Ogród pełen róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pełen róż

Post »

Nawet nie wiesz jaką mi sprawiłaś przyjemność, pokazując swoją Coral Sunset ;:196 Właśnie taką sobie w tym roku kupiłam i teraz będę mocno ściskać kciuk, żeby nie okazała się pomyłką. Jest przepiękna ;:63
Mnóstwo się u Ciebie dzieje, ale tym razem najbardziej spodobała mi się skrzynia na warzywa ;:oj Sama skrzynia, jak to skrzynia....Ale ten jej błękit, te naczynia wokół niej. stworzyłaś coś bardzo oryginalnego ;:63 sama warzyw nie mam, ale do twojego warzywnika będę zaglądać, a czasami nawet może sobie skubnę listek sałaty ;:306
Na ucho Ci powiem, że i różyczki mnie zauroczyły. Desdemona troszkę mnie niepokoi, bo wiele się po niej spodziewałam i nie wiem czy się nie przeliczę. Natomiast Carolin Cnight jest zupełnie taka, jaką sobie wymarzyłam. Oczywiście to na razie w Twoim ogrodzie, bo moje na razie mizerne.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wiolu... róże już pokazują swoje piękno... podziwiam Cię że masz ochotę na prowadzenie wątku.. ja zupełnie skapcaniałam...
Zdjęć robię mało, i nie chcę mi się ich obrabiać.. a już wgrywanie ich na hosting i te inne sprawy zupełnie mnie nie pociągają...
wychodzi na to że mój wątek będzie leżeć odłogiem... ;:306
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Wiolu nie wiedziałam ,ze masz tyle róż , pięknie Ci już kwitną , a Colette mam od jesieni też czekam na jej pierwszy kwiat u Ciebie śliczna ;:3
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Masz Wiolu całą kolekcję pięknych róż. Jak Ci sie sprawuje Crown Princess M.? Bo widzę, że kwiaty nawet stoją do góry. Moja ma 2 rok i dwa kwiatki patrzą do góry a reszta bije pokłony.
Piękny kolor ma Carolyn. ;:3
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Nastał najpiękniejszy czas w moim ogrodzie. Róże jedna przed drugą prześcigają się w pokazywaniu, jakie to są piękne. Ja codziennie, a w zasadzie kilka razy dziennie chodzę oglądam je, wącham i uśmiecham się do nich. Normalnie motyle w brzuchu :lol:
Różyczki niestety trafiły z kwitnieniem w niesamowite upały i widać to po nich, zwłaszcza na ciemnych, purpurowo kwitnących. W tej chwili to chyba bym nie chciała deszczu, bo zniszczył by te wszystkie cudowne kwiaty. Wilgoć w ziemi jest, więc jakby tak schłodziło się o 10 stopni, to było by idealnie.
W ogrodzie pracować się raczej nie da. Wierzchnia warstwa już zeskalała i chwasty ciężko wyrwać. Jedyne co robię, to podlewanie. Wstaję już przed 5 i rozkładam na dwie godzinki węże ogrodowe. Ach, jak wtedy cudnie pachną róże. Podlewam rabatki, donicowe, jednoroczne i nowe nasadzenia.
Przed wieczorem podlewam pomidory i papryki w szklarni oraz pozostałe warzywa.

Dorotko, córki już wiedzą co mamie się podoba i czym sprawić mi największą radość. Tak samo jest i w drugą stronę :lol:
Jeżeli chodzi o nazwy roślin, to znam wszystkie róże, hortensje i klematisy. Pozostałe rośliny już odpuściłam, bo za dużo jest ich do zapamiętania a widok ogromu znaczników powbijanych w ziemię bardzo mi się nie podoba :lol:

Moni, dziękuję Ci bardzo za te wszystkie miłe słowa ;:167
Fuksje mam pierwszy rok, więc testuję. Podpatrzyłam u forumowej koleżanki.
Pamiętam też jak wiele lat temu uprawiała je moja mama. Nawet przez zimę udawało jej się je przetrzymać.
Potem coś się stało i wszystkie straciła i już więcej nie powróciła do ich uprawy.
Będę i ja próbować z ich zimowaniem.

