W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Post »

Ale pięknie u Ciebie ;:oj Bardzo mi sie podoba. Miłe są takie dni, które nam ładują akumulatory ;:108 Ten Substral 2 w 1 masz juz wypróbowany?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

No właśnie, jak tu przejść obojętnie obok takich cudności ;:173 I tylko dziwię się trochę, że większość tulipanów okazuje taką czarną niewdzięczność ;:224
Piękne słoneczne widoczki ;:215
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

U mnie mszyce też atakują... niestety ogrom ich jest i nie mam możliwości zdejmować ich palcami... Kupiłam preparat "róża 2 w 1", ale dzisiaj oprysk zrobiłam typowym preparatem na mszyce, wieczorem będzie ciąg dalszy.
Kolorowo Aniu u Ciebie ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale tulipanowe szaleństwo ;:108
Miło popatrzeć...
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu, no i gdzie ja taką michę znajdę? Liczyłam jednak na plastikową... No nic, zawsze można zwiedzić złomowisko :;230
kupując jesienią cebule tulipanów nigdy nie wiem,czy to są kilkuletnie odmiany,czy jednoroczne.
Aniu, nie ma odmian kilkuletnich czy jednorocznych ;:185 Wszystkie tulipany są takie same. Cebula po wydaniu kwiatu obumiera, a na jej miejsce powstaje nowa. Ponieważ ta nowa musi sporo przyrosnąć, żeby wydać kwiat w kolejnym roku, zostawia się tulipanom liście tak długo, aż same nie zżółkną. Obcięcie liści wcześniej, to automatycznie mniejsza cebula. Niestety, nie wszystkie tulipany zdążą wytworzyć cebule tak duże, żeby zakwitły :( I w tym cały jest ambaras...
Tulipany Flaming Purissima u mnie już dwuletnie i kwitły wszystkie, gorzej z innymi ;:222
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, niesamowita różnorodność tulipanów u Ciebie ;:63
Wszystkie takie piękne. Żeby tylko chciały kwitnąć przez wiele lat.
Ja właśnie z tego powodu tak bardzo nie szaleję z ich zakupami. Wolę no krokusy lub czosnki, choć tulipanów też coś tam dosadzam co dwa, trzy lata, żeby nie było smutno właśnie o tej porze.
Leżaczek dla niższych osób powiadasz. Więc dla mnie w sam raz :lol:
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Aniu jakie masz piękne tulipanki i ile odmian :) aż miło popatrzeć :) hmm teraz nie pozostaje nam nic innego jak czekać na Twoje siewki i ich kwitnienia :) z moich to nie wiem czy coś będzie bo takie dziczki się porobiły :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Jak to dobrze przekonać się, że są tacy sami ludzie na świecie jak ja. Rozumiem troskę o nowo posadzone roślinki i ten lęk, że ktoś zdepcze ciężko wyhodowaną roślinkę. Szkoda, że nasze rodziny inaczej to postrzegają :wink:
Tulipany śliczne, żeby tylko jeszcze co roku chciały tak kwitnąć.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu podglądam, a tulipany szczególnie popodziwiałam. Też kupuję oczami, nie zastanawiam sie, czy za rok zakwitną. Niebiesko kwitnący kwiatek, to floks kanadyjski. Możesz dzielić, jeśli chcesz więcej, dość szybko przyrasta.
Kiedy na tym leżaczku wypoczniesz, jak działka tak dopieszczona. :)
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Moja największa ostnica wygląda tak samo.... ;:222 Mniejsze puszczają listki a ta najokazalsza stoi w miejscu.
Może niepotrzebnie ją ścinałam....Czyli kochana, czekamy obie.... ;:219 ;:131
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wczoraj po 16 pojechałam z mamcią na działkę,bo już kilka dni nie byłam,a przecież teraz każdy dzień przynosi coś nowego. Wchodząc na teren poczułam rześkie powietrze. Wiem,że zeszłej nocy padał deszcz i to solidnie. Od razu ziemia inaczej pachnie,a rośliny w tempie expresowym idą w górę ;:oj Róże mają coraz więcej listków i przyrostów. Zrobiłam obchód jak zawsze. Jude dalej kuleje,chyba koniec z nią. Inne koleżanki sprawują się dobrze. Na CPM znalazłam pozwijane liście gdzieniegdzie. Trzeba jak najszybciej wykonać oprysk. Czeka mnie pierwsze koszenie. Trawa sporo urosła. Szukałam lilii,ale tylko kilka pokazało palemki ;:65
Ostatnio w wątkach u dziewczyn czytałam,że syropek z mniszka zrobiły. Tak więc ja też go w końcu znalazłam,z dala od ulic,bo koło działki było miejsce,gdzie rzutem na taśmę uzbierałam dokładnie 487 kwiatów. Wczoraj zagotowałam wywar,no nie powiem,ale zapach nieciekawy po mieszkaniu się unosił w powietrzu. Syn skwitował...Mamo znów robisz te swoje zielsko:)
Dziś czeka mnie dokończenie syropu ;:303

Iza tak Substral stosowałam już niejednokrotnie i daje radę. Dziś może uda mi się pojechać i spryskać ;:333

Obrazek

Małgosiu swoje tulipany kupuję w marketach,jeszcze nie zamawiałam ze sklepu internetowego.
Lubię pomacać cebule i pooglądać,czy nie są uszkodzone ;:224

Obrazek

Basiu czytam,że już wytoczyłaś mszycom ciężką artylerię ;:124 Muszę się w końcu sprężyć i też zadziałać,dopóki pąki na krzaczkach jeszcze istnieją,a z każdym dniem jest ich coraz więcej.
Jakiego preparatu używasz?

