Pomidory-choroby i szkodniki cz.17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Balbina72
100p
100p
Od: 22 maja 2018, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17

Post »

Z młodymi jest wszystko w porządku :) . Tak jak pisałam te plamy pojawiły się na jednym krzaku , na dolnych listkach . Reszta jest oki :)
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ppwolf pisze:Można prosić o diagnozę,co im dolega.

Obrazek

Dodam że krzak zdrowy,żadnych niepokojących zmian na liściach a pomidorki tak jakby nie zasklepiały się do końca :cry: .Jaka jest tego przyczyna?.
Cat face cat facem ale tam się coś przyplątało, te szare plamy. Jak pisałam wcześniej nie widzę dokładnie zdjęć w Fotosiku Szara czy SZW?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Wg mnie ten lewy górny pomidor to zniekształcenie charakterystyczne dla kociej mordki ;:306
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Na pomidorach Pawła zdecydowanie jest coś co przypomina SZW.
Ewa
Awatar użytkownika
ppwolf
100p
100p
Od: 21 wrz 2016, o 09:41

Post »

Od czego się to przyplątało?od upału?za mało wody?
Mam saletre wapniową z potasem,mozna prysnąć?
Mają o tylko dwie odmiany,Cudo ziemi i Delicious.....pełno owoców i wielkie krzaki.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Paweł
Podczas obecnie panujących upałów i rośnięcia owoców trzeba bardzo pilnować regularnego podlewania.Pomidor tego teraz bardzo wymaga.W tej chwili SZW już się panoszy i to nie tylko na odmianach o wydłużonych owocach.Inną sprawą jest zawartość wapnia w ziemi lub ewentualna blokada pobierania i to pasowałoby wyjaśnić.Najlepszym (na cito - doraźnie) rozwiązaniem będzie oprysk nawozem wapniowym,szczególnie opryskanie dokładne owoców z tymi najmłodszymi włącznie.I na pewno na jednym oprysku się nie skończy.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
ppwolf
100p
100p

Post »

To ta saletra wapniowa z potasem będzie dobra?
Jak często powtarzać oprysk?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy ile masz tam wapnia.U mnie parę dni temu pojawił się problem z SZW na trzech odmianach.
26 maja wykonałem pierwszy oprysk Calcinitem który ma zawartość wapnia 27,5%CaO (19%Ca)
Drugi zabieg jutro gdyż plamy na owocach powstały nowe(mniej).Ewentualny trzeci po obserwacji 6 czerwca.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
ppwolf
100p
100p

Post »

caO 10,6%,jest napisane żeby opryskiwać 1%roztworem.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mało trochę.Na dzień dobry jak nie masz coś innego będzie i to,ale na drugi poszukaj coś innego.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
bielinek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 cze 2012, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kaLo pisze: bielinek taką dawką z pewnością nie przenawoziłeś . Pewnie to któryś z grzybków ale zdjęcia marne i niewiele widać. Jeżeli możesz to wstaw nie linki tylko foty, lepiej się rzucają w oczy. I nie same kawałki liścia tylko też całe rośliny.Miniaturka bez kompresji i obróbki, żeby były widoczne szczegóły po powiększeniu.
Moje pomidory jakby odżyły, wyglądają zdecydowanie lepiej, większość pożółkniętych liści usunąłem, te najstarsze nie odzyskały jeszcze intensywnego zielonego koloru.

Obrazek

Obrazek

Chociaż nie wszystkie doszły do siebie, dwie odmiany malinowe: ożarowski i retro wyglądają cały czas słabo. Część mocniej pożółkniętych liści się pozbyłem. Tu dodatkowo występują ciemne zielone liście z jasnymi przebarwieniami, gdzieniegdzie skórzaste i powykręcane górą do dołu, lub nienaturalnie zwinięte do środka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Moje grunciaki też mają zażółcone dolne liście co świadczy o niedostatecznej ilości azotu. W tegorocznej analizie wyszło, że mam 21 mg/dm3 a to tylko 1/5 tego co powinno być. Postanowiłem w tym roku ograniczyć ilość azotu do koniecznego minimum i zobaczyć jak będą rosły i owocowały . Możesz je podlać nawozem w ilości łyżka stołowa na konewkę po pół litra na krzaczek i poprawić wodą w podobnej ilości, żeby nawóz dotarł głębiej.

Obrazek
Balbina72
100p
100p
Od: 22 maja 2018, o 15:10

Post »

No właśnie po nieudanej próbie zakupu w ogrodniczym weszłam do apteki się zorientować i nabyłam ;:138

Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
bielinek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 cze 2012, o 20:48

Post »

kaLo pisze:Moje grunciaki też mają zażółcone dolne liście co świadczy o niedostatecznej ilości azotu. W tegorocznej analizie wyszło, że mam 21 mg/dm3 a to tylko 1/5 tego co powinno być. Postanowiłem w tym roku ograniczyć ilość azotu do koniecznego minimum i zobaczyć jak będą rosły i owocowały . Możesz je podlać nawozem w ilości łyżka stołowa na konewkę po pół litra na krzaczek i poprawić wodą w podobnej ilości, żeby nawóz dotarł głębiej.

Obrazek
KaLo, dziękuję za pomoc i zainteresowanie się tematem. Pomidory podlane.
Teraz pojawił się problem z papryką...
Olaferka
50p
50p
Od: 30 cze 2016, o 11:46

Post »

Witam. Na 3 krzakach mam taki problem z pomidorami że młodziutkie liście na wierzchołku pomidora się tak skręciły że nie da rady tego wyprostować. Poskręcane są lodyżki na których są liście. W załączeniu pierwsze zdjęcie.
Druga sprawa to na liściach są takie plamki. Co to może być? Drugie i trzecie zdjęcie
Dziękuję serdecznie za pomoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”