Kaktusy - Pio1986
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusy - Pio1986
Meksyk odebrał mi mowę...
Wyrazy uznania!
Wyrazy uznania!
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- Pio1986
- 500p
- Od: 21 lut 2015, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To bardzo miłe usłyszeć (przeczytać coś takiego)hen_s pisze:Pozytywnie zakręcony. Takich tutaj lubiemy!![]()
Czytając co piszesz jestem pod wrażeniem pasji i sposobu jaki podchodzisz do hodowli naszych ulubieńców. Choć dużo nas tutaj pozytywnie dotkniętych to wyróżniam Cię (jednoosobowo!) tytułem pasjonata miesiąca. Dla mnie ktoś taki to wzór dla innych . Cieszę się, że chociaż wirtualnie mogę Cię poznać.
![]()
Thelocactus bicolor - istne cudo, rośliny z takim kwiatem rzadko się widuje.![]()
Kwiat astrofytum - niesamowity!

I bardzo dziękuję za słowa wsparcia:) U mnie z wyjazdami ciężko, ale zawsze zapraszam na Polesie, mojej "przybranej krainy" (bo związany jestem i urodziłem się w Przeworsku, pośród wąwozów lessowych i pięknych miedz). Bardzo chętnie zobaczyłbym kaktusiarzy u mnie:)
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W Przeworsku mam kolegę dobrego kaktusowego Mieczysława M.
W swoim czasie miał piękną kolekcję kaktusów którą to oglądałem raz i drugi...
Stare to czasy.
Jeśli się kiedyś zdarzy okazja do odwiedzin u Ciebie nie mówię nie - to w sumie nie jest daleko bo jesteśmy było nie było krajanami.
Stare to czasy.
Jeśli się kiedyś zdarzy okazja do odwiedzin u Ciebie nie mówię nie - to w sumie nie jest daleko bo jesteśmy było nie było krajanami.

- Pio1986
- 500p
Bardzo dziękuję,Black Rose pisze:Meksyk odebrał mi mowę...
Wyrazy uznania!
zaczynałem od 1 Astrophytum ornatum

Życzę Ci wytrwałości i na pewno zgromadzisz więcej wspanialszych okazów:)
-- 3 sie 2018, o 18:52 --
WOWhen_s pisze:W Przeworsku mam kolegę dobrego kaktusowego Mieczysława M.
Stare to czasy.

Kręciłem się tam za kaktusami jak byłem knypkiem, ludziom po ogrodach łaziłem i "prosiłem" o odnóżkę:):):) Stare czasy. Najbardziej pamiętam ogród z opuncjami i innymi sukulentami w okolicy ratusza:)
- hen_s
Kolejne świetne widoki. 

Cudne kwitnienia
Interesuje mnie Leuchtenbergia pricncipis

- Pio1986
- 500p
emerald pisze:Cudne kwitnieniaInteresuje mnie Leuchtenbergia pricncipis
![]()
Dziękuję wszyskim:P
Co do leuchtenbrgii, to przyznam, że muszę zwiększyć pogłowie tych roślin, nie tylko ze względu na piękno i rozmiar kwiatów, ich barwę, ale też przez ten cudowny zapach wypełniający cały tunel (jeden kwiat!). Jest orzeźwiający, przypomina mi zapach kwitnącej juki ogrodowej a pachnie tak samo jak A.myriostigma i F.hamatacanthus - jest to nieco rozcieńczony zapach dojrzałeś antonówki (jadłem ostatnio prosto z drzewa i to był zapach, którego szukałem, żeby dać porównanie:)
- Pio1986
- 500p
Specjalnie dla Henryka przybliżeni tematu hybryd trichocereus:
Trichocereus candicans Gelb "Tauris"

Trichocereus "Werner Forsmann"

Trichocereus "Gr.Freude X Gr.Schonste X Otto Hahn" (ten, który wiosną kwitł)

