Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu ;:196 :wit

Casablanca pięknie wygląda ;:167 Soniu, na Twoim miejscu bym je własnie posadziłą wszystkie razem, bo w grupie rośliny tak pięknie wyglądają ;:167
Rozśmieszyła mnie Twoja dyńka z kompostownika, która uciekła za siatkę :D Pędy dyniowatych zwykle wędrują na południe i u mnie jak miałam warzywnik w innym miejscu też uciekały za siatkę i zawsze mnie to złościło :lol:
Piękne masz pomidorki, takie wielkie! I truskawka dla wnusia taka apetyczna ;:108 U mnie na razie nie ma już truskawek, może jeszcze w sierpniu się jakieś pojawią.

Wszystkiego dobrego!
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu Kochana, nie da się tych bukszpanów jakos uratować? Jakieś opryski? Bardzo przykro jak takie egzemplarze trzeba wyrzucać... Nie spodziewałam się, że one takie podatne na grzyby.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Dziękuję za rady odnośnie perovskii, tak właśnie zrobię ;:108
Zaczyna się mój ulubiony czas w twoim ogrodzie z jeżówkami, trawami i hortensjami... Chyba dlatego, że tych akurat za dużo nie mam :wink: Choć powoli to zmieniam...
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Witaj Soniu wtapiam się w Twój ogródek i rozpływam się z zachwytu.
Choć mała jego cząstka będzie u mnie. Ściskam.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dzisiaj medytowałam, jak usunąć bukszpany, nie rozsiewając grzyba wokół. Chyba zawiążę worek na śmieci i tak zabezpieczony będę wykopywać. ;:218 Gdybym przycięła i opryskała na grzyba, pewnie by przetrwały. Niestety wnusio kocha mizianie roślin, nie chciałam go narażać.
Zdjęcie tylko dla osób o stalowych nerwach. W ciągu dwu dni tak grzyb zniszczył kilka krzewów. ;:174

Obrazek

Będę je sukcesywnie zastępować cisami, mają ładną zieleń i jak dotychczas nie chorują, tak mocno jak bukszpany. W tym roku odpuściłam cięcie.

Obrazek

Martuś miło, że zajrzałaś, dziękuję za miłe słowa. ;:196 Dla Ciebie najbardziej ulubiona kolorystycznie hortensja, najbielsza ze wszystkich, Vanilla Fraise
.
Obrazek

Dominiko moja dynia też na południową stronę powędrowała. :) Jedną dynię jutro już spróbuje upiec, będzie na podwieczorek. To Hoccaido, ma około 20 cm średnicy.
Dwie sadzonki truskawek dostałam jesienią i pierwszy raz owocują. Mają po kilkanaście kwiatów.
Pomidorami cieszę się, jak dziecko, bo uwielbiam je, a swoje podjadać, to prawdziwa przyjemność. ;:152
Megagron będzie dopiero dojrzewał, ale ma kilka takich wielkich gron.

Obrazek

Obrazek

Basiu już w ubiegłym roku bukszpany chorowały i powinnam je potraktować chemią. Niestety wnusio uwielbia ogród i wszędzie go pełno, więc odpuszczam. Są inne ładne rośliny, które z powodzeniem rosną i nie chorują. ;:108 Mam trzy żywotniki Rheingold, które traktowałam po macoszemu, dwa razy przesadzałam, a one i tak doskonale wyglądają. W tym roku nie przycinałam żadnych kulek, więc trochę poczochrane.

Obrazek

Obrazek

Małgosiu moje perowskie po tylu dniach deszczu kładły się na innych roślinach. Teraz nareszcie wyschły i się prostują.
Jeżówki głównie białe, więc już nie pokazuję, bo zanudzę. :roll: Na pewno je polubisz, byle tylko odmianowe chciały rosnąć u Ciebie. Jednak takie terminatory, jak Coconut Lime, czy zwykły gatunek, poradzą sobie wszędzie. Od pięciu lat rosną te zwykłe, różowe koło hortensji i nadal ładnie kwitną. Wiosną znowu brakło czasu na odmłodzenie. ;:224

