Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Piękny ogród.
Podziwiam i zazdroszczę.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu ta trawa, która mi tak ładnie wzeszła to rozplenica majesty. Szukałam o niej inforamcji w necie, ale tylko perłowa majesty mi wyskakuje, czy to ta sama? Czy ona zimuje? Tak teraz wygląda:
Obrazek

Nie mogę się napatrzeć na te twoje perovskie ;:173 Moją chyba muszę przesadzić, bo tam gdzie rośnie zrobił się straszny gąszcz i chyba się jej to nie podoba ;:185 Do tego jezówki już zaczynają popis, pięknie masz jednym słowem ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Soniu! ;:196
Widzę niezwykle ciekawe owoce pomidorów ;:333 , szczególnie uwagę przykuwa 'Aurija'. ;:111 A jeszcze piszesz, że odmiana ta zaskakuje plennością! ;:138 Teraz jeszcze poczekam na informację o ich smakowitości. ;:92 W późniejszym czasie - kto wie... - może poproszę o nasionka...
Dobrych, niezbyt upalnych dni lata życzę, a przede wszystkim zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Znowu zaczynają się upały, dziś około 28 stopni. Właśnie włączyłam podlewanie na nabardziej suchej rabacie.

Aniu anabuko1 dziękuję, ;:196 patrząc na ogród z okna widzę coraz mniej miejsc, które natychmiast bym chciała zmienić. Pewnie mam mniej sił, albo większość rabat zaczyna mi się podobać. ;:173
Jak polubisz trawy, to już zawojują ogród. :D
Moje ostróżki z siewu też nie wszystkie wysokie. Dopiero jak się rozrosną i zaaklimatyzują w ogrodzie będą wyższe. Większość kwitnie na jasny niebieski kolor, a przy trawach miały być białe. ;:224
Nie sadź perowskii na jesień, najlepiej wczesną wiosną, wtedy ma czas na dobre zakorzenienie się w gruncie i nie powinna zginąć. Mnie nigdy żadna nie wypadła.
Pomidory, to popularne?fiutki?. :wink: Plenne i polecane na przecier, ale mnie smakują na surowo, mają mało galaretki, a takie właśnie lubię.

Obrazek

Aniu Annes 77 pracujesz i odpoczywasz, tak powinno być, a forum to tylko dodatek dożycia. ;:108
Pomidory ?fiutki?, mam od ubiegłego roku i bardzo mi smakują, są bardzo mięsiste. Twoje też piękne, byle tylko nadal słońce im świeciło i choroby nie dopadły. ;:138
Moja szałwia omszona wcześniej przycięta, już ponownie kwitnie, a niska właśnie wypuszcza młode pędy.
Ostróżek mam ponad dwadzieścia, ale większość to tegoroczne siewki, więc jeszcze się nie pokładają, są dość niskie i mają pojedyncze pędy z kwiatami. Zarzekałam się, że nie będę sadzić roślin, które wymagają podpierania, ale jak to z postanowieniami u ogrodniczek, długo w nich nie wytrwałam. ;:306

Obrazek

Aniu Pulpa222 miło, że zajrzałaś i dziękuję za informację o miłorzębie. ;:196 Jak się zaczyna ogród robiony własnymi siłami, to stałe przerabianie rabat konieczne. :roll: Szczególnie takich, jak moje, gdy sadziłam podarowane przez sąsiadki rośliny. Nie miałam zielonego pojęcia co dostałam, ani jakie mają wymagania. Dopiero studiowanie forum otwierało mi oczy i powoli się uczyłam. Teraz też muszę przerabiać, bo coraz nowe chciejstwa, trzeba gdzieś posadzić. :;230 Trawy i hortensje bukietowe, to pierwsze rośliny, które świadomie sadziłam w ogrodzie, najbardziej ulubione.

Obrazek

Elu miło, że widzisz czyste rabaty, ale te z chwastami skrzętnie omijam. Serio, to mam sporo kory na rabatach, a tam pojedyncze chwasty wyrywam. Poza tym dwie duże rabaty mam zadarnione runianką japońską, a przez nią żaden chwast się nie przebije. ;:215
Posadziłam wszystkie pomidory od Ciebie, ale nie umiem ich sfotografować. Może jak zaczną się czerwienić, zrobię zdjęcie z kartką, jak Ty.
Najwięcej owoców zawiązał Or Pera D,Abruzzo, krzyżówki też, a E 01 ma ogromne grona. Nawet jedno górne oberwałam, bo znawczyni uprawy pomidorów powiedziała, że pięć takich gron nie dojrzeje. ;:218 Auriję mam drugi rok i powoli uczę się jak dbać, żeby krzew nie sprawiał kłopotów.

