Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

Nie jest źle , jednak jeszcze miesiąc do sadzenia.

rolnik90 gdybyś pisał nawet tysiąc razy , że za wcześnie nie można siać , to ludzie i tak zrobią po swojemu. Co rok jest identycznie , więc musisz się przyzwyczaić :lol:
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Seba, a ty już wysiałaś ?
Pozdrawiam Ekaterina
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zeszłą sobotę, część w niedzielę . Dzisiaj jeszcze kilka sztuki dla znajomej .
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rolnik90 pisze:Wygladaja dramatycznie. Po co siejecie je tak wcześnie ? W marcu jest zimno, mało słońca i są tego efekty. Ja zawsze wysiewalem na końcu kwietnia a owoce nie byly późno.
Oj tam, teoria teorią... Nic nie szkodzi wrzucić parę nasionek i obserwować i samemu wyciągać wnioski.Każde własne doświadczenie to najlepsza lekcja dla ogrodnika.
Ja będę siała arbuzy tak na rozważnie dopiero po niedzieli (25,26 kwiecień). A tak z natchnienia posiałam dwa tyg. temu, już wzeszły, dosyć wystrzeliły bo kaloryfer się zepsuł (termostat nawalił i parę dni nie zauważyłam, że w nocy grzał). Ale pozatem widzę,że ziemia w którą posiałam arbuzy coś im nie służy i dzięki temu mam czas, na dopracowanie podłoża dla następnej partii.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

I ja się zapytam o kilka spraw bardziej doświadczonych.
Zmieniłem miejsce gdzie będę sadził arbuzy, brakuje w nim obornika, gdybym teraz dał w dołki gdzie będą sadzonki to czy im to nie zaszkodzi tzn nie spali ich?
Od zawsze walczę z kretami i nornicami w ogródku, w poprzednim reku bardzo ryły mi w arbuzach. Wpadłem na pomysł by kupić siatke na krety i zrobić z niej taką jakby doniczke, siatke wypuścił bym z 5 cm nad ziemie. Jak myślicie ma to sens ?
Planuje również zrobić tunel dla odmiany zagranicznej, zastanawiam się nad folią, na allegro znalazłem taką "Folia ogrodnicza tunelowa UV-4" cena to 1.40 za mb. Dobra ona będzie ?, bo cena jest dosyć niska.
Piotr
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Telimenka pisze: Oj tam, teoria teorią... Nic nie szkodzi wrzucić parę nasionek i obserwować i samemu wyciągać wnioski.Każde własne doświadczenie to najlepsza lekcja dla ogrodnika.
Święte słowa! Bardzo mądrze koleżanka pisze.
Ja tak dla tego posiałem pomidorki koktajlowe Koralik jeszcze w lutym. Wyskoczyło tego ponad setkę.
I ja naiwny liczyłem na plony w kwietniu! ;:223 I są, ale to jest nędza z bidą. ;:303
Ale do rzeczy.
Pierwsze wskoczyło 6szt. i one były za duże i zabierały innym światło, to je przepikowałem po 3 szt. do skrzyneczki i doniczki. Pozostałe jak podrosły na ten sam rozmiar, to przepikowałem do wielodoniczki. Te 6 już rosło w komforcie , ale te w donicy miały mało światła, do dziś są małe. Te 3 szt., w skrzyneczce miały światła dość ale było jeszcze zimno, to tak ok. 20 stopni miały.
I te zakwitły, wtedy je przeniosłem do cieplejszego pomieszczenia. Z pozostałej prawie 100-tki z wielodoniczki rozdałem po rodzinie i kolegom. Reszta skończyła za oknem jako kompost! :tan
Ale do rzeczy, z wielodoniczki zanim wyrzuciłem, to sobie też zostawiłem kilka sztuk, np. 3 sztuki w donicy. Po 2 tygodniach pytam kolegi jak tam pomidory, a on że wspaniale, taki mocne są już itp.
No i faktycznie te moje, co sobie zostawiłem, to tak samo mocne duże i już w kwitnieniu dogoniły te pierwsze w skrzyneczce. Ale co ważniejsze są zielone i taki "tłuste" a te z tych pierwszych to anemia.
Poniżej przedstawiam zdjęcia, pomidory w skrzyneczce maja owoce już.
Oto te pierwsze w skrzyneczce

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj są te 3szt. co były podwójnie pikowane, raz do wielodoniczki a drugi do donicy

Obrazek

Obrazek

A tu jest porównanie obu "serii" wyraźnie widać różnice.

