Cudowny powiew wiosny! cz.38
- delosperma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38
Krzaczki cudne, szczególnie ten z delikatnymi kwiatkami na pierwszej fotce. 

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Marysiu, nic nie zmieniaj! Cudowne letniowiosennociepłe powiewy! 
Fajniutkie nowości kupiłaś!

Fajniutkie nowości kupiłaś!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Bazyla
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu co do hortensji to oczywiście spróbuję - może mi coś z tego wyjdzie, dla Ciebie na moją pociechę
Serduszka jako sznur bielizny z majtasami - ciekawa wizualizacja
Ale ja widzę, że Twoja wiosna przegoniła już moją
Moje orliki dopiero co niektóre w pąkach, maki jeszcze nawet ich nie pokazały - za to mam co podziwiać u Ciebie
Gratuluję pierwszego iryska - uroczy, a te jego niebieskie bokobrody
Pozostałe kwiatuchy też urocze i cieszą oko niezmiernie
Psiaki
proszę je wyczochrać w moim imieniu
Pozdrawiam serdecznie i ślę

Serduszka jako sznur bielizny z majtasami - ciekawa wizualizacja

Ale ja widzę, że Twoja wiosna przegoniła już moją

Gratuluję pierwszego iryska - uroczy, a te jego niebieskie bokobrody

Pozostałe kwiatuchy też urocze i cieszą oko niezmiernie
Psiaki

Pozdrawiam serdecznie i ślę

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Twój ogród dość znacznie wyprzedza moją działkę pod względem ilości kwiecia.

Mam malutkie pytanko. Te szczotki do mycia butelek na czwartym zdjęciu to co to takiego?
Moja aronia w tym roku też popisuje się ogromną ilością kwiecia. Będzie dużo pysznej zdrowotnej naleweczki.

Masz piękne pierwiosnki, a dokupione jeszcze wzbogacą Twoja już nie ubogą kolekcję.

Niech maj będzie podobny do kwietnia i przyniesie Ci dużo radości.

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,dzień był piękny ,troszkę odpoczęłam ,ale nie byłabym sobą gdybym chociaż jednych taczek nie wywiozła,Twój ogród pięknie zakwita ,tak wszystko przyspiesza a ma być jeszcze cieplej tylko bardzo sucho przynajmniej u mnie ,wczoraj trochę podlałam ,ale dzisiaj wszystko wysuszyło,czy u ciebie coś popadało ,pozdrawiam 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam po pracowicie spędzonym święcie pracy
Skręcona pergola chociaż nie uwieczniona, kiełbaska na ognisku z pifkiem spożyta, trochę traw znowu wylądowało na kurzym wybiegu.
Zrobiłam gnojówkę z resztek chrzanu, który ucierałam na święta i dzisiaj ją poczułam....cuchnie padliną a niestety działa na brunatną zgniliznę....której na szczęście nie mam
gdzie to teraz wylać?
Poza tym większość róż ma zwinięte liście, a niektóre już zaczynają atakować mszyce. Na wiosnę robiłam cytrynówkę i ekologicznych cytryn i wytłoki zostawiłam zalewając wodą. Dzisiaj odcedziłam i w proporcji 1:10 opryskałam wszystkie róże ...zobaczymy co z tego wyniknie
Mirciu krzew to gratis do domu! Psiaki przy okazji wygłaskam, bo w nawale zajęć do woliery nie mam czasu iść. Z zewnątrz artysta Sati nie pozwala pogłaskać Loli bo tylko on wszędzie wciska pycho
Ja tez choruję na pierwiosnki
Aniu nie wiem jak to jest, ale idę do ogrodu i coś jest w pąkach....wracam a to już rozkwitło
W tym upale tak wszystko szybko przekwita.
Dziękuję żeby tak jeszcze popadało majowo
Maryś może go ochrzcisz? bo jest u mnie jako nn! Zakwitła mi goryczka od Ciebie
Basiu nie martw nie ma szans nic zmienić
Zapraszam
Beatko jak się uda...ja dzisiaj zrobiłam sadzonki z tamaryszka francuskiego... może będziesz chciała
Z tą serduszką raz mi się tak skojarzyło i zostało
Wiosna tak pędzi że mam ją ochotę zatrzymać ...ale jak!!! Widziałam pączki na różach i na liliowcach i to nie na tym majowym.
Dzisiaj kolejny irysek dał popis, ale gdzieś mi zginęły te wczesne
Pieski wyczochram przy okazji, bo opieka nad nimi należy do M (karmienie) i młodych (spacery)
Dziękuję i przesyłam serdeczności
Lucynko u mnie też narastają zaległości, co się odrobię to znowu przepadam...tzn padam wieczorem a rano nie wszystko zdanżam ale chyba sobie wybaczymy, bo w końcu kiedyś się odrobimy.
Szczotki o które pytasz to maki wschodnie (bylinowe), zaraz zakwitną
Kwiaty kwitną bardzo krótko w tym roku, np moja sangwinaria kwitła chyba jeden dzień, bo szłam bez aparatu jak ja zobaczyłam, a na drugi dzień szukałam bez skutku
Dziękuję pięknie poproszę w więcej deszczu w maju! Tobie cudownego maja, wspaniałych kwitnień i zdrówka
Martusiu niestety u mnie nic ani kropelki! jedynie z węża wczoraj podlałam i jutro zaplanowałam rano podlewanie, bo sucho okrutnie. Musiałam coś przesadzić bo przeszkadzało żeby wsadzić pergolę, to caluśki dołek 20 cm suchy jak proch. A kwiatki tak się spieszą jakby w lipcu miała być zima
Dobrej nocy i nie przepracowuj się 
No to spacerek po ogrodzie, bo nowego kwiatki znalazłam!
kłokoczka południowa...z nasion nic mi nie wykiełkowało

