Na zachód od Wisły III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły III

Post »

Jest ich całkiem sporo jest więc w czym wybierać i są to nasze pierwsze kolorowe kwiaty cebulkowe - jest za co je lubić :) Szkoda Twoich zmarzniętych, ciekawe czy uszkodziło też cebulki, czy może za rok pojawią z się z nich nowe kwiaty.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pierwsze kwitnące byliny
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka dni o letniej temperaturze minęło i wróciła wiosna :) Przesadziłam niewielki krzew róży (który w zeszłym roku zasłaniała chryzantema) i małego berberysa (za płot - na skarpie będzie ładnie wyglądał bo to forma szeroka a nie wysoka). W miarę oczyszczania rabat odnajduję kolejne braki - zniknął mi chyba żeleźniak fioletowy ;:174 za to przetrwały ostnice :shock: :) Jutro być może przytnę resztę róż, mimo że nie miały kopczyków to chyba wszystkie przetrwały ;:3

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Uległam też wiosennemu szaleństwu zakupowemu, czekam na 5 lilii i 4 świecznice.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś odwiedziłam targi ogrodnicze na Pojezierzu Kaszubskim. Wystawcy z całej niemal Polski, także było chyba wszystko. Udało mi się kupić wierzbę szczepioną na pniu, poza tym skalnice, linię orientalną i begonie kwitnące. W ostatnim czasie kupiłam cebulki irysów i mieczyków oraz taczkę i łuk ogrodowy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Twój ogród pięknie przystrojony wiosennym kwieciem. U mnie wczesna wiosna już się zakończyła, a rozpoczęły się dni z letnimi temperaturami. Rośliny bardzo szybko przekwitają. Wprost nie nadążam robić im zdjęć.
Bogate zakupy poczyniłaś, ogród będzie jeszcze bardziej kolorowy. Ciekawa jestem jakie odmiany świecznicy wybrałaś.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Olu poważne inwestycje, ale wiosną jakoś na ogród nie szkoda nam wydać pieniędzy...ze strojami ostatnio bywa inaczej :;230 Ciekawy ten pierwszy irysek!
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Olu :wit . Piękna i kolorowa wiosna u Ciebie a łupy z targów bardzo fajne ;:215 . Jaką wierzbę kupiłaś ?? U mnie krokusy pozostały już tylko wspomnieniem a u Ciebie ich sporo ;:108 . Pięknie wyglądają w takiej ilości ;:215 . Pozdrawiam i ładnej pogody na kolejne dni tygodnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oleńko ;:196

To już pierwsze targi ogrodnicze zaliczyłaś. ;:oj
Zakupy fajne. Wiosną bez nich trudno się obyć.
Ten łuk to jakaś pergola czy coś innego ?
Niestety , wyrzuciłam dwie róże całkiem a jedna już też prawie.
Mimo, że miały kopczyki to i tak wyglądały marnie.

Szkoda Twojego zielnika.
To chyba najpierw wilgotna i dość ciepła zima a później mróz spowodowały Twoje straty.
Miałam posadzone jesienią świeże prymulki .
Jednak taka właśnie pogoda spowodowała, że mróz zwyczajnie wypchał je z ziemi i z 5-ciu zostały dwa.
Oby więcej strat nie było.
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne wiosenne ogrodowe kwitnienia ;:138
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę :wit ;:3
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję pięknie za odwiedziny wirtualnego ogródka :)
Pozdrawiam serdecznie ;:196

Lidziu u nas na północy wiosnenka :) Krokusy przekwitły, żonkile kwitną od chwili i wychodzą nowe oraz zaczynają kwitnienie tulipany, z prymulek pierwszy wystartował lekarski (od Ciebie :D ). Mam od kilku lat odmianę Brunette (od zeszłego roku dwie) i takie też zamówiłam. A czy Ty masz jakąś sprawdzoną odmianę?

