Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

:wit Witajcie!
Nie będę się wyrażała, ale z ochotą bym sobie ulżyła. Wyobraźcie sobie, że ktoś mi zakosił wszystkie gazanie. Jestem wściekła. Temu komuś życzyłam przez cały dzień tyle złych rzeczy, że jeśli choć 1% się sprawdzi, to ten ktoś długo będzie żałował swoich postępków. A jeśli myśli, że u mnie gazanii nie będzie, to się mocno zdziwi. Kupię sobie na ryneczku chociaż z pięć, bo bez tych kwiatków, tak jak bez heliotropów, moja działka nie istnieje.
Dziś było potwornie gorąco, środek lata, nie początek maja, 29* w głębokim cieniu. Bałam się, że się roztopię. Dookoła słyszałam pomruki burzy, raz nawet głośno zagrzmiało i przez jakieś 5 minut padał deszcz. Ale jak padał! Między kroplami można było spokojnie slalomem pomykać. Niestety, biegałam z konewką. Z konewką, bo nie chciało mi się węża rozwijać, a z koneweczki podlewać lubię.
Z racji podwójnego święta pozwoliłam sobie na byczenie się i oddałam się lekturze. Nawet poplotkować nie było z kim, bo wszyscy obecni na działkach sąsiedzi mieli gości i musieli ich bawić tudzież karmić i poić.

Zakwitła pierwsza krzewuszka.
Obrazek

ObrazekPełny szafirek jakiś taki niezgraba.

ObrazekZaczyna pierwiosnek japoński.

Pierwszy orlik, jeden z niewielu, większość po zimie się nie pokazała.
Obrazek

Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny, ale wybaczcie mi, ;:180 ;:180 ;:180 proszę, ale dzisiaj Wam nie odpowiem ani do Was nie zajrzę. Nagle ni z gruszki, ni z pietruszki rozbolała mnie głowa. Muszę się położyć. Jutro zostaję w domu, więc wygospodaruję więcej czasu dla Was. Dzisiaj ślę Wam ;:79 ;:79 ;:79 ;:cm ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:( Współczuję Lucynko, że Cię tyle przykrych rzeczy dziś spotkało ;:185 ;:168
Na szczęście jutro będzie tylko lepiej ;:167 ;:168
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko...przykra sprawa z gazaniami, tyle nad nimi opieki a ktoś przyszedł po cudze i na gotowe. :wink: U nas także zdarzają się takie przypadki. ;:173 . Pozdrawiam i życzę aby główka przestała boleć. ;:168
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Złodziejstwo roślin u nas już nie spotykane na ROD... Generalnie nowi działkowicze nie są zainteresowani roślinami a Ci starsi już też nie :roll: ... Więc nie słychać o kradzieżach..Na cmentarzach natomiast to się zdarza . ;:108
Pogoda dzisiaj się zmieniła ,wydawało się że rano popada ale już ;:3 przyświeca choć temp. na szczęście niższa..wczoraj po południu było 32 st.C :shock: ...Czekamy na deszcz,który nie padał od kilku tygodni...
Zaraz się wybieramy..eM zmienia opony ;:131 na letnie...

Miłego dnia! :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Lucynko po wczorajszym upale możesz być odwodniona (co nic w tym dziwnego) więc wypij elektrolity i mnóstwo wody (z cytryną jeżeli lubisz). Jeżeli organizm jest odwodniony to jego dobre nawodnienie może potrwać nawet do roku i to solidnego picia i alkalizowania.
Ja tak miałam,teraz upały nie robia na mnie wrazenia,nie mam migren a za to dużo energii!! Polecam z całego serca!

-- 4 maja 2018, o 09:39 --

A ogródek kwiatowy masz cudny; bardzo radosny i piękny kolorystycznie! Ja dopiero się uczę na temat kwiatów i jak je dobierać, sadzić i pielęgnować, stąd tez znalazłam sie w twoim rajskim ogrodzie. Dziękuje że się dzielisz z nami !!!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko szkoda twojej pracy i niech się złodziej udławi tym co ukradł :oops: z pewnością go nie uszczęśliwia...Twoje orliki jakieś takie rozbudowane piętrowo, moje jakieś ledwo, ledwo od ziemi ... a pierwiosnek japoński ma niesamowity kolor ;:138 zrób mu fotkę jak będzie w pełnym rozkwicie... proszę ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Wprawdzie już późna pora, ale najpierw odrobiłam zaległości w Waszych wątkach, zanim przydreptałam do własnego.
Zgodnie z obietnicą odpowiem na wszystkie wpisy. Wczorajszy ból głowy związany był zapewne z nadciągającą burzą, która nawiedziła nas nocną porą. Potężnie grzmiało i zlało, na szczęście tylko deszczem.
Na działce dzisiaj nie byłam, ale nie żałuję, bo było chłodno, a roboty na teraz nie mam, więc nie miałabym czym się rozgrzać.
Zbliżają się imieniny M, to powolutku zaczęłam przygotowania do przyjęcia dość licznych gości.

