Bazylowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bazylowo

Post »

Beatko ale się u Ciebie dzieje ;:oj tyle kwitnień i wszystkie przepiękne :) powojniki masz super, róże jeszcze ładniejsze, owady widzę Cię odwiedzają :) i te dobre i te złe. Owoce dojrzewają, jabłuszek też widzę dostatek :) no będzie się działo i będzie pysznie :)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Beatko,zdjęcia nam wróciły ,więc pewnie i u ciebie się pojawią cudne fotki kwiatuszków ,ogrody tak bardzo kwitną ,no i zaległości mamy z wstawianiem :uszy deszcz był u mnie tylko raz i już znowu susza ,ale wolę to jak grad i nawałnice ,pozdrawiam i dobrego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przebogata kolekcja róż, Redova urzeka kolorem płatków. Powojniki piękne. Te grzyby to prawdopodobnie czernidłak gromadny. Pozdrawiam.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Beato Piękne kwitnienia, wręcz czarujące i oczy wywalające ;:306 z orbit :;230 Tyle masz powojników, które naprawdę cieszą oko swymi pięknymi kwiatami ;:215 Szczególnie ładny jest "Rouge Cardinal", cudny kolor ;:333 Ta róża "Indigoletta" wygląda mi trochę na taką bukietową, bardzo ładny ma kształt, taki elegancki ;:63 A pachnie ??
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Ale ładne kwiatki u Beatki ;:138
A największe brawa za zdjęcia makro zwierzątek ;:333 Wiem ile trzeba się nachodzić by je spotkać i zrobić ładne zdjęcie - moi sąsiedzi już się przyzwyczaili, że stoję w kwiatach z aparatem w garści, jak strach na wróble i czatuję na jakiegoś owada. Ba ... potrafią zawołać - Andrzej przychodź z aparatem bo ładny motyl przyleciał :;230
Zazdroszczę (ale tak pozytywnie, bez zawiści) spotkania z Jadzią. Już kilka razy pod koniec maja spotykaliśmy się w jej pięknym ogrodzie. Tym razem nie wyszło :(
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobry wieczór Wszystkim

Dziękuję pięknie za tak liczne, miłe odwiedziny i tyle ciepłych słów pod adresem moich roślinek ;:180

Zaglądałam na bieżąco, tak między jednym zajęciem a drugim, ale na pisanie nie miałam zwyczajnie czasu.

Fajnie, że Fotosik wrócił i to z zaległymi zdjęciami. Zastanawiam się tylko, czy to było aż tak niemożliwe zadanie, żeby na swojej stronie zamieścić krótki komunikat o awarii, czy innej przyczynie tej przerwy. Uważam, że jest to trochę brak poszanowania dla klienta. Ale dość o tym, cieszmy się bieżącymi fotorelacjami.

U mnie sucho, sucho, sucho. Grzmi, chmurzy się, wieje, straszy i w końcu przechodzi bokiem.
Trochę się martwię jak tam na mojej działeczce, bo nie byłam na niej od czwartku, a tu upały po 30 stopni

Marysiu zgadzam się, chyba to w interesie administracji, żeby odwiedzało FO jak najwięcej ludzi. A wiem po sobie, jak oglądałam czy chcę oglądnąć jakieś zaległe tematy i jakie to denerwujące, kiedy zdjęcia się nie otwierają. Co prawda nie znam się tak na prawidłach rządzących takimi portalami społecznościowymi (bo chyba tak to się nazywa) toteż nie mnie obwiniać, czy oceniać. Ale jako użytkownik mam prawo wyrazić swoje zdanie.

..."Ja też miałam gości, którzy z ogrodu NIC nie wywieźli...nie chcieli i nawet jedna sadzonkę, którą dostała Dorotka zapomniała zabrać. Duch w ogrodnikach ginie"... :;230 ;:215

Marysiu Tobie też życzę wszystkiego dobrego ;:196

Iwonko oj jak ja teraz tęsknię za deszczem, trawnik zrobił się jak ściernisko, wodę leję tylko pod rośliny i to nie wszystkie, a i tak zajmuje mi to sporo czasu. Jak tak dalej pójdzie, to aż się boję myśleć o rachunku za wodę.

