Foxowej urosło ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Foxowej urosło ...

Post »

Maju robale wiedzą, gdzie przyjść na pyszne, ekologiczne listki :lol: Na pomidorach to mało co żeruje, z tego co obserwuję. I całe szczęście, i tak są trudne w uprawie :) Te Twoje to wygląda, że zaraz złapią kolor, u mnie jeszcze żadne tak mocno nie wybielały, to jeszcze trochę poczekam :)
Dużo zdrówka!
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie mało co tylko MSZYCE!
U mnie jest ich pełno. Ogólnie się to złazi do mnie maniakalnie jakoś. Nie sądziłam, że w bloku na balkonie może być aż tyle...natury.

Pomidorki stoją na full wypieku, nie dziwota, że tak rosną. No i je dopieszczam, podlewam itd itd.
Wyglądają całkiem dobrze. Stwierdzam, że ja to mam jednak farta jak o doniczki chodzi.
Jedne mi się tylko nie podobają - Dzieckije. Ostatecznie wsadziłam je w skrzynkę i żałuję, bo urosły bardzo wielkie. Mogłam zamiast tego wsadzić tam papryki,a ja je wrzuciłam w dwie osobne doniczki. Wprawdzie kwitną, ale bym wolała odwrotnie.

Ale dość gadania, czas na fotki.
Nadrabiam zaległości, mam tyle tego że szok.

Zacznę od obiecanego majowego motylionka <3
Obrazek

Zdaje mi się, że mieliśmy go dość wcześnie, bo z tego co ludzie piszą to dopiero niedawno zaczęły się pokazywać.

Obrazek

Noi jaszczurka, bo bym nie była sobą jakbym nie dodała fotki jakiejś gadziny lub płaza. Kocham i uwielbiam.
To zdjęcie jest słabe, ale celowo je dodałam , bo chcę pokazać pewną smutną ciekawostkę - tak, ona ma pod łuskami kleszcza.
I to wbrew wszystkiemu bardzo częsty widok :(
Te bydlaki wbijają się wszędzie.

Obrazek

i przerywnik oddzielający zaległe foty ze wsi od aktualnych z miasta -kwiatuszki. Tak zwane bagno.
Nie znam fachowej nazwy, ale myślę, że zaraz tu się zjawi kolega spec od roślin i mnie oświeci. Będę wdzięczna ;)
Obrazek

No i jesteśmy w Krakowie.
Obrazek

Nasze osiedlowo-działkowe gołębie. Mewka - tak go sobie nazwałyśmy, bo jest najbardziej rozpoznawalny w całym stadzie, którym sypiemy czasem jedzonko. Doprawdy nie wiem co on jadł i kim byli jego rodzice, ale to największy gołąb jakiego widziałam. Ten obok jest chyba młodą samicą, więc wyglądają razem groteskowo, ale Mewka jest naprawdę taki wielki.

Obrazek

Są my już na mojej działce i podziwiamy gąszcz i moją hortensję co to umarła a ożyła. I grządkę ma niesamowitą.
W projektowaniu grządek nie mam sobie równych ;:172

Ale cóż, mam to co sobie wypracowałam. A nie pracowałam zbyt solidnie. Ruszyłam z przytupem i padłam chora...

Obrazek
Obrazek

Niektórzy potrafią zrobić zupę z gwoździa a ja potrafię zrobić podłoże z kwiatów :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tymi kwiatami wyszło mi dość dziwnie. Gdzie rudbekie,dalie,cynie, paszce, malwy, łubiny i kolory co je siałam?

Za to mam pełno czegoś czego nie siałam absolutnie... Tylko co to?
Maki? Rzepak?
Obrazek
Obrazek
Jeszcze pełno mam margaretek lub czegoś podobnego,czego też nie siałam nigdy w życiu.

Mnie chyba te kwiaty nie są pisane...
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozwolę sobie więc zaszpanować moim bobem. Odmiana trawiasta, bo w trawniku rośnie.
Obrazek

Moje cukinie. Pierwsza jak widać ASTRA, ale co dalej nie-wia-do-mo, bo wyściółkowałam je tak genialnie, że etykietki im przepadły. Mistrz ogrodnictwa.

