justa_be to dziwne. Ogórek generalnie jest rośliną mało wymagającą, powinien urosnąć wszędzie. Oczywiście jak się chce mieć dobre plony, zdrowe rośliny przez cały sezon, to trzeba o nie się starać, ale (moim zdaniem) jak się nie będziemy mocno starać to i tak ogórki urosną. Może coś z poziomem pH - jakieś duże odchylenia od standardowych poziomów? Siałaś do gruntu czy z rozsady? Jak z rozsady, to może być problem z przesadzaniem. Ja sadzę z rozsady bez żadnych ceregieli - wypycham od dołu sadzonkę z komórki multipalety, chwytam za łodyżkę

i wkładam do wykopanego dołka z bryłką ziemi, bez rozluźniania korzeni. Na ok 50 sztuk rozsady w tym roku wszystkie się przyjęły. Po tygodniu prysnąłem miedzianem, po 3 tygodniach od posadzenia podsypałem yara mila complex. Jeden rządek mam Sikkim i francuski korniszonowy, a trzy rządki mam Śremianina. Wszystkie prowadzę tak samo. Jeśli te przebarwienia są sporadyczne - np. tylko na liścieniach, lub na kilku listkach, to moim zdaniem nie ma się co przejmować. Moje ogórki też mają takie listki. Ok. 2 tygodnie od posadzenia mają prawo "stać w miejscu".
I tak, jak napisałem wcześniej, wczoraj opryskałem HT, bo coś mi zjada moje ogórki.