Ogród pełen róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Aga72
100p
100p
Od: 18 lip 2013, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród pełen róż

Post »

Nie wiem jak cię pocieszyć, mam nadzieję że teraz kiedy piszę ten post to u ciebie właśnie pada ;:168 U mnie jest podobnie Wiolu i wiem, że żadne podlewanie nie zastąpi deszczu. No żeby na początku maja wyschła trawa na podwórku to tak jeszcze nie było, sytuacja jest naprawdę tragiczna. Do tego jeszcze plaga meszki ;:145
Wracając do judaszowca, to jeśli stanie on na mojej drodze to kupię.
Mimo wszystko Wiolu pięknie jest. Kaliny jak marzenie ;:167 A Onondaga to właściwie kalina czy hortensja bo zapomniałam.
Jak długo Wiolu rośnie u ciebie Eskimo Sunset? Ślepawa jestem i nie bardzo widzę jego pień ale chyba słuszny. Ja mam z jesieni taką długą zapałkę z trochę większym łebkiem ;:173 i zastanawiam się kiedy zmężnieje.

Pozdrawiam z lubelszczyzny :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaki bujny warzywnik,mój to biedna siostra. ;:306
Powojniki piękne .Kaiser i u mnie kwitnie.
Bałtyk ciekawy.
Orliki piękne.
I jaka ciekaw ,śliczna piwonijka już ci kwitnie. Piękna dama :D
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Wiolu u mnie dzisiaj burza za burzą,jak nie było to nie było a teraz trawnik jak gąbka ,a grad nie wiem czy nie wyrządził szkód w ogrodzie ,ale to sprawdzę dopiero jutro.Omoshiro bardzo ładnie ci kwitnie ,mój niestety częsciowo uwiądł i w tym roku nie zobaczę jego kwiatów ;:185
A na ostatnim zdjęciu to drzewko to jakiś klonik jest?
Smaczna grządka sałatowa jak na wystawę ;:215 Ja dopiero będę sadzić sałatkę ,ale ty pewnie miałaś pod folią ?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Mix sałatkowy, a mnie w tym roku wykiełkowały marnie mam dosłownie 3 sztuki.
U nas dwa dni pod rzad super wieczorami podlewa. Życzę Ci deszczu.
Powojniki, czosnki, orliki piękne.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Wiolu pięknie, sałaty wyglądają tak, że tylko je schrupać, powojniki rozpoczynają pokaz ;:63 piwonia ślicznie kwitnie, działka zmienia się z dnia na dzień ;:63
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiolu u mnie wczoraj popadało,było już bardzo sucho,mam nadzieję,że i u Ciebie wreszcie spadnie deszcz ;:333
Pomidory w kubeczkach męczą się u mnie.Dziś może pojadę je posadzić.Sałaty w skrzyni rewelacyjnie wyglądają,a do tego samo zdrowie ;:215
Omoshiro ile ma wiosenek? Moje marzenie kiedyś,w końcu go w szkółce nie dostałam jak zaczęłam za nim jeździć ;:224
Na ostatnim zdjęciu pokazałaś klon ;:108 Ale cudny ;:167
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Tak , masz rację te "białe kula" ma się z dzieciństwa i w dodatku z babcinego ogrodu.
Są przecudne i mamy miłe wspomnienia. ;:167
Wiolu piękny i smaczny warzywnik w skrzyni...widzę raczej sałaty i chyba rzodkiewki. Czy warto odgapić taką skrzynię chodzi mi o to czy się sprawdziła.
Ogród kipi kolorami...no i te kaliny ;:oj
Cudnie i prawdziwie majowo. :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Cześć Wiolu!
Jak pogoda, popadało wreszcie u Ciebie? U nas też strasznie sucho, uż dawno i my deszczu nie widzieliśmy. Wszystko zaczyna więdnąć, nawet chwasty na miejskich nieużytkach.
Piękne są Twoje kaliny, też lubię te krzewy, taka kwintesencja (oczywiście po lilakach i konwaliach) maja. Pamiętam te krzewy jeszcze z dzieciństwa i kiedy je widzę w rozkwicie, to śmieję się do nich jak głupek.
Ależ masz sałatkową rabatę, no git. I orliki takie ładne, moje gdzieś poginęły i niewiele zostało.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witajcie kochani.
Dziś wreszcie po raz pierwszy tej wiosny padał u mnie deszcz.
Niestety krótko to trwało, bo może ze 20 minut i słabiutko wszystko podlane. Jedynie taka pociecha, że dziś nie musiałam latać z konewkami po warzywniku, ani w ogrodzie.
Wysadziłam już sporo moich rozsad trawiasto, kwiatowych i aby mi to wszystko nie uschło musiałam codziennie podlewać.
Dziś się wyraźnie ochłodziło, do tego ten mały deszczyk, więc dla takich dopiero co posadzonych rozsad warunki idealne.
Jutro jak tylko będzie to możliwe zabiorę się do dalszego sadzenia. Zostało mi tego jeszcze sporo do posadzenia: dwie palety floksa, ok. 40 dalii półpełnych z siewu, ok 100 naparstnic, jedna paleta petunii ogrodowej. Jak ja to wszystko posadzę, to chyba kręgosłupa długo nie wyprostuje. :lol:

