Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu liliowiec wygląda mi na Stellę d 'Oro śliczny, kwitnący całe lato - mój ulubiony...

Podziwiam różę LO..cudo!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu ja bym podobnie jak Ty ręce uciął może by się nauczyli, że nie można kraść. U Ciebie na ogrodzie kwitnienia przepiękne, jest co podziwiać jak zawsze :) naparstnice cudowne, ale muszę się pochwalić, że w tym roku i ja będę miał :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Nienawidzę remontów w domu, ;:145 zwłaszcza sprzątania po ;:224 , ale za to uwielbiam czyściutkie lokum po remoncie. ;:303

Soniu, ogromnie mi się spodobały Twoje nowe bordowe dalie, ;:333 ślicznie kwitnie 'Louis Odier', ;:215 czarny bez ma ciekawy kwiat - to nic, że jeden, za rok mu przybędzie. ;:108
W sprawie liliowców nic nie powiem poza tym, że ładne. ;:303

Relaksu weekendowego życzę i pogody wedle życzenia. ;:167 ;:196 .
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu dopiero co zaczynam zabawę w ogrodnika, a już widzę że to jedna wielka sinusoida. Bez przerwy mi coś przeszkadza : to pogoda, to ziemia, to szkodniki, to choroby. Każdy kwitnący kwiat wynagradza jednak wszelkie stresy i trudy :D Pytanie tylko co przeważy na szali tej wagi w następnych latach ? Patrząc na Twój piękny ogród , myślę, ze to drugie :D .Remontu współczuję. :( Truskawkami się zjadam ( 5 zł kilo, a ponadto coś tam swoich też się uzbiera ) Twój ogród na fotkach wygląda cudownie. Naparstnice to bajkowe kwiaty. Nowo zakupione dale też przypadły mi do gustu . Bardzo też podpaja mi się Twoje liliowce i różyczki. Powodzenia w walce ze szkodnikami :D
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu wreszcie nadrobiłam zaległości. :oops: , jakoś umknął mi Twój wątek, ale już nadrobiłam ... Piękne lato u ciebie ;:333 Róża LO u ciebie to piękny egzemplarz ... będę podglądać Twoje hortensje na pniu ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, jak długo masz ten czarny bez Eva? Szybko u Ciebie rośnie? U mnie pierwszy raz kwitnie, ale ogólnie to jakiś taki bardzo wielki z niego leniwiec ;:306
LO zachwycająca ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu pokaż przerobione mebelki jakbyś mogła..
W ogrodzie tyle ci kwitnie a ty o jakimś dole ogrodowym mówisz....swoją drogą to mnie dół nie złapał ale jakaś taka obojętność. Nie chce mi się nawet zdjęć wrzucać w wątek . Bo i czasu nie mam. Wolę w tym czasie odpocząć. ;:131 Miłej niedzieli ci życzę.U mnie lato!
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu uwielbiam remonty i też jestem ciekawa tych mebelków ;:65
Dół ogrodowy? U Ciebie nie ma powodów! Masz piękny ogród, niedługo hortensje zakwitną i humorek się poprawi :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

W piątek piekłam torty, a wczoraj świętowałam z Karolem i dziećmi. Podwójna okazja, bo syn ma urodziny, więc Dzień Matki szczególnie miły. Karol został na noc, więc jestem trochę mało wyspana. :roll:
Posadziłam samosiejki żeniszka, maruny i werbeny w kilku wolnych miejscach. Jeszcze sporo samosiejek muszę przesadzić, bo znowu parę roślin wypadło. Cynia w ilości 50 sztuk, którą wysiałam w gruncie, też znalazła się na rabatach. Cynie strasznie nędzne, poza tym ślimaki się do nich dobierają, jeszcze trochę zostało, może podrosną i wtedy wsadzę. Zakwitną we wrześniu.
Znowu upały, więc podlewanie włączone, bo wilgoci już nie uświadczy w glebie. W miejscowości oddalonej ode mnie o 20 km, podtopione domy po ulewie, a u nas ani kropla nie spadła.

Aniu dalie dość wysokie i myślę, że ładnie będą się łączyć z Red Baronem i ciemnymi rozchodnikami. Do towarzystwa jeszcze dwie ocalałe, bordowe jeżówki będą mieć.
LO jest niesamowita, od początku mnie zadziwia ogromną liczbą kwiatów. ;:215
Kilka host jeszcze mam bezimiennych, więc kolejna dołączy do grona.

