Wiosna.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiosna.

Post »

Marysiu piękne jezowki.
Po kilka kolorów je sądzisz??
Paź królowej piękny. Ja to nie wudziałem na żywo . :wink:
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny milin, perukowiec , u mnie coś choruje :? Aaaa, to jukka nie kwitnie co roku :wink:
Może przesadzę w bardziej słoneczne miejsce, ale ona zdaje się ma wielkie i głęboko korzenie :wink:
U nas śliwki sa , ja mam kilka odmian i wszystkie są :) :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu o takiej kępie jeżówek marzyłam, ale mam jedynie kępę różowych o różnym kształcie, kolorze :D
Wrotycz po zimie też bardzo ucierpiał, jedne kępy padły inne przycięte odbiły a nie było wielkich mrozów :wink: Motyle wszędzie królują ;:195 ;:197
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Aniu, posadziłam 3 kolory jeżówek pojedynczych obok siebie / żółtą, czerwoną i czerwono-pomarańczową/ i pozwoliłam im się rozsiewać. Te rozsiane kwitną przeważnie na różowo i kilka jest białych. Nie powtarzają kolorów, co stwierdziłam siejąc też każdą osobno.
Pazie królowej odwiedzają moją działkę, ale trzeba mieć szczęście, bo pokazują się przeważnie w jednym dniu i znikają . Poza tym są bardzo ruchliwe. Ich gąsieniczki pożywiają się moim koperkiem, który rośnie przeważnie tam, gdzie daję pod rośliny kompost. Gąsienice można częściej spotkać, bo tkwią na tym koperku przez kilka dni.
Generalnie mało dziabię między roślinami, sieją się i rosną gdzie im się podoba.

Karolino, perukowce są podatne na wertyciliozę, chorobę korzeni, szczególnie te rosnące na cięższych glebach. Tutaj są zdjęcia i opis. viewtopic.php?f=17&t=46463 U mnie gleba przepuszczalna, perukowiec ma się dobrze. Jest wyhodowany z gałązki, którą skubnęłam u cioci w ogródku. ;:172
Rozety jukki , z których wyrastały pędy kwiatowe po kwitnieniu zamierają. W następnych latach kwiatostany wybijają z pozostałych rozet.
Juka ma bardzo grube i długie korzenie. Całej na pewno nie wykopiesz, zawsze zostanie jakiś kawałek , z którego odbije nowa roślina. Bardzo trudno się jej pozbyć z tego miejsca. Ale można ciachnąć część. Albo wykopać ile się da , podzielić, żeby każda rozeta liści miała kawałek korzenia i posadzić w nowym miejscu.

Marysiu, o jeżówkach napisałam wyżej, w odpowiedzi dla Ani. U mnie też różowych od ch...pi,pi , bo zostawiam wszędzie siewki mając nadzieję, że będą inne kolory. Rozdaję komu mogę, niedługo na wszystkich działkach naszych ogrodów będą moje różowe jeżówki.
Kawałek wrotycza, który wymsknął się spod skalniakowego przykrycia, też umarzł. Po przycięciu jednak odbił.
Jednego gorącego dnia było od groma motyli różnych ras, chyba zmówiły się wszystkie na randkowanie. Mój M. czatował później na nie przez kilka dni, ale pokazały się tylko całe stada rusałek pawików i bielinków. ;:306
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Marysiu czy na ostatnim zdjęciu to może biały kupidynek?
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Alu, trafiłaś w samo sedno. :uszy
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

W zeszłym roku go wysiałam. Posadziłam na miejsce docelowe a wiosną już go nie było . W tym roku znów go wysiałam. Powschodził i chcę go wysadzić ale czy będzie wiosną. Niebieski rośnie mi bez problemów, a biały strzela fochy. A tak go pragnę mieć w ogrodzie. Kiedy wysłać to co obiecałam?
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z jukką tak zrobię, przekopię ile się da :wink: U mnie brzoskwinie prawie dojrzała, ale prawie ;:306
Nie wiarygodne,że z gałązki tak pięknie urósł perukowiec ;:oj . U mnie się zasiały, mam 3 młode, chyba starego wytnę , bo zrobił sie brzydki , za duzy do przekopania, zresztą mam młode to posadzę w bardziej nasłonecznionym i suchym miejscu . Ale u Ciebie przepięknie kwitnie ;:138 Kiedyś tak i mój kwitł , ale już nie . A to przepiękny krzew (drzewko ) :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biedronko, siałam mieszankę kupidynka /biały i niebieski/ w pojemniku, ale nie pamiętam, kiedy sadziłam do gruntu. U mnie się rozsiewa.