Tak, tak, masz rację - u Jadzi naprawdę jest wiele skarbów i piękności. To było bardzo przyjemne popołudnie, no może poza moim spotkaniem z przemiłymi panami z drogówki, którzy raczyli mi wlepić mandat ;:306 A ja ten mandat z pokorą przyjęłam, wyraziłam skruchę i obiecałam poprawę ;:108 (naprawdę panowie policjanci byli bardzo mili).

Iwonko pozdrawiam ;:168

Lucynko jestem przekonana, że wszystko się uda. U mnie susza okropna. Krąży wszystko gdzieś po bokach, a na moją działkę nie chce nawet splunąć deszczem.

Zastanawiam się nad otworzeniem wątku z moimi robalkami, bo mam już kolejne upolowane okazy, ale ze wszech miar nie chciałabym stracić tak wspaniałego gościa jak Ty Lucynko. A może przed umieszczeniem zdjęć będę pisać ostrzeżenie :wink:

Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki ;:196

Jadziu mnie też było bardzo miło poznać Ciebie, Amelkę i Twój busz. Pogoda może nie najlepsza, ale też nie najgorsza była. Pozwoliła nam jednak troche pochodzić po ogrodzie. Jestem przekonana, że Twoje rośliny czują się w tym buszu dobrze, bo to było widać. Do tego tyle roślin hamuje wzrost/rozrost chwastów. A dodatkowo bioróżnorodność poprawia kondycję ogrodu.

Co do roślin, to jak porobię zdjęcia to pozwolę sobie jeszcze dopytać o ich nazwy. Mam tylko nadzieję, że przeżyją one te dwa dni bez podlewania.

Specjalne całuski ślę Amelce ;:196 . Smutno mi, że dziecinka się spłakała. Ale mam nadzieję, że nie smuciła się długo.

Pozdrawiam serdecznie ;:168
P.S. Ciekawe, czy u Ciebie dzisiaj popadało, bo u mnie po południu tak się zrobiło, jakby miało być oberwanie chmury. Ale koniec końcem się na nas wypięło i poszło dalej.

Aniu fajnie tak od czasu, do czasu spotkać się ze znajomymi. A jeszcze jak łączą nas wspólne zainteresowania to można gadać i gadać bez końca.

U mnie też susza okropna. Nie byłam na działce dwa dni, a tu po 30 stopni gorąca. Mam nadzieję, że mi te małe roślinki nie popadają.

Ślę ;:196 i życzę deszczyku w nocy i słoneczka w dzień.

Mariuszu mam nadzieję, że jabłuszek pojemy, bo tylko tego mam dość, reszta to w ilościach reprezentacyjnych, ale i to cieszy. A może dlatego cieszy jeszcze bardziej. Powojniki wczesne już prawie wszystkie zakończyły kwitnienie. Jedynie Azure Ball jest w pełni kwitnienia. Vyvyan P. rozwinął czwartego kwiatuszka, ale ten jest już pojedynczy i o wiele mniejszy. Veronica's zawiązała jeszcze jeden pąk. Ale z pewnością będzie on także pojedynczy. Gizelka obecnie wchodzi w przerwę w kwitnieniu, praktycznie cała się obsypała, podobnie moja jedyna Austinka.

Te upały bardzo męczą moje rośliny i strasznie przyspieszają ich wegetację, ale cóż zrobić.

Pozdrawiam serdecznie :wit

Martuś zdjęcia wróciły wcześniej niż ja miałam czas usiąść do ich wklejania. Tak naprawdę to nie wiem, jak u mnie dziś na działce, bo nie byłam tam od czwartku. Trochę to denerwujące, bo zaczęły kwitnąć liliowce. Stella d'oro sypnęłą kwieciem, natomiast dwie pozostałe odmiany dopiero się szykują i kwitną pojedynczo. Tylko dlaczego kwitną akurat w tym dniu, kiedy ja nie mam czasu zajechać na działkę ;:145

U mnie też niestety susza.