Ewelinko, deszcz w tym roku jest wyczekiwany przeze mnie bardzo.
Chmury często przechodzą, ale bezdeszczowe. Była nawet burza bezdeszczowa. Dziwne, jak dla mnie zjawisko :roll: Wiało, grzmiało i błyskało, zrobiło się ciemno a deszczu nawet kropli.
Co do powojników, to też preferuję włoskie lub bylinowe, ale kilka wielkokwiatowych też się przyplątało. Kiedyś kupowałam oczami i sporo z nich mi padło. Zostały te najwytrwalsze. :D

Aga, u mnie większy deszczyk dopiero dziś zawitał, ale i tak szały nie było. Po takiej półtoramiesięcznej suszy musiało by ze dwa dni lać, żeby ziemia porządnie nasiąkła.
Też u Was jest plaga z tymi meszkami ? U nas tragedia ;:185
Onondaga to kalina. Jeszcze nie zrobiłam jej w tym roku ładnego zdjęcia w całej krasie i nie wiem, czy zdążę, bo widzę że przekwita.
Piwonię Sunset mam już kilka ładnych lat. Z pięc na pewno. Początkowo przez dwa lata ją przesadzałam i teraz w każdym miejscu gdzie rosła przed przesadzeniem, wyrosły mi pędy i mam w sumie trzy sztuki :D

Aniu, w tym roku za punkt honoru wyznaczyłam sobie że wreszcie zadbam porządnie o warzywnik.
Przydała by się jednak mała pomoc w postaci deszczu, bo co z tego że póki co dbam jak mogę, jak wszystko nędzne od suszy.

TOlinko, u mnie dopiero dziś popadało i to skromnie. Przydało by się jeszcze.
Sałaty wysiałam od razu do tych skrzyń, na początku kwietniia, kiedy to zaczęły się pierwsze ciepłe dni. Początkowo przykryta była białą włóknina, ale tylko dlatego, że świeżo zruszaną ziemię upodobały sobie ptaki i grzebały w niej.
Mu już od dawna zajadamy swoją sałatę :lol:

Dorotko, szkoda że nie masz do mnie trochę bliżej, to obdarowała bym Cię sałatami.
Mi wspaniale obrodziły i raczej wszystkiego nie przejemy :wink:

Mariusz, dzięki

Aniu, mój Omoshiro w tym roku 'naprodukował' kilka siewek. Dopiero niedawno je zauważyłam i od razu kilka powędrowało do doniczek.
Jak nie uda Ci się go upolować, to chętnie wyślę Ci jedną taką siewkę.
Pomidorki i papryki w kubeczkach bardzo się męczyły. odżyły szybko po wysadzeniu. Zaczęłam je również zasilać nawozem, żeby odżyskały kondycję i nabrały ładnych kolorków.

