BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3

Post »

Każdy uprawia tyle ile potrzebuje lub na ile pozwala mu miejsce czy możliwości. :)

Fakt, trochę tego jest, bo na działce jest powiedzmy 2/3 odmian warzyw, które uprawiam gdyż reszta rośnie koło domu. Są tam głównie pomidory i papryki ale też i trochę innych ciekawostek.

U mnie też upał i susza. Wczoraj szła burza ale się rozmyśliła i padało tak około 15km od mojej miejscowości i to dość solidnie. Ja tym czasem wylałem tysiąc litrów wody pod swoje warzywa, więc trzeba na dniach uzupełnić zbiorniki.
Awatar użytkownika
galka68
100p
100p
Od: 23 mar 2017, o 23:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czesc , musze w przyszlym roku tez jakos rozszezyc asortyment . Dzis u nas +30 , a dalej ma byc chlodnoej . Troche pomidorow zrzuca kwiat , ale to tunel i tam jest gorac . Najlepiej owocuje Kalman , zaniedlugo beda pomidorki )))
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak ktoś ma chęci by rozszerzyć ilość warzyw, to wystarczy tylko miejsce i nasionka. :)

Super, że niedługo będzie pierwszy dojrzały. U mnie się pozawiązywały dopero po pierwszych gronach i to po jednym do kilku pomidorków ale i tak się cieszę.

Dziś zrobiłem oprysk warzywkom, stymulatorem wzrostu. Poźniej próbowałem wypłukać kreta z nory ale widać za mało wody miałem. ;:131

Następnie zebrałem bób koło domu i skasowałem krzaki. Dzięki czemu odciąże rosnącą obok poetruszke naciową oraz marchew i cebule.
Obrazek

Teraz schowałem mini tunel od rozsad i ustawiam sobie pojemiki z warzywami, tak by nie przeszkadzały jak dotychczas.
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40

Post »

Bób pierwsza klasa. Ja się w tym roku zagapiłam i nie wysiałam, ale na następny rok coś tam wysieję. Potem na to miejsce można sadzić coś nowego, bo bób szybko plonuje.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Faktycznie, przy wczesnym siewie bobu na rozsade, można się pokusić o jakiś fajny kolejny plon z tego miejsca, np ogórków. To byłaby dla mnie najlepsza para. Wczesny bób z rozsady i na poczatku czerwca ogórki z rozsady w tym miejscu. Dodatkowo dostałyby dawke azotu z korzeni bobu. :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jakoś czasu brakuje by coś napisac, czy jakieś fotki zrobić. Ogólnie wszystko rośnie ok. Ponarzekać zawsze jest na co ale po co, skoro można polazać coś innego. :wink:

Stelaż bardzo ładnie zarasta fasolą oraz trombocino, czyli takim samym zestawem co rok temu. Jak zwykle musiałem też coś upchnąć, bo czemu nie i tak rośnie tam jeszcze rządek pietruszki naciowej z myślą by sobie do obiadu rwać, skoro stelaż tuż koło domu, dwa pomidory skazane na porażke(jeden wysadzony był bardzo wcześnie jako wyznacznik przymrozków i dlugo stał siny), trochę zaniedbane te pomidorki, bo ani wilków nie obrywałem ani nic. Znalazło się tam też Kiwano, które z powodu złamania przez psa również trafiło do loży skazańców i jakiś por, nie wiek czy z zeszłego roku, czy jakiś niedobitek z nasionka z wyrzuconej ziemi z doniczek.

Obrazek

Pomidory ładnie zarastają pod daszkiem ale pierwsze grona trafiły na serię skrajmych upałów i dopiero drugie wygląda ok. Mimo to nie ma powodu do narzekania. Przyjdzie mi jeszcze zrobić linię kroplującą, do podlewania ich jak już wyjade na delegacje.
Obrazek

Na poletku docelowym dla tykwy, gdzie zaszalałem z paprykami w tym roku i wcisnąłem jeszcze cebule, marchewke, pietruszke naciową oraz dwa ziemniaki giganty oraz rządek słoneczników, bardzo ładnie rosną słoneczniki samosiejki, a w zasadzie ten jeden delikwent, który przerósł mnie, więc myśle że przekroczył 2m. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40

Post »

Ten słonecznik to naprawdę gigant :) Szkoda, że nie bardzo mam miejsce na uprawianie takich okazów.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wbrew pozorom, słonecznikom nie potrzeba dużo miejsca. Wystarczy jakiś rzadek wzdłóż płotu itp. :)

Przed chwilą pogrzebałem w jednym pojemniku z ziemniakami, z ciekawością czy są jakieś bulwy i o dziwo bardzo szybko znalazłem bulwke. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Przypominają kształtem fasolkę. I co dalej; wsadzasz do pojemnika i czekasz na ziemniaki fioletowe??
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To właśnie jest młody ziemniak z pojemnika, wyciągnięty w celu sprawdzenia czy coś w wiadrze rośnie. :)

Dziś rozpoczałem końcowe opisywanie papryk w gruncie ale zabrakło mi troszkę sił, więc w połowie odpusciłem i wziąłem się za podlewanie. :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Błażej i jak Ci bób zasmakował, podpasował Ci ten smak? :D
Ja jednak nie posiałam bo miejsca nie miałam ani czasu, za to pomidorki od Ciebie super fajniutkie
kształty mają. ;:173
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Słonecznik naprawdę dorodny a i pomidorom widać nic nie brakuje.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu, bób smakowo dobry ale nie jakaś rewelacja dla mnie. Na plus jest to że jest wczesny ale nie wiem czy posieje w kolejnym sezonie, czy zastąpie go jakąś fasolką szparagową, którą w domu wszyscy uwielbiamy. Niestety nie mogę odbierać miejsca dyniom gigantom, a w zasadzie muszę zwiększać. Jak wyrobię się z przygotowaniem poletka pod dynie tak szybko jak zrobiłem to w tym sezonie, to bób będzie robił za przedplon dyń, a w miejsce gdzie miałby być na frządce, będzie fasolka szparagowa.

Cieszę się że pomidorki rosną super. U mnie jest ok ale super też nie jest. Jakoś pomidory zeszły na dalszy plan w tym sezonie u mnie i pod daszek idę jak już wszystko inne obejde. ;:173

Grażynko Fakt, słonecznik rośnie w oczach, aż się zdziwiłem że mne przerósł, jak robiłem zdjęcie. :D

Co do pomidorków, to na razie nie widać zbytnio niedoborów. Tylko na jednym w pojemniku jest jakiś niedobór magnezu. Jednak jakieś gąsienice mi jedzą pomidory, bo znalazłem kolejne w dwóch największych sztukach. Co to są za zielone gadziny to nie wiem. ;:124
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś zebrałem bób z działki. Szkoda tylko że zapowiadany deszcz w noc poprzedzającą zbiór nie spadł.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z samego rana zapylenie kabaczka giganta.
Obrazek

Dziś muszę przejrzeć te nasiona ogórków i zdecydować co faktycznie dosiać na miejscu po bobie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”