Obrazek

Ewelinko wręcz przeciwnie remonty i przeróbki robiłabym co roku. M jest hamulcowym, jemu tylko malowanie ścian by wystarczyło. My z siostrą mamy taką przypadłość, że długo nie możemy wytrzymać w takich samych wnętrzach. Od nastolatek zamieniałyśmy sie co jakiś czas pokojami i stale jakieś rewolucje uskuteczniałyśmy. Już nam zamiłowanie do przeróbek zostało. ;:173
Większe siewki naparstnic mogą Ci zakwitnąć późnym latem. U mnie kilka w ubiegłym roku, zakwitło chyba w sierpniu.
To ciepło niezbyt dobrze się moim świeżo przesadzonym samosiejkom przysłużyło.

Obrazek

Maryniu dziękuję, ;:196 nazwa liliowca już zapisana. LO mam dwie, ale nie mogę ich w całości pokazać. Są wyjątkowo ukwiecone, wybaczam im, że dość krótko utrzymują kwiat.

Obrazek

Mariusz teraz to chyba róże w największym stopniu kolorują ogród. Zaczynają już ostróżki i hortensje Anabelle, chyba też niedługo się zabielą, już są limonkowe. Naparstnice zostaną w ogrodzie na długo. Nie możesz tylko zbyt sumiennie przykładać się do pielenia. :)

Obrazek

Lucynko mamy różne upodobania i bardzo dobrze. U mnie zmiany w domu zbyt szybko przebiegają. Teraz tylko lifting starych mebli uskuteczniłam. Żal ich było wyrzucić, bo funkcjonalne, choć trochę lat mają i były wykonane z płyty. Łatwo je było pomalować i bez wysiłku mam nowe. :D Dwa tygodnie nie będę sprzatać sypialni. :;230
W piątek trochę w domu, trochę na rabatach się relaksowałam. Sobota i niedziela już w domu, nie licząc podlewania ogrodu z Karolem.
Już się zastanawiam, czy z takich dalii da się zebrać nasiona. ;:218 Wątek o wysiewie dalii już poczytałam.

Obrazek

Olu silversnow ogródkowanie to pasmo sukcesów i porażek, staż tu ma niewielkie znaczenie. Jedne rośliny rosną nadspodziewanie dobrze, inne kompletnie zawodzą, ale szukamy kolejnych i stale mamy zajętą głowę, to bardzo dobre dla ćwiczenia umysłu. ;:224 Jeśli się kocha kwiaty, to żadne przeszkody niestraszne, wystarczy, że coś zakwitnie i już cieszymy się z wykonanej pracy.
Remonty to mój żywioł, uwielbiam je. Jutro się wybieram po nowe lampy. M jeszcze nie wie, że niedawno kupione będę już zmieniać. ;:306
Trawnik wyschnięty, a odkrywki murawy będziemy robić koło 10 czerwca. Zobaczymy czy mniej pędraków, czy tylko stracone pieniądze.

Obrazek

Ewuniu miło, że zaglądasz. ;:196 Teraz będziesz mieć Leosia, to jemu trzeba poświęcić czas. Na inne aktywności przyjdzie czas później.
To już chyba ostatnie hortensje w moim ogrodzie. Siedem na pniu i osiemnaście w formie krzewu, plus dwie Anabelle. ;:219 Chociaż u mnie nigdy nic nie wiadomo. Może miniaturki gdzieś jeszcze upchnę. ;:306

Obrazek

Basiu bez czarny mam dwa lata, ale zmarzł ubiegłej zimy i musiałam przyciąć. Poza tym posadziłam go w dobrej glebie, a rzekomo lepiej rośnie w ubogiej. ;:224 Też liczyłam, że przynajmniej do metra urośnie, a to karzełek wyjątkowy. Może potrzebuje czasu na aklimatyzację. ;:218

Obrazek

Olu Ola2310 też mam okresy zniechęcenia do prowadzenia wątku, ale brakuje mi kontaktów z prawdziwymi ogrodniczkami. :) U mnie od piątku po 28 stopni i kolejny tydzień też ma być taki upalny. ;:202
Sypialniane meble z ciemnej płyty, więc piękne nie były i nie będą. Jednak przeważyła funkcjonalność, są bardzo pojemne. Na zdjęciu długa komoda, mam jeszcze toaletkę, stoliki nocne, łóżko, siedzisko. Uchwyty muszę koniecznie zmienić. Mam meble z prawdziwego drewna w salonie, ale już bym kolejnych nie chciała, bardzo trzeba się z nimi delikatnie obchodzić. Renowacja jest trudna i droga. Teraz przy wnusiu widać, że z płyty najlepsze. ;:108 Farba, którą użyłam, nie wymaga szlifowania powierzchni. Wystarczy umyć benzyną i malować. Kolorów tysiące do wyboru.