Obrazek

Obrazek
I zaznaczam jeszcze raz te mocniejsze to ta sama odmiana siana w tym samym czasie od tego samego producenta z tej samej torebki. I nawet przędziorki nie dają rady tym młodszym pomidorom taka jest dynamika wzrostowa!
Sorry za ten off topik ale chciałem nawiązać do słów koleżanki wyżej o nauce. Nauka kosztuje ale bez doświadczeń jest niczym! :uszy Teraz już wiem kiedy siać pomidory. To samo dotyczy arbuza itp.
Witam, jestem Adam.
ADAM12345
50p
50p
Od: 15 mar 2018, o 19:08

Post »

Dzisiaj to już chyba nie za wcześnie?
Tamte były na próbę czy nasiona dobre i tak stoją

A te siane jak zejdą to mogę ich na dwór (mini szklarnia)
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Wiele razy mnie już korciło by napisać tu po co siejecie tak wcześnie? :shock: , będzie tylko kłopot z wybiegniętymi i przerośniętymi sadzonkami, które będą krzyczeć na początku maja (albo już krzyczą) "wsadź mnie do gruntu!", a tu za oknem akurat zimni ogrodnicy nadchodzą :roll:
Ja sieję zawsze w okolicach 15 kwietnia - miesiąc przed sadzeniem do gruntu. To jest optymalny czas na wyprodukowanie odpowiedniej sadzonki.
W tym roku wyprzedziłem terminarz aż o 3 dni ;:306 ze względu na szczepienie.
Właśnie mi wschodzą pierwsze arbuzy i melony i dlatego dziś też poszła Shintoza F90 (podkładka) na ligninę do kiełkowania.

Pozdrawiam arbuziarzy! ;:172

PS
rolnik90 jak obornik nie świeży, tylko taki już przerobiony, ze słomą, to śmiało możesz walić pod arbuzy! One to uwielbiają!
A na nornice czy krety to polecam odstraszacze dźwiękowe i wibrujące - u mnie pomaga, nornice się wyniosły.
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22

Post »

Kiedy mniej więcej arbuzy i melony wam owocują?
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Na zbiory czekam 4 miesiące od wysiania nasionka. Piszę teraz o terminach optymalnych dla mojego rejonu (nad morzem).
* trzecia dekada kwietnia - wykładam nasionka na waciki.
* trzecia dekada maja- wysadzam rozsadę do gruntu. Bez osłony lub agrowłókniny
* od połowy sierpnia wypatruję, którego by tu upolować. :) Zbiory trwają do przymrozków.
W tym roku będę siała Sugar Baby,Bingo,Rosario,Złoto Wolicy i tzw.NN czyli nasionka wybrane z kupnego owocu, nieznanej nazwy.
Arbuzy będę miała piąty sezon. Rok 2014 i 2016 był u mnie super urodzajny w arbuzy i melony. Mam nadzieję ,że w tym też się uda.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tamtym roku zbierałem pod koniec lipca , chyba 25 dokładnie ? A może i wcześniej.
Dużo dało przykrywanie białą agro arbuzowiska tuż po wsadzeniu roślin do gruntu .
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wokan
Odstraszacze stosowałem co roku ale za wiele to nie pomagało, czasami było tak, że trzy razy w ciągu dnia kret przeszedł przez sam środek arbuza.
Obornik jakim mam został wyprodukowany przez kury i jest dosyć świeży, dlatego mam obawy.
Co sądzisz o tych szczepieniach?

Obrazek Obrazek Obrazek

Liścienie z podkładki schną, nie wiem czy tak u Ciebie było.
Piotr
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09

Post »

Witajcie! Ale piekne sadzoneczki u Was.
Ja w tym roku po jednej arbuzowej nieudanej probie postanowilam sprobowac znow. Nasiona kielkowaly dlugo. Dopiero po 10 dniach zaczely wychylac lebki z ziemi... Kiedy pojawily sie liscienie nastalo u nas prawdziwe lato, wiec wystawilam je na slonko na zewnatrz. Minely kolene 8 dnii nic sie nie dzieje. Stanely w miejscu... Nie widac zeby choc troche rosly. Roslinki wygladaja ladnie, zielone, nie oklapniete ale rosnac nie chca.. To normalne, ze tak dlugo to trwa? Czy jednak zabrac je z tarasu do domu? Oczywiscie na noc byly zawsze chowane... Dzis u nas 27C w cieniu. Pozdrawiam
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno to, że je wystawiłaś nie zaszkodziło im, sam swoje trzymam na dworze na parapecie. Jakbyś miała jakieś zdjęcia to byśmy zobaczyli co im dolega. Nasionka jakiej odmiany są ?
Piotr
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09

Post »

Ja swoje dziś wsadziłem do gruntu i przykryłem folią co będzie to będzie i tak musiałem je wysadzić bo były już dość duże ;:138 ;:3
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”