Obrazek

Paula miło mi,że się podoba:)

Obrazek

Elwi no ja też takiej michy żeliwnej nie posiadam,jeszcze się nie dorobiłam ;:224 I kto by pomyślał,że w dzisiejszych czasach można kupić wszystko w sklepach,a takiego skarbu za nic nie kupię. Dlatego też pani z panem na targu tak wysoko wyceniają swoje złomy znalezione nieczęsto na śmietniku ;:218
Na portalach nierzadko można wyczaić ciekawe przedmioty do ogrodu. Czajniczki,imbryczki i dzbany,sporo tego. Ja ostatnio pęk starych kluczy kupiłam u jednego pana. Powiesiłam je przy wejściu do mojej chatki Baby Jagi:)
Dziękuję za dokładne wytłumaczenie o co chodzi z tulipanami. Mam kilka tulipanów co corocznie się pokazują i nie giną. Natomiast inne np. Klaudia ani jednego nie ma od 3 lat.
Dlatego nazywam te wierne wieloletnimi:)

Obrazek

Wiolu co roku coś dokupuję na jesieni,to się troszkę tych kolorków nazbierało :uszy
Ja nie kupuję dużo,więc nawet jeśli po pierwszym roku ponownie nie zakwitną,to nie martwię się na zapas. Po prostu dokupuję kilka paczek i po kłopocie. Gorzej mają te osoby,które tworzą przepiękne kompozycje,a potem klapa,bo pomyłkowo inna odmiana zakwita.
Leżaczek dwa razy użyty jak na razie,ale dłużej niż 10 minut na nim nie poleżałam ;:108

Obrazek

Mariusz tulipanki jeszcze ostatnimi siłami się trzymają,ale już pomału ustępują miejsca orlikom,azaliom i różom. Siewki już powywożone w większości na działkę,pomidory jeszcze czekają na balkonie. Twoje się nie udały?

Obrazek

Alicja oczywiście,że martwię się o rośliny nowo posadzone to już w ogóle pilnuję:)
Tulipany co roku sprawiają niespodziankę,bo np. wyrasta odmiana,która dwa lata nie kwitła,ale w ilości 1 szt.

Obrazek

Soniu na leżaku mało co leżę,ale mimo wszystko to dobry zakup. Czasem trzeba odsapnąć :wink:
Może na fotkach nie widać,ale mam na rabatach takie kożuchy niskiej trawy,ile ja się tego nawyrywam. Chwasty po wczorajszym deszczu mnie chyba prześcigną :pogon

Obrazek

Olu te małe ostnice ładnie przyrastają,z kolei okazałe niestety mają puste gniazdo w środku,a po bokach coś wypuszczają. Będę musiała je chyba usunąć,bo śmiesznie to wygląda ;:222
Na razie jeszcze poczekam razem z Tobą Olu:)

Obrazek

Pierwszy pączek na Gertrude jekyll ;:138

Obrazek

Nevada nawet kolorek widać

Obrazek

Obrazek

Okno życia ...a w nim nasturcja,o której zapomniałam,że posiałam....

Obrazek

Pęk kluczy do naszej chatki i komnat ;:306

Obrazek

Dalia puszcza zielone

Obrazek

Lewkonie u mnie po raz pierwszy,ciekawa jestem spotkania z nimi...

Obrazek

Mniszek nareszcie dorwałam go z dala od spalin...

Obrazek

Gotujemy...

Obrazek

Pokrzywa przy okazji zerwana

Obrazek

Lubczyk...ach ten zapach...

Obrazek

Miłego weekendu kochani ;:3
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam no to miodek z mniszka zrobiony ja wybieram się jutro lub w niedzielę i tez będę robiła mam stałe miejsce z dala od drogi Dalia Ci już ładnie wychodzi, a ja dopiero posadziłam bo się bałam czy nie za wcześnie, róże taż maja pąki tak jak u mnie w tym roku wcześniej jakoś, ale za to dłużej będą kwitły. Pozdrawiam miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Wiosna pędzi do przodu a pogoda jej sprzyja ;:215 . Widzę, że masz Gertrude a ja miałam na nią smaka i w końcu zrezygnowałam ;:218 . Nie bardzo wiem, czy nadaje się na pergolę czy lepiej ją na kracie przypinać ?? Podobno da radę zrobić z niej małą pnąca ale nie wiem. Ciągle nad nią myślę bo to wczesne kwitnienie i mocny zapach mnie zachęca ;:224 . Czy powiesz mi coś w tym temacie ?? Może zachęcisz lub zniechęcisz do kupna :lol: . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Co będziesz Aniu robić z mniszka i pokrzywy ??
Ech te cudne pełne tulipany. ;:167
Serduszke podziwiam. I mnie krotkotrwala.po zimie już mi dwa razy przepadają. 3 raz już jej nie będę kupować. Mam tą niższą i ta ładnie rośnie. ;:108
Bratki piękne.
Dalia już widoczna. ;:215
Aż muszę do swoich zajrzeć.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, ciekawa jestem co będziesz robić z pokrzywy :D
Mniszek jak się gotuje to faktycznie ma specyficzny zapach. Moje dzieci też stwierdziły, że śmierdzi w domu. Potem jak dodasz cytryny i cukru, to zyskuje całkiem dobry smak.
Nasturcje dopiero dziś posiałam. Nie za poźno ? Całkiem o niej zapomniałam i dziś rano gdy przeglądałam nasionka do wysiania, to znalazłam jeszcze paczuszkę nasturcji. :roll:
Gapa ze mnie, ale tyle tych nasion do wysiewów miałam w tym roku że już się gubię i zapominam :)
Szepnij słówko jak się miewają szałwie i farbownik :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”