kapusta syberyjska kwitnie

kukliki

moje pomidory

aronia

tamaryszek

trzmielina oskrzydlona

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!

Zrobiłam gnojówkę z resztek chrzanu, który ucierałam na święta i dzisiaj ją poczułam....cuchnie padliną a niestety działa na brunatną zgniliznę....której na szczęście nie mam

Poza tym większość róż ma zwinięte liście, a niektóre już zaczynają atakować mszyce. Na wiosnę robiłam cytrynówkę i ekologicznych cytryn i wytłoki zostawiłam zalewając wodą. Dzisiaj odcedziłam i w proporcji 1:10 opryskałam wszystkie róże ...zobaczymy co z tego wyniknie

Mirciu krzew to gratis do domu! Psiaki przy okazji wygłaskam, bo w nawale zajęć do woliery nie mam czasu iść. Z zewnątrz artysta Sati nie pozwala pogłaskać Loli bo tylko on wszędzie wciska pycho

Ja tez choruję na pierwiosnki

Aniu nie wiem jak to jest, ale idę do ogrodu i coś jest w pąkach....wracam a to już rozkwitło

Dziękuję żeby tak jeszcze popadało majowo

Maryś może go ochrzcisz? bo jest u mnie jako nn! Zakwitła mi goryczka od Ciebie

Basiu nie martw nie ma szans nic zmienić

Beatko jak się uda...ja dzisiaj zrobiłam sadzonki z tamaryszka francuskiego... może będziesz chciała

Z tą serduszką raz mi się tak skojarzyło i zostało

Wiosna tak pędzi że mam ją ochotę zatrzymać ...ale jak!!! Widziałam pączki na różach i na liliowcach i to nie na tym majowym.
Dzisiaj kolejny irysek dał popis, ale gdzieś mi zginęły te wczesne

Pieski wyczochram przy okazji, bo opieka nad nimi należy do M (karmienie) i młodych (spacery)

Dziękuję i przesyłam serdeczności

Lucynko u mnie też narastają zaległości, co się odrobię to znowu przepadam...tzn padam wieczorem a rano nie wszystko zdanżam ale chyba sobie wybaczymy, bo w końcu kiedyś się odrobimy.
Szczotki o które pytasz to maki wschodnie (bylinowe), zaraz zakwitną

Kwiaty kwitną bardzo krótko w tym roku, np moja sangwinaria kwitła chyba jeden dzień, bo szłam bez aparatu jak ja zobaczyłam, a na drugi dzień szukałam bez skutku

Dziękuję pięknie poproszę w więcej deszczu w maju! Tobie cudownego maja, wspaniałych kwitnień i zdrówka

Martusiu niestety u mnie nic ani kropelki! jedynie z węża wczoraj podlałam i jutro zaplanowałam rano podlewanie, bo sucho okrutnie. Musiałam coś przesadzić bo przeszkadzało żeby wsadzić pergolę, to caluśki dołek 20 cm suchy jak proch. A kwiatki tak się spieszą jakby w lipcu miała być zima

