Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, u mnie pada i pada, ale to dobrze bo było bardzo sucho. Wczoraj był ładny dzień więc pracowałam na działce. Plewiłam, żeby wsadzić nowo zakupione roślinki. Przy okazji zlikwidowałam dwie róże i zauważyłam, ze wreszcie ziemia jest nawodniona. Pozdrawiam i ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pada codziennie, więc wreszcie gleba nawodniona. Dziś napadło mnie na przesadzanie turzycy Ptasie Łapki. :roll: Trzy posadziłam pod miłorzębem, w miejsce po żurawkach. Skróciłam obwódkę z niej, bo już mnie znudziła. ;:306 Skoro już przyniosłam szpadel do ogrodu, to kilka innych bylin też zmieniło miejsce. Mam nadzieję, że chłody i deszcze pozwolą na bezproblemowe ukorzenienie ich w nowym miejscu.

Obrazek

Wreszcie mogłam zruszyć glebę na rabatach, bez strachu, że wilgoć ucieknie.

Obrazek

Pierwszy pomidor w gruncie nabiera rumieńców. Budionowka z nasion od Iwonki Iwonka1 . ;:180

Obrazek

Kamil miło Cię gościć. :wit Mam siedem perowskii, na mojej piaskowej glebie dobrze rosną i bez problemu zimują. Jedynie dwie posadzone pod klonem wegetują, nie wytrzymują konkurencji z korzeniami drzewa. ;:222

Mój wieloletni, ulubiony duet- jeżówki i perowskia.

Obrazek

Obrazek

Basiu dziękuję. ;:196 Właśnie dzisiaj zabrałam się za ograniczanie objętości ostnicy, a cztery powędowały do kompostownika. Czteroletnie kępy, są tak duże, że zasłoniły niektóre byliny, więc była konieczność ograniczenia ich wielkości.
Z wiśni robiłam konfiturę do ciast i sok, którym M słodzi herbaty. :roll:

Obrazek

Obrazek

Ewuniu cieszymy się z wilgoci w glebie. U mnie najbardziej widać to po cyniach, które w kilka dni urosły po 20-30 cm. Wreszcie większość sianych do gruntu zakwitnie. ;:215 Też przy okazji zruszania gleby, trochę chwastów popieliłam, ale jakoś w tym roku nie są utrapieniem. Chyba systematyczne pielenie i niedopuszczanie do zawiązania nasion trochę pomaga. Niestety z okolicznych ugorów się sieją, ale chyba coraz mniej, bo już rośliny zapełniają rabaty.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Soniu to na pewno dobry czas na przesadzanie, bo i polało i się ochłodziło, ja też sadziłam rośliny z przesyłki, i mam nadzieję ,że się wszystkie ładnie poprzyjmują :)
Jeżówki bardzo ładnie już u Ciebie kwitną, moje dopiero pojedyńcze pokazują kwiaty, ale bardzo ładnie powiększyły swoje kępki :tan
Połączenie Perowskiej z Hortensją ;:167
;:138 dla pomidorka.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu Pomidorkom tylko trochę ciepła potrzeba, koktajlowe też się rumienią. ;:65 Wnusio już na nie czeka. :D
Hortensja będzie mieć z dwóch stron towarzystwo perowskii, ale ta druga jeszcze niezyt okazała.
Moje dzisiejsze przesadzanie, to impuls. Dawno nic nie zmieniałam, więc zrobiłam eksperyment z turzycą. Nie za dobrze rośnie na słońcu, ale mam jej tak dużo, że ewentualną stratę trzech, przeboleję. :roll: Szałwie są terminatorami, więc na pewno przeżyją, najwyżej nie zakwitną powtórnie.
Jeżówki właściwie wszystkie kwitną, niektóre pojedynczymi kwiatami, a inne całą kępą.

Najokazalsze są Coconut Lime, chyba najbliżej im do gatunku, więc szybko budują kępę i pięknie kwitną.

Obrazek

Obrazek

Miniaturowa Lacey Blue z mikołajkiem.

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lilia, czosnek, gipsówka i lawenda, to jest po prostu bajka! To zdjęcie chyba mi się przyśni. Perowskia, trawy, to jest poza moim zasięgiem na kwaśnej glinie i nawet nie próbuję, dlatego z zachwytem oglądam te kompozycje u Ciebie.
Soniu, czy berberys, który Ci na słońcu ozdrowiał, to był też złoty?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

cyma2704 pisze: Skoro już przyniosłam szpadel do ogrodu
Też bym tak chciała, ale moje tereny nadal borykają się z suszą, pomimo kilku deszczyków które nas odwiedziły. Nie deszczy :(
Pięknie łączysz trawy z innymi bylinami i jak wiesz jestem Twoją wierną fanką w tych klimatach.
Moje jeżówki jeszcze nie kwitną ;:oj
Masz rację, u mnie perowskia ma pod górkę ;:131 Tym bardziej, że rośnie w sąsiedztwie róż, które mają allinclussiwe jeśli chodzi o dokarmianie. ;:7
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu chorujący wcześniej berberys to czerwony Orange Rockers.
Lilie w towarzystwie, to zupełny przypadek. Małe cebulki miałam wyrzucić do kompostownika, ale żal mi się zrobiło i wsadziłam przy tarasie. Postanowiły się odwdzięczyć i zakwitły. :)