Obrazek

Obrazek

Aniu miło Cię gościć, dziękuję. ;:196 Mamy podobny staż ogródkowy, dla nas przerabianie rabat jest najmilszym zajęciem. ;:173
Mam taką wąziutką rabatkę przy schodach, która co roku od sześciu lat ma inne nasadzenia. Turzyca Frosted Curls źle przeżyła zimę, a młode siewki jeszcze małe, ale do jesieni zakryją glebę. ;:108
Kocham też cynie, co roku sadzę w ilościach hurtowych. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Soniu no to dalej mam dylemat. Byłam pewna że to od Ciebie, muszę zrobić zdjęcie i pokazać, na pewno ktoś odgadnie.
Pięknie wygląda Twój ogród z daleka, wszystko jak zwykle zadbane.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Hortenje to jednak wspaniałe rośliny, a bukietowe to już prawdziwe cuda!
Mam dopiero kilka, ale sukcesywnie będę zwiększała kolekcję, robią tyle w ogrodzie co mało która roślina.
Soniu, dziękuję za miłe słowa, pracę lubię, ale mnie to wszystko przerasta bo chciałabym ogarnąć wszystko i nie potrafię. ;:223
To jednak trawa- te majesty, nie miałam pojęcia i teraz dopiero wysiałam, :D najwyżej zakwitnie na jesień.
A co do jeżówek to masz rację z tymi odmianowymi, kupiłam i nie przetrwały zimy, a tak się cieszyłam z pełnych białych. Koniecznie zrób fotki krzyżówek, dla mnie to ostatnio sposób na pomidorową nudę.
Nowe odmiany, które tworzę to prawdziwa przygoda pełna ciekawych odkryć, uwielbiam to. :D
Moje pomidorowe szaleństwo jednak zajmuje mi zbyt dużą część życia i muszę je mocno ograniczyć, ale póki co mogłam jeszcze w tym roku sobie na to czasowo pozwolić. ;:173
Ogród masz piękny, oglądam go w przerwach podczas gotowania przecieru pomidorowego. ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Bardzo pięknie w Twoim ogrodzie, Soniu! ;:138 ;:138
Hortensje przyciągają wzrok, śliczne jeżówki, cynie, dalie oraz moje ulubione królowe lata - lilie! ;:215 ;:215

Pozdrawiam słonecznie ;:3 i gorąco. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładne widoki zadbanego ogrodu pokazujesz Soniu ;:63 ;:63 ;:333
Hibiskusy z powodzeniem przycinam wiosną wg własnych upodobań i tylko nieco później zakwitają ,nie przeszkadza im to absolutnie... ;:185 Wczoraj zauważyłam,że ćma bukszpanowa zawitała i do mnie..Na razie na 2 malutkich sadzonkach :shock: Już się ich pozbyłam i spaliłam...obawiam się o inne.. ;:7

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Witaj Soniu. ;:196
Nie wiadomo co pierwsze u Ciebie podziwiać. Jesteś dobrą ogrodniczką bo wszytko pięknie Ci rośnie. Żurawki faktycznie są już duże. Ja bałam śię tych roślin bo lubią je opuchlaki, ale póki co jest kilka. Jeżówki ślicznie szaleją, a inne nie pozostają w tyle. Najbardziej zazdroszczę Ci pomidorków, mniam, smakowitości.
Pozdrawiam i życzę Ci pogody do prac ogrodowych i do przebudowywania rabat. :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit
Zawsze wiem, że u Ciebie są piękne trawy i hortensje. ;:180
Ale i jezowki i dalie i werbeny i cynie. .. ;:215
Bogato. .bardzo bogato i pięknie w twoim ogrodzie. ;:108
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu biedne te bukszpany ;:174 Ja mam jeden dość stary, ale jakby coś to też bym wycięła...nigdy nie wiadomo czy nawet chemia da rade... Musiałam wyciąć wierzbę... też złapała grzyba i poszła... na ognisko ... Pokazałam u siebie fotki moich hortensji (z Twoich patyczków) może uda ci się coś rozpoznać ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Soniu, bukiet z hortensji, jeżówki, dalii i rozchodnika (?) niezwykłej urody!
Ja bukszpanów nie mam ale słyszałam, że atakuje je grzyb, którego kiedyś nie było a teraz jest :evil: . Szkoda bukszpanów. Angielskie rabaty z niskimi żywopłotami z bukszpanu są w zagrożeniu. Cisy są przepiękne więc na szczęście z powodzeniem zastąpią bukszpany, tylko ile czasu będzie potrzebne, żeby urosły 8-) .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

O rany, straszne z tymi bukszpanami ;:202 Ja mam tylko dwa, ale bardzo je lubię i nie chciałabym ich usuwać ;:185
Jeżówki już bardzo lubię, pytanie czy one polubią mnie :lol: Takie zwykłe już mam od pewnego czasu, ale piszecie wszystkie, że odmianowe bardziej kapryśne...
Śliczna jest ta różowo-biała dalia, takie radosne wrażenie sprawia :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Nieciekawie wglądają te bukszpany ;:185 . Szkoda ich bo jednak fajne kulki tworzą. Szybko znalazłaś dla nich zastępstwo także ogród nie straci na uroku ;:196 . Cudnie prezentuje się Twoja stonowana rabata pod klonem ;:215 . Jest taka dostojna i elegancka ;:108 . Cynie okazały się strzałem w 10, pięknie Ci wychodzą każdego roku. Nie pamiętam tylko czy sama sobie robisz w domu rozsadę czy siejesz do gruntu ?? Hortensje piękne a żeniszki mają przepiękny kolorek i pasuje do wszystkiego więc niech się sieje ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”