Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Śliczne szarotki, ale w górach kwitną dopiero w lipcu. U mnie dopiero zaczynają budować pąki.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zrobiłam sobie dzisiaj dzień wypoczynku i obserwacji :D

Alu dziękuję ;:180

Karolinko próbowaliśmy rozmnażać kłokoczkę z nasion ale na razie nikomu się nie udało. Moje dwa egzemplarze są już 7 letnie i zbyt stare żeby przesadzać, ale spróbuję w sadzonek zielnych. Chociaż do tej pory jeszcze nie próbowałam tej metody. Zostanie jeszcze rozmnażanie z patyczków po zimie :D Oczywiście kwitnie od chyba 2 czy 3 roku? i wydaje nasiona.

Aniu na zdjęciu jest szarotka. Musze przyznać że wyjątkowo wybujały mi rośliny w tym roku. Może to wina pogody, może nawożenia?

Zuziu to nie tylko mnie bierze na rozmnażanie ;:306 U mnie też pogoda była przyjazna pracy, ale wczoraj bolała mnie głowa i dzisiaj sobie odpuściłam...w końcu nie pracuje na akord :lol: Pozdrawiam ;:168

Dorotko będziemy kopać ;:333 a dziurę wygospodarujesz.
Zrobiłam sobie dzisiaj urlopik. Jutro pewnie będę podlewać przy okazji tunelu przelecę jarzynki, bo na grządkach dziwnie sucho po wierzchu ;:224

Aniu tak to Alionushka ;:215 zakochałam się rok temu w niej, bo cudnie kwitła całe lato do mrozu, a w tym roku już kwitnie. Masz rację róże chyba myślą, że są na pokazie ;:306

Olgo ta szarotka jest na nizinie, bo mam też na skalniaku w kamieniach posadzone to jeszcze nie kwitną :D

Miałam czas na obserwację ...no to takiego miałam gościa!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i takiego grotołaza przyuważyłam ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i dzięki że jesteście, bo mam się z kim podzielić moimi spostrzeżeniami ;:4
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Cześć :wit
Świetne zdjęcia ;:138 A co to za kwiatek na drugim zdjęciu nad agrestem (ten pod ostróżkami)?? Ale masz piękne róże i ile odmian ;:215 Jak ukorzeniasz te patyczki różane, bo ja próbowałem kilka razy i zawsze na końcu robiły się czarne i wysychały ;:222
Ładne iryski ;:333 Holenderskie?? Też posadziłem, ale chyba nie zakwitną, bo nie widać pędu... ;:185 Dosiałem kilka dni temu te maki pełne, bo te które były w doniczkach, po posadzeniu trochę zmarniały i są bardzo małe :? Pokażesz swoje maki??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, spróbuj z sadzonek zielonych :wink: Prawdę mówiąc są krzewy które za skarby się nie ukorzenią :( Ile raz ukorzeniałam derenia , i co ? nic. Ale dalej próbuję, teraz nawtykałam sadzonki zielone :) Gizelkę też wsadziłam , ona się dobrze ukorzenia, tylko na ogół pomieszam z innymi i nie wiem ktora to ? Obecnie tez mam , ale nie mam pewności czy to ona, jak chcesz to Ci wyślę, o ile się teraz przyjmie tak z doniczki , bez doniczki ?
Pięknie u Ciebie , uchwyciłas niemalże Koliberka ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu też zrobiłam sobie wypoczynek, siedzę pod jabłonką z laptopem na kolanach. Z powrotem sucho więc plewić nie dam rady.
Po trzech dniach zawalania czas spocząć.
Masz rację dziurę zawsze można wygospodarować ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Marysiu, to kochinki tak cichcem, bez wzbudzania rozgłosu, się rozmnożyły ;:oj ?
Jak to " nie wiesz co to znaczy", że kochanica pióra mu wyskubuje? Toż to z zazdrości ;:202 Ale ja się jej nie dziwię....A nie wiesz, która kurka obdarzyła go potomkami? Ta, co była z nim od początku, czy ta, która wkradła się do stadła? Ale i tak, która by to nie była, to i tak gratuluję i z niecierpliwością czekam, aż pokażesz nam maluszki ;:196
Swoje martagony, też w tym roku podsypałam dolomitem i wszystkie będą pięknie kwitły. No, może nie wszystkie i może nie wszystkie pięknie, ale widzę je w trzech miejscach ;:108 Muszę się przyjrzeć jakie zakwitną, bo dwóch odmian nie widzę ;:202 One również lubia bukową ziemię i te również im sypię.
Casanova kiedyś wpadła w moje ręce, ale były brzydkie sadzonki i nie wzięłam. może jeszcze kiedyś wpadnie mi do koszyka, ale najpierw muszę poczekać, aż jakaś mi się zmarnuje.
Odpoczęłaś po bólu głowy, to dzisiaj na pewno z przyjemnością zagłębiłaś w szaliczkowe rządki. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Różyce zwalają z nóg bujnością :D
W ogóle dżungla w Twoim szaliczku niesamowita :!:
Widzę ,że też masz staromodne goździczki :D
Uwielbiam je :D
Mam to samo ,że nadupał powoduje u mnie nokautujący ból czachy.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Takich skrzydlatych gości w ogrodzie i ja lubię obserwować. Pięknie je uchwycilas.A wiem z własnego doświadczenia jak trudno furczaka sfotografować. To bardzo szybki owad.
Dziękuję za nazwę szarotki.
Faktycznie spora jest.
Chyba to nawożenie masz dobre .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu za rok poszukaj dobrze w okolicy pęcherznicy to znajdziesz sporo jej dzieci :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - też mam na rabacie kilka gałek chopinowskich lodów ;:215 Trafnie to ujęłaś! Dokładnie tak wyglądają kwiaty tej róży jak się mocniej rozwiną.
Lobelia ogrdodowa od Ciebie rzeczywiście jest inna niż tamta moja - ładnie przezimowała i już ładnie idzie w siłę. ;:215
Pozdrawiam! ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Dzisiaj trochę popracowałam i jestem lekko padnięta, ale jutro czeka mnie poranny wyjazd więc postaram się odpowiedzieć ;:162