Elu u mnie skrzynia się sprawdza, ale trzeba wziąć pod uwagę to, że szybciej ziemia w niej wysycha. W upalne dni podlewałam porządnie nawet dwa razy.
Mam w niej lżejszą ziemię niż tą w ogrodzie, bo dodałam tam sporo kompostu i takiej kupnej ziemi do warzyw. Dzięki temu sałaty lepiej mi rosną niż w gruncie a rzodkiewki wreszcie zdrowiutkie i bez robali. Wiele lat nie miałam rzodkiewek, choć wysiewałam co roku. Właziły do nich robale i nie dało się jeść.

Alu, wiesz że i mi podoba się ta sałatowa rabata. A to nie wszystkie sałaty w niej rosną. Zakupiłam więcej odmian, ale już się nie zmieściły. Może jak skonsumujemy te, to posieję kolejne na drugi zbiór. :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Szybciutko wstawię jeszcze zdjęcia, które zrobiłam w ostatnich dniach.
Pierwsze skrzypce na rabatach grają teraz orliki, ale chciałam się podzielić inną cudowną wiadomością.
Rozpoczęłam sezon różany, a to pierwsza gwiazda :heja :heja :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Aga72
100p
100p
Od: 18 lip 2013, o 16:14

Post »

Wiola, ja pytałam o klon jawor Eskimo Sunset :D jak długo go masz. Plaga meszki jak żyję takiej jeszcze chyba nie było ;:185 W dzień w pełnym słońcu nie da się pracować bo atakuje meszka, wieczorem zaś odpoczynek w ogrodzie umilają komary :twisted:
W prognozach widzę deszcz, deszcz i jeszcze trochę deszczu...musi popadać i u Ciebie.
Serdeczności :wit
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Upss, to ja chyba też moją kalinę źle posadziłam ;:224 Ale zaliczyła już u mnie trzy przesadzania, to co mi szkodzi, najwyżej zaliczy czwarte :;230
Gratuluję pierwszej różyczki, u mnie sezon na róże otworzyła Eden Rose, wciąż w doniczce ;) Dalej nie wiem, jak ją posadzić, jak pnącą i udawać, że nie wiem, że u nas przemarza, czy zwyczajnie bez podpór ;:173 No dalej myślę nad tym.
Bardzo piękny pokaz orlikowy ;:215
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

No no, Wiolu, ale zaczęłaś sezon, taką panną. ;:138 Czekam na moją Jacqueline, bo kiedy kwitnie wówczas pada deszcz ;:306 (popiół na rabatach).
Piękna jest kalina, uwielbiam tego typu kwiatostany.
A piwonia to jaka odmiana?
Wioli, nasiałaś nasion, teraz męczysz się z sadzonkami ;:168
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Koperkowa pod tamaryszkiem ;:oj Boszszsz....jakież to cudne ;:oj Kiedy ja się takiej doczekam?
Powojniki przecudne wszystkie, ale Omoshiro wprost zjawiskowy ;:215 Niby biały, a przecież nie do końca. Tylko brzeżki leciutko maźnięte fioletem, a dodają mu takiego uroku. Piękne portereciki im porobiłaś ;:63
Gratuluję pierwszej różyczki, jak nas takie drobiazgi cieszą. Ale i piwonie zaczynają już spektakl :heja Sunset kupiłam sobie w tym rou i naprawdę mam nadzieję, że to będzie ona.
Jakby tafił Ci się porządny deszcz, to jak już się nim nasycisz, proszę wyślij go do mnie ;:180
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Piękne kaliny. Orliki przecudnej urody. I takie różne. Wysiewałaś je sama czy też kupowalaś sadzonki? Gratulacje dla pierwszej różyczki. W tym roku różę wcześniej zaczynają niż w roku poprzednim.
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”