Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Widziałam Vandy w wątkach Jolusi i w avatarze Storczykowej i muszę przyznać że baaardzo mi się podobają :) ale niestety nie mam na nie warunków. W sumie nie jestem pewna nawet czy Falkowi będzie u mnie dobrze bo chyba mu za ciemno:(
oj tak Agness, jestem experymentatorką, mam swojego falka ledwie 9 dni a już marze o keiki, i nawet już czytałam o hodowli in vitro :D to się robi niebezpieczne :wink:
Storczykowa, pozbawiasz mnie uroczych złudzeń :(
Obrazek Obrazek a oto co widać na pędzie. wiem, kiepskie zdjęcia, mam aparat tylko w komorce:/ Od samego początku wygląda tak samo-czy tam COŚ jest czy to tylko moja (spragniona nowych rozgałęzień) wyobraźnia?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja nie lubię sobie robić złudzeń i fałszywej nadziei. każdy wie, że z pędu nie wyhoduje się storczyka. ja rzadko eksperymentuję (właściwie to wcale, nie licząc zapylenia żółtego Phal. pyłkowiną różowego), wolę wypróbowane i pewne metody uprawy.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczykowa pisze: ja rzadko eksperymentuję (właściwie to wcale, nie licząc zapylenia żółtego Phal. pyłkowiną różowego)
A masz kontakt z osobą, której oddałaś torebkę nasienną? :) Jestem ciekawa jaki będzie kolor kwiatów, choć pewnie trzeba będzie na to długo poczekać. :(
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Witam wszystkich :) dzisiaj byłam w RAJU. Raj nazywa sie Obi i mieści się w Warszawie przy al. Krakowskiej.
Może nie jestem tam częstym bywalcem, ale ilekroć tam zaglądam zawsze odwiedzam dział 'ogród'. Szczerze mówiąc takiej obfitości storczyków jeszcze tam nie widziałam! MNÓSTWO pięknych kwiatów, głównie falków, najwięcej różnych odcieni fioletu ale także białe, kilka żółtych, a nawet we wzorki. Niektóre jeszcze z pąkami w tradycyjnych cenach ale też przecenione :D i UWAGA UWAGA te przecenione wcale nie są przekwitnięte!! Większość ma kwiaty porozwijane ale w niezłym stanie i kosztują tylko 25zł. A w zupełnie innym miejscu całe 2 półki Cymbidium przecenionego o 50% :D Wszystkie w pełni rozwinięte, ale jeszcze nie przekwitnięte-bordowe i różowe.
A ja biedna kupiłam tylko keramzyt i nawóz :(
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ja jakoś na OBI się zawiodłam ostatnio...choć w tym w Al.Krakowskiej nie byłam, stanowczo za daleko mam :roll: odwiedzam czasem ten przy Radzymińskiej.
Szkoda że nie kupiłaś sobie żadnego kwiatuszka, ale przy takiej pogodzie jak dziś też bym nie ryzykowała :twisted:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Ale było na co popatrzeć :) były tam też storczyki podpisane "orchidea mix" ciekawe co to może być? Zwykła hybryda Falka?
co do pogody to już by mógł dzień być dłuższy i wiecej światła dla naszych kwiatków :)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

W marketach zazwyczaj wszystkie storczyki są podpisane "Orchidea mix", już nie raz widziałam i falenopsisy i cambrie i dendrobia z takimi plakietkami :roll:
Oj tak, masz rację, słoneczka więcej by się przydało, kwiatuszkom to zawsze mało... :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:
Storczykowa pisze: ja rzadko eksperymentuję (właściwie to wcale, nie licząc zapylenia żółtego Phal. pyłkowiną różowego)
A masz kontakt z osobą, której oddałaś torebkę nasienną? :) Jestem ciekawa jaki będzie kolor kwiatów, choć pewnie trzeba będzie na to długo poczekać. :(
niby tak, ale nie wiem, co z torebką. ale nawet jeśli nasionka zostały wysiane, dopiero za kilka lat się dowiem, jaki mają kolor kwiatów. z każdego nasionka może być trochę inna roślinka.
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