Pozdrawiam ;:168

Ed tak, to czernidłak, ale bardziej mi wygląda na błyszczącego. Ponoć nawet to jadalne, tylko nie z alkoholem.
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :wit

Julianie Rouge Cardinal faktycznie jest urzekający. W rzeczywistości chyba jeszcze piękniejszy. Mam dwa krzaczki. Jeden dorodny, a drugi jakoś słabiej się zbiera - może go coś podgryzło.
Indigoletta to róża pnąca, kupiłam ją właśnie dla zapachu. Aromat silny, lekko korzenny, przypomina zapach róż damasceńskich. Kolor może niezbyt zachwycający, bo taki lila przechodzący w niebieski, bzowy. Czasami trochę siny. Mnie się ta róża podoba, tylko posadziłam ją od południa i chyba jej trochę przypaliło płatki.

Andrzeju tak, zrobienie zdjęcia robaczkom to wypadkowa cierpliwości i szczęścia. U mnie więcej szczęścia, bo cierpliwość może bym i miała, ale na nią trzeba mieć czas, a tego mi notorycznie brakuje. Nie mniej cieszę się bardzo, że się podobają.

No nieskromnie powiem że tak, możesz zazdrościć spotkania u Jadzi, bo było super. Ale może jeszcze kiedyś będzie nam dane podziwiać ten uroczy busz wspólnie. Ciekawe, co na to Jadzia. Jestem przekonana, że zaaprobuje ten pomysł, bo to Fajna Babeczka i nieocenione źródło informacji.

Małgosiu Rouge Cardinal w realu jeszcze piękniejszy. Redova powtarza kwitnienie do późnej jesieni. Austinka teraz zrzuciła już wszystkie kwiaty, ma przerwę i wypuszcza kolejne pędy. Jestem nią oczarowana i czekam na kolejną falę pąków.

;:168

c.d.n.
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

c.d.

Witam w drugiej części posta, tym razem bardziej dla obrazu niż dla słowa.

Nie wiem, jak dziś u mnie na działce, ale mam kilka zdjęć z poprzednich dni.

Moje doniczkowe cebulowe:
Obrazek

Pierwszy kwiat Praire Harvest w różnych etapach rozkwitu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja ostróżka bylinowa wręcz mnie zauroczyła. Choruję jeszcze na ciemno niebieską, wręcz granatową i może białą.

Obrazek

Obrazek

Czwarty kwiat Vyvyan P.

Obrazek

Clematis White Prince Charles, który rośnie w duecie z Sympatią.

Obrazek

Jeszcze raz Redova

Obrazek

Flammentanz w pełnej krasie

Obrazek

Stella D'oro

Obrazek

I z cyklu inne takie tam:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te same suche kwiatostany czosnków w różnym świetle
Obrazek

Obrazek

Moje lilie drzewiaste

Obrazek

Obrazek

Moja jeżyna wręcz ugina się pod ciężarem owoców, ciekawe czy wszystkie dojrzeją ;:131
Obrazek

Na dobranoc, na zdrowie:

Obrazek

Życzę Wszystkim miłych snów i udanej niedzieli ;:4

A w kolejnych dniach muszę z przyjemnością nadrobić zaległości w Waszych wątkach, bo z pewnością dzieje się tam dużo ;:oj
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko czy Praire Harvest jest na wszystkich zdjęciach po kolei? jeżeli tak to na stare lata brzydnie :;230 Pączek boski! Moje iryski cebulowe w gruncie i ładnie przybywają. Rudbekia mnie martwi bo to dla mnie kwiaty późnego lata i jesieni :cry: Pyszne owocki, czarna porzeczka u mnie jeszcze niedojrzała, ale za to wczoraj zrywałam pierwsze dojrzałe borówki amerykański. Tak wczesnego zbioru jeszcze nie było no to jeżyny miały by nie dojrzeć? ;:306 Miłej niedzieli i niech wreszcie życzenia deszczyku się spełnią! Ściskam Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Beatko,twój ogródek pięknie kwitnie do powojników doszły róże i ostróżki i cała reszta która też chce sie pięknie pokazać ,szkoda ,ze nie zawsze mamy czas ciągle siedzieć w takich pięknych ogrodach,ja niby mam na miejscu ,to też tyle spraw i innych czynności ,ze czasem nie zdążę nawet wejść do ogrodu ,a dzień przeleciał ,pozdrawiam i miłego dnia i troszkę deszczyku ,niby codziennie zapowiadają opady ,a u mnie nic nie pada ;:196
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Mam nadzieję Beatko, że przybiegniesz tu wkrótce z taką wieścią, że i u Ciebie wreszcie popadał deszcz. Tak jak u mnie- pięknie wczoraj podlało! Życzę Ci tego. ;:196

Przekwitnięte czosnki śliczne, ale ja już wycinam, bo potem bardzo się sieją i rosną takie szczypiorki.
Ostróżki masz dubeltowe, śliczne. Szkoda, że nie mam na nie miejsca.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Beatko :wit
Róże bardzo urokliwe.
Flammentanz piękna.Moja w tym roku trochę podmarzła i połowa jej jest i taka bujna już nie jest
.A i przez to widok ogólny nie zachwyca.
nic dziwnego,że ostróżki cię zauroczyły, jak masz takie ładne. ;:108
Liliowce już zaczynają czarować ;:167
I te witaminki bardzo apetycznie wyglądają. :)
Ja co się pojawia to już z krzaczka próbuje. ;:173
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

I jak tu ściąć suche kwiatostany czosnków, kiedy one, nawet pozbawione życia, tak pięknie wyglądają ;:oj
Lilie już rzeczywiście wyglądają jak drzewa, moja tylko jedna aż tak wybujała. Reszta jest mocarna, ale raczej średniego wzrostu ;:306 Pąk Praire Harvest wiele obiecuje, ale już "starość", jak nazwała to Marysia, zbyt dużo odsłania. Starość nie zawsze jest piękna, a nawet najczęściej taka nie jest, widać dotyczy to nie tylko ludzi ;:108
Każdy zabiegany ;:202 Aż żal, że w najpiękniejszym okresie naszych ogrodów, nie możemy im poświęcić więcej czasu. Niejedno nam przejdzie koło nosa ;:224 Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko lilie to rzeczywiście wielgachne drzewa ,u mnie takie wysokie nie rosną niestety maja zbyt ciasno.Malinki i czarna porzeczka .Też wczoraj robiłam z niej kompocik razem z agrestem smakują wybornie .Pozdrowionka dla Amelki przekazane buziaki również ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Ależ kwitnienia ;:oj Pokazałaś trochę robactwa,ale wszystko wygląda zdrowo,kwitnąco powiedziałabym :D Czy czarną malinę masz od dawna? Kupiłam w tym roku i bardzo jestem jej ciekawa. Zachwyciło mnie mistrzowskie ujęcie makówki ;:215 Rzuciło mi się w oczy dzikie przymiotno ogrodowe,nie masz z nim kłopotu? Z nadmiarem siewek?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Beatko! ;:196
Jestem wreszcie na luzie i dzisiaj na razie w domku, więc staram się nadrabiać wszelkie zaległości i napawam się urokliwymi spacerkami po licznych ogrodach.
Twój cudownie rozkwitł ;:138 pomimo suszy, która i u mnie nęka roślinki. ;:108
Piękne masz różyczki ;:215 , ostróżki ;:215 , powojniki ;:215 i wszystkie "takie tam" ;:215 , no i liliowce kwitną! ;:63

Robale możesz fotografować i zamieszczać zdjęcia w wątku, ja będę je dyskretnie omijać podczas spacerków i jakoś sobie poradzę. ;:306 ;:306

Pozdrawiam ;:167 ;:196 i deszczu życzę. Niech leje. ;:47 ;:47 ;:47
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”