Moja działka 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka 8

Post »

Madziu - Madziagos tarczownica rośnie u mnie w dwóch miejscach. Zwykle wychodzące z ziemi kwiatostany były uszkadzane przez wiosenne przymrozki. W tym roku kwiatów nie było dużo, ale były ogromne. Bardzo lubię tą roślinę.

Jurku - Loki ostatnio prawie codziennie przelotnie pada deszcz i niestety siewki chwastów zaczęły się pokazywać. Moja działka z dłuższej strony graniczy z nieuprawianą działką, na której króluje mniszek, a w późniejszym czasie wysokie osty i inne chwasty, których nasiona lecą z wiatrem wprost na moje rabaty. Dolna część działki graniczy z ruinami starego domostwa, gdzie rosną wszelkiego rodzaju trawy i inna, bogata w nasiona roślinność o wysokości do 1,5 m. Staram się nie zostawiać na działce ani kawałka ziemi nieobsadzonej roślinami, bo ten w szybkim tempie zamieniłby się w chwastowisko. Stąd u mnie ten nieprzenikniony busz.

Małgosiu - clem3 to świetnie, że arizema zakwitła, bo pamiętam, że moja po posadzeniu strajkowała przez dwa sezony.
Piwonie rozkręcają się z kwitnieniem, trochę się ochłodziło, to kwiaty dłużej przetrwają.
Irysy IB, MTB i TB kwitną już w najlepsze.

Danusiu - danuta z u Ciebie jednak musi być chłodniej, bo po kwiatach na moich lilakach zostało już tylko wspomnienie.
Zawilec 'Polish Star' ma ciekawe kwiaty, ale to roślina nieco chimeryczna, często przemarza i kwitnie nieregularnie.
Jaką masz odmianę białej, pustej piwonii?

Marysiu - Maska rosnący w cieniu czosnek niedźwiedzi właśnie zakończył kwitnienie i już oberwałam wszystkie baldachy, żeby się przypadkiem nie rozsiał.
W poprzednich latach pokazywałam już kwiaty leucosceptrum 'Silver Angel'. To niepozorne żółte kłosy. Ta roślina jest przede wszystkim ozdobna z liści.
Tak, czas kwitnienia piwonii rozpoczęty. Zakwitły już też wszystkie irysy IB, większa część MTB, TB i kilka syberyjskich, oraz krzewuszki. Kwiaty orlików zaczęły przekwitać i znów pilna robota z usuwaniem nasienników.
Na róże specjalnie nie czekam, bo mam ich niewiele, a kwitły będą słabo, bo wszystkie przemarzły do wysokości kopczyków.

Ewuniu - ewa w nie wszystkie piwonie już rozkwitły.
Moje rośliny dokarmiam głównie zrobionymi własnoręcznie gnojówkami. Wykorzystuję pokrzywę, mniszek lekarski, żywokost, paprocie, skrzyp, a w tym roku dodatkowo dziki czarny bez, ogórecznik i wrotycz.

Ewuniu - ewarost dziękuję. Zawilec 'Polish Star' wyrasta do wysokości około 20 cm.

Obrazek Obrazek

Małgosiu - gosmara tarczownica tarczowata nie jest trudna w uprawie, najlepiej rośnie na stanowisku wilgotnym w lekkim półcieniu.

Zapraszam do obejrzenia majowego chaosu.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Daszeńka na swoim stanowisku widokowym.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidziu wszystko piękne ale ten kwiat na ostatnim zdjęciu jest zabójczy ;:215 te oczy są niesamowite ;:167
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

To ostatnie zdjęcie Daszeńki świetne :D Piękne irysy ;:173 I cała reszta :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No ja co dwa tygodnie pielę, bo nie mam innego wyjścia... Inaczej wszelkiej maści glistniki, rdestówki, bodziszki, trawy i koniczyny by mi zupełnie zarosły moje rośliny... Choć fakt faktem, że są miejsca, gdzie chwastów już prawie nie ma... Zwarta pokrywa fiołków wonnych czy rogownicy kutnerowatej niemalże całkowicie eliminuje konieczność pielenia...

Z zachwytem patrzę na twoją baptisię... U mnie niestety tej roślinie się nie podoba... Raz siałem i po dwóch latach wszystkie diabli wzięli, innym razem posadziłem sadzonkę i choć liście ma co roku, to kwitnąć ani myśli...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu piękne ujęcie modelki ;:167
Lidziu a co to za roślinka https://www.fotosik.pl/zdjecie/c1a15ec785373f1f ? Kolekcja irysów, pierwiosnków zasługuje na pochwały ;:63
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - mar33 dziękuję w imieniu roślinek oraz czarnego kwiatuszka. Oczy rzeczywiście niesamowite. Dasza ma świetny punkt obserwacyjny, widzi co dzieje się w dolnej części działki. Jeżeli coś ją zainteresuje, na przykład obcy kot, to zeskakuje i pędzi na złamanie karku, żeby obronić swoje terytorium.

Małgosiu - clem3 dziękuję w imieniu Daszeńki.
W tym sezonie irysy tak szybko przekwitały, że trudno było je fotografować. Zdjęć jednak trochę mam i obiecuję, że na pewno je tutaj pokażę.

