Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
Ullak dziękuję:)
Macie już nie małe doświadczenie w uprawach warzyw w tym ogórków. Chciałam się Was doradzić w takiej sprawie: końcem kwietnia pisałam ogórki do pojemniczków w domu. Zrobiłam to w dwóch turach, odstęp ok tygodnia. Ogórki które siałam pierwsze są już duże i nadają się do wysadzenia w grunt, te które wyskalam później są znacznie mniejsze.
Nie wiem co zrobić czy wszystkie ogórki wysadzić obok siebie (najpierw te duże, a za jakiś czas mniejsze - gdy dorosną) czy lepiej będzie te mniejsze posadzić w jakiejś odległości (jaka odległość) by nie "łapały" chorób od tych starszych?
Macie już nie małe doświadczenie w uprawach warzyw w tym ogórków. Chciałam się Was doradzić w takiej sprawie: końcem kwietnia pisałam ogórki do pojemniczków w domu. Zrobiłam to w dwóch turach, odstęp ok tygodnia. Ogórki które siałam pierwsze są już duże i nadają się do wysadzenia w grunt, te które wyskalam później są znacznie mniejsze.
Nie wiem co zrobić czy wszystkie ogórki wysadzić obok siebie (najpierw te duże, a za jakiś czas mniejsze - gdy dorosną) czy lepiej będzie te mniejsze posadzić w jakiejś odległości (jaka odległość) by nie "łapały" chorób od tych starszych?
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Więc też mam ogórki z opóźnieniem tygodnia . Wsadzam je razem i jest git :-)Moje jeszcze na parapecie...
Czy ktoś miał problem ze wschodami u Śremskiego od legutko?
Na 7 posianych nasion, może 2 wzeszły reszta cicho.
Na 7 posianych nasion, może 2 wzeszły reszta cicho.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie kiepsko kiełkuje Julian. 

-
- 50p
- Od: 6 maja 2013, o 21:32
Ja dziś do gruntu dałem Aladyna. Na wszelki wypadek poszedł pod włókninę, bo na noc zapowiadają koło 10 stopni.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też słabo kiełkował, ale nie pamiętam producenta, a najszybsze były Octopusy. Wszystkie siane 18 kwietnia na rozsadęBobejGS pisze:U mnie kiepsko kiełkuje Julian.

Pozdrawiam Eugenia
Kiedy mogę rozsadę pikować na miejsce docelowe?
Jak pojawią się pierwsze liście właściwe?
I już zorientowałem się, że popełniłem błąd i mam po 5 siewek w kubku 300ml. ;/
Jak pojawią się pierwsze liście właściwe?
I już zorientowałem się, że popełniłem błąd i mam po 5 siewek w kubku 300ml. ;/
pochwalę się moimi ogórkami
Śremski F1, siany do gruntu w dwóch terminach 5 maja i 9 maja. Te z 5 maja są już, jak widać, na wierzchu. Niestety ziemia u mnie kiepska i nie wiem czy będą chciały rosnąć ale zobaczymy

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Niekoniecznie, i nie pikować ale wybić z kubeczka i z cała bryłka korzeniowa wsadzić. Jeśli masz więcej roślinek niż dwie w kubeczku to zrób większy odstęp między kępkami . Ogórki nie lubią jak się im grzebie przy korzeniach, tzn nie lubią pikowania, odchoruja to i mogą się nie przyjąć .Dylek pisze:Kiedy mogę rozsadę pikować na miejsce docelowe?
Jak pojawią się pierwsze liście właściwe?;/
Jeśli masz ślimaki to lepiej poczekać aż wykształca się liście właściwe, bo ślimaki bardzo lubią zjadać liscienie. Podrośnięte ogórki już im nie smakują .
Pozdrawiam! Gienia.
Pochwal się jeszcze tą linią nawadniającą ,nie widziałem takiej doł?czonymi kroplownikami,zapodaj jakiś linkxnicram pisze:pochwalę się moimi ogórkamiŚremski F1, siany do gruntu w dwóch terminach 5 maja i 9 maja. Te z 5 maja są już, jak widać, na wierzchu. Niestety ziemia u mnie kiepska i nie wiem czy będą chciały rosnąć ale zobaczymy
![]()
![]()
Jaki jest koszt?
Ja doszedłem do wniosku że z dyniowatych warto robić rozsadę dyni,cukini,melona i arbuza - przy ogórkach to zbędna procedura dlatego od kilku lat sieję podkiełkowane nasiona ogórków to powielokroć upraszcza sprawę i przyspiesza wschody...
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Też dawniej siałam ogórki prosto do gruntu, ale jak się pojawiły ślimory i w ciagu nocy nocy znikał cały rzadek ogórków, które dopiero co z ziemi wylazły podejrzewałam ptaki. Za drugim razem przykryłam włóknina i też w ciagu nocy zniknęły i wtedy znalazłam te zmory schowane właśnie pod zwojami włókniny. Od tej pory robię rozsady, jak maja 3, 4 liście właściwe wysadzam do gruntu. Podwójna korzyść; ślimaki nie opędzluja i zbiór mam wcześniejszy. Tak samo z cukinia.
Pozdrawiam! Gienia.
Mam dokładnie takie same doświadczenie i o kilku lat robię rozsadę. W tym roku zaryzykowałam
i wysadziłam ogórki wcześniej, od tygodnia rosną, w gruncie, a dynie i cukinie 4 dni temu.
Mam nadzieję, że będzie nadal dobrze.
i wysadziłam ogórki wcześniej, od tygodnia rosną, w gruncie, a dynie i cukinie 4 dni temu.
Mam nadzieję, że będzie nadal dobrze.
Pozdrawiam serdecznie.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
2 maja wysiałem cztery rzędy odmiany Allianz.Po perypetiach ze wschodami przez długo panującą suszę dopiero początkiem tego tygodnia wzeszły całkowicie.Podlewanie wężem na nich nie bardzo działało.Wschody oceniam dobrze.
Środki rzędów odchwaszczone mechanicznie,pomiędzy roślinami zrobię to jak chwaściory podrosną.

przeszkadzało w dobrym zrobieniu zdjęcia,więc musicie uwierzyć na słowo że w oddali też rosną ogórki.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie z początku miał być Julian f1 ale że kiepsko kiełkował, to wysiałem Allianz i on już nie zawiódł, więc większość, to właśnie będzie Allianz, który już wysadzony przy płotku. Zobaczymy jak się będzie piął.
W zanadrzu jeszcze wysiane odmiany rosyjskie typowo pnące ale dopiero wysiane niedawno.
W zanadrzu jeszcze wysiane odmiany rosyjskie typowo pnące ale dopiero wysiane niedawno.