Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu
Zdjęcia nieba super :!:
:!: Fotografia z roztrzepanymi chmurami rewelacyjna :D
U nas zaćmienie było bardzo dobrze widoczne.
Obserwowaliśmy z Z. i Lolkiem. Chyba pierwszy raz takie zjawisko widziałam, trochę straszne, nie powiem.
Floksiki przepiękne ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny księżyc udało Ci się uchwycić ;:oj ;:63 U mnie zupełnie nie był widoczny, chociaż też pilnie go wypatrywałam ;:185
Śliweczki takie słodkie, pyszne. W tym roku taki urodzaj, że można jeść i jeść, tylko na wagę należałoby zerknąć od czasu do czasu ;:306
Ale co tam waga, trzeba jeść póki są, bo nie wiadomo czy będą za rok.
Papuzia lelijka i u mnie kwitła, miała nawet cztery kwiatki, ale przyglądałam jej się podejrzliwie. Jak dla mnie, to bardziej taki cudak, niż urodna. Ale może za rok mnie przekona?
EM chyba sam czuje, że trochę przegiął i troszkę przystopował. Potrzeba czasu, żeby powrócić do pełnej sprawności. Powodzenia ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ach ;:oj te Twoje piękne nieba potrafisz je uchwycić w odpowiednim momencie.
Marysiu nie mogę na zdjęciach rozpoznać floksa, który tak mnie u ciebie w zeszłym roku zachwycił, pamiętasz sama go siałaś, a może ja coś przegapiłam i nie zauważyłam.
Pogodę mamy paskudną, wróciły tropiki, rozpływam się. W piątek wszędzie wokół ulewy, a u nas jak zawsze ani kropelka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Jakie cudne zdjęcia ;:138 Zaćmienie księżyca widziałem i mogę powiedzieć, że było bardzo ładne ;:333 Lilie to się u Ciebie nie kończą chyba, bo cały czas jakaś rozkwita :D Piękna kolekcja floksów ;:215 Podziwiam, że zgromadziłaś aż tyle kolorów, ale pewnie to nie wszystkie, jakie pokazałaś ;:224
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w kolejny upalny dzień!

Śliwki wciąż wiszą na drzewach jedne dojrzałe do zjedzenia inne zmieniają kolor na fioletowy, a możliwości przetwórcze moje i moich córek kończą się ;:oj Ciągle jednak przetwarzamy w obawie że taki rok szybko się nie powtórzy ;:306
Niestety pracować w ogrodzie nie da się, bo pot zalewa okulary i jedyne co robię to wieczorem podlewam :D

Aniu dziękuję za miłe słowa ;:196 Rośliny radują, ale tak szybko przekwitają! Już widzę pąki na różach, ale czy będą kwitnąć do mrozów...wątpię, no chyba że będzie trzecie kwitnienie :wink:

Krysiu ja też nie słodzę herbaty i w ogóle to jedynie upalnym latem pije rozcieńczone kompoty czy soki, żeby wodą dłużej w organizmie została :D Zrobiłam dżemik z tych śliwek wiśniowych kwaśnych ja mirabelka, ale w połączeniu z jabłkiem oliwką w zasadzie tak na próbę. Jednak nie wiem czy drzewa nie wytnę, a przynajmniej mocno zredukuję. Mam jeszcze mirabelkę z Nancy od Starkla w nadziei że będzie słodka i duża, tym bardziej że jeszcze nie dojrzała. Dżem z dojrzałej jest bardzo aromatyczny. Tylko kto to wszystko zje ;:306

Agnieszko na pewno pierwszy raz widziałaś takie zjawisko ;:306 Następne będzie chyba za sto lat ;:224 Niebo było malownicze, a i tak czekałam aż księżyc wyjdzie zza drzew więc z opóźnieniem. Wcześniej skosiłam trawę, bo wieczorem da się żyć. Romantycznie spędziłaś ten wieczór ;:4
Floksiki coraz to nowe rozkwitają i na następne jeszcze czekam.

Iwonko dziękuję za uznanie dla księżyca :wink: Najbardziej byłam rozczarowana, że rano mimo bezchmurnego nieba nie było go...a dzisiaj był ;:oj ki czort?
Na wagę nie muszę patrzeć, bo przerażenie mnie ogarnia jak wchodzę po schodach...coś muszę z tym zrobić ;:222 Zajadanie stresów chyba mnie pokonało.
M często chce sobie coś udowodnić mimo swoich niedoskonałości np. kosi zawsze w południe, a potem ledwo dycha...bez nakrycia głowy mimo żaru z nieba, a moje gadanie nic nie daje ;:185

Dorotko dla mnie przyroda nie kończy się na kwiatkach, lubię widzieć więcej wokół siebie. Owady, ptaki, wszelkie zwierzęta a także zjawiska atmosferyczne pociągają mnie na równi z roślinami.
Floks który Cię zachwycił już jest na zdjęciach, bo są dwa siane majtkowy róż z białym oczkiem i karminowy

Obrazek

No chyba że coś Ci się nałożyło w pamięci :D W mnie już jakiś czas nie padało, a po dawnych ulewach wilgoć jedynie głęboko.