Małgoś, znam te dylematy co robić najpierw w ogrodzie a co odłożyć na później.
Nie raz nachodzi mnie myśl, zeby nająć kogoś do wypielenia warzywnika, albo koszenia trawy (u mnie koszenie trwa do 5 godzin, także idzie się wykończyć ). Póki co daję jakoś radę sama to ogarnąć, ale kto wie, czy w przyszłości nie będę musiała tak zrobić.

Aniu, dziękuję Ci kochana za te wszystkie ciepłe słowa. Ogród to odzwierciedlenie tego, co mi w duszy gra, a że jeszcze komuś się podoba to miłe.
Z Ciebie też artystyczna dusza i można czerpać dużo z Twoich pomysłów.
U mnie upał niesamowity, ale deszczu w tej chwili bym nie chciała, bo zniszczyłby cudowne kwiaty różane.
Tobie za to życzę desszczu i solidnego podlania z nieba.

Aniu, dziękuję.
Fuksja faktycznie jest ogromna. Będę ją przesadzać do większej donicy, bo w tej stanowczo za ciasno.:wink:

Iwonko, bardzo dziękuję za miłe słowa.
Ania (annes) zainspirowała mnie troszeczkę tymi swoimi niebieskościami. Na zywo jeszcze ładniej to wygląda.
Żebyś Iwonko bliżej mieszkała, to bardzo chętnie dzieliła bym się sałatą. Już wiem, że jej nie przejemy, zwłaszcza, że niedługo zaczną się swoje ogórki a potem pomidory. Wtedy to sałata idzie w odstawkę :D Tak to już jest u mnie co roku.
Co do Carolyn i Desdemony, to u mnie jest dokładnie odwrotnie. Ta pierwsza trochę zawiodła moje oczekiwania. Będzie już miała z 5 lat, a szału nie ma. Samego kwiatu nie będę się czepiać, bo jest cudowny i w kolorze w kształcie, ale pędy cieniuteńkie i wiotkie i niestety łamią się pod ciężarem kwiatów. Za dużo też ich nie ma na krzewie.
Desdemona natomiast wygląda jakby była w pianie. Ona ma półpełne kwiaty i wiem, że nie każdy takie lubi. Jeżeli Tobie to nie przeszkadza, to będziesz z niej zadowolona. A jaki ona ma zapach ;:180

Gabi, szkoda, że nie chcesz prowadzić wątku. Takie piękne zdjęcia zawsze robiłaś.
Rozumiem Cię jednak i się nie dziwię.
Mnie czasami do szału doprowadza ta obróbka zdjęć. A teraz, kiedy robi się ich najwięcej zajmuje mi to ponad 2 godziny.
Ale rób zdjęcia. Może zimą, gdy będzie więcej wolnego czasu najdzie CIę ochota żeby coś pokazać :D

Irenko, CPM potrzebuje kilka lat aby stworzyć ładny pokrój. Co najmniej trzy. Ta moja ma dużo więcej, ale była cięta w tamtym roku do zera i od nowa buduje krzak. To nie jest jeszcze to, na co ją stać, ale jest lepiej niż rok temu.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Wiolu cudownie u Ciebie.
Te szerokie ścieżki a wzdłuż kwitnące rabaty...coś pięknego i nie dziwię się, że o 5 rano już maszerujesz z wężem. :lol:
Róże całkiem inne niż moje i warto się napatrzeć bo wiadomo wszystkich róż nie sposób mieć u siebie.
Piwonie, ach jakie Ty masz piwonie.
No i zmiana kolorystyczna skrzyń bardzo miła dla oka.
Mieszkasz w raju najprawdziwszym. ;:168
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kochani, codziennie robię ponad setkę zdjęć i nie nadążam już z ich zgrywaniem, zmniejszaniem itd.
Potem gdy już się z tym uporam, ciężko mi wybrać tych kilka, czy kilkanaście, które mam wstawić.
Chciała bym pokazać wszystkie, bo róże teraz są cudne a z dnia na dzień stają się coraz piękniejsze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsza dalia z siewu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