Obrazek

Małgosiu w jednych rejonach nadmiar deszczu w innych za mało. Niestety nie uda nam się tego zmienić, pozostaje podlewanie, choć to tylko namiastka prawdziwej wilgoci.
Perowskii może zasolenie też szkodzi, bo jednak większe dawki nawozów do tego chyba prowadzą. ;:218
Moje jeżówki przekwitną, będę zaglądać do Ciebie. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Soniu, pomarańczowy berberys rzeczywiście lubi słońce a mój Aurea nie powinien rosnąć w słońcu, bo przypalają mu się liście. Cieszę się, że taki prosty zabieg pozwolił uratować Twojego berberysa. Jestem ciekawa jak teraz wygląda, bo to bardzo ładna odmiana. Louise Odier pięknie jeszcze Ci kwitnie ;:138 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Soniu! ;:196
U mnie deszczu nie za wiele, a chwasty nie wiadomo skąd się biorą i ciągle są obecne. ;:oj Gdybym tylko chciała, to codziennie miałabym co wyrywać i wyrzucać. ;:145
Perowskie jakiś czas temu próbowałam wprowadzić na rabaty, ale nic z tego nie wyszło. ;:185 Zapewne zbyt ciężka ziemia o gliniastym podłożu. ;:223 Przez kilka lat uprawiania i uzdatniana wprawdzie poprawiła się struktura gleby, jednak widzę po tym, jak nadmiar wody niszczy np. cebulki tulipanów czy narcyzów, że jeszcze dużo tej wody upłynie zanim niektóre rośliny zechcą u mnie zamieszkać dłużej. ;:108
Twój ogród nieustająco cieszy kolorami i niesamowitym bogactwem kwiecia. ;:215 A pomidorki już-już, prawie-prawie..... ;:303 ;:303

Pozdrawiam i ciepłego tygodnia życzę. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu widzę ,że tytoń wąchasz ! :) To moja ulubiona roślina posiałam i ja bo to coroczny niezbędnik u mnie ale jeszcze nie kwitnie i ilości śladowe mam...Ale na powąchanie wystarczy....!Pierwsze perowskie miałam 10 lat temu ale jak zaczęłam ją przesadzać i dopasowywać to się wzięła i obraziła..W międzyczasie sadziłam kilka i... figa Ubiegłoroczne 2 odmiany wegetują ale nie kwitną..rośliny potrafią się obrażać czego wielokrotnie już doświadczyłam...Czasem dają się przeprosić... ;:306 Jeżówki odmianowe są już u mnie wspomnieniem... :roll: A u Ciebie mają się świetnie i jest na co popatrzeć! ;:63

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj i jutro babciowy dzień, więc ogród dokładnie zlustrowany. ;:173
Karol robi patykiem otwory w glebie i namiętnie sadzi kwiaty. Biega po rabatach i urywa, a ja za nim, żeby zrywał przekwitające, przeznaczone do wycięcia. ;:306

Kwitną trzy tegoroczne siewki ostróżek, każda w innym kolorze.

Obrazek

Pomidory jako dokumentacja krzyżówek, a Aurija zaskoczyła mnie plennością. ;:oj To tylko dwa grona, a ma ich pięć. Ogłowiłam, bo doczytałam, że więcej krzew może nie wykarmić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu już wielokrotnie przesadzałam rośliny, które teoretycznie powinny rosnąć w lekkim cieniu, a słabo kwitły lub chorowały. Wiosną muszę znowu przesadzić trzy jarzmianki, bo prawie nie kwitną po północnej stronie domu.Natomiast młode siewki w pełnym słońcu, pięknie obsypane kwiatami. ;:108
LO cały czas ma kilka kwiatów, wypuścił ponad metrowe pędy, które już zaczynają kwitnienie.
Jak masz miejsce ze słońcem do godzin dopołudniowych przesadź berberys, być może wyleczysz go z tych przypadłości. ;:218

Dwa Orange Rockers w towarzystwie miskanta.

