Aguss85 - Mały amatorski warzywnik we fiolecie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aguss85 - Mały amatorski warzywnik we fiolecie

Post »

Moniś wiele warzyw jakby w standardzie miało taki kolor, np- marchewka! ;:oj Te czerwone warzywa są zdrowsze, przez ciemny barwnik- antocyjany.
http://biotechnologia.pl/farmacja/artyk ... ieka,11138
Fioletowa kalarepka smakuje tak, jak zielona :D

Iza nasza kapusta jest najlepsza i chyba za rok się odważę i posadzę sobie jakąś bardzo wczesną :) Wiosną nawet mi się udały kapustne, np kapusta pekińska siana w lipcu zawsze była zeżarta przez robale, a teraz urosła jak nigdy. Widać większość robali siedzi na rzepaku i moje warzywa zdążyły przed ich powrotem :D Kapucha na oborniku, to musi być potężna ;:oj

Wkleję zdjęcia, ale uprzedzam że nie wszystkie są aktualne, część sprzed długiego weekendu, część z tego tygodnia.

Obrazek

Ziemniaczki zupełnie przypadkiem ukazały mi się, gdy wyrywałam sałatę, zabrałam część na spróbowanie :) Ręce mam- jak to po wykopaniu kilku ziemniaków ;:218

Obrazek

Obrazek

Warzywnik zarośnięty :wink: Nawet nie ma specjalnie wiele chwastów, chyba tak gęsto posadziłam. Część roślin wkrótce wyrywam, np groszki, bób i kalarepy.

Obrazek

Obrazek

Pierwszy raz mam tykwy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kapusta pekińska ;:oj Chyba już jedną wyrwę na spróbowanie!

Obrazek

Opałka ma zawiązki! Rety, sukces! Ale jedną i tak wyrwałam, no już nic jej nie tłumaczyło, wyglądała okropnie, jak umierająca :lol: Ta odmiana nie ejst dla wrażliwych oczu ;:218 Powinny być na niej jakieś specjalne ostrzeżenia.

Obrazek

A to gruntowy Corazon F1

Obrazek

Fasolka pewnie do weekendu dorośnie do garnka :lol: Ta zielona jest wcześniejsza, teraz nie pamiętam jaka to odmiana, ale jakby kogoś interesowała, to poszukam. Za to fioletowa Purple Teepee owocuje kilka razy w sezonie. Mam ją od trzech lat i nigdy nie miałam potrzeby dosiewania w sezonie fasolki.

Obrazek

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Wow, jeszcze nie widziałam pekińskiej tak "w ziemi" :) wygląda ciekawie. W tym roku pogoda sprzyja i widać to Twoich gigantach pomidorkach :) A czy dobrze widzę basen za grządką warzywną? :P
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agniesiu nie grożą Wam żadne choroby cywilizacyjne dzięki pracy Twoich rąk. Cudowne warzywa. ;:167 Fajnie też kombinujesz ze ściółkami, ja jestem przyzwyczajona przez mamę do gołych grządek, ale widać Twoja metoda lepsza. ;:108

Smacznych zbiorów! :)
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś wczoraj oberwałam jedną, swoje ważyła :D I naprawdę była pyszna, a mi się prawie łzy w oczach zakręciły, ze po trzech latach prób w końcu zrobiłam sobie sałatkę w własnej pekińskiej ;:oj Ps. tak, tam jest basen i pomaga nam przetrwać upalne dni ;)

Moniko nie mów hop, zawsze mogę te wszystkie warzywa usmażyć na głębokim tłuszczu i wcale nie będzie tak zdrowo :;230 Żarcik :) Ściółka mnie teraz ratuje, bo w czas tej fali upałów już w maju nie miałam za bardzo jak pielić, a tam gdzie ściółkę wysypałam grubo nie przerosło nic :) Dzięki, i nawzajem! :)

Od kiedy kwitnie kukurydza, jakoś się tak letnio zrobiło :)

Obrazek

Obrazek

Pomidorki w szklarni. Niestety nie wszystkie chcą wiązać :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wkrótce prześwietlę krzaki, wyrwę im dolne liście i zrobię trochę miejsca dla arbuzów

Obrazek

Obrazek

Gruntowe, niektóre przerosły już palik (ten w kącie)

Obrazek

A te z końca maja jeszcze maleństwa. Wczoraj je zasilałam.

Obrazek

Super, ze koper już kwitnie, ale jeszcze nie mam ogórków :D

Obrazek

Buraki

Obrazek

Cukinie na kompoście

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Papryczki ;:3 niektórych znów nie dopilnowałam i mają już spore owoce w pierwszym rozwidleniu, ale niektóre miały tam tylko małe zawiązki lub kwiaty, które oberwałam. Większe owoce zostawiłam, i tak mam ich sporo :)

Obrazek
Cebula cukrowa

Obrazek

Malabar stoi jak zaklęty :lol:

Obrazek

Jarmuż Scarlet

Obrazek
Agnieszka
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

;:111 Prawdziwy ogród u ciebie; wszystko takie dorodne masz! ;:108 A ten kompostownik to żungla; ja też za twoją poradą wsadziłam dynie i arbuzy na kompost, ładnie rosną i są większe niż te klasyczne w ziemi po oborniku, co mne troche zdziwiło..
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Dobroczynek
50p
50p
Od: 22 lut 2018, o 18:45

Post »

Piękny masz wrzywnik ;:oj nawet nie wiesz jak bym też tak chciala ;:173 a kompostownik to moje marzenie :wink: malabar wcale nie taki marny- u mnie o połowę mniejszy... tyle że u mnie w donicy. Wzeszły tylko dwa i nie chcą rosnąć, ale mam nadzieję że w końcu ruszą :
Gratuluję wyników i życzę samych sukcesów w uprawie :wit
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Agusia pamiętam jak pikowałaś te cebulki, szczypioreczki takie wiotkie i proszę jakie cebuliska rosną. Cud natury to jest! ;:oj Pomidory, kukurydza, cukinie ogromne!!
Możesz napisać coś więcej o prowadzeniu papryk. Mam sporo odmiany półsłodkiej Habanero i już się zawiązują pączki do kwitnięcia.