Julianie pod ostróżkami jest Penstemon palczasty 'Husker Red'. Róż uzbierało się trochę, ale i parę po drodze wypadło ;:222 Ja rozmnażam głównie z przekwitniętych pędów, odcinam resztki kwiatu i większość liści. Patyk wsadzam do lekkiej ziemi i nakrywam kawałkiem plastikowej butelki. Trzeba pamiętać o podlewaniu. Robię to najczęściej latem na zimą sadzonkę obsypuję liśćmi albo dołuje w kompoście w tunelu a wysadzam wiosną. Te które się ukorzenią kwitną latem.
Irys niebieski to holenderski ale biały to kłączowy i niestety nie znam nazwy. Nigdy nie robię rozsady z maków i zawsze sieje bezpośrednio do gruntu. Jakieś pełne zaczynają kwitnąć, ale nie wiem czy siane czy wysiały się rok temu. Pozdrawiam :wit

Obrazek

Karolino jutro zrobię sadzonki, bo dzisiaj oglądałam to chyba gałązki są w sam raz. Staram się jednak wszystko opisywać, szczególnie jak coś mam na wydanie, bo jak zostaje u mnie to nie ma większego znaczenia. Wyjmowanie teraz z doniczki i wysyłanie to raczej zniszczenie sadzonki. Z gołymi korzeniami wysyła się albo wczesną wiosną albo późną jesienią. Udało Ci się lepiej uchwycić tego ruchliwego fruczaka? ;:202 Jakoś chyba pominęłam to, bo nie pamiętam.

