Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

Elżbietko cuda pokazujesz Twój ogród co raz potwierdza że jest rajem na ziemi ;:167 Nie wiem co chwalić bo miałam lekkie zaległości, a tyle mi się podobało...róże przede wszystkim ale wawrzynek, morwa, pomidorki ;:215
Ja mam złe doświadczenia i siewkami pomidorów, bo najczęściej jak zaowocują to chorują. Niedaleko rosną siane i opiekowane i zero objawów chorób :wink: Ciekawa jestem jak Ci ta papryka będzie owocować ;:215
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elu lubczyk wysiewałaś, czy to są samosiewki. Ileż ja lat nie mogłam doczekać się lubczyku, dostawałam sadzonki, kupowałam wszystko na nic. Teraz mam, marny co prawda, ale rośnie jest co zerwać do zupy.
Brukselki nigdy nie siałam, zobaczę jak Ci się uda i obrodzi.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej.
Żałuję że mnie tam nie było w miłym towarzystwie.
Powąchałabych wszystkie róże.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Elu urocze zdjęcie, ;:138 prawdziwie różany ogród. ;:oj Jestem leniwa i nie chce mi się wychodzić wczesnym rankiem, ale patrząc na Twoje kadry warto. ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Wiesz, to że jakiś pączek kwiatowy jest jeszcze nie znaczy, że coś z niego będzie... Taka na przykład albicja przez dwa lata z rzędu zawiązywała mi pąki kwiatowe, po czym je zrzucała... Dopiero na trzeci rok zakwitła...

Piękny busz. Szczególnie imponująco wyglądają ostróżki. ;:138

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Eluniu Twoje różyczki i ostróżki powalają na kolana. Przepiękne. Niczym w angielskiej powieści z XIX wieku . Uzupełniają je urocze powojniki, firletka, lilie. pachnąca lawenda Wszystko masz wyplewione, czyściutkie. Plus zdrowe młode owocki i tak duże już pomidorki. Kawałeczek raju po śląsku ;) Życzę Ci deszczyku aby ożywił jeszcze bardziej ten kawałeczek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Elżuniu,róż taka ilość ,ze zasłoniły cały ogród ,ależ jest u ciebie bajkowo ,aż wydaje sie to niemożliwe ,a jednak jest prawdą ,nie da wymienić która róża piękniejsza ,u mnie upał niebotyczny ,i trzeba lecieć podlewać ,pozdrawiam i miłego weekendu życzę ;:196
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Fajnie mulczujesz rabaty warzywne. Może i ja zacznę to robić w skrzyniach, bo mi strasznie tam przesycha ziemia.
Widoczki ogólne warzywno różane bardzo powabne. Cudowny ogród. Mój w charakterze bardzo. Zapadł mi w serce Elu. ;:167
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Oglądam Twoje pomidorki i nie tylko, zachwycają mnie róże.
Koktajlowego Snow Whithe miałam w donicy, był wysoki ale tak oblepiony owocami, że do tej pory żaden go nie pokonał pod tym względem. I na dodatek słodziutki jak miód. :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No brawo Róże coraz piękniejsze. Coraz cudniejsze ;:167 ;:215
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

:wit

Tyle się napisałam i poleciało. ;:224
Wybaczcie kochani i pozwólcie, że odpowiem później.

Z tych nerw muszę wybrać się na ogród a i Was zapraszam. ;:4

To co teraz najpiękniejsze. ;:167

Diamant i Józeflelije.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Abraham Darby
Obrazek

Geoff Hamilton
Obrazek

Obrazek

Śliczna Lipstik, którą przywiozłam z dni Daisy z Pszczyny parę dobrych lat temu.
Obrazek

Mariatheresia
Obrazek

Ciemne winogronka się szykują.
Obrazek

Obrazek

....i tak ładnie pytałam Maryśkę czy to jest kapusta syberyjska :?: .
Obrazek

Chowcie sie cieplutko. ;:167 ;:168
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Elżbietko, :wit Lilie Józefa cudne , przypomniałaś mi jak byłam mała to ogródek mojej Mamy był pełen tych lilii
i malw o pełnych kwiatach. ;:167 Czy płatki na róży Diamencik długo sie trzymają :?: ja mam róże Innocencje - słodka -
ale kwiat jest krótkotrwały. ;:168
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jestem i już odpowiadam moim gościom. ;:167

Aniu ogród zmienia się z dnia na dzień, wszystko rośnie zwłaszcza po deszczu.
Cieszmy się każdą chwilką.