Iwciu - jak widać, nierówno natura obdziela pogodą, ale za to nazajutrz i ja miałam 29*.

Moniczko - załatwione.
Misia bawi się myszami tak długo, jak długo widzi oznaki życia. Jeśli jej nie uciekną, tylko giną potraktowane jej ząbkami, to po prostu zostawia i wyrusza na poszukiwanie kolejnej "zabawki".
Masz rację, każde jutro przynosi lepsze czasy, dziękuję. ;:196

Kasiu [vimen] - dalię kupiłam już zapączkowaną, bo podobała mi się z uwagi na ciemne liście i łodygi, a takiej jeszcze nie miałam.
Zimnych ogrodników nie chcę! A skoro ja ich nie chcę, to nie ma prawa ich być. ;:185

Ewuniu [ewarost] - no proszę, nawet kotki dzielą się z rodzeństwem. ;:215 Gdyby jeszcze wszyscy ludzie zachowywali się tak jak zwierzęta....
Jakiś czas jeszcze upłynie w oczekiwaniu na towarzysza zabaw, nic na to się nie poradzi. Jak widać, nie tylko my potrafimy tęsknić i czekać.
Dziękuję, kochana i Tobie również spokojnego maja życzę. ;:196 Zwierzaki wymiziane z naddatkiem, zwłaszcza kota, która gramoli się na moje kolana, gdy tylko usiądę sobie na kanapie.
Niewiele moich orlików przeżyło, to starają się pokazać, że są. A poważnie, to widocznie lubią gliniaste podłoże.
Pierwiosnek japoński kwitnie po raz pierwszy i też jestem ciekawa, jak będzie wyglądał w pełnym rozkwicie. Zdjęcie oczywiście będzie. ;:108

Marysiu [Maska] - moja dalia "przyszła" do mnie z pączkami, to musiała je przecież rozwinąć.
Kupiłam taką u kobitki na ryneczku, bo zainteresował mnie ciemny kolor liści i łodyg.
Powiem Ci w sekrecie, że nacieszyć się nie mogę tą moją malutką działeczką, :tan tym bardziej że w ubiegłym roku mało miałam na to czasu.
Buziaczki. ;:196

Ewelinko - nie będzie przymrozków, nie mają prawa się pojawić, bo będę biła. ;:306
A tak poważnie, to wszystko się może zdarzyć.
U mnie suszy jeszcze nie było, ale deszczyk bardzo się już przydał.
Dziękuję, kochana i wzajemnie cudownych chwil życzę. ;:167

Beatko [Beaby] - mnóstwo zdjęć astrów znajdziesz w moim poprzednim wątku, trudno mi jest teraz wstawiać ich fotki, ponieważ robiłam portreciki poszczególnych kwiatków.
Wszystkie sadzonki nie doczekały wiosny, zawsze część ginie "po drodze", a ponadto wiele mam pustych miejsc, bo dużo roślin mi wymarzło i wygniło. ;:7

Soniu - te tulipaniki wyjątkowo u mnie wytrzymały, nie zgniły zapewne dlatego, że potężny sąsiedzki orzech włoski, który rośnie tuż za siatką, wypił nadmiar wilgoci. W ogóle wszystkie moje kwitnące tulipany czy narcyzy znajdują się w pobliżu tego drzewa.
Mam nadzieję, że to już lato.... Nadzieja - matka głupich, ale ponoć jak każda matka kocha swoje dzieci. ;:306
Floksiki u mnie też stworzyły wielkie poduchy, które z daleka przyciągają wzrok i cieszą oko. ;:138
Dziękuję i wzajemnie radości z ogrodowych poczynań życzę. ;:196

Zuziu - gdybym wsadziła gazanie na rabatę, to pewnie by nie zginęły, a ja głupia zostawiłam je w doniczkach przed tunelem. ;:223
Dziękuję i wzajemnie pozdrawiam. ;:167

Maryniu - straciłam gazanie z własnej winy, ponieważ zostawiłam je przed tunelem w doniczkach. Z rabaty pewnie by nie zginęły.
U mnie porządnie zlało i na jakiś czas wystarczy. Życzę Tobie deszczyku wiosennego. ;:167