Jurku - Locutus co jakiś czas trzeba zrobić porządek z chwastami. Na przykład dzisiaj znęcałam się nad maleńkimi siewkami mniszka, dziabiąc je moją ulubioną, wąską łopatką.
Szkoda, że Twoja babtysja nie zechciała dotychczas zakwitnąć, trzeba jednak mieć nadzieję, a nuż w przyszłym roku ... Moja, sporych rozmiarów baptysja ma już kilka lat i wspaniale kwitnie. Marzy mi się jeszcze odmiana 'Carolina Moonlight'.

Marysiu - Maska irysy i pierwiosnki dziękują za pochwały. Zdjęcia irysów na pewno jeszcze wkleję, jak tylko znajdę trochę wolnego czasu.
Roślina, o którą pytasz to skalnica okrągłolistna.
Modelka jest ostatnio w dobrej formie to i ładnie do zdjęć pozuje.

Jeżeli jeszcze Wam się nie znudziło to obejrzyjcie majowe ujęcia moich roślin.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Byłam na spacerku tylko gospodyni gdzieś znikła ;:113
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lidziu dzięki za podpowiedź co do złotnicy ;:168 A co to za śliczne dzwoneczki https://images84.fotosik.pl/1076/6d71d6 ... e2cmed.jpg Już chyba wszędzie letnie kwitnienia ... taka pogoda jak w lipcu a tu jeszcze czerwca nie ma :) Pozdrawiam ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Pięknie kwitną irysy goryczka i inne kwiatki.
Lidziu nie pamiętam jak ta piwonia się nazywa,dość dawno ją kupowałam.Nasion ma zawsze dużo i stąd te siewki.Zakwitł kwiatek od Ciebie. ;:138 ,reszta ładnie rośnie.Wczoraj fajnie wszystko podlało.Wyłożyły mi się piwonie.Jak podwiązywałam oblazły mnie mówki,coś strasznego,
dobrze,że czarne.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Najpierw uskuteczniam spacer z rana po Twoich pięknych zakątkach . ;:215 Piękny kolor ma baptysja. Moja z siewu dalej nie kwitnie, popatrzę chociaż na Twoją. ;:180
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja jak pielę, pełzam po ogrodzie na czworakach i wydłubuję chwaściszony spomiędzy moich roślinek...

A baptysja ? obawiam się, że jest jedną z tych roślin, którym moje warunki glebowe nie odpowiadają... Mówi się trudno i żyje się dalej...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - mar33 znikam i pojawiam się nieczęsto, wszystkiemu winien brak czasu.

Ewuniu - ewarost ślicznymi, białymi dzwoneczkami zakwitła krzewuszka cudowna 'Candida'.
U mnie też pogoda typowo letnia, rośliny przyśpieszyły z kwitnieniem obawiam się, że w lipcu i sierpniu na działce już niewiele kwiatów będzie.

Danusiu - danuta z moje piwonie nie rozsiewają się, bo na bieżąco obcinam przekwitnięte kwiaty.
Pochwal się, co Ci zakwitło.

Marysiu - delosperma miło, że spacerujesz po zakątkach mojej działki, ja też codziennie rano robię obchód.
Babtysję bardzo lubię i co roku oczekuję jej kwitnienia. Podobno jej siewki zakwitają po 3-4 latach.

Jurku - Lokutus myślę, że każdy z nas zdążył już sobie wypracować najdogodniejszą pozę podczas pielenia.
Istnieje całe mnóstwo roślin, które na mojej działce nie chcą rosnąć i nie da się tego przeskoczyć. A babtysję zawsze możesz podglądać np.u mnie.

Trochę różności:

śniedek magnum
Obrazek Obrazek

powojnik prosty
Obrazek Obrazek

piwonia chińska 'Primavera'
Obrazek Obrazek

piwonia chińska nn
Obrazek Obrazek

goździk kropkowany 'Brillant'
Obrazek Obrazek

dzwonek rozpierzchły
Obrazek Obrazek

mak wschodni
Obrazek Obrazek

niecierpek drobnokwiatowy
Obrazek Obrazek

lilia azjatycka 'Contagem'
Obrazek Obrazek

powojnik bylinowy 'Olgae'
Obrazek Obrazek

dyptam jesionolistny
Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Lidziu byłam i podziwiam Twoje kwitnienia. ;:215 Czy u Ciebie powojnik Olgae przyrasta. Mam ale słabo przyrasta.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lidziu też niby obcinam piwonie jak przekwitną a ciągle znajduję nowe sadzonki którym pozwalam rosnąć tam gdzie się zasieją.Liliowce też
rozrastają się "niemożebnie" .Rosną na ścieżkach i w innych miejscach gdzie zacieniają mi inne rośliny,chyba zacznę wykopywać .
W tym roku zakwitła mi nowa piwonia po kilku latach.Myślałam,że nigdy nie zakwitnie.Kwiaty duże ,bordowe z żółtymi pylnikami w środku,a te białe puste dwie kępy,różowe puste 3 kępy.Jedna zamawiana w szkółce (miała być inna) zakwitła dużym,pełnym kwiatem.Ślimak zeżarł
jeżówkę i nie zobaczę kwiatka bo odpadł razem z łodygą.Dobierają się do dalii.Masakra jakaś.Już zjadły część aksamitek pomimo palącego
słońca.Zakwitły też maki takie jak Twoje na zdjęciu.Kwitną takie małe gożdziki które wysiewałam wiosną,śliczne są.Ani powojnik ani dyptam
jeszcze nie kwitną.
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Dzięki za oznaczenie czosnka dostałam go z innymi cebulkami
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”