o proszę w końcu jakaś pozytywna wiadomość dla mnie. skoro w obi są już nowe storczyki to mam nadzieję że w innych sieciówkach po niedzieli też już będą. obym we wtorek wróciła z LM przeszczęśliwa ;-) no ale niestety pora roku nie jest sprzyjająca dla transportu kwiatka do domu. ale na wiosnę dziewczyny to będzie szaleństwo!!!
a jeśli chodzi o kalanchoe cieszę się bardzo że Ci się spodobało. na moim wątku wszystko napisałam, zawsze postaram się odpowiedzieć na każde pytanie a wiosną będziemy razem urządzać przedszkole :D
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Myslę że folia+gazeta+torba izotermiczna (kup sobie w Auchan jeśli nie masz) + samochód ewentualnie i kwiatuszek przetrwa :) a moje przecenione przekwitnięte chciejstwo nawet pączków nie zgubi bo ich nie będzie miało-po prostu same korzyści, coraz bardziej mi się ten pomysł podoba :) tylko co jeśli nie zakwitnie? :/
ja będę blisko LM w przyszły weekend, ciekawe czy coś będzie? :)
Jeanne, wcale mi się nie podoba ten sposób podpisywania zwłaszcza że jestem początkująca i jeszcze nie za dobrze je od siebie odróżniam :/ całe szczęście że starego dobrego falka umiem odróżnić :lol:
Pozdrawiam,
Basia
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

kusisz tymi wieściami z OBI, ale ponieważ dwa moje jesienno-zimowe nabytki nie przeżyły - tzn kwiaty szybko opadły mam przyrzeczenie wstrzymać się z zakupami do wiosny :D

U mnie pod nazwą orchidea-mix, kupioną w obi krył się dendrobium phalenopsis
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też czasami spotykam się z nieoznakowanymi storczykami, ale raczej nie mam problemów z odróżnianiem storczyków, nawet, jak nie kwitną. w najbliższym czasie pewnie sobie nic nie kupię, chyba, że spotkam coś wymarzonego, np. Phalaenopsisa z mazami.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)

Post »

Blue Monkey pisze:Witam wszystkich forumowiczów:)
Od 8 dni jestem szczęśliwą posiadaczką mojego pierwszego w życiu storczyka- bordowo-fioletowego falka.
Obrazek Obrazek
Witam :)
Wspaniały ;:215 początek Maniaczko :wink: ... Stoczykomaniaczko :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Blue Monkey pisze:... a moje przecenione przekwitnięte chciejstwo nawet pączków nie zgubi bo ich nie będzie miało-po prostu same korzyści, coraz bardziej mi się ten pomysł podoba :) tylko co jeśli nie zakwitnie? :/
Pozdrawiam,
Basia
Imienniczko miła :) nie ma takiej opcji :) Po przsadzeniu do nowego podłoża, po okresie aklimatyzacji, z całą pewnością ruszy i odwdzięczy się pędem i kwiatami :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

Imienniczko miła nie ma takiej opcji Po przsadzeniu do nowego podłoża, po okresie aklimatyzacji, z całą pewnością ruszy i odwdzięczy się pędem i kwiatami
i tej myśli powinnyśmy się trzymać ;-D
świetny pomysł z tym zapakowaniem kwiatka. coś mi się wydaje że taka torba w domu jest.
jeśli chodzi o to gdzie stoją moje storczyki to na biurku a tuż nad nimi świeci kinkiet. skoro na tym miejscu urósł i otworzył się pączek to pewnie jest ok. czytałam że one lubią sztuczne światło. ja mam parapet z południowym oknem ale to drugie piętro i poddasze jednocześnie. latem warunki są na prawdę ciężkie, ja sama nie dam rady spać w pokoju, całymi dniami są otwarte drzwi na balkon ale jest jak w saunie. przed domem jest duża przestrzeń nic słońca nie zasłania - istna patelnia. od słońca mocno grzeje się nie tylko parapet ale i fotel, kanapa - kwiatki by się mocno poparzyły.a że i tak w całym pokoju jest tak potwornie jasno że mnie oczy bolą, nie ma mowy żeby coś na ekranie komputera przeczytać, nawet kartki w ksiażkach są jaskrawe - to myśle że stojąc na biurku storczyki będą miały dość światła.[/quote]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”