Brawa dla wspaniałej ogrodniczki! ;:63
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko zgubiłam ten wątek i nie wiedziałam co u Ciebie? a Ty po prostu wyprowadziłaś się do innej strefy klimatycznej ;:oj Przecież to niemożliwe żeby w Polsce takie jarzyny w wolnym gruncie porosły. Kukurydza u okolicznych profesjonalnych rolników, mocno nawożona jest dużo mniejsza ;:oj A pomidory sprawiły że mi szczęka opadła Obrazek
Cudnie to wszystko wygląda :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Balbina72
100p
100p
Od: 22 maja 2018, o 15:10

Post »

Witam.

Cudowny warzywniak ;:138 .Pozazdrościć :)

Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aguś kukurydza wyjątkowo szybko wyrosła, a te wielkie grona pomidorów wspaniale się zapowiadają. ;:oj U mnie też są grona z dwoma pomidorami, a inne liczniejsze. Znowu od Ciebie odgapiłam i mam dynię w kompoście. :) Podlewanie pomidorów z obrzeżem jest proste. ;:180
Pewnie już deszcz podlał Ci ogród. U mnie pada co chwila.
Pozdrawiam ;:3
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga, bardzo urozmaicony warzywnik masz i tak wcześnie wszystko do zbioru ;:oj
Gratuluję wytrwałości i efektów z włożonej pracy, fioletowe warzywa robią wrażenie, a kukurydza rzeczywiście
jak z innej strefy klimatycznej. ;:215
Aż by się chciało to wszystko mieć u siebie, ale dziękuję.... postoję. ;:306
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój warzywnik został trochę ostatnio zaniedbany, zarósł chwastami tak bardzo, ze już mnie to zniechęca do walki :wink: Mimo to większość warzyw rośnie sobie jakby nigdy nic. Pomidory, kukurydza, buraki, cebulka- piękne są. Czosnek też urósł mi pierwszy raz taki dorodny, w końcu postawiłam na odmiany ozime. Ogórki mają gorszy sezon, nawet podlewanie nie pomaga. Na grządce z marchwią i pietruszką poniosłam klęskę ;:218 Wygrały chwasty.

Kukurydze wyszły różnie, jedne pięknie wypełnione, inne szczerbate :wink: Widać zależy, jak powiał akurat wiatr :)

Obrazek

Rosną pierwsze tykwy :)

Obrazek

Obrazek

Od jakiegoś czasu zbieram pomidory :) Pierwsze- z gruntu, a kilka dni później ze szklarni :;230

Obrazek

Najpyszniejszy znów jest Corazon ;:167 Zachwycił mnie też Wes, piękne, wielkie owoce, mięsiste i zwarte, choć malinowe to nie są moje ulubione pomidory. Opałka jednak mi nie podeszła aż tak, by znów ją posadzić, poza tym jako jedyna ma objawy SZW, więc nawet suszyć jej nie będę ;:173 Smak całkiem niezły, ale ma jednak za dużo wad ;:224
Nawet zdjęć za wiele nie mam, ale jeszcze został kawałek lata i pewnie da się to nadrobić :)
Dziękuję wszystkim gościom za wizytę i życzę pięknych plonów ;:333
Agnieszka
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

O, tutaj tez czytam o chwastach :wink:
Na wątpliwe pocieszenie dodam, że u mnie pietruszka nie wyrosła wcale, nie mam pojęcia czemu.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

:wit

Piękne zbiory pomidorów ;:63 Gratulacje i Smacznego!
A jak ci rosną dynie i arbuzy na komposcie? Moje dynie dopiero kwitną, zatrzymały się przez to ogromne zimno koncem czerwca, tak samo
arbuzy ale te mają już owoce małe.
Co do chwastów to masz racje, one na pewno spełniaja jakąś role... im więcej czytam Holzera o permakulturze tym bardziej się do nich przekonuje. Mój problem polega na tym że ich nie znam a te które rozpoznałam (przywrotnik,kurdybanek,żywokost,dziurawiec,rumianek) okazały sie lecznicze. Teraz je chronię i używam! W tym roku mlecz pięknie zatrzymał mi czarną mszyce i omijałam go kosiarką... dziękując że róże i inne rośliny zostały ocalone bo mszyc były ogromne kolonie...
Moje pomidory rosną pod chmurka otoczone pokrzywami(sama je sadziłam tam) i chrzanem i chociaż ok 60m dalej sąsiad ma ziemniaki one są ok i nie mają żadnej choroby. Ale chroniłam je agro jak trzeba było.
Tak więc jest pro-chwastowa... i bardzo chciałabym mieć większą wiedzę jak je mądrze wykorzystywać w ogrodzie...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko najważniejsze że zbierasz plony, bywają lata że nie jesteśmy w stanie dbać idealnie nie tylko o ogród. najważniejsze że żyje swoim życiem i plony są ;:215 Nigdy nie udało mi się wyhodować takiej kukurydzy :) :D
Pomidory aż ślinka cieknie! ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”