Obrazek

Dopuszczam do siebie falę krytyki jeśli chodzi o zbyt wielką ilość na jednym miejscu.
Przepraszam, poniosło mnie, straciłam głowę,nie opanowałam tego.
Liczę na to że głupi ma szczęście i że znów moje rośliny urosną bosko.

Pomidory też za gęsto. Ale rosną fajnie, jeszcze im dodałam pomiędzy bazyli i pietruszki.
To akurat Dzieckij. Jeden próbny, reszta to Cherry.
Obrazek
Muszę opanować kwestię wilków, bo trochę za gęsto się zrobiło.Myślę o ukorzenianiu tylko gdzie to potem wsadzać?

aaaa i DYNIE

Sama tego nie ogarniam, jest ich kilkanaście.
2 Muscaty są na grządce. 2 dogorywające na agrowłókninie (pierw się połamały, a teraz się smażą).

Tu się zdaje być Makaronowa
Obrazek

A to Hokkaido, wymieszana chyba z Muscatem.
Obrazek

W momencie jak zasypałam etykietki kompostem i trawą to straciłam wiedzę o gatunkach.

Jeszcze na tyłach działki mam dynię opisaną BABCIA, co rzecz jasna nie jest gatunkiem, a informacją do rozpoznania.
Rozpoznanie jest takie,że jest to dynia, którą dostałam od mojej mamy (zwanej potocznie "Babcią" odkąd pojawiło się pokolenie młodsze ode mnie) i ani ona ani ja nie wiemy co to.
Była malutka i okrągła.
Jest możliwość, że to była Hokkaido, a to co ja podpisałam Hokkaido to była piżmowa. Jak dynie urosną to same wyjaśnią tę kwestią.
Póki co są w kwiatach a to już przyzwoicie wróży.
Zobaczmy jak posłuży im hodowla oponowa, którą zgapiłam od koleżanki.
Jedno jest pewne -opony są cieplutkie. Ślimaki dają im "unlike", bo czarna nagrzana guma to już za wiele.
Zobaczymy jak klimat spasuje roślince...

Rolę osłonki pełni kukurydza. Legendy mówią, że w kukurydzy można zginąć. Może bez przesady, ale mój zmysł ogrodnictwa podpowiedział mi, że taka odległość jednej od drugiej będzie idealna i są tak gęsto, że z powodzeniem można się miedzy nimi schować.
Obrazek
Schowajcie mi proszę dynie, żeby mi świnia żarłoczna nie wlazła i nie porwała.

To karły, ale bardzo ładne. Chyba ta kukurydza przyklei mi się na zawsze.
Obok niej na podobną nutę wysadziłam fasolkę karłową w tzw "szachownicę" jeśli o kolor chodzi. Guzdrałam się z nią, ale ona nadrobiła i już grzecznie rośnie.

Bardzo urodzajnie wyrosła mi też papryka . Gdyby jej coś nie objadło to zpewnośćią robiła by dobry efekt ;:224
Oto odpowiedź dlaczego część roślin wolę ściskać w doniczkach na balkonie...

Obrazek

Jeszcze mam sporo zdjęć,ale nie mam już weny. Będą następnym razem.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fachowa nazwa tej rośliny, nazwanej przez Ciebie bagnem to jest bagno zwyczajne :wink: Także nie jest to żadna zwyczajowa nazwa tylko prawidłowa, obowiązująca nazwa :wink:
Piękne zdjęcia pazia królowej :)
Jaszczurki często mają kleszcze i nie wiem czy dla nich to jakiś problem. To jest natura :wink:
Kwiatowy podłoże prezentuje się smakowicie :wink:
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haha,dzięki :*
Niezawodny jak zawsze ;)

To zagadka jeszcze taka :

Obrazek

Obrazek

Świeżutkie :)
Wreszcie po wielu tygodniach leżenia plackiem wyszliśmy na działkę. Stwierdziłam,że jak mam konać w domu to wolę konać na działce,przynajmnie pies się przewietrzy.No i siedzimy i nic nie robimy.

