Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Dorotko miła jesteś, ;:196 ładnie na zdjęciu. ;:306 Denerwujące są widoczne linie kroplujące, ale bez nich byłaby goła gleba, bez roślin. Od początku kwietnia nie spadła kropla deszczu. Moje rabatki mają jeszcze nie zruszoną glebę. Tam gdzie nawiozłam trochę gliny, jest jak skała. Boję się użyć motyczki, bo cała wilgoć ucieknie.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie dzisiaj padało,krótko ale intensywnie
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu jak u Ciebie trawy się mają, bo coś moje nie wszystkie odbijają?
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu ty zraszałaś roślinki a u mnie miały prawdziwy wodospad, nie tylko prysznic. Pierw ostrzegawczo grzmiało, zrobiło się ciemno i lunęło. Nawet grad leciał.
Na rabatach rośliny stały w wodzie. W swojej wyobraźni już widziałam ślimaki zajadające się moimi jeżówkami i ostróżkami. ;:145
Wyjeżdżałam rano do szpitala z teściem i poleciałam rzucić okiem na rabaty. Coś tam skubneły chole.. jedne. Muszę też jakieś smakołyki im rozsypać.... :evil:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Waw!! ale już czosnki masz pięknie rozwijające. :D
I orliki zaczynają. Moje jeszcze ciut.ciut.
Ogród jak zawsze piękny i w idealnym porządku.
Iryski. Lilaki śliczne.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co ja widzę! :roll: Soniu, u Ciebie czosnki już zakwitły! ;:63 Lilak fantastycznie się odwdzięczył, ;:333 irysy w pełni rozkwitu ;:215 , a jakie ładne poletko zawilców wielkokwiatowych!!! ;:138 ;:138
Deszczu życzę Twojemu pięknemu ogrodowi, a Tobie mniej roboty z podlewaniem i zraszaniem. ;:167 ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Piękna ten dywan z floksa szydlastego.
Przykra sprawa z tymi opuchlakami, ja muszę uważać przy rozsypywaniu kompostu, bo kilka larw już w nim znalazłam :twisted:
Za to widoczki w ogrodzie masz nieziemskie ;:215
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu z całego serca współczuje Ci walki z tym pędrakowym paskudztwem. Zdecydowanie to tałatajstwo plus niekorzystne warunki klimatyczne to najgorsze aspekty ogrodnictwa. Na pociechę powiem Ci, ze to co kwitnie w Twoim ogrodzie zachwyca mnie. Irysy, floksy, żurawki,zawilce. Przepiękne masz orliki.. Życzę Ci deszczu i wygranej z dziadostwem , które rozpanoszyło się pod trawnikiem
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, pewnie że tak - nawet na suchym trawniku można się pobawić :) Najważniejsze, żeby zdrowo i na własnym!
U Ciebie już czosneczki w rozkwicie! ;:oj Nie wiem co z moimi się stało... może susza im zaszkodziła, mają liscie i mikro pączki, z których sporo obeschło ;:202 W ub. roku były piękne i olbrzymie, w tym roku nie wiem czy cokolwiek z tego będzie ;:219
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło, że zaglądacie, dziękuję. ;:4

Nie byłam na uroczystości komunijnej piętnaście lat, dziś przeżyłam szok. Jednak jestem z innej epoki. Małe wesele. :shock:

Tak jak zaplanowałam, posadziłam pomidory w gruncie i donicach, 15 sztuk.
Posadziłam też nawet malutkie siewki kwiatów, już nie muszę pamiętać o podlewaniu wysychających kuwetek. Dzięki miłej forumce, mam dwie odmiany tytoniu, proso włosowate, aminek i jeszcze kilka drobiazgów. Na dzień przykryłam doniczkami, najbardziej wrażliwe, słońce pali jak w czerwcu, lipcu. Poza tym nic nie robię innego, tylko podlewam.
Zjadłam pierwszą truskawkę, coś niebywałego o tej porze. Kolejna czeka na Karola.

Obrazek

Dorotko może i ja doczekam we wtorek deszczu, takie prognozy się pojawiły. ;:224 Rośliny z pewnością by odżyły gdyby spadł ciepły deszcz.

Obrazek

Alu u mnie miskanty mają już około 30 cm. Tylko jeden Gracimillus w cieniu się chyba nie obudzi, suche resztki sterczą. ;:131 Kilka turzyc włosistych przesadziłam i też nie przeżyły. Zastąpiłam je młodymi, jak zwykle kilka wysiałam, na wszelki wypadek. ;:306

Obrazek

Olu Twój ogród odżył po takim prysznicu. ;:215 Mam osobistego zbieracza ślimaków. :wink: M zagląda na rabaty polewane wodą i kilka zawsze złapie. Niestety te, które przeżyły podżerają też jeżówki, cynie, nawet na wyrośnięte hosty się wspinają.

