Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

Lucynko piękna, te ciemniejsze liście i towarzystwo maków doskonale eksponuje kwiaty. ;:oj

Obrazek

Jakie smakowitości działkowe pokazałaś. ;:215 Sałatę jeszcze masz, u mnie zawsze braknie. :roll: Jedną na nasiona zostawiłam.
Ostatni spacer M z Karolem na łąki utwierdził mnie w przekonaniu, że też będę mieć plagę ślimaków. Są setki bezskorupkowych na nieużytkach. ;:202

Działka podlana, teraz tylko dużo słońca życzę. ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Jest godzina 21:40, przed chwilą wróciliśmy z działki. Ruszyłam ostro z plewieniem i żal mi było zostawić niedopieszczone rabaty. Na szczęście M ma tv w altanie, dzięki czemu nie ponaglał mnie do powrotu z powodu Mundialu. A ja coraz to sobie dokładałam: jeszcze tylko ten kawałek i kończę, a potem: jeszcze tylko tutaj i na dziś wystarczy, a później......i tak aż do wypielenia całej działki.
Przynajmniej wiem teraz, że mam kręgosłup, bo w czasie tych zimnych dni zupełnie o nim zapomniałam.
Ziemia została należycie nawilżona, chwasty niemal same wychodziły, trzeba im było tylko pomóc trafić do wiaderka i na kompost.
Warto było zostać dłużej, żegnał nas bowiem taki piękny nastrojowy widok zza bramy ogrodu.

Obrazek

Aniu [tara] - rośliny odżyły,, co najlepiej widać po soczyście zielonych listkach. ;:333 Może wreszcie zakwitną aksamitki, które jeszcze w domu wysiewałam. Porosły olbrzymy, a kwiatów jeszcze nie pokazały. ;:224

Aniu [anabuko] - my spożywamy dużo sałaty ze względu na dietę M ;:108 , wobec tego żeby nie było nudno zasiałam kilka odmian. ;:306
Ofiarodawca uprzedził nas, że ten winogron musi być w tunelu, posłuchaliśmy i okazuje się, że dobrze człowiek radził. ;:303
Co do tawułek, to wolałam, gdy kwitły równocześnie, ponieważ u mnie rosną za siatką i bardzo ładnie wyglądały ukwiecone wszystkie naraz. ;:108

Dorotko [korzo_m] - po deszczach rabatki zyskały drugie życie, roślinki nabrały intensywnie zielonej barwy i pąki kwiatowe nabrzmiały, będą większe kwiatki. ;:215

Soniu - dziękuję, kochana jesteś. ;:167 Aktualnie hortensja jest związana w pasie, właśnie ze względu na maki, które lada dzień przekwitną i hortensji zostanie zdjęty gorset. To bardzo duży krzaczor z mnóstwem pąków jeszcze i niewybarwionych kwiatków. ;:108
Sałaty uprawiam bardzo dużo z uwagi na dietę M i sieję w odstępach czasowych, by zawsze ją mieć.
Może ślimaki zadowolą się tym, co im nieużytki oferują i do Twojego ogrodu nie przyczołgają się... ;:218
U mnie objawiło się ich krocie ;:oj M ma używanie, lubi polować. :;230
Twoje życzenie spełniło się, słonko towarzyszyło mi cały dzień, dziękuję. ;:196

Wstawię kilka zdjęć z dzisiaj, a do Was zajdę jutro, bo jeszcze nawet o prysznic nie zawadziłam.
Pszczółki szalały w makach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekPierwszy kwiatek tygrysówki.

ObrazekObudziły się kropliki.

ObrazekPod pigwą objawiła się pierwsza rudbekia.

ObrazekMotylki wybrały sobie stołowanie na jeżówkach.

Liliowce.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różyczki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy, spokojnych i bardzo kolorowych snów. Dobrego jutra. ;:4 ;:4
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko odwiedzam Twój ogród i cieszę się, że nawałnice go nie uszkodziły. U mnie też dziwnie jakoś pada. Przecież ochłodzenie i przejściowe deszcze goszczą u nas już od jakiegoś czasu, ale przedwczoraj musiałam i tak podlewać rośliny, bo pod krzakami było sucho. Na szczęście w nocy jeszcze dość podlało z nieba i wczoraj nareszcie widziałam wilgotną glebę.

Jeżyny i u mnie uginają się od obfitości owoców, mam tylko nadzieję, że nie zmarnieją w tę chłodną pogodę.

Piękne maczki, liliowce i reszta roślinek oraz apetyczny warzywnik.

Lucynko przepraszam bardzo, że muszę wystawiać Twoją cierpliwość na taką próbę w moim wątku, ale obiecuję, że już niedługo nadrobię zaległości - przeeepraaaaszaaammmm Kochana i proszę nie zabieraj zabawek i nie idź jeszcze do domu ;:168

Faktycznie warto było zostać na działce dla takich widoków.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego czwartku ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko znam to uczucie ... ja mam ogród koło domu i jak nieraz wyjdę po pietruszkę do zupy to... nic mnie nie jest w stanie zatrzymać tak jak chwasty Obrazek a jeszcze jak po deszczu to nie jestem w stanie sobie odmówić... Obfitość owocowania u ciebie wielka teraz niech tylko dojrzewają ;:215 O tej porze zachody ;:3 są piękne. Pozdrawiam ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

