bywa i gorszy sort. Zawiązki kwiatów pierwszych gron tworzyły się jeszcze w fazie rozsady, w warunkach często odbiegających od prawidłowych i z tego powodu owoce mogą mieć różne defekty. Mam wiele odmian, na których pierwsze grona są idealne ale są i takie, ze pomidory różnią się kształtem albo mają fizyczne defekty. Pierwsze grono Czekisty.

Obrazek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Na pewno pomidory na pierwszych gronach nie są typowe dla odmiany, nie znaczy to, że są niesmaczne.
Zbieramy nasiona odmian tak aby odmiana była właściwa, chyba że chcemy krzyżówkę.
Bardzo istotną wiadomość podał Mirek. Jeśli na pomidorze ślad po słupku jest duży lub szeroki, może to świadczyć, że słupek wystawał poza pręciki. I mimo iż pomidor jest samopylny przy takim układzie kwiatu mogło dojść do przekrzyżowania.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
maciej39
100p
100p
Od: 31 mar 2016, o 20:03

Post »

Jak wygląda duży ślad po słupku?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest duuużo większy od małego śladu po słupku . :lol: Fotka z naszego forum http://images69.fotosik.pl/668/6762b7526095bbd4med.jpg
Powinno się zbierać z takich jak ten żółty na dole , od biedy malinowy po prawej. Pozostałe sztuki wyrosły z kwiatów wielokrotnych, staśmionych.
Kasiak109
200p
200p
Od: 8 cze 2015, o 14:02

Post »

Dobrze, że pokazałeś, bo myślałam, ze słupek to z tej drugiej strony - od ogonka ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Człekokształtne mają dokładnie z przeciwnej strony ;:108 .
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 13:20

Post »

Pomóżcie proszę w rozszyfrowaniu pomidora. Posadziłam 3 krzaki Gigant Limonnyj. Wszystko było OK, krzaki ładnie rosły, kwitły i wiązały owocki, aż do momentu kiedy zaczęły dojrzewać. Na jednym krzaku urodziło się coś takiego.
Obrazek

Obrazek

Pomidor duży, 345g, wygląda całkiem ładnie (jeszcze przed degustacją). Nasiona były z AWN lub prywatnej wymiany, a osoba która je pozyskała to ewa-s, może bywa jeszcze na FO i przypomni sobie co u niej rosło. To że się zaplątało przypadkowe nasionko to nie koniec świata ale lepiej wiedzieć kto zacz niż nazwać NN Stripes :wink: .
Pozdrawiam
Ula
Raiz3n
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2018, o 14:42

Post »

Siemka, jestem po pierwszych zbiorach z tunelu. Okazało się że 90% pomidorów ma zielone piętki, niektóre wyglądają jakby na dole były już za bardzo dojrzałe i sie rozlatują a od góry są zielone i twarde. Wyszukałem w necie że to brak potasu, pojechałem do ogrodniczego i poprosiłem o potas pod pomidory a gość mi wcisnął nawóz target do pomidorów i ogórków 1kg. Oczywiście rozsypałem to jakieś 6dni temu ale nie widać żadnych efektów, czy jest jeszcze szansa żeby uratować następne zbiory?
Aha jeszcze jedno, czy już powinienem ucinać stożki wzrostu żeby pomidory dojrzały?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie dociekam gdzie Ci "wcisnął" ten nawóz ale z tonu wypowiedzi wnioskuję, że czujesz się z tego powodu niekomfortowo. :lol: Otóż z powodu braku potasu zaszły trudno odwracalne zmiany w budowie owocu i "odwyrtnąć " się tego nie da. Pewnie na nastepnych gronach będzie lepiej ale czasu pozostało niewiele i plony w tym sezonie nie będą imponujące. Może jednak analiza gleby wczesną wiosną poprawi sytuację?
Raiz3n
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2018, o 14:42

Post »

Mam raptem ok 20m2 ogródka pod swoimi oknami, nie wiem czy opłaca mi sie dawać glebę do analizy heh.. Wydaje mi się że problem występuje tylko w szklarni, z gruntu zerwałem pierwszego pomidora i było ok. Gość miał w sklepie tylko taki nawóz do pomidorów więc pomyślałem że wcisnął mi to na siłe i zastanawiałem sie czy nie musze kupić czystego siarczanu fosforu. Ogólnie z plonów jestem zadowolony tylko te zielone piętki :/ No nic, chyba zostało mi tylko obkrojenie obecnych zbiorów i nadzieja że następne owoce wybarwią sie poprawnie, jak problem nie ustąpi to rzeczywiście może warto zrobić analize gleby, taka podstawowa to chyba dużo nie kosztuje, tylko dostarczyć próbkę troche ciężko.. A co z tym ogławianiem? Myśle że gdzieś w październiku będę bunkrował tunel, powinienem teraz ogłowić?
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Najczęściej pomidory ogławia się naokoło 7 tygodni przed planowanym zakończeniem uprawy..
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Witam! U mnie też w tym roku lekkie niedobory potasu występują, ale nie mam co narzekać. SZW też występuje, ale nie w takiej skali jak w tamtym roku. Poranne mgły lubi zz ale za dnia liście zasuszają się. Brak opadów i upały temu sprzyjają. Czekam z opryskiem do chwili gdy zerwę większość pomidorów bo zaczęły właśnie dojrzewać masowo. Może obejdzie się bez tego 8-) .
Oto moje dzisiejsze zbiory
Obrazek
A tutaj zdjęcie zbiorowe większości odmian jakie w tym roku zdecydowałem się wysiać.

Obrazek
Skróty oznaczają Kop - Koperkowy,
A-Alicante
GZ-Green zebra
P. sak-persimonowa sakiewka
CS-cream sauseage
CZ-Cudo Ziemi
MSZ-Malachitowa Szkatułka
CR-Caro Rich
AP-Ananas Pineaple
SP-Saint Pierre
F-Faworyt
G 32 N- Gigant 32 Novikova
BBH-Brad's Black Heart
MH-Mata Hari
Cor- Corazon
Mon - Monterosa
L - Legend
GW- Great White
Faw3 - krzyżówka naszego forumowego malinowego króla
100 Pud - 100 Pudov
PUD - Pudovik
CF - Coustuloto Fiorentino
AM - Arkansas Marvel
TM - Tommimaru Muchoo
ISP - Ispolin
JTB - Japanease Trifelle Black
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:333 ładne pomidorki .
Mam mieszane uczucia związane z ogławianiem w uprawie amatorskiej . Owszem, jest to celowe w produkcji towarowej bo chodzi o towar jakości handlowej no i trzeba przygotować podłoże do nastepnych nasadzeń . Amator czy inny działkowiec znajdzie zastosowanie i dla zielonych pomidorów. Z niejakim zdziwieniem przeczytalem na forum, że niektórzy ogłowili krzaki już w lipcu. Po jaką cholerę, nie wiem bo lato zapowiada się ładne i jesień też pewnie będzie ciepła. Jak dobrze pójdzie to w tunelach i do listopada będzie sezon a w gruncie co najmniej do końca września.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”