Obrazek

Dorotko dzisiaj znalazłam jeszcze sporą sadzonkę żylistka w donicy i to kwitnącego. Więc wybór masz szukaj tylko dziury ;:306 Dzisiaj trochę popracowałam, ale jestem w kiepskiej formie ;:222
Taką ślicznotę dzisiaj znalazłam w tłumie

Obrazek

Iwonko coś cisza w klujniku ...chyba znowu klapa, albo jajka wydawały mi się zalężone, albo kogut ma puste naboje. Chociaż o sobie jako znawczyni też mam marne zdanie ;:222 Większość jajek jest kochanicy, bo to nioska tzw towarówka a kochinka mało jajek niesie...właściwie darmozjad. kiedyś zniosła jedno jaje i wysiadywała, dobrze że dołożyłam 5 zwykłych bo przynajmniej były 4 kurczaczki...oczywiście kochinka żadnego ;:222
Martagony lubią budowa glebę...oj to muszę do mojego lasu i wiaderkiem ruszyć ;:215 Moje wszystkie starsze kwitną tylko 3 kwiatkami, ale zabiorę się za nie. Casanova warta grzechu, ma piękny duży kwiat, kolor ciekawy i zapach taki miodowy! ;:167
Niestety po pracy coś mi znowu głowa daje znać o sobie...może kolejna zmiana? a może coś mnie gryzie?
Serdeczności posyłam ;:196

Zamiast kochinów mogą być kaczki?

Obrazek
cos nie umiem im ostatnio zrobić dobrego zdjęcia to niech będzie śmieszne!

Agnieszko busz to moja wizytówka ;:306 Gożdziczków mam kilka i wszystkie lubię bardzo, czasem dokupuję takie jednoroczne. Właśnie bratki są do wyrzucenia, bo wybujały brzydko więc jak będą goździki to wymienię. Zauważyłam że jak za długo pracują z głową w dół to chyba oleum się przelewa ;:306
To busz po prawej...biało- niebiesko- fioletowy

Obrazek

Aniu och! wiem że lubisz takie okazy fotografować, wczoraj poszłam po specjalny obiektyw i siedziałam sporą chwilę polując na fruczaka. Na kilkadziesiąt zdjęć wybrałam parę ;:224
Szarotka jest z nasion takich kupionych w sklepie bo wcześniej jakoś przepadały, ale 2 lata temu M kupił mi w prezencie, posadziłam na skalniaku i też są ;:333
Nawóz to mój drób produkuje ;:215
Dla Ciebie po lewej na różowo-biało

Obrazek

Małgosiu zobaczymy, bo w moją glinę ciężko się coś rozsiewa ;:306 ale chyba wcześniej przytnę bo nie mam miejsca na rozrastanie krzaczków :D
Dla Ciebie ubiegłoroczny nabytek, przetrwał i kwitnie

Obrazek

Beatko jesteś kochana ;:196 nie pojawiasz się i chyba nadal aparatu nie masz, bo wątek zamknięty!
Bardzo lubię takie śmietankowe róże, lubiłam też Elfe pistacjową, ale odeszła...to trudno! Na razie i tak nie mam miejsca na nią. Cieszę się że lobelia spodobała się, pozdrawiam i czekam na Twój ogród ;:196
Beatko a tu kolorem zdominował Westerland oranżadkowy!

Obrazek

A dla tych co nie piszą pierwsze różane i ostatnie piwoniowe kwitnienia!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy!
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękne zdjęcie maków. Jak już będę miała ogród to uśmiechnę się o nasiona :)
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ile Ty masz Marysiu różności to głowa mała ;:oj ;:138 cudny ogród , taki jak ja lubię , trochę dziki, bez murków, sznurków( jak ja to nazywam ) chociaż takie z ścieżkami , krawędziami ...też lubię ;:306
Właśnie mówię,że złapałaś w kadr koliberka ;:138 :;230 Kurcze , ja ptaszka nie umiem złapać , zresztą nie ten aparat :(
Marysiu, jade zaraz do Kobierzyc a tam jest poczta ( bo w mojej dziurze nie ma ) to wyslę patyczki , próbuj :wink: wpierw ide utnę , będą świeżutkie :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Karolino nie wysyłaj w piątek bo wyschną, szkoda kosztów wysyłki
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Przepadam za takimi właśnie szerokimi ujęciami ogrodu :D
Twoje założenia skojarzyły mi się z angielskimi ogrodami :D
Westerland super się rozbujał , mój marny, dwie gałęzie ma i mała nadzieja na kwiaty przez szkodniki.
Kaczuchy pijące z wanny bardzo sympatyczne. ;:3
Migrenowcy muszą uważać i w najgorszy upał się nie forsować. ;:108
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”