A takie ładne grona są na Pinot Noir :

Dziekuje, tylko poprawie link, bo pod powyzszym linkiem jest info, ze owszem, byla konferencja, a na niej prezentacja o jakims "uderzeniu hydraulicznym"Dolnoslonzok pisze:Aguss85 i Jedrucha, tu jest streszczenie o seminarium klimatycznym we Wro. Optymistyczna jest konkluzja dla nas, winogrodników z Niziny Śląskiej:
http://www.imgw.pl/2018/06/07/relacja-z ... wroclawiu/ .
Krzewy odmian obserwowanych prowadzą "w polu" w formie "głowy" (przy słupku), ale z tego co dosłyszałem to głównie dlatego, że krzewy są badane, różnie pryskane i trzeba do nich mieć swobodny dostęp z każdej strony. Osobiście dziwiłem się, że dotąd zachowały zdrowotność, bo latorośle były bardzo ciasno "upakowane" w niewielkiej przestrzeni. Forma raczej dostosowana do ich badań a niekoniecznie korzystna dla upraw. W innym miejscu mieli szpalery, ale nie zwróciłem uwagi jak cięte.Dolnoslonzok pisze:... Może uda się zaprezentować formy prowadzenia krzewów w Instytucie ? Jest ich strona , gdzie można zorientować się, jak krzewy są prowadzone, chronione przed patogenami, itp. ?
Instytut Ogrodnictwa ma oczywiście swoją stronę www lecz tam nie ma informacji o polowej i tunelowej kolekcji winorośli. W czasie szkolenia w Skierniewicach czyli przed kilkoma dniami wykonałem tam jednak kilka zdjęć kolekcyjnych krzewów, które postaram się przesłać Koledze "Dolnoslonzokowi", aby je tu gdzieś zamieścił. Tam krzewy prowadzi się w formie niskiej głowy przy stalowych rurkach, które są dodatkowo wzmocnione drutem przytwierdzonym do betonowych słupków. Ta minimalistyczna forma, nazywana niską głową, pozwala uprawiać tam w szczerym polu nawet odmiany dość delikatne, które oczywiście są okrywane pod koniec jesieni. Warto zobaczyć tę kolekcję przy okazji najbliższego szkolenia.Dolnoslonzok pisze:Grzegorzu, dziękuję Ci za te ciekawe informacje. Szczególnie cenne są zestawienia areału upraw określonych odmian w Polsce. Może uda się zaprezentować formy prowadzenia krzewów w Instytucie ? Jest ich strona , gdzie można zorientować się, jak krzewy są prowadzone, chronione przed patogenami, itp. ?
Prof. Lisek zacytował te informacje na podstawie danych Agencji Rynku Rolnego za 2016 rok. Wysoka pozycja winifer w tym rankingu wiąże się z faktem, że w winnicach z województw lubuskiego i zachodniopomorskiego (głównie plantacja Turnauw) dominują winifery i niemieckie mieszańce PIWI. Duże plantacje powstają u nas zazwyczaj na bazie materiału szkółkarskiego z Niemiec. Często też nasi zachodni sąsiedzi sadzą młode krzewy i zajmują się pielęgnacją winnicy a potem też nadzorują proces winifikacji.Jedrucha pisze:Dziwi mnie tak wysokie miejsce Rieslinga i Johannitera, zwłaszcza przy porównaniu tego ostatniego z Hibernalem, obstawiałbym odwrotną kolejność.