Jurku - Loki ostatnio prawie codziennie przelotnie pada deszcz i niestety siewki chwastów zaczęły się pokazywać. Moja działka z dłuższej strony graniczy z nieuprawianą działką, na której króluje mniszek, a w późniejszym czasie wysokie osty i inne chwasty, których nasiona lecą z wiatrem wprost na moje rabaty. Dolna część działki graniczy z ruinami starego domostwa, gdzie rosną wszelkiego rodzaju trawy i inna, bogata w nasiona roślinność o wysokości do 1,5 m. Staram się nie zostawiać na działce ani kawałka ziemi nieobsadzonej roślinami, bo ten w szybkim tempie zamieniłby się w chwastowisko. Stąd u mnie ten nieprzenikniony busz.
Małgosiu - clem3 to świetnie, że arizema zakwitła, bo pamiętam, że moja po posadzeniu strajkowała przez dwa sezony.
Piwonie rozkręcają się z kwitnieniem, trochę się ochłodziło, to kwiaty dłużej przetrwają.
Irysy IB, MTB i TB kwitną już w najlepsze.
Danusiu - danuta z u Ciebie jednak musi być chłodniej, bo po kwiatach na moich lilakach zostało już tylko wspomnienie.
Zawilec 'Polish Star' ma ciekawe kwiaty, ale to roślina nieco chimeryczna, często przemarza i kwitnie nieregularnie.
Jaką masz odmianę białej, pustej piwonii?
Marysiu - Maska rosnący w cieniu czosnek niedźwiedzi właśnie zakończył kwitnienie i już oberwałam wszystkie baldachy, żeby się przypadkiem nie rozsiał.
W poprzednich latach pokazywałam już kwiaty leucosceptrum 'Silver Angel'. To niepozorne żółte kłosy. Ta roślina jest przede wszystkim ozdobna z liści.
Tak, czas kwitnienia piwonii rozpoczęty. Zakwitły już też wszystkie irysy IB, większa część MTB, TB i kilka syberyjskich, oraz krzewuszki. Kwiaty orlików zaczęły przekwitać i znów pilna robota z usuwaniem nasienników.
Na róże specjalnie nie czekam, bo mam ich niewiele, a kwitły będą słabo, bo wszystkie przemarzły do wysokości kopczyków.
Ewuniu - ewa w nie wszystkie piwonie już rozkwitły.
Moje rośliny dokarmiam głównie zrobionymi własnoręcznie gnojówkami. Wykorzystuję pokrzywę, mniszek lekarski, żywokost, paprocie, skrzyp, a w tym roku dodatkowo dziki czarny bez, ogórecznik i wrotycz.
Ewuniu - ewarost dziękuję. Zawilec 'Polish Star' wyrasta do wysokości około 20 cm.

Małgosiu - gosmara tarczownica tarczowata nie jest trudna w uprawie, najlepiej rośnie na stanowisku wilgotnym w lekkim półcieniu.
Zapraszam do obejrzenia majowego chaosu.

Daszeńka na swoim stanowisku widokowym.