Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018/2019 i 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018

Post »

Olu w Starym Polu zawsze coś fajnego znajdę. Raz są większe, a raz mniejsze zakupy, ale z pustymi rękoma jeszcze nie wróciłam. Kilka słonecznych dni i irysy SDB dają popis. Bardzo je lubię.

Natalio niestety pielenie nie jest moją mocną stroną, więc nie ma szans bym pozbyła się tego dziadostwa :evil:

Janku dzięki! Moja nawet nie ukorzeniła się porządnie :oops: O następną zadbam lepiej. Obiecuję.

Izo dziękuję w imieniu tulipanów. One całkiem nieźle sobie radzą u mnie, w przeciwieństwie do narcyzów. Podagrycznik to straszne dziadostwo. Wiosną sypnęłam granulowanego obornika na rabaty to podagrycznik mam taki wypasiony, że hej :evil:

Joasiu od lat staram się mieć kolorową wiosnę. Powojnik należy do grupy atragene czyli jest bezproblemowy i do tego wcześnie kwitnie.

Elu mój był ozdobą dobre 5-6 lat, ale jego czas już się skończył. Magnolie mam dwie, każda inna. Jak dla mnie mogą rosnąć powoli. Nie mam miejsca na duże drzewa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

No to podkarmiłaś podagrycznika. Teraz rośnie z wdzięczności ;) Paskuda z niego.

Świetne te iryski, nie dziwię się, że je lubisz. Kolorowa wiosna to dokładnie to czego chyba większość z nas potrzebuje po zimie ;:3
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Podagrycznika zawsze można zjeść - w dawnej Polsce był hodowany jako warzywo ;:224 przyznam że nie próbowałam, ale młode liście podobno są smaczne :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Smaczne są, jak to większość liści. Dodaję do sałatek lub kanapek.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Izo piękne irysy i nie tylko, bez, jaśmin? ;:215 narcyzy i tulipany jeszcze u Ciebie kwitną u mnie po tych pierwszych zostały tylko zdjęcia.

Ale najlepszy jest kwiat paproci ;:333 - udane zdjęcie

Pozdrawiam ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Śliczne te Twoje rabatki. Kolorowe i wiosennie cudne.

Podagrycznik to i mój wróg, dwa lata toczyłam batalię. Nawet wygrywałam. Ale widzę, że znów mobilizuje siły i wyrasta gdzie się da. ;:223
Ja go jeść nie zamierzam, będę wykopywać draństwo...
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Najwyższa pora coś skrobnąć i pokazać, bo wszystko śpieszy się z kwitnieniem i zdjęcia szybko stają się nieaktualne ;:224
Kilka słów jeszcze na temat mojego podagrycznika: jest tak wypasiony, że śmiało mogłabym jeździć z nim na wystawy. Miejscami wielkością konkuruje z hostami :evil: Śmiało mogłabym jakąś drużynę sportową wykarmić nim. Straciłam nadzieję, że kiedyś wygrywam walkę z tym zielskiem.
Iryski skończyły swój pokaz. Teraz mam szaleństwo barw na kwaśnej rabacie "basenowej", bo kwitną azalie i rododendrony. Powojniki też wystartowały. W kolejce czekają piwonie i róże. Niestety wciąż jest bardzo ciepło i bez opadów. Wszędzie jest sucho, a miejscami wręcz bardzo sucho :evil: Zośka ciepła, zimnych ogrodników też nie było i dobrze. Tylko deszczu brakuje...

Izo żebym miała pewność, że to coś pomoże to bym wprowadziła ten nieszczęsny podagrycznik do swej kuchni. Może kiedyś się skuszę i spróbuję drania. W końcu mam go pod dostatkiem i to za zupełna darmochę ;:224

Natalio teraz znów wraca moda na wszelkie "zielsko", więc kto wie...Szczaw to też w zasadzie chwast. Gdy byłam dzieckiem to chodziło się na łąki i nieużytki by narwać szczawiu na zupę. Sporo mam jadalnych roślin, ale wolę je podziwiać niż jeść ( liliowce, nasturcje, nagietki czy fiołki, a nawet róże).

