Kochani mam pytanie.Kilka dni temu zerwałam litr jeżyn.Po zważeniu było 71 dag.Jako ,że tego dnia nie miałam alkoholu,znalazłam przepis na likier z jeżyn,gdzie owoców od razu nie zalewa się alkoholem.Robiłam z tego z połowy porcji składników,no jeżyn mniej bo nie było 75dag tylko 71,teraz zlałam przez gazę na tydzień do butelek ale wydaje mi się ten likier strasznie procentowy,czy dolać trochę wody??
https://smaker.pl/przepis-liker-jezynow ... go.html,co ś się nie wyswietla,przepis:
Liker jeżynowy
Składniki
dojrzałe jeżyny lub maliny, 1,5 kg
cukier, 1 kg
spirytus 95%, 1 l
torebka cukru waniliowego lub rdzeń wyskrobany z 1 laski wanilii
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Przygotowanie
Dojrzałe dorodne owoce przebierz i oczyść z szypułek, zmiksuj je lub przetrzyj przez sito. Dodaj cukier i wanilię, dokładnie wymieszaj i przełóż do suchego, wyparzonego słoja lub emaliowanego rondelka. Przykryj naczynie gazą i pozostaw na dwa dni w ciepłym, słonecznym miejscu.
Następnie wlej spirytus i dobrze wymieszaj. Po 3 dniach przecedź przez sito wyłożone watą zawiniętą w jałową gazę. Szczelnie zakorkuj i odstaw na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesącz płyn przez filtr. Przelej do wyparzonych butelek, szczelnie zamknij i odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Podobnie możesz przygotować likier z derenia, czeremchy czy kaliny.