Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Irek_2
200p
200p
Od: 14 mar 2016, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5

Post »

justa_be to dziwne. Ogórek generalnie jest rośliną mało wymagającą, powinien urosnąć wszędzie. Oczywiście jak się chce mieć dobre plony, zdrowe rośliny przez cały sezon, to trzeba o nie się starać, ale (moim zdaniem) jak się nie będziemy mocno starać to i tak ogórki urosną. Może coś z poziomem pH - jakieś duże odchylenia od standardowych poziomów? Siałaś do gruntu czy z rozsady? Jak z rozsady, to może być problem z przesadzaniem. Ja sadzę z rozsady bez żadnych ceregieli - wypycham od dołu sadzonkę z komórki multipalety, chwytam za łodyżkę ;:185 i wkładam do wykopanego dołka z bryłką ziemi, bez rozluźniania korzeni. Na ok 50 sztuk rozsady w tym roku wszystkie się przyjęły. Po tygodniu prysnąłem miedzianem, po 3 tygodniach od posadzenia podsypałem yara mila complex. Jeden rządek mam Sikkim i francuski korniszonowy, a trzy rządki mam Śremianina. Wszystkie prowadzę tak samo. Jeśli te przebarwienia są sporadyczne - np. tylko na liścieniach, lub na kilku listkach, to moim zdaniem nie ma się co przejmować. Moje ogórki też mają takie listki. Ok. 2 tygodnie od posadzenia mają prawo "stać w miejscu".
I tak, jak napisałem wcześniej, wczoraj opryskałem HT, bo coś mi zjada moje ogórki.
Pozdrawiam Irek
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Siałam do gruntu, wzeszły ładnie.. Sąsiad z boku nawet obornika nie dawał a już zbiera pojedyncze owoce.. Wysiał tydzień przede mną... Ktoregoś razu tylko widziałam że jakimś niebieskim nawozem sypał, tzn granulki były koloru niebieskiego..
Niestety nie mam analizy gleby ale na przyszły rok zrobię.. Moja ziemia to taki pylisty ciemny piasek.. A na głębokości metra biały piach..
No może coś z nich będzie jeszcze..

Było u mnie niedawno kilka zimnych nocy koło 5 do 7st.. Być może dlatego się zatrzymały..
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

seedkris pisze:Dziś był pierwszy zbiór ze sznurkowej uprawy. Julian ma bardzo smaczne owoce. Mam w pionie i część na płask.Te na sznurkach zaczęły właśnie owocowanie. Zobaczę jakie będzie wyprzedzenie w stosunku do płaskiej uprawy.
Wysadzałeś 21 maja i już owocują ;:oj Ja od początku czerwca pod folią zbieram plony, a w gruncie jeszcze kawałek...
Pozdrawiam Eugenia
Balbina72
100p
100p
Od: 22 maja 2018, o 15:10

Post »

No to u mnie lepiej . Miałam dwa zagonki ogórków , jeden rośnie bardzo ładnie a drugi w ogóle :( są obok siebie żeby było śmieszniej , sadzone w tym samym dniu i tak samo nawożone . Jutro wstawię zdjęcia.

Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje gruntowe w tym roku plonują pierwsze przed foliakowymi. Sadzonki z Holandii, nazwy nieznanej. Pan mówił ma ryneczku: wczesne, słodkie i kruche, bierze pani! No, to wzięłam. Rosną, jak na drożdżach, fakt.

Obrazek
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

U mnie też gruntowe owocują od tygodnia, wczoraj zebrałam dużą michę na małosolne. :D

Obrazek

Natomiast w tunelu strasznie słabo, zerwałam tylko kilka ogórków.
Zastanawia mnie powód tak marnego owocowania w tunelu, rozsada ta sama, odmiany też, sadziłam Juliana, Tessę i Śremskiego, tyle, że do tunelu wysadzałam o trzy tygodnie wcześniej, więc powinny już dawno owocować.
Jedyny powód, jaki mi przychodzi na myśl, to taki, że w tunelu mają za gorąco.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Bardzo możliwe. U mnie też, te na płask, były przykryte perforowaną folią na pałączkach i jeszcze nie owocują. Te w pionie bez okrywania dają owoce. Siane z jednej paczuszki nasion jednego dnia.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Moje właśnie kwitną.
Iza
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie, które fachowcom wyda się być może głupie, lecz cały mój warzywniak to donice i skrzynie, a doświadczenia też mi brakuje, więc proszę o wyrozumiałość. Otóż: kupiłam sadzonkę ogórka szczepionego, odmiany Mirabelle. Sadzonka ładna, ma parę ogórków długości 1 cm i sporo pąków kwiatowych, powędrowała do donicy 22-litrowej. Upięłam ją na wysokim bambusowym pałąku. Wyczytałam w sieci, że Mirabelle to odmiana pod osłony. Powinnam wstawić donicę do szklarenki? Upały są straszliwe, szklarenka w pełnym słońcu mniej więcej do trzeciej po południu, stoją w niej teraz wyłącznie bakłażany. Taki ogórek "pod osłony" to wytrzyma?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

seedkris, rzepka, piszecie , ze odmiana ta sama, pod przykryciem nie owocują a nie przykryte owocują. To tylko jeden wniosek mi się nasuwa.
Jeśli to odmiana nie partenokarpiczna to prawdopodobnie kwiaty żeńskie pod przykryciem nie zostały zapylone. Sprawdźcie, czy kwiatuszki żeńskie uschły?
Ogórki są owadopylne.
Pozdrawiam! Gienia.
Balbina72
100p
100p
Od: 22 maja 2018, o 15:10

Post »

Witam

Chciałabym zapytać osoby które prowadzą ogórki "do góry":
Co robicie jeśli z krzaczka wyrastają dodatkowe pędy? Też trzeba je podwiązać ?

Pozdrawiam

Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja dokładam dodatkowe sznurki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

A ja je podwiązuje do głównych sznurków coby się mi pod nogami nie plątały i na ziemi nie leżały, i na tych bocznych pędach są owoce nawet dosyć długo. Trzeba się po nie schylic ale nic to.
Pozdrawiam! Gienia.
emila_111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sty 2018, o 14:44

Post »

Mam pytanie w zeszłym tygodniu były u mnie bardzo chłodne noce. Temperatura dochodziła do 0 stopni i ogórki mi trochę przymarzly. I tu moje pytanie te suche liście obrywac czy zostawić i czy można tym ogorkom jakoś pomóc.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Halski
200p
200p
Od: 26 maja 2012, o 22:58

Post »

Balbina72 pisze:Witam

Chciałabym zapytać osoby które prowadzą ogórki "do góry":
Co robicie jeśli z krzaczka wyrastają dodatkowe pędy? Też trzeba je podwiązać ?
Ja, do 50 cm od ziemi, wszystkie odrosty obrywam.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”