;:7
Maki masz na czasie, w narodowych barwach..., liliowce widac nie odczuły suszy u ciebie bo pięknie kwitną :!:
Wspaniały sposób na M.. tv w altanie ;:173 i masz święty spokój...
Mam nadzieje,że teraz pozwolisz sobie i kręgosłupowi na dłuższy odpoczynek... bo ostro poszłaś... na wojnę ;:125 z chwastami... ale ci sie nie dziwię bo ja mam tak samo... tylko teraz u mnie pada niemal non stop od tygodnia i nie da się wejść takie błotko się zrobiło...
No ale przynajmniej rosliny będą podlane na następną falę upałów...
Zdjęcie przepiękne!!
Zyczę ci dobrej lektury ;:37 i wspaniałej aromatycznej herbatki ;:40 oraz dobrego odpoczynku dla zmachanego układu-kostno-mięśniowego ;:41
Ja właśnie to robię... i nabieram energii na czas pogody bo chwstów co nie miara... ;:159
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Maki śliczne do tego tyle pszczółek na nektar przyleciało. Kroplik na mojej glebie nie ma prawa bytu, próbowałam dwukrotnie i szybko go traciłam.
To się wczoraj naplewiłaś ( ja też) masz racje po deszczu chwasty super się wyrywały. Też tak się zatraciłam we wczorajszej pracy, a jeszcze tu, jeszcze tu i jak wyszłam przed 8 rano wróciłam utyrana, brudna po 18.
Dzisiaj deszczy pięknie podlewa, wie co robi, bo kiedyś trzeba odpocząć ;:173
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko...co ja czytam działka wyczyszczona, dopieszczona możesz teraz czekać na słoneczko i wylegiwać siemmm ;:306 ale to pewno nie możliwe bo jak to my mamy zawsze cosik wypatrzymy.
Kolorowo u Ciebie...pięknie.
Pozdrawiam Krysia
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

U mnie też non stop pada, chwasty się panoszą razem ze ślimakami a ja mam areszt domowy, bo na rabatki i tak nie da się wejść. ;:145
Ostatnio popędziłam tam, między jedną ulewą a następną,chciałam cyknąć co nieco ale jak popatrzyłam w domu na te wypociny, to czym prędzej wykasowałam. Liliowiec to kwiat jednego dnia, kolory były tak blade a te z rysunkiem rozmazane, jakby je ktoś wyprał. ;:145 Ziemia napita jak gąbka a po niedzieli wraca Afryka,co teraz nie wygnije, to potem się ugotuje. ;:202
Twoje maki zachwycają kolejny raz, pszczółki też są w siódmym niebie, niech im idzie na zdrowie. ;:333
Owoców w tym roku będzie zatrzęsienie, już ślinka cieknie na sam widok. ;:92
Dobrze że Ci w końcu porządnie podlało, roślinki się cieszą prezentując kolorowe roześmiane buzie, lecz Ty zamiast odpocząć, znęcasz się nad chwastami i eMa nękasz pilnowaniem telewizora. ;:306 :;230
Trzymajcie się zdrowo. ;:167 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Są jeszcze miejsca gdzie można zobaczyć pszczoły.Kiedyś pod lipami słychać było brzęczenie a teraz cicho.To straszne,gdzie te pszczoły?
nie długo będą tylko w muzeum pszczelarstwa. :evil:
Fajnie działka wypielona teraz tylko wypoczywać i podziwiać kwiatki.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O zaczyna sie motylkowe szalensrwo na jezowkach.
To takie piękne żywe widoki. ;:173
Widzę i maczki też owady lubią. :)
Śliczne liliowce ;:167
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Pierwsza rudbekia u Ciebie dopiero? U nas już od początku czerwca kwitną...widać wszędzie inaczej...co kraj to obyczaj.
Pracusie :shock: wszyscy zapracowani, rozplewieni ;:oj a ja się byczę cały tydzień ...Jakoś tak mam na tyle ogarnięte po poprzednich deszczach,że teraz nie widzę takiej potrzeby. Oby ta era deszczowa się już skończyła... ;:145 Owady wreszcie mają używanie ,trzeba się starać,żeby je ominąć podczas pstrykania zdjęć. ;:108 Roślin coraz więcej nam rozkwita a u Ciebie co chwilę jakieś nowości na rabatach.. ;:333

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko ;:196 ;:196 ;:196
Niestety leje od wczorajszego wieczora więc muszę poczekać z sadzeniem.
Oddam deszcz w dobre ręce!!! bo ja mam go już powyżej uszu i powyżej poziomu wsiąkania w grunt ;:124
Dziękuję i pozdrawiam życząc miłego wieczoru ;:4 ;:196
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lucynko, masz wszystko czego mi brakuje, bo i deszcz i dopieszczone rabaty :wink: Ciekawe jak to jest mieć dopieszczone rabaty, to pewnie piękne uczucie i spełniony sen ogrodnika 8-) Piękny ten pełny liliowiec! :tan
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, dobry pilates miałaś! ;:215 Śliczne te Twoje kwiatuszki. A tygrysówka jest obłędna, szkoda że tak trzeba się z nią certolić z wkopywaniem, wykopywaniem... Ja chyba zacznę ją kupować i traktować jak jednoroczną ;:131 Leniwiec jestem...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko warto sadzić rośliny pożyteczne dla bzyczków. Dla Twoich maków, ;:180 za karmienie pszczół.
U mnie tyle na perowskii, bzyczenie z daleka słychać. :)
Miłej niedzieli. ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”