Karolino, perukowiec najpierw był jeden badyl i którejś zimy wymarzł do gruntu. Myślałam, że już po nim, a on wypuścił od korzenia gąszcz gałązek. Co roku ciacham po jednym wysokim przyroście, bo jest za wielki i zacienia działkę sąsiadki. Tym sposobem zagęszcza się i nie jest łysy od dołu. ;:306 U mnie też się rozsiały, ale niektóre nie są tak intensywnie bordowe.

Pysznogłówka, siewka.
Obrazek

Jeżówka, siewka.
Obrazek

Kupidynek biały.
Obrazek

Świerzbnica macedońska Variegata.
Obrazek

Wielosił 'Brise d'Anjou'
Obrazek

Krwiściąg Little Angel
Obrazek

Farbownik lazurowy
Obrazek

Fotka ze spaceru- Żmijowcowe niebieskości .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Niebieskosci ładne.
Kupidymek ciekawy. Ja bo nie mam to podziwiam u Ciebie. ;:108
Wielosil bardzo ładny. U mnie jest gdzieś z tyłu mus bo przesadzić, bo to wcale nie widzę.
Bardzo ciekawa ta siewka jezowki Ci wyszła. Ja jakoś nigdy ich nie sialam. :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Cudne żmijowcowe niebieskości - wiedziałaś czym mnie przyciągnąć. Chętnie poszłabym na taki spacer. Moje żmijowce cos słabo się rozsiały i kwitną tylko trzy. Ale muszę się pochwalić, że niedawno dostałam w prezencie żmijowca, niestety nn, może to będzie 'Red Feathers', taki sam jak Twój.
Ciekawy krwiściąg, mam lekkiego bzika na punkcie krwiściągów, ale moje w tym roku słabo się starają.
Wielosił 'Brise d'Anjou' przepiękny, szkoda że pobył u mnie tylko przez jeden sezon i nawet nie zakwitł.
Pysznogłówka podobna do mojej, chociaż moja jeszcze trochę bledsza.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krwiściąg też mam,ale jeszcze młody ,kupiłam bo jest mały i nie zawiodłam się,ciekawe czy szybko się rozrośnie
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, wielosił niestety przez ostatnie opady złapał mączniaka. ;:223 Wszystkie wielosiły są na niego podatne. Został spryskany , ale nie wiem, czy to coś pomoże.
Jeżowka sama się wisiała.

Lidziu, chyba pójdę jeszcze raz na tę łączkę żmijowców i zbiorę sobie trochę nasionek. To niedaleko od mojej działki, muszę tylko trochę zboczyć. 'Red Feathers' słabo rośnie. Obcięłam go po przekwitnięciu, żeby się rozkrzewił, ale nic z tego. Wypuścił tylko parę pojedynczych kwiatuszków.
Krwiściąg już zimował i nawet ładnie rośnie. Natomiast wielosił dzisiaj musiałam pryskać, bo złapał mączniaka i nieciekawie wygląda.Może się uchowa, jest u mnie od wiosny.

Dorciu, też czekam na rozrost krwiściąga.

Rozwary
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siewka
Obrazek

Tarczyca bajkalska

Obrazek

Obrazek

Dzielżany
Obrazek

Obrazek

Jeżówka NN

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu Wszystkie roślinki ciekawe i aż się oczy śmieją do nich, ale niestety wprowadzanie ich na moją glinę nie ma sensu...czasem sezon , czasem dwa i po nich ;:222
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”