Obrazek

Aniu w takim tempie wszystko rozkwita i przekwita, że nie mam czasu się nacieszyć kwiatami. Czosnki Mount Everest zakwitały dwa tygodnie później od fioletowych. Teraz wszystkie na raz się pojawiły. ;:108 Mam jeszcze kilka roślin do podzielenia i rozsadzenia, ale czekam na deszcz. Chyba nigdy nie będę zadowolona z rabat, a może tylko szukam sobie pracy. :;230

Obrazek

Obrazek

Lucynko wszystkie odmiany czosnków jednocześnie zakwitły. Po raz pierwszy tak się zdażyło w historii mojego ogrodu. :shock: Zawilce wielkokwiatowe mam w pięciu miejscach i chyba już muszę ograniczać wielkość kępki. Dwie kępy rosną wokół miłorzębu i hortensji na pniu, a kolejne trzy, tam gdzie nic nie chce rosnąć. Lubie je, bo żadne plagi się ich nie imają. ;:108
Lilak zaskoczył mnie kwitnieniem. Kupiłam malutki, takie łatwiej się aklimatyzują w ogrodzie. Przycięłam go radykalnie, więc wypuścił latem dużo pędów i cieszy kwiatami. Chyba teraz zrobię podobnie, niech się jeszcze zagęści.
Dziękuję, ;:196 we wtorek ma wreszcie popadać.

Obrazek

Małgosiu kwiaty tak szybko się pokazują, że się zastanawiam, czy to naprawdę początek maja. ;:131 Marzec był przecież taki zimny. Floksy, to takie zapychacze pustych miejsc. Sadzę je wzdłuż murka oporowego na skarpie. Trochę go zasłaniają i tak mnie nie drażni. Zaplanowane rewolucje, jeszcze niedokończone, :roll: ale susza mnie wstrzymuje. Na giełdzie hurtowej też nie byłam, pewnie we wtorek się wybiorę i po deszczu posadzę trochę jednorocznych.
Larwy chrząszcza majowego, to inne paskudy niż opuchlaki. Jeszcze trudniej je wytępić. Nicienie zamówione, będziemy eksperymentować. ;:173

Obrazek

Olu mnie nic nie zniechęci do ogródkowania. :D Najwyżej nie będzie zielonego trawnika. Może nicienie trochę pomogą. M w sobotę założył czarną, grubą folię na kawałek trawy, wyczytał, że pędraki wyjdą na powierzchnię. ;:306 Jakoś nie wierzę, byłoby to zbyt proste.
Orliki samosiejki już kończą kwitnienie, a pełne, odmianowe zaczynają. :tan

Obrazek

Basiu czosnków mam chyba ze sto, a tylko 2/3 kwitnie. Część też zastrajkowała, pewnie susza latem im zaszkodziła. Wszystkiego nie da się dopilnować, a u mnie nie było 3 miesiące deszczu. Za to teraz wszystkie odmiany kwitną jednocześnie. Najbardzie j nasycony kolor mają niższe, o wysokości 50 cm, niestety bez nazwy. Żałuję, że nie kupiłam więcej, były bardzo tanie.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

O już masz irysy, całkiem podobne do moich - a moje jeszcze w pąkach ;:oj gratuluję truskawki, czy to jakaś wczesna odmiana?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalio już tylko białe irysy kwitną, fioletowe słońce wykończyło, tylko pojedyncze pąki zostały.
Niestety truskawki NN, podarowane przez sąsiadkę. Dzisiaj już kilka czerwienieje, jutro wnusio dostanie na deser. :)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,mówisz,że mało masz kwitnących roślin,ale Ty masz morze kwitnących ,i tak szybko ,u mnie jeszcze te wysokie irysy nie kwitną .cudownie wyglądają Twoje rabaty,czosnki ,orliki,azalie ,no i już truskaweczki są na nich ,przychodzi się do Ciebie jak po nagrodę ,pozdrawiam , ;:196 u mnie nic dalej nie pada , ;:223
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit Ty na pewno mieszkasz w Polsce ?
Już truskawki ?
Moje jeszcze nie wszystkie kwitną. :roll:
Iryski piękne.
Ogród z rzutem na rabaty wygląda wyjątkowo ślicznie. ;:108

Palbin...hmm...nie znam tej rośliny. :oops:
A nicienie gdzie zamawialas ??
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ale jak to truskawki? ;:oj U mnie dopiero kwitną, i to powoli :lol: Szczęściarz z karolka, ze na niego taka czeka, pewnie pokusa jest ogromna, ale kto dziecku odmówi przyjemności ;)
Piękne to morze czosnków ;:215
A ja właśnie zrobiłam ten błąd, że na rabatach rozgrzebałam ziemię i teraz jest suchy pieprz, nawet jak podlewam, to co to da? ;:218 Sadziłam dziś lewkonie w świeżo podlane i na 10 cm wgłąb już było sucho- a podlewałam wszystko przez 2 godziny. No ale ileż można z tym wężem stać? Zacznę chyba na zmianę je podlewać, byle porządnie nawodnić wgłąb ziemię.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”