Beato dzięki za uznanie. Roślina, która wzięłaś za jaśmin to wawrzynek. W zeszłym roku udało mi się kupić w Lublinie 3 różne. To jeszcze maleństwa, ale i tak mocno pachną. Mam kilka pachnideł na działce, ale o tym opowiem kiedy indziej.

Natalio kiedyś myślałam, że ta paskuda tylko na moim terenie występuje. Jakoś nie kojarzę by moi Rodzice mieli z nim problem na działce. A teraz się okazuje, że można go wszędzie spotkać. Cóż... Życzę wygranej w tej nierównej walce. Najważniejsze by nie odebrał nam radości z ogrodnictwa.

Zakwitła piwonia drzewiasta :tan Po cichu liczyłam, że w tym roku będzie miała chociaż 2 kwiaty. Niestety znów jeden, ale cieszy. Muszę uzbroić się w cierpliwość i tyle.

Obrazek

Obrazek - czosnek Mount Everest

Obrazek - bodziszek żałobny album

Obrazek - prymula sieboldii Snowflake

Obrazek - powojnik Guernsey Cream - zakwitł jako pierwszy

Obrazek - powojnik Omoshiro - długo o nim marzyłam...

Obrazek - powojnik Innocent Blush - bardzo udany egzemplarz mi się trafił
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, skoro podagrycznik się upasł to znaczy, że dobrze karmisz rośliny :wink: A tak serio tokupiłam ostatnio herbatkę ziołową i ze zdziwieniem przeczytałam, że w składzie ma właśnie podagrycznik między innymi. Czyli nie tylko do sałatki :lol:

Izuś, śliczne powojniki pokazałaś. To chyba te trudniejsze w uprawie. Ja póki co nie porywam się na powojniki bo na balkonie dwa mi się nie udały kiedyś i mam do nich dystans.

U nas padało parę razy ostatnio. Wczoraj mocny i długi deszcz był. Dobrze dla roślin i niestety dla ślimaków też :evil: W poniedziałek wyzbierałam chyba jakiś kilogram...brrr
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Ech, ja już czasem nie mam nadziei...

Przepiękna ta piwonia. :) Nawet, jeśli ma tylko jeden kwiat.

Powojniki zachwycające.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Izuniu ta piwonia drzewiasta tak ma, mam ja zobaczysz jak wyskoczy w następnym roku.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Izo podziwiam kolejne kwitnienia u Ciebie. Nieodparcie zawieszam oko oczywiście na powojnikach - śliczne, ale ten bodziszek żałobny alba coś fantastycznego ;:oj

Podagrycznika współczuję, bo to dziadostwo pierwszej wody.

Pozdrawiam serdecznie ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p
Od: 17 lut 2011, o 20:42

Post »

Izo u mnie też podagrycznik się panoszy...przelazł od sąsiada...tak myślę żeby spróbować roundupem go potraktować tylko dotykowo takim w żelu...jak zaczną młode listki wypuszczać po oplewieniu...by nie spalić roślin próbował ktoś?
Piękny bodziszek żałobny biały -pierwszy raz widzę :roll: rozsiewa się? Zaklepuję go :D
Pierwiosnek siebolda Snow flake u mnie wymarzł a czosnek Mount Everest nie kwitł w tym roku :( za to Gladiator z Biedry kwitnie :wink:
A co to za roślinka przed Tulipanami jakaś Ramonda?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Podagrycznik u mnie plaga w tym roku ;:145
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Iza, śliczne masz powojniki. U mnie też panoszy się podagrycznik ;:145
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś, chciałam zameldować, że wszystkie roślinki się przyjęły ;:oj Wczoraj je oglądałam i nic nie padło ;:oj Dziękuję jeszcze raz ;:196 ;:196

Przeglądnęłam sobie troche Twój wątek i doczytałam na samym początku chyba tej części, że Twój ogród jest kwitnący od marca do listopada ;:138 Mam nadzieje tez taki stworzyć ;:224 A jak teraz w Twoim ogrodzie?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”