Trichocereus "Flying Saucer X Magnolia Wie X Cantora Gelb"

Grupa mieszańców ( z mojego siewu - nasiona od Uwe) W tej grupie są też: E. Bex 277XAleksander Friedmann X Th.Aporocandicans Schigra, E.GOld Rose X Flying Saucer X Cantora Orange i Th.Paul Ehrlich X Th.Aporocandicans Schigra

Trichocereus candicans Gelb "Tauris"

Trichocereus "Werner Forsmann"

Trichocereus "Gr.Freude X Gr.Schonste X Otto Hahn" (ten, który wiosną kwitł)

Trichocereus "Flying Saucer X Magnolia Wie X Cantora Gelb"

Grupa mieszańców ( z mojego siewu - nasiona od Uwe) W tej grupie są też: E. Bex 277XAleksander Friedmann X Th.Aporocandicans Schigra, E.GOld Rose X Flying Saucer X Cantora Orange i Th.Paul Ehrlich X Th.Aporocandicans Schigra

- hen_s
Doskonały widok.
Zdrowe, urodziwe rośliny z mocnym cierniami to prawdziwa uczta dla oczu. Jeszcze jakby kwitły...
Masz dla nich dużo lepsze niż ja warunki i wyglądają lepiej niż u mnie.
Gratuluję takich okazów.

Zdrowe, urodziwe rośliny z mocnym cierniami to prawdziwa uczta dla oczu. Jeszcze jakby kwitły...
Masz dla nich dużo lepsze niż ja warunki i wyglądają lepiej niż u mnie.
Gratuluję takich okazów.

- Pio1986
- 500p
Dziękuję:)
Na kwiaty to jeszcze poczekam, zwłaszcza u maluchów - jedyny kwitnący trichocereus, pomimo sporych rozmiarów, po wydaniu kwiatu i owocu z nasionami, osłabł i zrobił się miękki - od miesiąca jakoś nabiera turgoru i coś się mu przy stożku wzrostu ruszyło. Widok bukietu na trichocereusach to kwestia jeszcze paru ładnych lat, wydaje mi się - największy w tej chwili -T.tarijensiszakwitnie jak będzie pewnie ważył 10 kg, a cała nadzieja w T.huasha na balkonie, który rozpycha donicę w obornikowym substracie:)
Na kwiaty to jeszcze poczekam, zwłaszcza u maluchów - jedyny kwitnący trichocereus, pomimo sporych rozmiarów, po wydaniu kwiatu i owocu z nasionami, osłabł i zrobił się miękki - od miesiąca jakoś nabiera turgoru i coś się mu przy stożku wzrostu ruszyło. Widok bukietu na trichocereusach to kwestia jeszcze paru ładnych lat, wydaje mi się - największy w tej chwili -T.tarijensiszakwitnie jak będzie pewnie ważył 10 kg, a cała nadzieja w T.huasha na balkonie, który rozpycha donicę w obornikowym substracie:)
- hen_s
Debiut kwiatów u ferokaktusa to nie byle co! Gratuluję.
Pozostałe dziś pokazane rośliny też w większości duże (lub bardzo duże!), dorodne i piękne - które ja z wysokości swojego balkonu na 4tym piętrze i znając ograniczenia miejsca na każdym z balkonów mogę tylko podziwiać.
I czynię to z prawdziwą przyjemnością.

Pozostałe dziś pokazane rośliny też w większości duże (lub bardzo duże!), dorodne i piękne - które ja z wysokości swojego balkonu na 4tym piętrze i znając ograniczenia miejsca na każdym z balkonów mogę tylko podziwiać.
I czynię to z prawdziwą przyjemnością.

- Pio1986
- 500p
Dziękuję:)
Nie nadążam za Tobą, jak zwykle ostatnio
. Wszystkie rośliny, jakie pokazujesz są zachwycające
, a już kwitnący ferokaktus to prawdziwa rzadkość tu na forum.