Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu
Bardzo ciekawe wilczomlecze, zwłaszcza ten o brązowych przykwiatkach ;:224
Czy nie przemarzają :?:
Orlika można in vitro rozmnożyć :D :lol:
Jestem szoku ,że miesięcznica u Ciebie już kwitnie, niesamowite , u nas siewki dopiero się pokazują.
Jeśli chodzi o dyptam to mój mnie na razie nie miał szans poparzyć bo jest od paru lat tak samo niewydarzony kurdupel :;230 Chyba ziemia kwaśna mu nie pasuje.
Zazdraszczam cudnych klejnocików goryczki :D Ręki do tych uroczych kwiatów nie mam.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki ,że napisałaś jak się nazywa bez :) Rośnie b. ładnie, miał piękne pąki kwiatowe ale w jeden dzień obsypały się . MYślę ,że był za młody do takiej ilości dużych pąków. Dorośnie do tego jeszcze :wink: Poprowadze go na jednym pniu , będzie ładny :) Pigwowca mam dopiero co, jasne ,że one mają odrosty, będę sie dzielić , bo w innych nie nadążam ciać :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Naogladaąłm się pięknych kwitnień .I chyba zaraz idę do ogrodu z aparatem :)
Orliki juz ci kwitną :shock: No tak, u ciebie wszystko szybciej , wcześniej niz u mnie.
Ciekawy ten Złotlin japoński 'Picta'. Takiego nie widziałam jeszcze.Goryczka też już do kwitnienia.Ja mam jedną , ale ona później kwitnie.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Marysiu jestem oszołomiona Twoją jabłonią Zasługuje na swoje miano. Prawdziwa królowa ogrodu .Zachwyciły mnie również tarczownica i kalina wonna.I pierwszy orliczek i bardzo piękny złotlin japoński. Trochę mi sasankę przypomina..Ma tak piękny kolor. Tak naprawdę podoba mi się wszystko :D Kolorowe, nieznane mi , oryginalne roślinki. Marysiu dzięki Tobie wiem co dostałam dwa dni temu od sąsiadki. Ona nazywa to mleczak a ja już wiem..To wilczomlecz :D
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu podziwiam twoje roślinki, ale najbardziej mnie cieszą te co u mnie z patyczków od ciebie się rozrastają... są takie wigorne , że niektóre będą niedługo kwitnąć (np. krzewuszka) a pęcherznice to już pokaźne krzaczki. Super kolekcja wilczomleczy, u mnie był jeden białobrzegi i przepadł bez wieści (a podobno sam się rozsiewa :oops: ) Majówki ze ;:3 Ci życzę.
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam ! Obleciałam wszystkie (mam nadzieję) znajome ogrody, bo muszę wiedzieć co u Was słychać, teraz odpowiem ale zdjęcia będą wieczorem, bo wczoraj odpoczywałam w pięknym kalwaryjskim ogrodzie a rano podlewałam spragnione rośliny. Muszę wcześniej wstawiać bo jak wychodzę to słońce już mnie wita wysoko i światło mniej korzystne :wink:

Ewuniu miło że wracasz już po śnie zimowym ;:168 Nie wiem o którym bodziszku piszesz, może pomyliłaś z orlikiem? No chyba że o Confetti z pierwszych dni w ogrodzie. Bez już opadł teraz czekam na koraliki a po narcyzach zostało wspomnienie. Dziękuję i pozdrawiam z wzajemnością ;:4

Agnieszko jak na razie to te wilczomlecze nie przemarzają, ale były inne białobrzegi i groszkowy oba jednoroczne.
Do rozmnożenia orlika muszę zbudować laboratorium albo zlecić rozmnożenie ;:306
U mnie miesięcznica zawsze najwcześniej kwitnie a liście są zimozielone :uszy
Dyptam i goryczki to niedawne nabytki forumowe od Marysi motyczka dziabniętej i cieszę się że są żywotne i przede wszystkim są ;:215 Goryczka też mi zawsze znikała a ta rośnie na skalniaku i jest w dobrej formie. Czekam na drugą na grządce. Mam też torebkę nasion mieszanki i zobaczymy co z tego wyjdzie ;:65
Jak być te wilczomlecze chciała to chętnie Ci wyślę. Porobię sadzonki ;:168

p.s. wczoraj na jabłoni ozdobnej było tysiące pszczół!

Karolinko z patyczków nie udało mi się pigwowców rozmnożyć ale już wiem najlepiej wychodziły z pestek! Więc jak zaowocuje to poproszę o pestki ;:180 Bzik przynajmniej u mnie jest bezproblemowy. Ciekawa jestem czy zaowocuje?

