Uprawa melonów cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Uprawa melonów cz. 2

Post »

Nie uprawiam melonów. Zwróć uwagę, że pozostałe pierwiastki są w czystym składniku, więc może zaistnieć potrzeba przeliczenia na postać tlenkową. Problemem też może być jednostka bo te liczby są w mg/dm3 i trzeba będzie przeliczyć na m2.

Obrazek
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kaLo pisze:Nie uprawiam melonów. Zwróć uwagę, że pozostałe pierwiastki są w czystym składniku, więc może zaistnieć potrzeba przeliczenia na postać tlenkową. Problemem też może być jednostka bo te liczby są w mg/dm3 i trzeba będzie przeliczyć na m2.

Obrazek
Dzięki i za to. Znam te wszysatkie niuanse ze studiów (rolnictwo) i pracy zawodowej. Więc całe przeliczanie nei jest aż takie problematyczne dla mnie. Bardziej właśnie liczyłem na jakieś dawki, które od Ciebie dostałem, oraz terminy stosowania. Te 2 na logikę wezmę albo poszukam dynię i z nich ściągnę.

Dzięki jeszcze raz!
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

kupniulaUK Melony traktuję tak samo jak ogórki z rozsady. Z tą różnicą,że melony sadzę w większych odstępach niż ogórki. Tabelka potwierdza,że ogórki i melony mają zbliżone zapotrzebowania. Natomiast arbuzy udają mi się , traktowane na równi z dyniami i kabaczkami. Ja bazuję na nawozach organicznych. Mieszkam na wsi typowo rolniczej,więc złoża mam dosłownie za miedzą :) . Sama też chowam trochę drobiu.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Według mojej starej i mądrej lektury pt.Gospodarstwo przydomowe, wydanej w 1986r (600zł kosztowała :) ) mogę podać zalecenia dla ogórków, które według mnie, również można wykorzystać w uprawie melonów.
*obornik zastosować jesienią lub kompost wiosną w ilości 30-40kg na 10m kwadratowych.
*nawozy mineralne przed siewem na 10m kw :0,2-0,3kg saletrzaku (25%N); 0,35-0,40kg superfosfatu (18% P)i 0,20-0,30kg siarczanu potasowego (50%K)
*nawożenie pogłówne saletrą amonową(34,5%N) w dwóch dawkach po 0,10kg na 10 metrów kwadratowych.
Teraz pozostaje tylko dobór nawozów mineralnych obecnie dostępnych w odpowiednich proporcjach lub zastąpienie ich nawozami organicznymi (gnojówki zwierzęce i roślinne).
Wysiałam w tym roku 2 odmiany: Junior i z nasion wybranych z kupnego melona,na oko podobny do Seledyna , bardzo mi smakował. Ciekawa jestem jak się uda w moich warunkach. Posiane do doniczki tydzień temu bez podkiełkowania. Po odgarnięciu widać że póściły kiełki, więc mam nadzieję że wnet zaczną wschodzić.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Dziś przygotowałam grządkę pod melony, przykopany kurzeniec i wyścielona starym dywanem ( recykling ) Ponieważ rozsada słabo mi powschodziła, dosieję nasiona do gruntu.
ewamaria
100p
100p
Od: 9 sie 2012, o 10:01

Post »

Melony uprawiam trzeci rok, z rozsady, traktuję je jak jak ogórki, z tym, że rozsadę melonów wysiewam wcześniej. Na przełomie marca i kwietnia szykuję im grzędę, przekopuję i daję (hojnie) przekompostowany obornik (takie "masełko" - sterta z trudem zdobytego obornika końsko-bydlęcego leży w kącie ogrodu przykryta grubą folią budowlaną), ogórkom rzędowo, a melonom w gniazda (tam gdzie będą rosły), zasypuję ziemią, potem kładę czarną agrowłókninę, żeby ziemia się ogrzała (no i nie mam kłopotów z chwastami). Rozsady idą do gruntu jak już nie grożą przymrozki. Na początku okrywam rozsady białą włókniną (czarna leży cały czas). I to im wystarcza, żadnych nawozów już potem nie daję. Na plony nie narzekam.
markosc
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 kwie 2017, o 17:37

Post »

jutro lub pojutrze posadzę swoje pierwsze melony :)
I tu pytanie- gdy sadzę pomidory ,to opryskuję liście od spodu miedzianem -czy rozsady melona też opryskujecie ?
Awatar użytkownika
Agnieszka1234
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 09:27

Post »

Witam

czy przycinacie swoje melony za trzecim liściem?