No to spacerek po ogrodzie, bo nowego kwiatki znalazłam!
kłokoczka południowa...z nasion nic mi nie wykiełkowało

kapusta syberyjska kwitnie

kukliki

moje pomidory

aronia

tamaryszek

trzmielina oskrzydlona

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Marysiu ale pięknie i kolorowo u Ciebie
Nie wymieniam bo wszystko mi się podoba
Wszystko tak się śpieszy i kwitnie ze nie wiadomo na co patrzeć , co focić
Piszecie z Lucynką o zaległościach - ja to dopiero mam zaległości m chyba dopiero w zimie nadrobię
Psiaki do wygłaskania a szczególnie Lola .
Pozdrawiam serdecznie i cieplutko

Wszystko tak się śpieszy i kwitnie ze nie wiadomo na co patrzeć , co focić

Piszecie z Lucynką o zaległościach - ja to dopiero mam zaległości m chyba dopiero w zimie nadrobię

Psiaki do wygłaskania a szczególnie Lola .
Pozdrawiam serdecznie i cieplutko

- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Kapusta syberyjska z twoich nasion już urosła.Dziękuję.
Czy takie małe listki to już mogę spróbować?
Kwitnie na drugi rok ?
Korzeń tej kapusty zmielony i wysuszony to górnicy to tabaki wsypuja i kichają potem ,żeby oczyścić płuca z pyłu.
Potem trzeba iść na piwo. Wujek był u mnie to się dowiedziałam.
Czy takie małe listki to już mogę spróbować?
Kwitnie na drugi rok ?
Korzeń tej kapusty zmielony i wysuszony to górnicy to tabaki wsypuja i kichają potem ,żeby oczyścić płuca z pyłu.
Potem trzeba iść na piwo. Wujek był u mnie to się dowiedziałam.
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Marysiu dziś tylko głaski dla zwierzaków (psiaków i kotków)
Zbyt szybko odchodzą za Tęczowy Most więc trzeba im jak najwięcej czułości

Zbyt szybko odchodzą za Tęczowy Most więc trzeba im jak najwięcej czułości

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Maryś kolory, kolory cudne, w tym roku wszystko tak szybko rozwija się, mam orliki malutkie z liśćmi a już kwitną jutro zrobię zdjęcie to pokażę w wątku.
A nowości też masz ciekawe.
A nowości też masz ciekawe.
- wsiania
- 500p
- Od: 27 sty 2012, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu ależ u Ciebie wszystko pięknie kwitnie! Ten brązowy irysek cudny, a orliki prześcignęły moje. Z tym krótkim kwitnieniem to masz rację, do tego większość szybciej niż zwykle. U nas rzepaki są w pełni kwiecia, a wczoraj zauważyłam, że lipy stoją w blokach startowych
M rozmawiał dziś z kolegą pszczelarzem i ponoć za Brzegiem akacje też formują kiście z pąkami. Ten wiciokrzew biały NN to jest mocno pnący, czy może taki bardziej sztywny? Bo mam takiego jakby bardziej "krzaczastego", może znajdę nazwę.

Moje wsiowe poczynania - c.j.d. 
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania

gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają

pozdrawiam, Ania
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Dzień dobry Marysiu
Patrząc na zdjęcia Twoich roślin wpadam w zachwyt nad bogactwem odmian, gatunków i kolorów, a na widok kwitnących owocowych aż mi ślinka cieknie
Czy na tym zdjęciu
jest ostrokrzew?

Patrząc na zdjęcia Twoich roślin wpadam w zachwyt nad bogactwem odmian, gatunków i kolorów, a na widok kwitnących owocowych aż mi ślinka cieknie

