Oj tak
Kasiu pozostaje teraz tuczenie cebul, ta którą zaraz pokażę to ostatnia sezonu 17/18 która wykwita po dużych problemach na krótkiej nodze i tylko z jednym kwiatem (resztę zasuszyła). Mój błąd, sam ją nadmiernie przesuszyłem zostawiając po przyniesieniu z piwnicy w cieple bez podlewania czekającą swojej kolejki do przesadzenia w nową ziemię. Bo bez znaczników, bo ważniejsze były inne cebule, bo później o niej trochę zapomniałem, bo... no właśnie to tak jest jak człowiek odkłada na potem różne sprawy. To się mści, ale kto z nas nie ma chwil słabości
Ale do rzeczy, tak wygląda trochę zmuszony do kwitnięcia mój 10 letni
'Ludwig's Dazzler' kupiony , a raczej dodany na dokładkę przy zakupie 8- miu innych cebul w Holandii u źródeł, a zidentyfikowany po rozszyfrowaniu śladowego napisu na doniczce :
Cechy charakterystyczne:
- wielka, stara odmiana czysto biała kwiat u mnie 22x22>12 cm.
- płatki z marszczonymi krawędziami bez innych tepaloidów
- zwykle 4 kwiaty do 22 cm średnicy (tym razem u mnie przesuszył się za bardzo i miał kłopoty z ruszeniem)
- gardziel znikomo seledynowa , a raczej pastelowo żółto-zielona za to z tyłu płatki z wyraźną zieloną szeroką żyłką od zalążni zanikającą przy końcówce płatka
- pylniki i słupek śnieżno - białe
- zapach śladowy z nutką wanilii
- odmiana stabilna, łatwo można zapylić , za to nie tworzy przybyszowych
- Ludwig, 1957. odmiana tak stara, jak sam "Ludwig's Dazzler", wciąż konkuruje z niemal dowolną białą odmianą
No i tyle, miało być jeszcze jedno kwitnienie , ale cebula zasuszyła pęd i pozostaje do przyszłego sezonu jako NN.
2 zasuszone pędy na sezon to bardzo dobry wynik, przy 35-ciu wykwitłych chimerycznych hybrydach.
Mam cichą nadzieję jeszcze na letnie kwitnienie, coś zapewne się wykluje, ale trzeba jeszcze z miesiąc poczekać (The Future)
I pozostaje takie efemeryczne uczucie niedosytu jak po każdym sezonie...ale nie ma co się martwić, mija po pierwszym nowym kwitnieniu
PS. coś Fotosik strajkuje nie przesyła zdjęć. Już monitowałem, bo nie widzę żadnego zdjęcia na moim koncie, zobaczymy kiedy naprawią???
Poprawiam przez 'Zapodaj' i już jest ok!