TO powojnik Multi Blue.
Multi gdzieś wcięło, został tylko Blue :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Szczęka mi opadła a tylko dwie ostatnie strony obejrzałam ;:oj Muszę zobaczyć wszystko i dostanę palpitacji serca :lol:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elu, nie mogę wyleżeć w łózku, kiedy w ogrodzie tyle się dzieje.
Wcześnie rano jest cudownie, ptaki śpiewają, róże niesamowicie pachną ...
Wszystkich róż , które się podobają niestety mieć się nie da, dlatego i ja z większą uwagą przyglądam się u innych tym, których nie mam.
Nie raz serce mocniej zabije do którejś, ale teraz już muszę kierować się rozsądkiem (a ciężkie to i to bardzo) :lol:

Lemonka, witam nowego gościa. Zapraszam.

Dziś porcja zdjęć, które robiłam wczoraj.

Na początek moja największa róża Mme Plantier. To istny kolos - 3 m szerokości i 2 wysokości.
Nie ma osoby, która by przeszła obojętnie obok niej. Wygląda zjawiskowo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedyna pomyłka z wiosny - Vesalius toto nie jest :evil:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Największa żarówiasta jaką mam. Na zdjęciu tak nie świeci jak w rzeczywistości

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- So 02 cze 2018 09:02 --

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Tulipanko, ale masz cuuuuda!!! ;:oj Mme Plantier to faktycznie potwór różany! Niesamowita róża!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Sadzonki piwonii mam zaklepane :heja . Faktycznie czasem przydaje się znajomość odmian ale da się też obyć i bez tego :wink: . Rozpoczął się u Ciebie prawdziwy spektakl ;:138 . Mme Plantier to istny potwór ;:oj . Dobrze, że jednak plany nieco się pozmieniały bo gdybym posadziła 3 jak planowałam przy siatce to miałabym nie lada wyzwanie :;230 . Czy Ty ją czymkolwiek podpierasz ? W zasadzie to ona taką fajną kopułkę tworzy i kilka metrów kwadratowych pochłania ;:224 . Eden Rose cudowna, Leander ma bardzo fajny kolorek . Nie sposób pochwalić wszystkich Twoich róż ale dzieje się, oj dzieje ;:138 . Zdjęcia również robisz bardzo ładne ;:215 . Pozdrawiam i udanego weekendu życzę a te setki zdjęć będziesz pokazywała nam w długie zimowe wieczory ;:224 .
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

I co ja mam powiedzieć na te widoki? ;:oj Ach...
Grootendorsty, Jacqueline ;:138
Nie dziwię się, że nie ma osoby, która bez reakcji przeszłaby obok takiego różanego giganta, niesamowicie wygląda. A czym podpierasz Mme Plantier?
Nowe chciejstwo wypatrzyłam - La Belle Sultane. Kiedy ją kupiłaś? Te pojedyncze róże są takie urocze. Muszę kupić taką :wink:
Jak ja Ci zazdroszczę, że możesz o każdej porze doby zajść do swoich królowych, popatrzeć, powąchać i przede wszystkim nacieszyć duszę. A jeszcze lepiej, że czujesz ten ich wspaniały zapach, bo jak ja jestem na działce, to już wtedy olejki tak bardzo nie ulatniają się. Jak mi się marzy ukochana róża pod oknem sypialni, a w zamian mam sąsiadów palaczy, sąsiadów podglądaczy i spaliny z ulicy ;:306 Takie kwiatki też można wyhodować...
Wiolu, rozkoszuj się tym pięknem póki rozkwita.
jagodka27
100p
100p
Od: 22 paź 2017, o 18:46

Post »

Powiem jak poprzedniczka: i co ja mam powiedzieć na te widoki??? Przepiękny ogród gratulacje
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu zawsze podziwiam Twój ogród o każdej porze jest co podziwiać. ale podczas kwitnienia róż jest najpiękniejszy, te widoki są jak zaczarowane ;:215 wyobrazić sobie mogę jedynie jak pięknie wokół pachnie.
U nas pada, słyszałam, że w Twoich rejonach nawałnice, mam nadzieję, że cię ominęły.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”