Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Krzaczki cudne, szczególnie ten z delikatnymi kwiatkami na pierwszej fotce. ;:215
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, nic nie zmieniaj! Cudowne letniowiosennociepłe powiewy! ;:167
Fajniutkie nowości kupiłaś!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu co do hortensji to oczywiście spróbuję - może mi coś z tego wyjdzie, dla Ciebie na moją pociechę :)

Serduszka jako sznur bielizny z majtasami - ciekawa wizualizacja ;:306

Ale ja widzę, że Twoja wiosna przegoniła już moją ;:108 Moje orliki dopiero co niektóre w pąkach, maki jeszcze nawet ich nie pokazały - za to mam co podziwiać u Ciebie ;:215

Gratuluję pierwszego iryska - uroczy, a te jego niebieskie bokobrody ;:oj
Pozostałe kwiatuchy też urocze i cieszą oko niezmiernie

Psiaki ;:215 proszę je wyczochrać w moim imieniu

Pozdrawiam serdecznie i ślę ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Maryś! Staram się odrabiać zaległości i ciężko mi to idzie. Palce nie chcą współpracować z głową. ;:224
Twój ogród dość znacznie wyprzedza moją działkę pod względem ilości kwiecia. ;:65 Tobie większość wczesnowiosennych już pozostała wspomnieniem, u mnie te same rośliny albo właśnie kwitną, albo dopiero zakwitają. ;:108 Jednak nie krzywduję sobie z tego powodu, bo dłużej można roślinki podziwiać. ;:303 Choćby i na fotografiach. ;:333
Mam malutkie pytanko. Te szczotki do mycia butelek na czwartym zdjęciu to co to takiego?
Moja aronia w tym roku też popisuje się ogromną ilością kwiecia. Będzie dużo pysznej zdrowotnej naleweczki. ;:138
Masz piękne pierwiosnki, a dokupione jeszcze wzbogacą Twoja już nie ubogą kolekcję. ;:215

Niech maj będzie podobny do kwietnia i przyniesie Ci dużo radości. ;:196 ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,dzień był piękny ,troszkę odpoczęłam ,ale nie byłabym sobą gdybym chociaż jednych taczek nie wywiozła,Twój ogród pięknie zakwita ,tak wszystko przyspiesza a ma być jeszcze cieplej tylko bardzo sucho przynajmniej u mnie ,wczoraj trochę podlałam ,ale dzisiaj wszystko wysuszyło,czy u ciebie coś popadało ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam po pracowicie spędzonym święcie pracy :D Skręcona pergola chociaż nie uwieczniona, kiełbaska na ognisku z pifkiem spożyta, trochę traw znowu wylądowało na kurzym wybiegu.
Zrobiłam gnojówkę z resztek chrzanu, który ucierałam na święta i dzisiaj ją poczułam....cuchnie padliną a niestety działa na brunatną zgniliznę....której na szczęście nie mam ;:oj gdzie to teraz wylać?
Poza tym większość róż ma zwinięte liście, a niektóre już zaczynają atakować mszyce. Na wiosnę robiłam cytrynówkę i ekologicznych cytryn i wytłoki zostawiłam zalewając wodą. Dzisiaj odcedziłam i w proporcji 1:10 opryskałam wszystkie róże ...zobaczymy co z tego wyniknie :D

Mirciu krzew to gratis do domu! Psiaki przy okazji wygłaskam, bo w nawale zajęć do woliery nie mam czasu iść. Z zewnątrz artysta Sati nie pozwala pogłaskać Loli bo tylko on wszędzie wciska pycho ;:306
Ja tez choruję na pierwiosnki :shock:

Aniu nie wiem jak to jest, ale idę do ogrodu i coś jest w pąkach....wracam a to już rozkwitło ;:oj W tym upale tak wszystko szybko przekwita.
Dziękuję żeby tak jeszcze popadało majowo ;:333

Maryś może go ochrzcisz? bo jest u mnie jako nn! Zakwitła mi goryczka od Ciebie ;:168