Aniu większość orlików ma pędy z pączkami a ten jakaś chimera i już kwitnie i przebarwił się na bardzo jasny kolor :D Bywają cieplejsze miejsca od mojego ale nie narzekam ;:218 Złotlin ma pojedyncze kwiatki ale liście urocze, to ładna roślinka od Ewy kory! Goryczki oczywiście są różne.

Olu ale miło mi się zrobiło, bo komplementy dla moich roślin są miodkiem na moje serducho ;:196 Wilczomlecze to świetne tło dla kwiatów a pewnie dostałaś ten co o tej porze rozświetla grządki, potem jest tylko zielony ale teraz wyjątkowo zdobi. Twój ogród też będzie piękny i bogaty już to wiem ;:168

Ewciu ja tez mam kilka krzewów z podarowanych patyczków i wiem jak cieszą, a szczególnie jak zakwitną. Niestety u mnie wilczomlecze co miały się rozsiewać też przepadają ale te co pokazałam to byliny i są na szczęście. Dzięki i również słoneczka w dzień a deszczu w nocy Ci życzę ;:4

Miłej soboty ;:4
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,ja też dziękuję za kwiatuchy i za miło spędzony czas,jak dobrze było nic nie robić ,rajcować z Tobą i spacerować po ogrodzie ,wieczór padłam z emocji jak małe dziecko ;:306 ogród jeszcze nie do końca dopieszczony ale powoli ubywa pracy,a za moment zarośnie bylinami to już będzie lżej,pozdrawiam Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Maryś! ;:196
Orlik albinos kwiat ma również ciekawy. ;:333
U Ciebie dużo wcześniej wszystko zakwita i przekwita. ;:108 U mnie dzieje się to z opóźnieniem.
Masz niezłą kolekcję wilczomleczy. ;:138
Myślę, że dzisiaj już mogłaś wygrzać się w ogrodzie. ;:218 Ja się wygrzałam, gorąco było, letnio. ;:303
Dobrego, ;:3 słonecznego , ;:3 cieplutkiego weekendu. ;:3 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Naprawdę nie wiem która roślina u Ciebie ładniejsza. Wszystkie piękne i w pełni kwitnienia, zupełnie jakby to było lato. a nie wiosna. Szczere brawa za ogród. ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w niedzielny poranek!

Codziennie rano robię obchód ogrodu, wypatruje co nowego zakwitło, wyszło z ziemi czy coś nie atakuje moich roślin. Poskrzypka szaleje i już łączy się w pary ;:oj zaraz zbieranie będzie podwójne! Z przerażeniem obserwuje atak maleńkich ślimaków na lilie...na każdym czubeczku, który wyszedł z ziemi siedzi parę malutkich osobników i wp.... moje lilie ;:145 Kryształki poszły ;:134

Martusiu nasze spotkania w ogrodach to takie święto, wolne od pracy i obdarowywanie się prezentami zielonymi jak i częstowanie tym co mamy najlepsze. Rozmowom o roślinach nie ma końca ;:162 Przyjemność też jest w tym że są rzadkie i na ogół wyczekiwane :D Pozdrawiam i przesyłam buziaki Obrazek

Lucynko ciekawa jestem co z tego artysty wyrośnie, ale obserwuję ciekawą sytuację...na tej samej linii rośnie poziomka variegata (już drugi rok ma biało zielone liście), a kawałek dalej podagrycznik jest przebarwiony. Może tam biegnie jakaś żyła wodna?
Ja myślę, że ta szybkość przekwitania zależy od roku i od pogody, do tej pory raczej u Ciebie było cieplej, a teraz coś się odwyrkło ;:oj
Rzeczywiście jestem nie tylko wygrzana, ale i opalona bo zrzucałam coraz to kolejne warstwy ubioru ;:306
Miłej i spokojnej niedzieli ;:196

Witaj Ed04 domyślałam się że jesteś mężczyzną, a może nawet o imieniu Edward :D
Serdecznie dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu i zapraszam częściej ;:180

Wczoraj po całodziennej walce z chwastami i na końcu skoszeniem mojej trawy, nie miałam już siły na nic i dopiero dzisiaj wkleję parę wczorajszych zdjęć Obrazek chociaż nie powiem żebym była z nich jakoś zadowolona. Widać zmęczenie przytępia oko!

Jabłoń jaśnieje, ale aż buczy od ogromu pszczół! Kiedyś przy naszej drodze rosły prześliczne stare lipy i to one przyciągały roje pszczół, ale wieś ucywilizowali, zrobili chodniki i lipy poszły pod piły ;:222 i myślę że moje drzewo zastąpiło jedną z lip....przynajmniej w części.

