Nie chcę zakładać nowego tematu bo zależy mi na małej diagnostyce. Jestem amatorem i wysadzam pomidory dopiero 3 rok. Potrzebowałbym kilku wskazówek. Ja wiem że wszystko jest gdzieś na tym forum ale może znajdzie się ktoś kto odpowie na kilka moich pytań bo w tamtym roku choć zbiory miałem spore to jednak na koniec zagościła u mnie szara pleśń - zapewne z mojej winy.
To są moje pomidorki
http://files.sztamblewski.pl/public/a75988
wysadzone jakieś 3-4 tygodnie temu do tunelu. Odmiany różne - Aussie, Big Beef, Volovie Ukho (to jest to samo co bawole serce i oxheart?) i pewnie jeszcze kilka innych. W tunelu mam ok 30 krzaków i kilka w wiadrze, które po 15.05 wysadzę do gruntu. Koło pomidorów bedą rosły dwa ogórki sałatkowe.
Ziemę mam jaką mam - dokładnie ją przekopałem a wcześniej rzuciłem niewielką ilość obornika granulowanego. Chwasty wyrzucone dość dokładnie - choć i tak pojawiają się nowe - zwłaszcza skrzyp.
Starałem się pod każdego pomidora dać ziemi z lidla wymieszanej pół na pół z torfem. Podlewam co drugi dzień - około litr wody na roślinę i mam wrażenie że to trochę mało. W tamtym roku miałem linię kroplujacą ale w tym roku się wstrzymuję i podlewam ciepłą wodą z konewki - choć z linii kroplującej było ok ale wstrzymuję się z instalacją do czasu aż zrobię jakieś lepsze sterowanie.
Rozstaw roślin to około 50x80, planuję wszystko puścić na jeden pęd. Dwa tygodnie po posadzeniu opryskałem miedzianem i planuję poźniej jeszcze jeden oprysk. Opryskałem główne dlatego że niektóre rośliny miały na dolnych liściach takie jakby plamy - uznałem że warto opryskać i potem już tych plam nie zauważyłem.
Moje pytania:
- czy dolne liście mogą leżeć na ziemi? wsadzałem rośliny dość głęboko i teraz zastanawiam się czy tych liści nie usunąć - tzn zamierzem je potem usuwać oczywiście poniżej gron ale na razie boję się że ogranicze wzrost i usuwam tylko wilki. Zamierzam prowadzić wszystko na jeden pęd ze względu na zagęszczenie.
- czy dobrze robię podsypując pomidory skoszoną trawą? Powinno ogrnaniczyć parowanie i wzrost chwastów ale jestem amatorem.
- czy sarny nie zjedzą mi pomidorów? - dośc głupie pytanie ale widzę że codziennie przychodzi koza pod szklarnię i staram się nie otweirać drzwi zbyt szeroko

może ktoś miał doświadczenie z sarnami
- jak to jest z otwieraniem tunelu? Chciałbym po 15 maja zostawiać cały czas drzwi otwarte ale co w momencie burzy/deszczu? Wtedy staram się zamykać tunel żeby mi go wiatr nie zniszczył - taką burzę miałem wczoraj.
prosze też o zerknięcie na rośliny i ocenę czy wszystko wygląda prawidłowo - widzę że u niektórych dolne liście są żołtawe. W ogóle miałem problem z nimi bo siałem z nasion i słabo im rosły - wysokie świerki mam od południa i miały mało światła ale potem przepikowałem do "doniczek" i przeniosałem do firmy.
Może ktoś coś doradzi?