Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
Gieniu, w ubiegłym sezonie miałam wsadzone te same odmiany w tunelu i owocowały normalnie, nawet lepiej niż typowo tunelowy ogórek Bravo F1, bzyków różnej maści też tam sporo lata, kwiaty żeńskie są, ale strasznie ich mało, teraz się trochę ochłodziło, to może i plenność się poprawi.
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja te uszkodzone liście oberwała bym. Mogą się przyczynić do rozwoju różnych chorób.Zró też oprysk z np ,z Florowitu
Asia
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
[quote="emila_111". Temperatura dochodziła do 0 stopni i ogórki mi trochę przymarzly.url][/
Emila, Póki co nie ruszaj tych liści, lepsze takie niż żadne, jak całkiem uschną to wtedy oberwiesz, by jakieś choróbsko się nie dorwało .
Rzepka, w ub roku miałaś te sama odmianę i wtedy było więcej żeńskich kwiatków? Co to za odmianę masz?
Emila, Póki co nie ruszaj tych liści, lepsze takie niż żadne, jak całkiem uschną to wtedy oberwiesz, by jakieś choróbsko się nie dorwało .
Rzepka, w ub roku miałaś te sama odmianę i wtedy było więcej żeńskich kwiatków? Co to za odmianę masz?
Pozdrawiam! Gienia.
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
Moje ogóreczki acord F1 rosną jak na drożdżach 

-
- 100p
- Od: 22 maja 2018, o 15:10
emila_111 ja na razie te liście bym zostawiła , usunęła bym jak będą bardziej suche.
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
Te zasychające listki to przy przesadzaniu do gruntu...u siebie to zauważyłem.. ale nie ma co się przejmować
można oberwać ,a Ja i tak zostawiam i czekam na nowe 

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Odmiana Julian i Śremski, dodatkowo partenokarpiczny Brawo F1, w ubiegłym roku miałam taki sam zestaw w tunelu i plonowały bardzo dobrze.
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena
Witam. Mam takie pytanie.
W ogórkach mam szkodniki. Miniarke i zmienika lucernowca. Odmiana ogórków to Allianz. Czy mogę zastosować Mospilan? Poradzi sobie i z tym i z tym?
Dziękuję za odpowiedź.
W ogórkach mam szkodniki. Miniarke i zmienika lucernowca. Odmiana ogórków to Allianz. Czy mogę zastosować Mospilan? Poradzi sobie i z tym i z tym?
Dziękuję za odpowiedź.
-
- 100p
wirus488 opisz troszkę co dolega ogórkowi albo daj więcej zdjęć bo jedno to trochę mało żeby coś doradzić.
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Poczatki mącznaka rzekomego.
-
- 100p
Witam
Moje ogórki wyglądają tak:

Dostały papu przed posadzeniem a teraz tylko gnojówka z pokrzyw co dwa tygodnie i tak sobie rosną.
Pozdrawiam
Agnieszka
Moje ogórki wyglądają tak:

Dostały papu przed posadzeniem a teraz tylko gnojówka z pokrzyw co dwa tygodnie i tak sobie rosną.
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 cze 2018, o 07:38
Dzień dobry, bardzo się cieszę że trafiłem na Wasze forum, tym bardziej że szukam pomocy przy moich pierwszych w życiu ogoreczkach. Ogórki sialem osobiście do pojemniczkow i po wyrośnięcia pięknych okazów poszły do gruntu. Małe owocki wraz z kwiatami pojawiły się bardzo szybko. Niestety najprawdopodobniej przez niedawne zimne noce coś im zaszkodziło, chyba się przeziębiły
z zielonych zrobiły się żółte i następnie zwyczajnie obeschły. Dodatkowo zauważyłem że na niektórych krzakach głównie na dole pojawiły się same kwiaty bez owocu. Czy to normalne? No a z tym podejrzeniem przeziębienia czy mam rację że to od zimnych nocy?

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Normalne,jeśli to nie są ogórki partenokarpiczne. Ogórki są owadopylne, jeśli żeński kwiatek nie zostanie zapylony (a roślina nie jest zaatakowana przez jakąś chorobę i nie ma braków pokarmowych) , żółknie, zasycha i odpada.luk149 pisze: z zielonych zrobiły się żółte i następnie zwyczajnie obeschły. Dodatkowo zauważyłem że na niektórych krzakach głównie na dole pojawiły się same kwiaty bez owocu. Czy to normalne?
Pozdrawiam! Gienia.