Marysiu oj tak :) Wybierając iryski patrzyłam czy mają oznaki życia, na kilka cebulek tylko jedna była bez kiełka.

Ewelino witaj :) Co do wierzby to nie jestem pewna odmiany, na stoisku było dwóch sprzedających, przy czym jeden nie znał odmiany, a drugi powiedział Iwo - a ja znam Iwa a nie Iwo (niestety nie wiem czy mogę polegać na tej informacji). Sama wierzba była w słabej kondycji, na razie trafiła do donicy i jest dość systematycznie nawadniania. Dobrej pogody :)

Krysiu ciężko się powstrzymać czasem jak przechodzi się wśród roślinek :) Łuk metalowy - jednak zapewne minie trochę czasu nim stanie, myślałam żeby rzucić na niego różę pnącą, myślisz że się nadaje? Na zielniku przetrwały schronione nieco pod gałązkami cyprysików - oregano i estragon oraz nieco trybuli. Przymroziło mi nawet zwykłego świerka, młode klony tatarskie, duży jałowiec Lime Glow (padł) i osmaliło mrozem jałowiec Arnolda i dwa Suesica Aurea, niepewny jest los traw (różnych) i pięciornika Lovely Pink. Pod koniec zimy mieliśmy kilka dni mrozu bez okrywy śnieżnej za to silnym wiatrem a to właśnie taki jest niebezpieczny dla iglaków. Nie wiedziałam że mróz może wysadzić z ziem rośliny podejrzewałabym jakiegoś szkodnika glebowego, ale u mnie ziemia być może jest inna niż u Ciebie, mi kiedyś kret podniósł do góry piękną żurawkę :? Miłego dnia :)

Arku chyba Cię ściągnęłam odwiedzinkami u Ciebie jednak bez wpisu, czasem brak mi weny lub szybko przeglądam zaprzyjaźnione wątki, poprawię się, dziękuję i również życzę miłej niedzieli i całego tygodnia :)
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne wielokolorowe plamy na trawniku, muszę sobie koniecznie dosadzić, te co zmarzły czy zniszczył Bąbel pewnie n ie odbiją :( Ale to nic, teraz u mnie kwitnie piętro :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z sadzeniem w trawniku eksperymentuję od dwóch lat- udało się :) i będę w nim sadzić więcej cebulowych. Podziwiam Twój ogród piętrowy na pewno jest mniej wymagający od parterowego i do takiego zmierzam :)

Tulipany
Obrazek Obrazek

Pierwiosnek lekarski - x 2 (drugi występujący w naturze)
Obrazek Obrazek

Ciemierniki nie kwitną zbyt szybko na moje chyba musiałam czekać 2-3 lata od posadzenia (tylko cuchnący był nieco szybszy)
Obrazek Obrazek

Cieszynianka i zawilec chyba trochę za blisko siebie rosną
Obrazek Obrazek

Epimedium zimozielone nieco podmarzło a i kwiatków ma mało póki co, tulipan z dekoracyjnym wzorem na liściach
Obrazek Obrazek

Szafirki
Obrazek Obrazek

Żonkil i Pysia
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu nie widzę sangwinarii, ale widzę cieszyniankę :D czy o nią chodziło? Moja najczęściej wychodzi samymi listkami a kwiatki pojedyncze ma raz na dwa ...trzy lata ;:223 A co to są te niebieskie kwiatuszki ? https://www.fotosik.pl/zdjecie/a8e41bc4479f4ac4
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu pomyliłam nazwę (już poprawiłam) sangwinaria już przekwitła i nie mam jej zdjęcia w tym roku. Cieszynianka kwitnie u mnie co roku może coś Twojej nie odpowiada na stanowisku na którym rośnie ;:218 Niebieskie to prymulka.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oleńko ;:196
Śliczne te białe szafirki ;:138
Widać dobrobyt ma Pysia. ;:215
Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Po przekwitnięciu spróbuj oddzielić cieszyniankę od zawilca, bo on jest silniejszy i ją całkiem zagłuszy.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”