Obrazek

Obrazek

Ula miło Cię widzieć, kiedy Twój wątek gdzieś pooglądam. :?: Masz tyle ciekawych roślin, podglądam w wątkach tematycznych. ;:215

Obrazek

Małgosiu dziękuję. ;:196 Trawa, to ta rozplenica Majesty. Twoja wspaniale wygląda, jaka dorodna. ;:oj U mnie nigdy się nie wybarwiła na taki ciemny brąz, jak na zdjęciach w internecie. Chyba wiele z nich podkolorowanych.
Niestety, to trawa z Afryki, więc pierwszy przymrozek ją ścina. Ładnie zawiązuje nasiona i bezproblemowo rośnie, więc można co roku wysiewać.
Perowskia nie lubi przesadzania, jeśli już to tylko wiosną, musi mieć czas na regenerację przed zimą. Swoim zostawiłam około 90 cm przestrzeni. Koło młodych sadzę jednoroczne, żeby nie było pusto, zanim się rozrosną.

Obrazek

Lucynko piękny awatar z nową fryzurą. ;:168
Pomidory to popularne ?fiutki?, dokładnie taki kształt mają. ;:173 Polecane na przecier i do suszenia, mają dużo miąższu. Niektórzy nie zachwycają się ich smakiem, ale ja je lubię. Pewnie na różnych glebach mają inny smak. Postaram się zrobić zdjęcie wszystkich gron. Dzisiaj głównie wnusio robił zdjęcia, a ja się przyglądałam. ;:306 Nasiona oczywiście zbiorę.

Obrazek

Takiej cynii z różowym jeszcze nie widziałam.

Obrazek

Stale omijana aparatem smagliczka, a to przecież niezawodna i ładna roślina.

Obrazek
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

cyma2704 pisze:
Ula miło Cię widzieć, kiedy Twój wątek gdzieś pooglądam. :?: Masz tyle ciekawych roślin, podglądam w wątkach tematycznych. ;:215
Ostatnio o tym myślę, żeby założyć swój wątek, ale zupełnie nie wiem, jak zacząć.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No niestety u mnie Twoje Perovskie jakoś słabo rosną...Chyba sie nawet kwitnienia najmniejszego nie doczekam. Jeżówki masz cudne. Nie interesują się nimi ślimaki?Moje okrywałam przed tymi dziadami a i tak zeżarły mi trzy. Trzeba się obejrzeć za nowymi ale po co? Na danie ślimorom? ;:306
A ja w tym roku o smagliczce zapomniałam....a taka wdzięczna z niej roslinka. Za to w skrzynce z pelargoniami mam lobelię. Uszczykuję jej suche, przekwitnięte kwiatuszki i rośnie jak szalona.... :tan
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę popadało, cały dzień szaro, bez słońca.
Byłam u przyjaciółki i zobaczyłam jakie spustoszenie zrobiła zaraza ziemniaczana. :shock: W ciągu dwu dni padło kilkanaście pomidorów. U mojej sąsiadki też ponad trzydzieści zachorowało, ani jeden nie przetrwał. ;:174
Będę ze strachem zaglądać do swoich, przez trzy lata uprawy nie chorowały.
Trawnika nie ma, więc ptaszyska zostały koło tarasu.

Obrazek

Ula wybierz najgorsze zdjęcie, jakie udało Ci się zrobić po pierwszym pobycie na działce i to będzie najlepszy początek. :wink: Potem będzie już tylko lepiej. ;:306
Jak popatrzę na mój ugór podczas budowy i jak nie umiałam zrobić przyzwoitego zdjęcia, od razu przychylniej patrzę na moje rabatki. :)