Obrazek

różeniec górski

Obrazek

Obrazek

i bohater tej wiosny!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Białe szafirki ukryły się pod liśćmi czosnku

Obrazek

prymulka w siewu, wyszła jedna roślinka z torebki nasion, ale zrekompensowała niezdolność pozostałych nasion :D

Obrazek

Pod koniec dnia słońce już nie opalało :wink:
Obrazek

a pola zaczynają się żółcić, ten rok należy do rzepaku w mojej wsi :D

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę miłej niedzieli!
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dzień dobry Marysiu :wit
W wątku o orlikach pojawił się także taki nietypowy egzemplarz :http://i67.tinypic.com/2exow14.jpg
Czy ze swojego będziesz zbierała nasiona?
W moim ogródku także zatrzęsienie ślimaków, w zasadzie pojawiły się gdy w niektórych miejscach leżał jeszcze śnieg :twisted: No i atrakcja sezonu: kleszcze. Wyciągałam z kota (mimo zabezpieczenia), zbierałam z siebie, zapowiada się ciekawe lato ;:185
Dołączam do grona zachwyconych jabłonią, owocowe w tym roku nadrabiają za dwa sezony :D
Pozdrawiam niedzielnie ;:196
Ewa
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Marysiu, rajska jabłoń to kolos ;:oj . Nie wiedziałam, że może mieć takie rozmiary. Ja posadziłam też jedną ale odmiany ;:14 - no właśnie zapomniałam ;:306 Ma mieć żółte jabłuszka. Golden Hornet, przypomniałam sobie. Mam nadzieję, że nie będzie aż taka duża bo moja działeczka malutka. Kochana masz dużo ciekawych i pięknych roślin. Orlik bardzo oryginalny. Tutaj, gdzie obecnie mieszkam, cała ulica jest obsadzona lipami. Pięknie pachną w lipcu. Na szczęście nikt nie wpadł na pomysł wycięcia tych starych drzew. Podcinają im tylko gałęzie, żeby nie niszczyły kabli.

Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzień dobry Ewuniu calka! Mój jest trochę inny chociaż aparaty też nie oddają rzeczywistości. Ten jest jednolity, a mój pisiaty jeżeli coś Ci to określenie mówi ;:306 Oczywiście że biorę nasiona, ale niedaleko rośnie inny zwyczajny orlik i nie wiem czy nie zdominuje odmieńca :D
Tu trochę widać nierównomierny barwnik na liściach

Obrazek

Ja też widziałam jajka ślimaków tuż pod śniegiem i miałam nadzieję że wymarzną, ale one pewnie też się przystosowały do naszego klimatu ;:oj Kleszcze na razie omijają ogród, ale jak psy przemaszerują przez niego to kto wie. Teraz na szczęście wyprowadzane są w dolinki ;:65
Ja również pozdrawiam niedzielnie ;:196

Ewuniu Pashmina może dlatego często te jabłonie są szczepione na skarlających podkładkach, a moja pewnie nie...nie wiem, kupiłam w szkółce 6 lat temu a metka już przepadła ;:131 Przez wcześniejsze lata mocno ją cięłam wiosna i latem ale teraz znalazła się w wolierze psiej i nie mam łatwego dostępu. Psami opiekują się młodzi, a oni o drzewka nie dbają.
Takie aleje lipowe spotykamy jeszcze w Polce, ale i o paru już wiem że ze względów bezpieczeństwa kierowców poszły pod piły. Moje stały na linii chodnika...a kto zmieni projekt chodnika uwzględniając drzewa, które mają pień jego szerokości :? Dziękuję za miłe słowa i życzę Tobie miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Marysiu ;:3
Pisząc o orliku miałam na myśli bardziej jego odmienność niż konkretnie kolor :wink: .Egzemplarz obok może go faktycznie zdominować, a mniejsza ilość chlorofilu zapewne także powoduje słabszy wzrost.
Jak się miewa Lola?
Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu zobaczymy! na razie rośnie dość silnie i wygląda że był też w zeszłym roku, skoro kwitnie :lol:
Dziękuję ;:196 Lola na razie jest w niezłej formie, ale najbardziej nas smuci że prawie nie widzi i z węchem gorzej. Trzeba pilnować, żeby zjadła bo koleś zjadły wszystko swoje, jej i jeszcze więcej :;230 Jak ją młodzi biorą na większe spacery to pada bardzo zmęczona. Z wyglądu pies jak młody, mam zdjęcia ale w aparacie na dole to później wkleję.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”