Witajcie
Zaniedbuję Was ostatnio, ale mało gotuję, byle szybko, byle jak najwięcej czasu spędzać na ogrodzie.
Skończyły mi się już sosy i przeciery pomidorowe własnej roboty, co napawa mnie nieutulonym żalem

Wydawało mi się, że zrobiłam tak dużo, a tymczasem zabrakło na dobre 3 miesiące..

Widać nasze apetyty są nieposkromione i trzeba robić więcej, "ile fabryka dała" i to jak najwięcej w wakacje, przed powrotem do pracy, bo potem czasu już będzie jak na lekarstwo. Problem w tym, że najlepsze pomidory są we wrześniu.
No jakoś to będzie, bo wyjścia nie ma... Mam w planach kupić maszynkę do robienia przecieru, żeby szło szybciej.
Galicjanka pytasz mnie o
jarzynkę.
Przygotowanie do jej zrobienia trzeba zacząć już od wiosny i suszyć różne zioła i potem warzywa pocięte na cienkie paski.
Lubczyk, pietruszka natka, koper (ciut), nać selera. Zioła najlepiej schną rozłożone na tacy, pomiędzy arkuszami ręcznika papierowego. Wcale nie na wietrze i słońcu, bo tak łatwo tracą kolor.
Z warzyw potrzebujemy marchewek, pietruszek, selera korzenia, pora, cebuli, czosnku. Można się ratować suszonymi kupowanymi np w sklepach z przyprawami, ale jak ma się swoje, to też warto wysuszyć w suszarce. Z dwie garści grzybów suszonych tez się przydadzą, najlepiej borowików.
Przyprawy to sól kamienna, niejodowana, kurkuma mielona, pieprz w ziarenkach, trochę sproszkowanego ziela angielskiego. I tyle. Aromat mają dawać warzywa i zioła.
Wszystko utrzeć w dobrym blenderze na konsystencję drobnej kaszki. Nie powinno być zmielone na puch. Można przechowywać bardzo długo.
Tu przepis poglądowy z bloga
Mama Balbinka, bo ja nie umiem podać proporcji, wszystko robię "na oko". Soli dość sporo kilka czubatych łyżek na dużą ilość warzyw.
Co potrzebujesz żeby zrobić domową vegetę/ jarzynkę?
- 7 dużych marchwi
- 4 duże pietruszki
- 1 seler
- 1 duży por
- 1 cebula
- Natka pietruszki
- Koper zielony
- łyżka soli
- łyżka pieprzu czarnego w ziarenkach
- łyżeczka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- garść suszonych grzybów (niekoniecznie)
Jak zrobić domową vegetę/jarzynkę?
Wszystkie warzywa należy umyć i wysuszyć. Marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę kroimy na cienkie plasterki i układamy na suszarce do grzybów/warzyw. Gdy te trochę podeschną dodajemy zieloną pietruszkę i koper. Wszystko suszymy bardzo dokładnie.
Następnie kruszymy warzywa i dodajemy do nich przyprawy oraz grzyby. Vegeta bez grzybów jest równie smaczna i aromatyczna. Dalej kruszymy warzywa. Możemy użyć moździerza lub wrzucić wszystko do blendera. Ja wybrałam blender. Należy tylko pamiętać aby nie przesadzić z długością blendowania, bo zrobi się nam miał.
Robiłam też
pastę bulionową, ale na nią podam przepis innym razem. Jarzynkę używam do zup, sosów, dań mięsnych. Blender musi być mocny, bo suszone warzywa, pieprz są dość twarde.