Obrazek

Obrazek

Olu perowskie mają palowy korzeń i nawet małe siewki źle znoszą przesadzanie. Może podsyp im kompostu, albo dolomitu, one lubią wybitnie zasadową glebę. ;:108 Co roku swoim odkwaszam podłoże.
Współczuję Ci plagi ślimaków, u mnie w tym roku dość spokojnie, choć M po każdym deszczu poluje na nie. ;:134
Posadziłam kolejne 12 sztuk zwykłych jeżówek i cieszę się ich kwiatami. Odmianowe kapryśne i nie każda gleba im odpowiada. Moje dzielone wiosną też strasznie marne. ;:222 Tylko starsze wytworzyły okazałe kępy.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu ależ masz piękną Dalijkę, śliczny kolorek, znasz może nazwę, mam w tym roku pierwszy raz te kwiaty i bardzo mnie cieszą, chociaż jedna jeszcze nie kwitnie, ale ta co już pokazała kwiat bardzo mnie zauroczyła. Jeżówki ;:167
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu,pięknie dzięki ;:196 reszta na pw :D
Żurawie cudnie wkomponowałaś w rabatę. Bardzo lubię wszelkie gadżeciki ogrodowe,ale coraz częściej zagląda mi wąż do kieszeni :lol:
U mnie susza ;:131 Owszem,w ostatnim tygodniu trochę pokropiło, były pochmurne i chłodniejsze dni,ale ogólnie to panuje jakaś afrykańska aura. I to moje lenistwo ogrodowe jest coraz większe.Na ogród wyruszam dopiero wieczorami i walczę z chwastami.
Pomidory mam posadzone w gruncie i na razie odpukać w niemalowane nie jest źle. Ale w zeszłym sezonie było bardzo źle,bo pogoda była deszczowa i chorowały.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu niestety dalia bezimienna. Kupiłam na giełdzie hurtowej 5 sztuk już kwitnących. Chyba z siewu, bo jak sadziłam nie widziałam karpy. Mój aparat nie oddaje wiernie koloru, w rzeczywistości jest bardziej bordowa. Może uda mi się przechować karpy, jak będą przyzwoitej wielkości. ;:218
U mnie w zasadzie dalie są jednoroczne, muszę prosić znajomych o przechowywanie, bo nie mam możliwości u siebie. W tym roku posadziłam ubiegłoroczną, ale strasznie marna i nie wiem czy doczekam kwiatów. ;:174

Obrazek

Małgosiu żurawie z konieczności tam wylądowały. Planowałam na trawniku, ale skoro go nie ma, muszą na razie tu zostać. Kuszą mnie jeszcze takie zardzewiałe ozdoby w formie kwiatów, ale boję się, że za dużo tych ozdób na mój mały ogród. ;:218
Współczuję suszy. ;:168 U mnie też szału nie ma, podlewanie kropelkowe włączone na najsuchszych rabatach.

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Soniu:)

U mnie nadal susza,ostatnio byłam porządnie podlać działkę,pomidory czekają i inne zielone.Dalie jeszcze w pąkach,a u Ciebie oglądam przecudną dalijkę dwukolorową.
Pomidory rewelacja,najważniejsze,że plenne i jaką mają ksywkę ;:306 No ale podobieństwo jest,więc nie będę zaprzeczała :wink:
Wymieniałaś się Soniu nasionami,czy na rynku kupiłaś gotowe rozsady?
Bobo moja ma małe pąki,do kwitnienia jeszcze daleko ;:65 Cynia z różowym środkiem niespotykana,moje dwie się uchowały,nie wiem czemu mam tak mało,skoro z 8 wtykałam do ziemi?
Też oglądam moje pomidorki,na razie oznak choroby żadnej nie widać i niech tak zostanie.Chodzę i cmokam jakie ładne :heja
Ciekawe,czy pyszne będą?

Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Wczoraj popadało? U mnie nie a nawet ;:3 przyświecało.. Był całkiem fajny niezbyt upalny dzień! Pomidorami Twoimi się pozachwycałam ;:138 ..U nas w tym roku zaraza na działkach nagminna i powoli likwidujemy coraz więcej krzaków..W tunelu na razie zdrowe...Ale nic to...
Ptaszyska bardzo fajne! ;:333

Miłego weekendu ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit
Czego ty nie masz w ogrodzie ?
Chyba wszystko masz ;:108
I to piękne: dalie już kwitną, liliowce. cynie, hortensje, ostróżki, jeżówki. I trawy.
Mi już one się podobają j tak.
Ja tez jak patrzę na niektóre części na rabatach,, to już by tam zmieniła, coś przesadziła, itp.
ale czasu na wszystko co się chce brak. :roll:
Ależ piękne te ptaszyska.Gdzie takie kupiłaś.
Ja mam dwa pawie.ale inne.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Soniu czuje się jakby nie było mnie u ciebie wiek..Tyle widzę zmian i kwitnień w twoim ogrodzie. Nieważne co jeszcze kwitnie a co już nie .Zachwycam się wszystkim : iliami, dalijkami, powojnikiem, jeżówkami, trawami, żeniszkiem. cyniami, żurawkami, ostróżkami, Pomidorki masz tak nietypowe. Pierwszy raz widzę Aurije. Soniu u ciebie jest tak elegancko, kolorowo, różnorodnie .. Te bylinki tak ładnie komponują się z jednorocznymi.a trawki cudownie przeplatając rabatki. Ptaszki bardzo mi przypadły do gustu. Nie wiem , czy dam radę wejść na Forum w następnych tygodniach Soniu dlatego życzę Ci spokojnych i udanych dni
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Soniu żurawie w kwiatach też super wyglądaja ;:108
Bardzo mi się podoba różowa jeżówka ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”