Basiu nie martw nie ma szans nic zmienić :D Zapraszam ;:180

Beatko jak się uda...ja dzisiaj zrobiłam sadzonki z tamaryszka francuskiego... może będziesz chciała :?:
Z tą serduszką raz mi się tak skojarzyło i zostało ;:306
Wiosna tak pędzi że mam ją ochotę zatrzymać ...ale jak!!! Widziałam pączki na różach i na liliowcach i to nie na tym majowym.
Dzisiaj kolejny irysek dał popis, ale gdzieś mi zginęły te wczesne :cry:
Pieski wyczochram przy okazji, bo opieka nad nimi należy do M (karmienie) i młodych (spacery) :D
Dziękuję i przesyłam serdeczności Obrazek

Lucynko u mnie też narastają zaległości, co się odrobię to znowu przepadam...tzn padam wieczorem a rano nie wszystko zdanżam ale chyba sobie wybaczymy, bo w końcu kiedyś się odrobimy.
Szczotki o które pytasz to maki wschodnie (bylinowe), zaraz zakwitną ;:oj
Kwiaty kwitną bardzo krótko w tym roku, np moja sangwinaria kwitła chyba jeden dzień, bo szłam bez aparatu jak ja zobaczyłam, a na drugi dzień szukałam bez skutku ;:223
Dziękuję pięknie poproszę w więcej deszczu w maju! Tobie cudownego maja, wspaniałych kwitnień i zdrówka Obrazek

Martusiu niestety u mnie nic ani kropelki! jedynie z węża wczoraj podlałam i jutro zaplanowałam rano podlewanie, bo sucho okrutnie. Musiałam coś przesadzić bo przeszkadzało żeby wsadzić pergolę, to caluśki dołek 20 cm suchy jak proch. A kwiatki tak się spieszą jakby w lipcu miała być zima :wink: Dobrej nocy i nie przepracowuj się Obrazek

No to spacerek po ogrodzie, bo nowego kwiatki znalazłam!

kłokoczka południowa...z nasion nic mi nie wykiełkowało ;:131

Obrazek

kapusta syberyjska kwitnie

Obrazek

kukliki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

moje pomidory

Obrazek

aronia

Obrazek

tamaryszek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

trzmielina oskrzydlona

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu ale pięknie i kolorowo u Ciebie ;:333 Nie wymieniam bo wszystko mi się podoba ;:215
Wszystko tak się śpieszy i kwitnie ze nie wiadomo na co patrzeć , co focić :D
Piszecie z Lucynką o zaległościach - ja to dopiero mam zaległości m chyba dopiero w zimie nadrobię :oops:
Psiaki do wygłaskania a szczególnie Lola .
Pozdrawiam serdecznie i cieplutko ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Kapusta syberyjska z twoich nasion już urosła.Dziękuję.
Czy takie małe listki to już mogę spróbować?
Kwitnie na drugi rok ?

Korzeń tej kapusty zmielony i wysuszony to górnicy to tabaki wsypuja i kichają potem ,żeby oczyścić płuca z pyłu.
Potem trzeba iść na piwo. Wujek był u mnie to się dowiedziałam.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu dziś tylko głaski dla zwierzaków (psiaków i kotków) ;:168
Zbyt szybko odchodzą za Tęczowy Most więc trzeba im jak najwięcej czułości ;:167
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś kolory, kolory cudne, w tym roku wszystko tak szybko rozwija się, mam orliki malutkie z liśćmi a już kwitną jutro zrobię zdjęcie to pokażę w wątku.
A nowości też masz ciekawe.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu ależ u Ciebie wszystko pięknie kwitnie! Ten brązowy irysek cudny, a orliki prześcignęły moje. Z tym krótkim kwitnieniem to masz rację, do tego większość szybciej niż zwykle. U nas rzepaki są w pełni kwiecia, a wczoraj zauważyłam, że lipy stoją w blokach startowych ;:202 M rozmawiał dziś z kolegą pszczelarzem i ponoć za Brzegiem akacje też formują kiście z pąkami. Ten wiciokrzew biały NN to jest mocno pnący, czy może taki bardziej sztywny? Bo mam takiego jakby bardziej "krzaczastego", może znajdę nazwę.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dzień dobry Marysiu :wit
Patrząc na zdjęcia Twoich roślin wpadam w zachwyt nad bogactwem odmian, gatunków i kolorów, a na widok kwitnących owocowych aż mi ślinka cieknie :)
Czy na tym zdjęciu Obrazek jest ostrokrzew?
Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w kolejny świąteczny dzień Obrazek