Igalo - witam serdecznie nowego Gościa! ;:180
Nie mam kłopotów z nawodnieniem organizmu, ponieważ bardzo dużo wody wypijam, a ból głowy związany był z nadchodzącą burzą. Po burzy jakby ręką odjął. Nie mniej pięknie dziękuję za dobrą radę i będę do tej wody dodawać cytrynkę. Z miętą dla poprawienia smaku. ;:306
Ogródka uczę się już kilkanaście lat i jeszcze dużo mi brakuje, ale serdecznie Ci dziękuję za dobre słowa. ;:167

Na dobranoc rzut okiem na działkę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Bardzo lubię tą zmienność w ogrodzie. Jedne roślinki idą na spoczynek inne się budzą.
Ja dziś mam imieniny :) Razem ze strażakami obchodzę  ;:138 Ale świętowałam ładując do wysokich skrzyń ziemię. Przewaliłam kilka taczek ;:306 Posadziłam też Tacie kwiatki i ogólnie miło spędziłam dzień z Rodzinką. U nas też zimno było dziś. Jeszcze jutro i później ma być już cieplutko znowu :)
;:167 ;:168
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Lucynko ;:196
Szkoda tych Twoich kwiatuszków. Z tymi złodziejami to skaranie Boskie, u nas na działkach też codziennie gdzieś się włamują. Nie jestem w stanie tego pojąć ;:223
Z przyjemnością pospacerowałam po Twojej działeczce, zapowiada się sporo kwitnień ;:108
Ale ciekawi mnie to co Ty robisz, że nie masz chwaściorów ;:131

Krzewuszka urocza - u mnie też już jedna o różowych kwiatach zaczęła kwitnąć.
Orliki chyba w części mi wypadły po zimie, bo jakoś nie widzę żeby było tyle, co nasadziłam w zeszłym roku.

Życzę zdrówka i dobrego samopoczucia ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna krzewuszka,kwiat ma bardzo dorodny.U mnie orliki mają się dobrze po zimie,zasiały się nawet w miejscach,gdzie niekoniecznie być powinny,mam więc mnóstwo duetów;azalie w orlikach,jałowce w orlikach,hortensje w orlikach itd,itd ;:306
Szkoda gazanii. Ale nie wyrzucaj sobie,że nie wsadziłaś, m e n d a nie powinna ruszyć i już ;:222
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko :wit
ale masz wypielęgnowaną działeczkę, rabaty.czyściusieńko, wyplewione.Rośliny kolorowe, pięknie rosną.
Szafirek pełny i ja mam.Tylko mój chyba mniej rozwinięty.
pierwiosnek japoński bardzo mnie zauroczył.Cudny. ;:173
I orliki juz masz w rozkwicie.Moje jeszcze w pączkach.
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Witam nocną porą, jestem potwornie zmęczona to sen mi przerwało, ;:19
Jest mi bardzo przykro że często masz okradzioną działkę , moje gazanie pięknie rosną z nasion które otrzymałam od Ciebie ;:196
Obdzieliłam sąsiadki wszystkimi nasionami , tak że będą rosły w wielu miejscach i nic się nie zmarnuje. ;:333
Jestem prawie już obrobiona . altana wysprzątana kończę sadzenie ale chwasty już dają popis i muszę działać na kolanach. ;:145
Dobrze że eM już przychodzi na działkę i stara się pomagać a jest co robić. ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Wyprzedziłaś mnie Lucynko! u mnie krzewuszki dopiero maja pączki, a u Ciebie rozkwit!
Czy ten pierwiosnek japoński zimuje u nas? śliczny jest :D
Wiem, że Cię cieszy działeczka, a ona się odwdzięcza i kolorów coraz więcej :D
Szkoda gazanii a temu co leci na cudze życzę, żeby Twoje życzenia się spełniły. Ja w tym roku nie mam gazanii, bo rok temu liście były a kwitły dopiero we wrześniu. Heliotropy mam i ten z zeszłego roku przetrwał i nowe sadzonki...malutki ale są :D jak pójdą do gruntu to je podkarmię i powinny zakwitnąć :D To dzięki Tobie Królowo Heliotropów ;:196
Miłego wypoczynku i niech Cię głowa nie boli ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, dobrze, że już po migrenie... mam to samo jak burza się zbliża. Krzewuszka już w kwiatach? Wszystko idzie w tym roku ekspresem i praktycznie równocześnie ;:oj Wiosno trwaj! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko..działeczka wypielęgnowana, kwiatki kwitną..z jednymi się żegnamy inne z radością witamy i tak się kręci. ;:oj . Ja dalej na działeczce, pogoda piękna tylko problemy z internetem ( zasięg ). ;:219 . Dziś ja się kręcę po działeczce i szukam miejsca gdzie złapać zasięg ;:306 . Pozdrawiam , miłego wypoczynku ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”