Uratowane storczyki (Art) :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dziękuję WSZYSTKIM za miłe słowa, zarówno pod adresem mojej kwitnącej Nelly Isler jak i moim :) !
Nie ukrywam, że bardzo mnie cieszy to piękne kwitnienie tym bardziej, że jej "żywot" mógł się potoczyć
nieciekawie, co opisywałam w poście do Dawida (Orchideomaniaka :) ) TUTAJ
Agnieszko_73 - tam właśnie opisałam co jej robiłam, że mi zakwitła :wink:
Halinko - hoja ma swoją historię. U mnie jest od 4 lat, a wcześniej pewna staruszka przyniosła ją
mojemu M. do pracy mówiąc, że już nie ma siły opiekaować się kwiatami. Chciałabym, żeby kiedyś u mnie zakwitła.
A lubię ją bardzo. Dla Ciebie zdj. hoyi w całej okazałości:

Obrazek

A dla Wszyskich, wczoraj zrobiłam jeszcze jedno zdjęcie Nelly prześwietlonej przez zachodzące słońce

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękna jest...
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu, hoja jest przepiękna i zadbana. Ja sama od wielu lat mam dwie i z tego co wiem nie lubią one zmian miejsca i przeciągów oraz zbyt dużej wilgoci ( wodę gromadzą w pięknych i grubych liściach), a potrzebują sporo światła, jednak nie bezpośredniego. Myślę, że takie warunki pozwolą Twojemu kwiatkowi zakwitnąć, choć może on na to potrzebować czasu. Życzę Ci powodzenia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu, czy pozostałe Cambrie już się rozwinęły.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko, nie masz pojęcia, jak im to w o o o o l n o idzie. U jednej i u drugiej pączki nabierają kolorków.
A ponieważ jedna z nich będzie miała żółte kwiaty, to wciąż wydaje mi się, że te pączki żółkną, bo mają zamiar odpaść...

Mambo, właśnie takie warunki jak opisałaś, zapewniam mojej hoyi. mam nadzieję, że któregoś roku zakwitnie.
Na szczęście, lubie ją nawet bez kwiatów. Po zmianie włascicieli długo przystosowywała sie do nowych warunków i stała
w miejscu. Od wiosny tego roku ruszyła jak burza :) !
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zaglądam z przyzwyczajenia do Asi a tutaj cisza, nic się nie dzieje nowego. Jednym słowem mróz trzyma i zastój na parapetach ;:88
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko :) Mróz, ma podobno być dopiero od poniedziałku !
A z tym zastojem u mnie na parapetach, to nie tak całkiem prawda, bo naliczyłam z 10 pędów, z których kilka ma już całkiem ładne pączki.
Zakwitła mi też kolejna cambria (w odwrotnej kolejności niż myślałam), ale brakuje mi słoneczka do zdjęć.
Poza tym Halinko wiesz, że ja już "na hurrra" nie kupuję storczyków. Opiekuję się tymi, co mam. A kolejne będą
zdobyte przy wyjątkowych okazjach. Mam co doglądać, bo prawie 30 sztuk w mieszkaniu w bloku, to nie tak mało :wink:
Dzięki za odwiedzinki ;:168 Wkrótce się poprawię :)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Asiu a co to za cudo masz na avatarku :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorociu :) , to "CUDO" znajdziesz TUTAJ
Swoją drogą, to sama lubię przypominać sobie od czasu do czasu tę moją stronę, zwłaszcza gdy szaro na dworze :)
Obecnie, storczyk ten po utworzeniu nowego dorosłego już liścia, odpoczywa chyba, bo nic się nie dzieje, ale wyglada na okaz zdrowia, więc czekam cierpliwie...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękny jest... i zauważyłam tam też fotki Phalaenopsis liodoro. to jeden z moich ulubionych Phalaenopsisów, ma piękne kwiaty i zapach... a twój pachniał (liodoro). ten w avatarku też cudowny.
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

Joasia dzięki, poczytałam :) Śliczna ta Twoja Nelly :) Wszystkiego naj w Nowym Roku :)
To ja typ niepokorny :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, Phal.'liodoro' pachniał pięknie (subtelnie) Obecnie, równo po roku, tworzy nowy pęd.
Agnieszko, Nelly rozwinęła już wszystkie pąki i aż trudno całość ująć w kadrze. Ona również pięknie pachnie :)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Art pisze:Dorociu :) , to "CUDO" znajdziesz TUTAJ
Swoją drogą, to sama lubię przypominać sobie od czasu do czasu tę moją stronę, zwłaszcza gdy szaro na dworze :)
Obecnie, storczyk ten po utworzeniu nowego dorosłego już liścia, odpoczywa chyba, bo nic się nie dzieje, ale wyglada na okaz zdrowia, więc czekam cierpliwie...
Prześliczny jest, taki wdzięczny... delikatny...romantyczny... :D ma niespotykany kształt kwiatów i ciekawe ubarwienie :P
Trzymam kciuki, żeby jak najszybciej zaskoczył Cię nowym pędem i burzą kwiatów ;:215
Asiu ja też lubię przeglądać swoją stronkę od początku, poprawa humoru gwarantowana :twisted:
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

ą
Jeanne pisze:Joasiu, Nelly jest powalająca :shock: przepiękny kolor kwiatów, ich wielkość :shock: i fascynująca warżka :wink:
Gratuluję doprowadzenia do kwitnienia :!: :wink:
i piękny zapach :) , czy w ramach terapii też słuchają muzyki? Zdradź swoją ulubioną?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art pisze:Dusia, Phal.'liodoro' pachniał pięknie (subtelnie) Obecnie, równo po roku, tworzy nowy pęd.
Agnieszko, Nelly rozwinęła już wszystkie pąki i aż trudno całość ująć w kadrze. Ona również pięknie pachnie :)
mój obecnie nie tworzy pędzika, bo nie ma stożka wzrostu (takiego go kupiłam), ale w lato puścił keiki, które jest już dość duże (najdluższy liść ma 22 cm, ale jest jeszcze niezdolne do kwitnienia i nie ma własnych korzeni, wyrosło spomiędzy liści). ostatnio Phal. liodoro kwitł mi chyba w sierpniu (moje własne kwitnienie). pachniał pięknie.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”