Jadzinko to są trudne wybory i nie zawsze chce się z czegoś zrezygnować. Wszystko potrzebuje słonka i naszej opieki.
Co do pomidorka SW to łońskiego roku miałam go pierwszy raz, a że często padało to jemu ten deszcz najbardziej zaszkodził dlatego poszedł do donicy bo foliaka nie mam...parasol w pogotowiu. :wink:
Aphrodite to ślicznotka i nie przeszkadza mi jej delikatny zapach. ;:167

Maryś każdy ma swój własny raj na ziemi. Urobimy się ale potrafimy znaleźć chwilkę dla siebie żeby nasze cuda podziwiać i nawzajem się dopingować.
Mam nadzieję, że papryczki skosztuję choć cudów nie oczekuja. :wink: Dzięki za pozdrowienia. ;:196
Czy możesz zerknąć wyżej ...chodzi o potwierdzenie czy te siewki to kapusta syberyjska? ;:180

Dorko lubczyk wysiewałam z własnych nasion zebranych w zeszłym roku. Bardzo lubimy lubczyk a ostatnio robiłam marynatę do kurczaka i dodałam posiekany lubczyk...coś pysznego. ;:224 Brukselki mi się zachciało i zobaczymy czy coś w ogóle z niej wyrośnie. Wiem tylko, że w pewnym momencie trzeba ją ogławiać ale w którym to już nie. ;:145 Do tego czasu może doczytam.

Beatko myślałyśmy o Tobie i na pewno miałaś czkawkę. Następnym razem przekładasz malowanie. :wink:

Soniu jest naprawdę cudownie. Niektóre, zwłaszcza historyczne już przekwitły ale zawiązują owoce a one też są bardzo dekoracyjne.
Część przekwitków poobcinałam i mam nadzieję powtórzą kwitnienie. Deszcz, słoneczko i lekki wiaterek je wzmocni i ku naszej uciesze ponownie zakwitną.
Ja późno chodzę spać a rano mogłabym sobie do tej 7 godz. pospać gdyby szło...o 6 jestem na nogach bo tak pięknie jest na ogrodzie.

Taki owad widziałam na mojej różyczce...nigdy wcześniej go nie spotkałam.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elusia ten owad to chyba Łowik z gatunku muchówek .Poluje na wszystko co fruwa włącznie z pszczołami .Nie wiem czy zaliczyć go do pożytecznych czy groźnych ,ale chyba raczej do takich które idzie tolerować . Cudnie kwitnie Mariatheresia kiedyś polowałam na nia ,bo podobno jest zdrowa i cudnie pachnie .Teraz miejsce sie skończyło wiec nie mam żadnych zachcianek a te które mam już się rozrosły i cudnie kwitną. .Teraz muszę podpędzić Hanusie czy sadzisz te maluszki na rabatce czy w donicy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Loki wiem o czym mówisz. Miałam to samo z piwonią, która co roku zawiązywała pąki a kwiat się nie rozwijał, dopiero w tym roku zobaczyłam kolor kwiatu....opłaciło się czekać. :lol: Moja opuncja w tym roku zakwitła jednym kwiatkiem i w dodatku wtedy, kiedy byłam na wyjeździe. :wink:
Jedna kępa ostróżek pomimo podparcia kijami i obwiązania sznurkiem pod ciężarem ulewy się przełamała...ale nic nie dzieje się przypadkowo, bo są potrzebujący i można kogoś uszczęśliwić. ;:138

Olusia dzięki za miłe słowa ale wcale nie jest tak wyplewione...chwasty rozetkowe rosną na potęgę, i ciężko je usuwać bo rosną przy ziemi i wypuszczają kwiatostany w postaci biczy. Trzymaj kciuki za pomidorki bo pogoda jest różna...w Raciborzu, Mikołowie i Gliwicach już sygnalizują obecność Zarazy ziemniaczanej, więc trzeba będzie działać z opryskami.https://piorin.gov.pl/sygn/php/rwoj.php?woj=KA

Martuś dzięki za miłe słowa. Teraz jest najpiękniej i każdą chwilkę spędzamy w ogrodzie.
Dobrze, że podlało bo noszenie konewek z wodą deszczową do pomidorów i papryk jest już ponad moje siły.....trzeba coś wymyślić.

Lithodora i siewki agastache
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”