Obrazek

Obrazek

Lucynko Twoja glina wzbogacona gołębim złotem nie tylko roślinom służy, chwasty też korzystają. :) Niestety wiele roślin nie lubi takiej ciężkiej gleby. ;:174
Perowskie najlepiej rosną na ubogiej piaszczystej glebie. U mnie mają najgorszą miejscówkę w ogrodzie, leżało tam 15 metrów sześciennych piasku potrzebnego do budowy. Siłą rzeczy wymieszał się z i tak słabą glebą. Dostały tylko trochę kompostu lub obornika przy sadzeniu. Zastoin wodnych na mojej działce nie ma, więc zimują doskonale. ;:215
Dziękuję za miłe słowa. ;:196 Pomidory wstawiam, bo nasiona od foremek, a niektóre to krzyżówki, więc obiecałam prowadzić dokumentację fotograficzną. Nie wiem na ile jest czytelna, ale Ela pewnie zajrzy, to mnie trochę postrofuje. :roll:

Obrazek

Obrazek

Maryniu dostałam nasiona czterech odmian tytoniu, musiałam wysiać, bo nigdy takiej rośliny nie widziałam w realu. Tylko po kilka siewek przeżyło, ale rosną i cieszą kwiatami i zapachem. ;:215
Świetnie się mają białe odmiany jeżówek, które chyba są najbliżej gatunku, natomiast z sześciu bordowych zostały dwie. ;:174
Niestety perowskie, nawet małe siewki, źle znoszą przesadzanie. Mam sporo samosiejek, ale większość, które wysyłałam do innych ogrodów bardzo słabo rośnie. Nawet te, które natychmiast przesadzałam u siebie, długo się zbierają i dopiero w trzecim roku jakoś wyglądają. Jeśli zostawię siewkę tam gdzie się wysiała, to bardzo szybko przyrasta. Niestety najczęściej roślina mateczna szybko ją zasłania, więc usuwam.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ach te twoje trawy, mnogość gatunków.cudne są ;:215
Do kilku jeszcze wzdycham.Pomysł mam.ale,,, i tyle...
Jeżówki śliczne.Też je bardzo lubię ;:167
Lilie róże, śliczności.A jaka duuża latria. ;:224 ;:224
Ostróżki piękne.W końcu i ja je mam.ale jeszcze jakieś male.Niskie. :(
pomidorki mnianuś.I u mnie ju ż się zaczynają .Ale bardzo ciekawe masz te długie.Jak strączkowe ;:306
perowskia mi po zimie przepadął.Kupiłam ją w sierpniu małą i nie ma jej :cry:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu dawno mnie nie było,ale z wielką radością przybiegłam do Twojego pięknego i uporządkowanego ogrodu,gdzie pośród tylu wspaniałych roślin znalazłam również pomidory i to jakie ;:303 Aurija wow co za plenność i jakie ciekawe kształtem.
Róża Parole ujęta w stadium,które najlepiej lubię.Ostróżki hmmm no ja wiem,że się pokładają czasem,ale i tak je lubię.
Wczoraj wszystkie przycięłam i szałwie również.Sporo mam do zrobienia po przyjeździe.Naraz ciężko jest wszystko ogarnąć.
Podziwiam Twoje cudne rabaty ;:215
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Pospacerowałam trochę po Twoim ogrodzie i jestem nim zauroczona ;:138 . Masz mnóstwo traw, które bardzo lubię, ale dopiero od niedawna zaczęłam je wprowadzać u siebie. Jedne przeżyły, inne nie.
Rabaty z trawami i jeżówkami są cudne, a i innych bylin masz całe mnóstwo ;:oj . Chyba faktycznie pielenia już masz mało ;:172 .
Piszesz, że masz piaszczystą gebę; u mnie perovskia ginie, jeżówki również. Próbowałam wielokrotnie, bo mi się podobają, ale nic z tego. Ja też mam tzw. mazowieckie piaski, chociaż wzbogacone wieloletnią uprawą. Tylko, że to się i tak wymywa w głąb ziemi.
Co by nie pisać, ogród masz bardzo ładny ;:108 . Ciągłe przesadzanie? - całe lata tak robiłam i roślinom nic nie było. Teraz już mi się nie chce, niestety. Szły pod szpadel całe rabaty z lewej na prawą i tak ciągle :tan . Przynajmniej coś się działo ;:173 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Ojej Soniu, jak Ty masz czyściutko. ;:oj
Pomiędzy roślinkami, które masz oczywiście prześliczne jest tyle miejsca dla chwastów, że u mnie to by było zielono. :roll: No ja nie mogę tak mieć ładnie jak Ty, może kiedyś? :wink:
Podziwiam i zazdroszczę. ;:180
Wypatrzyłam moje krzyżówki ;:138 Aurija też prześliczna i nie ma na niech suchej zgnilizny- suuuper.
:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”