Wczoraj cały dzień poświęciłam na przygotowania do dzisiejszego spotkania rodzinnego z okazji przełożonych z kwietnia imienin M. Dzisiaj musiałam nakarmić, a raczej napoić ogród więc zdjęcia niestety będą wieczorem Obrazek W ogrodzie kwitną krzewy, zawiązało się sporo czereśni i wiśni, porzeczek, agrestu ale mało jest borówek. Jak nie stanie się coś nieprzewidzianego to będzie coś do zjedzenia i do zapakowania w słoiki Obrazek Dobrze byłoby gdyby ogród podlało, bo brak wody zrzuca zawiązki.

Tereniu na różach maleńkie pączki, bzy w pełni kwitnienia, liliowce zawiązały pączki i to nie tylko te majowe najwcześniejsze. Poziomki i truskawki kwitną a ja siłą opanowuje się żeby nie wsadzić pomidorów w otwartym gruncie :shock: Przecież przed nam rozbuchana przyroda i zimni ogrodnicy z Zośką.
Zaległościami się nie przejmuj! każdy je miewa, ważne że się pokazujesz! Tylko chcielibyśmy wiedzieć jak plany co u Ciebie?
Z Lolą się znacie a z drugim poznasz się jak przyjedziecie, bo Michałek coś się nie odzywa ;:131
Pozdrawiam i życzę realizacji marzeń ;:196

Beatko to kapusta nie do zdarcia, możesz urywać większe listki Obrazek Moja kwitła pod koniec pierwszego roku. Jak się wysieje to usuń stare rośliny...no ewentualnie zmiel...nie idź na piwo ;:306 ;:304
Dziękuję za opowiastkę, bo ciekawa!

Ewciu niestety zwierzęta widać mają też gdzieś zapisany termin ;:131 Wiem jak smutno jak któreś odchodzi, ale masz jeszcze i pieska i kotki to Cię pocieszą ;:196

Misiu czas odkurzyć wątek, bo wiosna zaraz się skończy Obrazek Orliki rozkwitają w błyskawicznym pędzie a niektóre rośliny przybywają jak na filmie w przyspieszonym.

Aniu u mnie też już pola żółciutkie, a stało się to z dnia na dzień...wszystko tak się spieszy, a może to ja nie nadążam i chciałabym zatrzymać czas?
Nie wiem czy to jest wiciokrzew bo dostałam go od Tereni jako kwitnący na biało i żółto. Ma formę krzaka a nie wiciokrzewu. Jak możesz to proszę poszukaj nazwy, bo śliczny jest o tej porze ;:333

Ewuniu ja szczególnie cieszę się na czereśnie, bo ciągle jest mi ich mało ;:306 Żeby tylko nic im się nie stało. Tak to dwa maleńkie ostrokrzewy i od razu kwitnące :D

Miłego świętowania!
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Susza Marysiu straszna, ja też napoiłam ogród, ale cóż to jest wobec wodnych potrzeb jego... Może dzisiaj nam noś z nieba spadnie? Chociaż patrząc na niebo nie widać ani pół chmurki.
Udanej imprezki Ci życzę! :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu, te maki to masz chyba zimozielone, że już są w takich pąkach ;:oj
I kukliki już kwitną - tym razem chyba wyprzedziłaś wiele ogrodów w kwitnieniu ;:215
Kapustę syberyjską posiałam, czekam na zbiory ;:306
No i oczywiście bez nowości kolejnego sezonu rozpocząć się nie da ;:215 ;:303
Miłej imprezki! ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”