Obrazek

Obrazek

Kasiu to zwykłe meble z płyty, proste skrzynki. Żadnych antyków nie mam, jedynie te z salonu niedługo doczekają się takiego miana, jeśli w ogóle przetrzymają inwazję wnuków. :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu białe mebelki pięknie wyglądają! ;:333 Ściany do nich w szarości ? Chyba pisałaś ,tak? To tak jak u mnie.
I od razu przestrzenniej w pomieszczeniu
;:63
Kochana, na zdjęciu majestyz koleusami, to już ci tak zakwitła siana przez ciebie trawa? Nie mogę się napatrzeć..
;:180
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Co tu dużo mówić - piękny ogród. Tylko pozazdrościć.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jak u ciebie kwitnąco ;:167 Bogactwo i gęstwina na rabatkach. Pewnie już pielić nie musisz. Białe naparstnice z samosiewu? Chyba dobrze doczytałam. Chciałabym żeby one się tak nie krzyżowały. Kiedyś też miałam białe a teraz same ciemnoróżowe. Szkoda. Białe wyglądają niezwykle atrakcyjnie.
Też mam jaszczurki, lubię im się przyglądać. Niestety koty je ganiają. Jedyny pozytyw, że moje koty nie są łowne i z jaszczurką nie mają szans :;230 Raczej traktują je jak ja, jako obiekt do przyglądania się ;:306
Masz zielone łapki, jak czytam ile ci się wysiewa to niemal trudno uwierzyć. Szacun wielki ;:180
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Nie wytrzymałam i popędziłam M do zrobienia odkrywki w trawniku. Na pięć odsłoniętych fragmentów tylko dwa żywe pędraki. Chyba jednak nicienie działają. :tan
Ścięłam większość liści tulipanów i sprzątnęłam wysuszone cebulki. Mam sporo drobnicy i kilka takich, których już nie będę sadzić. Gdyby ktoś miał ochotę pobawić się w pędzenie cebulek oddam za koszty przesyłki. Co roku wędrują do kompostownika, ale chyba robię się sentymentalna, bo żal mi wyrzucać.
Nawet zdjęć z tej radości nie zrobiłam. ;:173

Olu meble są popielate z lekkim odcieniem lawendowym. Ściany białe, tylko komoda stoi pod skosem i dlatego takie przekłamane kolory.
Koleusom chyba nie służy północny taras, południowy pewnie też nie. :roll: Majesty wyjątkowo marna w tym roku, strasznie niska, a już się wykłosiła. ;:222 Jak miną upały, przeniosę na jakiś czas donice z koleusami na południową stronę, a pelargonie pójdą na północny taras.

Obrazek

Black Rose miło, że widzisz ładne strony mojego ogrodu. ;:196 Ciągle coś przerabiam, bo rośliny wypadają, albo mnie przestaje się rabata podobać. :wink: Grzebanie w ziemi mnie uspokaja, więc rewolucje corocznie będą się odbywać.

Obrazek

Aprilku dzięki. ;:196 Połowa ogrodu jeszcze w tym roku nie pielona, dlatego u mnie samosiejek pełno. ;:306 Miałam na początku tylko jedną białą naparstnicę, a teraz kwitnie pięć. Nie wierzyłam, że zostaną czysto białe, bo mam różne kolory. A jednak udało się, choć chciałam białe na innych rabatach, ale jak się sadzi maluchy, to niestety loteria. ;:131 Chyba zbiorę nasiona i wysieję w tym roku do gruntu, a zlikwiduję inne kolory. Bardzo by mi pasowało mieć tylko białe, żeby już nie krzyżowały się.

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

O lilia :D Kolejny widok bliski mojemu sercu :D Nowa dalia też śliczna.
Fajna nazwa dla hosty ;:306 Ja raz spytałam sprzedawczynię co to za roślina, a ona "belinka" ;:306 Też pięknie, prawda? ;:306
Szałwia Compacta od ciebie u mnie też zakwitła i od razu podbiła moje serducho, piękna ci ona i do tego trzyma pion :wink:
Miałam ci pisać nazwę liliowca, ale widzę że Marysia już mnie ubiegła :wink:
Mebelki wyszły świetnie ;:333 Jaką farbą je malowałaś?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ooo ostrózki juz ci kwitną. :shock:
No tak w tym roku mamy wczesne lato bo cały czas.;)
Róże piękne. Dalia nowa też
Ja dzisiaj też nowa jedną dokupilam .A już miałam nic nie kupować ;:7
Mebelki białe piękne. A jeszcze samemu malowane. To wielkie brawa ;:63 ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”