Pozdrawiam serdecznie

Agnieszka1234
ewamaria
100p
100p
Od: 9 sie 2012, o 10:01

Post »

Ja nigdy nie opryskiwałam dyniowatych przed wysadzeniem.

Obcinanie głównego pędu u melonów podobno przyspiesza owocowanie (melon owocuje na pędach drugiego rzędu). Tak samo usuwanie później jałowych pędów. Niektórzy zalecają tak samo traktować arbuzy i dynie (ja nigdy ich nie obcinałam).
Niedawno przeczytałam artykuł, że już odchodzi się od tego przycinania, ponieważ ilość pędów ma znaczenie dla produkcji cukru w dojrzewających owocach.

W tym roku połowę melonów pozostawię bez przycinania, zobaczymy jaka będzie różnica w szybkości owocowania i smaku.
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

ewamaria pisze:Ja nigdy nie opryskiwałam dyniowatych przed wysadzeniem.

Obcinanie głównego pędu u melonów podobno przyspiesza owocowanie (melon owocuje na pędach drugiego rzędu). Tak samo usuwanie później jałowych pędów. Niektórzy zalecają tak samo traktować arbuzy i dynie (ja nigdy ich nie obcinałam).
Niedawno przeczytałam artykuł, że już odchodzi się od tego przycinania, ponieważ ilość pędów ma znaczenie dla produkcji cukru w dojrzewających owocach.

W tym roku połowę melonów pozostawię bez przycinania, zobaczymy jaka będzie różnica w szybkości owocowania i smaku.
Dzięki za radę! W Wielkiej Brytanii cukry są problemem to w takim razie ich nie będę przycinał :)
Persej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2017, o 18:10

Post »

Witam, mam pewien problem z melonami, mam rozsadę na parapecie od południowej strony, rosną ładnie jednak na liściach kilku sadzonek pojawiają się takie jakby zasuszone plamy, które pojawiają się od zewnątrz liścia. Czy ktoś podpowie co to jest i jak się tego pozbyć? Dodam, że melony sadzę pierwszy raz i jeszcze nie jestem w temacie do końca.
Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek

Obrazek
3emfipa
50p
50p
Od: 25 kwie 2017, o 14:25

Uprawa pionowa melonów

Post »

Witajcie, w tamtym roku z powodzeniem uprawiałam pionowo ogórki i melony. W tym roku planuję powtórzyć manewr. Stąd moje pytanie, jaki rozstaw między roślinami?
W uprawie pionowej nie ma chyba sensu zostawiać 1mX1m. Znów JEDYNE źródło jakie znalazłam na ten temat mówi, że 20cm odstępu wystarczy, co zdaje mi się dość mało.
Ktoś ma wiedzę/doświadczenie w tym temacie?
RODBiala
50p
50p
Od: 21 mar 2014, o 17:36

Post »

Melon wymaga 0,5 m2 miejsca czyli 2 rośliny powinny być na 1 m2.Osobiście mam czarną agrotkaninę 1,6 metra szerokości - 8,5 metra długości i zrobiłem w niej otwory parami co 50 cm w równych odległościach od brzegów. Całość po posadzeniu przykryłem włókniną. Co do cięcia -sadzonkę melona gdy ma 5-6 liści właściwych tniemy za 3 liściem przyśpiesza to wypuszczenie pędów owoconośnych. W zeszłym roku tego nie zrobiłem i miałem mało owoców w tym roku rozsadę mam przyciętą i widzę że ładnie się rozgałęzia...
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja sadzę melony w rzędzie co 40 cm 1-2 sadzonki, zależy jak mi wykiełkują. Uprawiałam sadzonki cięte i bez cięcia i wielkiej różnicy nie widzę. W tym roku część posiałam bezpośrednio do gruntu i też będzie dobrze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
markosc
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 kwie 2017, o 17:37

Re: Uprawa pionowa melonów

Post »

3emfipa pisze:Witajcie, w tamtym roku z powodzeniem uprawiałam pionowo ogórki i melony. W tym roku planuję powtórzyć manewr. Stąd moje pytanie, jaki rozstaw między roślinami?
W uprawie pionowej nie ma chyba sensu zostawiać 1mX1m. Znów JEDYNE źródło jakie znalazłam na ten temat mówi, że 20cm odstępu wystarczy, co zdaje mi się dość mało.
Ktoś ma wiedzę/doświadczenie w tym temacie?
ogórki po sznurku sadziłem co 25cm
Melony uprawiasz też po sznurku?nie zrywają się owoce?Jak wysoko "idą" i jaka odmiana?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”