Pies wcale nie jest zachwycony i jak nie skończy jojczyć to chyba łeb mu urwę.
Pod moją nieobecność tato zaczął remont ogrodzenia ;:138 i delikatnie to określając porobiły się dziury w płocie. Jeszcze nie tak duże żeby pies nam uciekł,ale pies ma działkowanie tylko na smyczy.
W zasadzie to on by nie uciekł nawet jakby nie było totalnie siatki,ale przywiązał go ze względu na wszystkie małe bojowe pieski spacerujące alejkami. Liczę że ich właściciele zachowaką się r?wnie honorowo jak ja i dopilnują żeby nie wcisnęły się nam na działkę przez dziury przy świeżo wbetonowanych słupkach.

Obrazek

A ja nieporuszona obrywam wiśnię i zażeram si? nimi bez granic.
Mniami. Ten rok dopisał. I dopisał też fakt,że ktoś był tak dobry i zostawił dla mnie.
Te ludzie są niesamowite.

A żeby nie było - dosłownie sprzed chwili -gość podszedł do ogrodzenia i wyjął nam słupka z ogrodzenia ,kt?ry m?j tat9 sobie dopiero co włożył do zabetonowania.
Przy mnie!!!!!

Jak mu nie wyskoczyłam z krzak?w z rykiem to mało zawału nie dostał,nie wiedział jak mnie przepraszać. Ze mną się w tym temacie nie dyskutuje,odłożył więc grzecznie i poszedł dalej.

Szok.
Z jednej strony mnie to bawi, a z drugiej bym ich porozrywała.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do zagadki to nie jest to nachyłek okółkowy przypadkiem? :wink:

smacznego :wink:
Co do przypadku z tym słupkiem ogrodzeniowym to na samą myśl o takim ludzkim zachowaniu podnosi mi się ciśnienie. Pamiętam różne przypadki jak mieszkaliśmy w mieście i mieliśmy działkę a nie ogród, kiedy to ludzie bez skrupułów potrafili wykradać plony mówiąc naszemu sąsiadowi, że są nasza rodziną ale po prostu kluczy zapomnieli... Zdarzyło się, że jakieś cyganki kapustę z naszej działki wyrywały i usilnie przekonywały naszego sąsiada, że są z nami spokrewnione :wink: Raczej daleko mojej rodzinie do cygańskiej urody :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Majeczko! ;:196 Dzielna z Ciebie Kobietka ;:138 ;:138
Mimo choroby, w dodatku mocno się przedłużającej, wszystko masz fantastycznie pod kontrolą. ;:215 Zarówno balkonowe plonujące, jak też działkowe, a i złodzieja na gorącym uczynku udało Ci się przyłapać. ;:63 Taka sztuka mnie się nigdy jeszcze nie powiodła, ;:185 a przydałoby się, oj przydało! ;:108
Zdrówka życzę, ;:167 ;:196 bo mimo że działka nie zając i nie ucieknie, ale pańskie oko konia tuczy. :D
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj choć ostatnio malutko czasu wpadłam do Ciebie na momencik. Na początku to życzę Ci dużo zdrówka i siły roślinki rosną Ci pięknie ciekawe co u mnie bo już cztery dni nie byłam. Motyl cudowny miałaś duzo szczęścia że udało Ci sie zrobić takie piękne zdjęcie. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :)

Do diabła,napisałam długiego posta z mn?stwem fotek i mnie wylogowało ... to forum ma jakieś dzikie działania.

No trudno dodam potem,bo teraz szykujemy się na wystawę psów. Wcale nie mam ochoty iść,ale obiecałam i młoda od tygodnia wymienia mi rasy kt?re chce zobaczyć.

Obrazek

Jak chodzi o złodziei to niestety naszym największym problemem jest to,że alejki między działkami są dostępne dla wszystkich. Kradzieży widziałam naprawdę wiele i już chyba nic mnie nie zaskoczy.