Czy na tym zdjęciu

Ewa
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam w kolejny świąteczny dzień 
Wczoraj cały dzień poświęciłam na przygotowania do dzisiejszego spotkania rodzinnego z okazji przełożonych z kwietnia imienin M. Dzisiaj musiałam nakarmić, a raczej napoić ogród więc zdjęcia niestety będą wieczorem
W ogrodzie kwitną krzewy, zawiązało się sporo czereśni i wiśni, porzeczek, agrestu ale mało jest borówek. Jak nie stanie się coś nieprzewidzianego to będzie coś do zjedzenia i do zapakowania w słoiki
Dobrze byłoby gdyby ogród podlało, bo brak wody zrzuca zawiązki.
Tereniu na różach maleńkie pączki, bzy w pełni kwitnienia, liliowce zawiązały pączki i to nie tylko te majowe najwcześniejsze. Poziomki i truskawki kwitną a ja siłą opanowuje się żeby nie wsadzić pomidorów w otwartym gruncie
Przecież przed nam rozbuchana przyroda i zimni ogrodnicy z Zośką.
Zaległościami się nie przejmuj! każdy je miewa, ważne że się pokazujesz! Tylko chcielibyśmy wiedzieć jak plany co u Ciebie?
Z Lolą się znacie a z drugim poznasz się jak przyjedziecie, bo Michałek coś się nie odzywa
Pozdrawiam i życzę realizacji marzeń
Beatko to kapusta nie do zdarcia, możesz urywać większe listki
Moja kwitła pod koniec pierwszego roku. Jak się wysieje to usuń stare rośliny...no ewentualnie zmiel...nie idź na piwo
Dziękuję za opowiastkę, bo ciekawa!
Ewciu niestety zwierzęta widać mają też gdzieś zapisany termin
Wiem jak smutno jak któreś odchodzi, ale masz jeszcze i pieska i kotki to Cię pocieszą
Misiu czas odkurzyć wątek, bo wiosna zaraz się skończy
Orliki rozkwitają w błyskawicznym pędzie a niektóre rośliny przybywają jak na filmie w przyspieszonym.
Aniu u mnie też już pola żółciutkie, a stało się to z dnia na dzień...wszystko tak się spieszy, a może to ja nie nadążam i chciałabym zatrzymać czas?
Nie wiem czy to jest wiciokrzew bo dostałam go od Tereni jako kwitnący na biało i żółto. Ma formę krzaka a nie wiciokrzewu. Jak możesz to proszę poszukaj nazwy, bo śliczny jest o tej porze
Ewuniu ja szczególnie cieszę się na czereśnie, bo ciągle jest mi ich mało
Żeby tylko nic im się nie stało. Tak to dwa maleńkie ostrokrzewy i od razu kwitnące
Miłego świętowania!

Wczoraj cały dzień poświęciłam na przygotowania do dzisiejszego spotkania rodzinnego z okazji przełożonych z kwietnia imienin M. Dzisiaj musiałam nakarmić, a raczej napoić ogród więc zdjęcia niestety będą wieczorem

Tereniu na różach maleńkie pączki, bzy w pełni kwitnienia, liliowce zawiązały pączki i to nie tylko te majowe najwcześniejsze. Poziomki i truskawki kwitną a ja siłą opanowuje się żeby nie wsadzić pomidorów w otwartym gruncie

Zaległościami się nie przejmuj! każdy je miewa, ważne że się pokazujesz! Tylko chcielibyśmy wiedzieć jak plany co u Ciebie?
Z Lolą się znacie a z drugim poznasz się jak przyjedziecie, bo Michałek coś się nie odzywa

Pozdrawiam i życzę realizacji marzeń

Beatko to kapusta nie do zdarcia, możesz urywać większe listki

Dziękuję za opowiastkę, bo ciekawa!
Ewciu niestety zwierzęta widać mają też gdzieś zapisany termin

Misiu czas odkurzyć wątek, bo wiosna zaraz się skończy

Aniu u mnie też już pola żółciutkie, a stało się to z dnia na dzień...wszystko tak się spieszy, a może to ja nie nadążam i chciałabym zatrzymać czas?
Nie wiem czy to jest wiciokrzew bo dostałam go od Tereni jako kwitnący na biało i żółto. Ma formę krzaka a nie wiciokrzewu. Jak możesz to proszę poszukaj nazwy, bo śliczny jest o tej porze

Ewuniu ja szczególnie cieszę się na czereśnie, bo ciągle jest mi ich mało

Miłego świętowania!
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Susza Marysiu straszna, ja też napoiłam ogród, ale cóż to jest wobec wodnych potrzeb jego... Może dzisiaj nam noś z nieba spadnie? Chociaż patrząc na niebo nie widać ani pół chmurki.
Udanej imprezki Ci życzę!
Udanej imprezki Ci życzę!

Pozdrawiam, Basia.
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Marysiu, te maki to masz chyba zimozielone, że już są w takich pąkach
I kukliki już kwitną - tym razem chyba wyprzedziłaś wiele ogrodów w kwitnieniu