Julianie Dzięki! ;:168 Staram się urozmaicić wątek zdjęciami :uszy
Lilii sporo kupiłam przez ostatnie dwa lata, ale i są w modzie bo w wielu wątkach jest ich dużo więcej. Ogrodnicy łącząc tworzą coraz to nowe odmiany, a my ulegamy oglądając zdjęcia. To samo z floksami. Rzeczywiście jeszcze parę floksów w pączkach, a pierwsze już przekwitają. Dziękuję że mimo wakacji wpadasz...pozdrawiam :wit

Obrazek

Obrazek

Ciemiężyk kwiatki ma tak maleńkie, że trzeba je dobrze wypatrywać za to owoce widać z daleka!

Obrazek

Obrazek

Dostałam kiedyś mieszankę kwiatów łąkowych od kolegi z USA, wysiałam rok temu i były tam malwy takie jednoroczne i inne kwiatki a w tym roku mam łąkę malw takich! Najśmieszniejsze że jak go pytam co Ci posłać to zawsze pisze malwy! ;:306

Obrazek

Rozwarowi nareszcie znalazłam dobre miejsce!

Obrazek

Cały czas kwitną cynie od Dominiki!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

sezon grzybiarski rozpoczęty, auta pod lasem już od 5 rano!

Obrazek

Dobrej niedzieli!
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Placki z cukinii, racja! Zapomniałam o nich zupełnie ;:oj . Dzięki za przypomnienie :lol: . Masz sporo roboty przy śliwkach ale na pewno przydadzą się te przetwory . Fajnie uchwyciłaś księżyc a ja próbowałam i nic z tego nie wyszło. Sprzęt jednak nie taki ;:222 . Dzisiaj fotosik chyba strajkuje, nie widzę Twoich zdjęć ale dodałam też u siebie i również ich nie ma ;:185 . Może później się poprawi . Pozdrawiam i spokojnej niedzieli życzę :wit .
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu zaglądnę, jak się fotki pokażą Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Maryś! ;:196 ;:196
Cieszę się, że wszystko idzie ku dobremu, :tan a podziwiam wspaniałe zdjęcia wieczornego, a nawet nocnego nieba. ;:138
Ogród też tętni życiem, ;:63 ;:63 choć najnowszych fotek nie widzę, zresztą w moim wątku ten sam mankament. Fotosik znowu sobie z nami brzydko pogrywa. ;:222
Pozdrawiam i zdrówka Wam życzę. ;:167 ;:196

Ps. Też mam już powyżej uszu domowego przetwórstwa owocowego. :oops:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu nie wiem dlaczego, ale dzisiejsze zdjęcia są dla mnie niewidoczne ;:145
Też staram się widzieć wszystko wokół, jednak nie uwieczniam, taki ze mnie fotograf do kitu ;:222
Chodziło mi o ten piękny karminowy floks, a Ty wiesz ja mam podobny tegoroczny zakup.
My już po burzy, podlało fajnie.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - wlepiałam oczy w ten czerwony Księżyc od 21.30 do 00.30 - zero chmurki na niebie i cudne widowisko KsiężycowoMarsowe.
Fajna fotka https://www.fotosik.pl/zdjecie/387dbba460dacf6f
Świetnie wyglądają floksy jak są posadzone w takich grupach jak u Ciebie ;:215 Moje się dopiero rozrastają, i trochę jeszcze mało są widoczne, ale ważne, że są.
Maki posiałam i w kwietniu i w maju, ale one u mnie i tak są te z późnego lata - właśnie dopiero teraz kwitną te z mixu. Czarne pełne, pełne czerwone i lawendowe - całkowicie są zgodne odmianowo ;:196 ;:167
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Śliczne liliowce, floksy, uwielbiam je , masz widzę wiele kolorków ;:138 No i ładnie kwitną Ci hibiskusy. Moje całe w mszycy. Czy Twoje mają wyłącznie słońce? nic ich nie zacienia ? Bo moje rosną w ciasnocie i to ich zacienia i myśle ,ze to jest przyczyną ,że mają mszycę , brzydkie, zółknące liście :( Kiedyś takie nie były , chyba musze przesadzić co młodsze :?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękny ten pierwszy floks.
I te lilie one są z pysznoglowka ??
Chyba ja dla swojego rozwaru muszę poszukać inne miejsce.
Bo na Tym co jest przy rozach jest jakiś marny. :roll:
I mnie grzybów prawie nie ma . Za sucho.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu pięknie masz ;:138
Ślicznie kwitnie powojnik , moje pod moją nieobecność złapały mączniaka . Teraz wiszą brzydale , żyją ale zupełnie nie wyglądają.
Zastanawiam się czy nie powycinać i czekać na nowe odrosty ,czy zostawić ;:218 zresztą floksy tez tak mają mączniak wszędzie ;:223
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach te Twoje widoki, śliczne, teraz wiem jakim samochodem trzeba jechać na grzybobranie ;:306
U nas już po żniwach, kombajny jeździły w zeszłym tygodniu, a wasze zboża jeszcze dojrzewają.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Dni mam intensywne. Wczoraj jak się ochłodziło zrobiłam demolkę w ogrodzie wycinając suche badyle i nadmiar szczególnie bodziszków i orlików. Na jednej grządce przywlokłam sobie od kogoś poziomkę rozłogową ;:oj Straciłam na tej grządce kilka roślin i już wiem przez kogo ;:223 Wyrywałam to to chyba przez godzinę a dzisiaj rano znowu znalazłam kilka roślin.
Dzisiaj mieliśmy wymianę sprzętu w łazience i najpierw czekając na fachowca zrobiłam porządek po wczorajszej demolce, potem pozbawiłam mchu jedną sporą grządkę. Po wyjściu fachowca i umyciu łazienki i mieszkania skosiłam trawę i teraz aż miło przejść przez ogród ;:65 Przed zachodem ściemniło się i napłynęły groźne chmury, ale wątpię żeby ogród podlało :wink:

Ewelinko widać u Fotosika mają wolne weekendy i wtedy brakuje operatora od zdjęć na FO Obrazek Placki to chyba dla mnie najsmaczniejsze danie, bo są takie delikatne ;:333 Miłego tygodnia i pozdrawiam ;:168

Ewo cóż? ;:131

Lucynko jutro wyjmujemy szwy i mam nadzieję że wszystko dobrze się goi ;:215 Niestety pogoda nawet zdrowemu nie sprzyja.
Może fotosik chce żebyśmy weekendy spędzali bez komputerów ;:202
Domowe przetwórstwo jeszcze na półmetku, ale dziewczyny pomagają...nawet koleżanki przyprowadzają.
Dziękuję i z serca odwzajemniam ObrazekObrazek

Dorotko widać kwiaty ponad wszystko!
U mnie mimo burz przez dwa dni wszystko suche, a ziemia ja beton :wink:
Musiałybyśmy porównać bo dopiero zetknięte razem pokazują czy są takie same.

Bea wiesz że wyszukuję ciekawe chmurki...takie skrzywienie Obrazek
Maki w tym roku miałam marne, ale zebrałam nasiona bo chyba wysiałam wiosną wszystkie, cóż z tego kiedy ślimaków miałam tyle że jadły nawet to co kiedyś nie ruszyły ;:124
Ściskam ;:4

Karolinko nigdy nie miałam mszyc na hibiskusach, a jedne rosną prawie w całkowitym cieniu a drugie w pełnym słońcu ;:131 Liście do mrozów są piękne zielone z tym, że teraz mam jeden z jasnozielonymi, a reszta skórzaste ciemne ;:215 Na wiosnę mocno je przycinam, bo moja koleżanka ma wręcz żywopłot i kwitną jak szalone.

Aniu tak z liliami rośnie pysznogłówka. Rozwar rósł w dość żyznej ziemi i tam nie znikał ale nie rozrastał się, tu wsadziłam go na takie bardziej suche stanowisko i wręcz się rozbujał, a kwiatki ma ogromne ;:167
Ja jeszcze nie byłam na grzybach ;:131

Julciu dziękuję Obrazek Nie mam prawie w ogóle mączniaka, jedynie gdzieś na bodziszku żałobnym w cieniu widziałam. Powojniki widzę że poczuły sie u mnie dobrze, co mnie cieszy bo kilka sadziłam i straciłam ;:222 Na floksach też nigdy nie miałam mączniaka, ale on chyba na piaskach się pokazuje, bo wiem że niektórzy narzekają a inni nie.

Dorotko zaraz idę zobaczyć co przywiozłaś z Krzeszowic, bo wczoraj popracowałam po przerwie i padłam wieczorem, a dzisiaj od rana tyle się działo że też nie miałam czasu na FO. :oops:
U nas w większości już też sprzątnięte ale jest jakaś przerwa, może jednak wilgoć przeszkadza. Parę dni temu to kombajny pracowały od świtu do nocy.

No to kilka aktualnych zdjęć
W niedzielę przyplątało się do nas takie kocio...ktoś chyba go podrzucił, bo jest jeden i oswojony. Coś podejrzewam sąsiadkę, bo właśnie wyjechała na wakacje i pewnie już znudziła się jej kotka puszczalska ;:223

Obrazek

Datury pachną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten floks ma kolor zależny od pory dnia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja hortensja już w jesiennych barwach!
Obrazek

Dobrej nocy ;:4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”