Ja tam się nie boję. Dobry atak znienacka to podstawa ;:306
Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie się pr?bował bronić jak galopem wypadam z krzak?w z okrzykiem ' co jest #@#$!?!' . Nawet jeśli rozum tego nie zakoduje to serce zapamięta. Choć faceta tak przeszkoliłam ' że jak jest pręt w śridku to nie jest do wzięcia,tak? Że jak widać że jest sznurek i coś jest robione to sie nie rusza ,tak?'...' że gość tylko powtarzał 'tak., przepraszam'.
Obym go uczuliła na ten temat i żeby mu został uraz na całe źycie,że jest zawsze obserwowany i jak ukradnie to mu wyskoczy agresywna baba z psem i jeszcze w łeb można dostać ;:172

Nie dam sobie. Za dużo w to serca wkładamy żeby ktoś to psuł.

A co do plon?w to balkonowe średnio. Wczoraj mi się w dużej skrzynce wyfajtnął pomidor i złamał w p?ł. Tak więc myślę,że je wykopię i dam na działkę. W tych skrzyniacj jakoś nieszczęsliwie wyglądają.

Za to paprykę w doniczkach podziwiam i iestem w szoku ile ona ma kwiat?w.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Witaj Maju trochę mnie u Ciebie nie było i się pozmieniało :) Wszystko rośnie w oczach ;:138 oby tak dalej.
Ehh ludzka pazerność nie zna granic, ja nie wiem jak można takie rzeczy robić, jak komuś nie wstyd... ale skoro w biały dzień takie rzeczy robią to widocznie dla nich norma :roll:
Oby dostał nauczkę i już ręce go nie świerzbiły ;:108
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Maju ja nigdy nie byłam na takich pokazach chętnie bym się kiedyś wybrała jak jest to trzeba iść. U mnie papryka tez obrodziła z pomidorami gorzej prze to ostanie gradobicie. Pozdrawiam Cię ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :)

Środek nocy a ja nie mogę spać,bo mnie tak kaszle ;:145
antybiotyk,steryd,a zapalenie gardła jakby wr?ciło choć było już dobrze. Do diaska...

Mariusz
Aż się dziwię że jeszcze mamy owoce...
Ciekawe jak długo - remont ogrodzenia odsłonił wszystko i cały dobrobyt wylazł na wierzch. Musimy prędko to instalować i sadzić żywopłot.

Dyskutujemy z tatą zacięcie czym by tu i jest pomysł,że trzmieliną. Jak myślicie?

Alu
W Bielsku też są. Warto pojechać.
Swojego czasu jeździłam bardzo dużo na wystawy. Po Polsce i po świecie. Byłam prawą ręką hodowcy i praktycznie co weekend gdzieś byliśmy - Krak?w,Poznań,Węgry,Dania....
M?j ostatni wyjazd to chyba Czechy,gdzie Waldek wygrał zwycięztwo ichniejszego pointer- klubu.
On ma do tego polot,ja już mniej.
Chyba się starzeję,bo mnie męczy stanie cały dzień przy ringu i podniecanie się,że za moje ciężkie piniądze pies zrobił koło i mu poklaskali ;:306
Wolę spacery i wyjścia na działkę.

A jest gdzie i po co chodzić.
Może i krajobraz jest jak po burzy,ale dużo się dzieje.
Wyrywanie tych starych krzak?w to katorga istna. Co się naszarpiemy to nasze,bo pomimo że większa część jest totalnie sucha to są to tak bajeczne sploty roślin z metalem,że można oszaleć.

Zdejmujemy to po fragmencie -pierw robimy dziurę,betonujemy słupek ,a potem wycinamy stopniowo krzaki. W sumie jedno takie przęsło zajmuje cały dzień od rana do wieczora. Dalej mamy założone tylko jeden panel,bo ja to pomagam tyle co nic. Raczej biernie ze względu na moją chorobę.

Obrazek

Obserwuję,komentuję,dryguję, pykam fotki.
Muszę wyglądać prestiżowo,bo ludzie myślą,że m?j tato jest moim robotnikiem ,a ja właścicielką. Jakież było zaskoczenie kiedy jeden z popijaczy rzucił do mojego taty ' bo pan robol jesteś,nie?',a on odpowiedział,że nie,właściciel.
W sumie to chyba rzadkie żeby ktoś sobie sam wykonywał prace i to takie,ale m?j tato zdolny człowiek. Ponadto samemu sobie zrobione bardziej cieszy.

Mnie za to cieszą moje grządki i moje plony.
Natura mi chyba oddaje to co ja dałam jej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oberwałam pomidorowe wilki i zrobiłam z nich gnoj?wkę. Część ukorzeniam,nie do końca wiem po co i co z nimi zrobię.
Mam za to niedosyt pokrzywy. Nie zdążyłam wyrwać spod ogrodzeniai została stratowana i przekopana.
Z resztą nie tylko ona,poniszczyło się mn?stwo kwiatów i roślin na obrzeżach.

Mało że było mało to m?j tato sobie poukładał na nich worki z betonem i całą resztę.
A one biedne już usiłowały kwitnąć.
Tu m?j heliotrop z nasion. Większe są pod panelami i stertą żelastwa.

Obrazek
Tu i ?wdzie prześwituje jakiś bratek...aksamitka... ale og?lnie dalej jest buro i ponuro...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Majka mam nadzieję, że kaszel jednak odpuścił ;:168
Co do działeczki to nie martw się małymi kroczkami wszystko zrobicie, a później tylko będziecie sobie siedzieć i podziwiać i wspominać jak to było :)
A takie kwiatki gdzie nie gdzie już napawają optymizmem :) Pomidorki widzę bardzo ładne tez już są :)
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie przechodzi Mariusz... nie przechodzi... Wcale.

W odstępie między jednym lekarzem a drugim wstąpiłam na działkę.
Wygląda to jak dzikie pobojowisko, ale za to z nowym ogrodzeniem :tan

Obrazek

Jeszcze trochę i już skończymy.
Przepraszam,m?j tato skończy,bo ja to nic nie zrobiłam. Od 4 tygodni jestem wycięta z życia. Snuję się jak trup,łykam leki i nic mi nie przechodzi,a od kt?regoś z lek?w mam ciągle zawroty i b?l głowy. Leczą mnie już na astmę,alergię,zapalenie płuc i oskrzeli,tchawicę i krtań. I tak czuję że prędzej bym się sama wyleczyła,tylko bez podpisu lekarza to tak ciężko. Żyć nie umierać...

Obrazek

Jakoś dobijamy do końca bez strat. Teraz tylko osłonić czymś płot,bo mnie dobija taka ekspozycja całej działki i się czuję jak w zoo gdzie każdy się na mnie gapi jak na ciekawostkę spacerową.

Obrazek
Obrazek

Działka jest brudna i zniszczona. Wszystko podeptane i wszędzie się walają fragmenty żywopłotu i złomu,ale roślinkom to nie przeszkadza.
Dziś urwałam pierwszą cukinię. ;:215

Obrazek

Kolejne niebawem.
Obrazek

Wypatruję dyniek. P?ki co jeszcze nie widać niczego,ale jest sporo kwiatów. No i liście są ogromne.
Obrazek

Obrazek

Pomidorki też bardzo fajne.

Obrazek
te to akurat cherry,najpiękniejsze są Dzieckije. Naprawdę mi się podobają,są ładne i duże. A jakie gęste krzaki. Zn?w odpadłam z gry w regulowaniu i wygląda to za gęsto...

Obrazek

Obok rozrosła się kępa trzykrotki. I kto by pomyślał,że zostawiłam malutki fragment...

Obrazek

Za to nie do końca jestem zadowolona z grządki w szklarni. Jabłoń od sąsiadki leży mi na konstrukcji,wszystko się przechyliło ,rośliny mają za mało światła.
Ale jakoś to rośnie....

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Życzę zdrówka Maju, w tym roku nas też trzymają się wirusy i bakterie. Mój najmłodszy zaliczył 2 szkarlatyny pod rząd w ciągu miesiąca. Super ogrodzenie , tetaz już będziesz mogła działać na całości , tylko daj sobie trochę czasu i się porządnie wykuruj.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”